Cum sa cumperi un aparat foto digital BUN
Subiectul anterior · Subiectul urmator
Kiki
Scris: Monday, November 6, 2006 7:33 PM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
Un aparat foto este un lucru necesar in fiecare casa. Evenimentele imortalizate pe pelicula se constituie intr-un bun substitut pentru memoria umana. Dar era aparatelor fotografice clasice este pe sfarsite. Aparatele digitale, adevarate bijuterii ale tehnicii moderne, si-au facut intrarea pe piata echipamentelor fotografice si acapareaza tot mai multi adepti.

Tipuri de aparate foto digitale

De mai bine de o suta de ani, tehnica fotografica se baza pe pelicula fotosensibila pentru captarea imaginii. Insa tehnica a evoluat pana la punctul in care aceasta poate fi inlocuita cu succes de senzori digitali. Ca orice tehnologie noua, la inceput preturile acesteia au fost prohibitive, dar cu timpul acestea au scazut, devenind accesibile consumatorului obisnuit. Asemeni calculatoarelor, au aparut generatii succesive cu performante din ce in ce mai bune. Rezolutiile au crescut, ajungand sa rivalizeze cu rezolutiile filmelor destinate consumatorului mediu si in multe cazuri chiar sa le depaseasca. Filmul de 35 mm are o rezolutie echivalenta cu 3-5 mpix.

Din pacate, piata romaneasca de astfel de echipamente este privita de legea romana ca lux si, in concluzie, sunt supuse unui regim vamal ce prevede accize. Astfel, daca peste hotare un aparat foto Canon A70 poate fi achizitionat la preturi incepand de la 280 dolari, acelasi model poate fi gasit pe piata romaneasca la preturi incepand de la 530 dolari. Comentariile sunt de prisos. Speram ca legiuitorii sa realizeze absurditatea evidenta a acestor accize si sa ajusteze.

Odata luata hotararea de a achizitiona un astfel de aparat, trebuie sa cunosti unele lucruri despre ele pentru a putea lua o decizie in cunostinta de cauza. Aparatele foto digitale se diferentiaza intre ele prin mai multe caracteristici: definitia, tipul de senzor, sensibilitatea, optica, tipul de memorie folosita, posibilitatea de folosire de accesorii suplimentare, etc. Unele aparate folosesc senzori CMOS, altele folosesc senzori CCD sau derivati din aceasta tehnologie.

Aparatele foto digitale pot fi incadrate in doua categorii. Primele dintre ele, de tipul "point and shoot" sunt destinate utilizatorului obisnuit. Dupa cum spune si numele lor, acestea nu au nevoie de reglaje. Trebuie doar sa apesi pe declansator si aparatul calculeaza focalizarea si timpul de expunere. Blitz-ul este declansat automat daca este nevoie de el.

Spre deosebire de acestea, aparatele foto SLR (Single Lens Reflex) sunt destinate utilizatorilor profesionisti sau celor care poseda cunostinte mai avansate in domeniul fotografiei. Acestea permit folosirea unei game foarte largi de accesorii suplimentare, precum blitz-uri, declansatoare si obiective speciale. Spre deosebire de aparatele "point and shoot", aparatele SLR permit utilizatorului sa regleze toti parametrii fotografiei. Focusul, diafragma, timpul de expunere, sensibilitatea senzorului CCD iti stau la indemana pentru a putea crea fotografii perfecte, asa cum vrei tu si nu cum hotaraste un procesor ca ar fi mai bine.

Senzorul optic

Intre cele doua mari categorii de aparate a aparut o intreaga gama de aparate, asa numitele "prosumer cameras", adica cele dedicate amatorilor care au suficiente cunostinte pentru a avea nevoie de un aparat cu functii destinate profesionistilor (PROfessional + conSUMER). De exemplu, un aparat de tip "point and shoot", desi nu permite schimbarea obiectivului sau folosirea unui blitz separat de cel al aparatului, ar putea permite o reglare manuala a parametrilor cei mai importanti, precum sensibilitatea senzorului CCD, timpul de expunere, diafragma si punctul de focalizare.

In timp ce preturile aparatelor "point and shoot" sunt rezonabile, pe masura trecerii la aparatele prosumer preturile cresc, ajungand la aparatele SLR care au preturi prohibitive pentru fotograful amator. Oferta, la ora actuala este destul de variata, dar daca intentionezi sa achizitionezi un aparat foto digital, trebuie sa dedici putin timp studierii acesteia. Iata care sunt lucrurile la care ar trebui sa te uiti atunci cand cumperi un astfel de aparat.

Primul lucru pe care il comunica producatorii si comerciantii de aparate foto digitale este rezolutia senzorului. Aceasta denota numarul de pixeli din care este formata o imagine. Rezolutia fiecaruia este masurata in pixeli (puncte) si este rezultatul produsului intre lungimea si latimea fotografiei. Astfel, la o rezolutie de 1027x768 pixeli, un aparat foto are o rezolutie de 0,7Mpixeli, iar unui aparat de 6,3 megapixeli ii corespunde o rezolutie de 3072x2048 pixeli. Cu cat rezolutia este mai mare, cu atat vor fi surprinse mai multe detalii in fotografie.

Aparatele foto se impart pe categorii in functie de rezolutia senzorului. Aparatele normale au rezolutii de la sub 1 la pana la 6 megapixeli. Exista si aparate cu rezolutii mai mari dar preturile lor sunt prohibitive pentru fotograful amator. Desi rezolutia este un factor determinant al calitatii fotografiilor facute cu aparatul, aceasta nu este singurul care conteaza si nu neaparat cel mai important. Pentru a obtine fotografii de calitate, ai nevoie de un aparat care sa aiba un senzor in jur de 3 megapixeli, dar exista si aparate cu senzor de 2 megapixeli care pot furniza imagini bune.

Atentie insa, unii dintre producatori lauda aparatele foto, specificand o rezolutie maxima interpolata, dubla fata de cea a senzorului optic. Aceasta nu inseamna decat ca aparatul foto dubleaza software numarul de pixeli, aducand astfel un spor de rezolutie absolut artificial. Acelasi rezultat poate fi obtinut folosind functiile de resize din programe de genul Adobe Photoshop sau Corel Photopaint. Atunci cand cumperi un aparat foto intereseaza-te in mod expres de rezolutia reala.

Un alt factor relevant pentru calitatea imaginii este si dimensiunea senzorului. Aceasta informatie este destul de greu de gasit, dar nu imposibil. Intre doua modele senzori de aceeasi rezolutie, de obicei (dar nu obligatoriu) modelul care are senzorul cu suprafata mai mare are o calitate mai buna, datorita faptului ca acesta are paraziti mai putini (sau zgomot cum este numit de specialisti). Mai mult ca sigur ca nici un comerciant de asemenea aparate nu va putea sa iti furnizeze aceste informatii. Totusi aceste informatii pot fi gasite pe site-uri de specialitate, precum www.dpreview.com sau www.steves-digicams.com.

De calitatea senzorului depinde si sensibilitatea la care poate sa lucreze acesta. Sensibilitatea este masurata similar cu filmele, fiind exprimata pe scala standard ISO. Majoritatea aparatelor sunt dotate cu senzori ce pot opera la mai multe sensibilitati: ISO 50, 100, 200, 400. Cu cat sensibilitatea este mai mare, cu atat aparatul va fi capabil sa faca fotografii pe lumina mai slaba, sau sa faca fotografii cu timp de expunere mai mic pe lumina normala, evitand problemele generate de miscarile rapide din cadru. Cu toate acestea, calitatea cea mai buna a imaginii se obtine intotdeauna atunci cand se foloseste sensibilitatea cea mai mica, dar acest lucru necesita iluminare puternica, precum cea solara directa sau cea oferita de blitz-uri profesionale.

Din acest punct de vedere, este de preferat sa te orientezi catre aparatele foto care sunt capabile sa lucreze la mai multe sensibilitati si care sa permita reglarea manuala a acestui parametru foarte important.

Optica

O fotografie de buna calitate presupune in mod imperativ o optica buna, care sa nu aiba aberatii optice si cromatice. Este greu de spus care dintre aparate are optica mai buna. Multe dintre ele sufera din cauza calitatii senzorului optic. Cu toate acestea trebuie sa stii ce vrei de la un aparat foto. Exista aparate foto cu optica simpla, cu distanta focala fixa. Altele ofera posibilitatea unui zoom optic ce variaza de la model la model. Unele modele permit chiar atasarea de alte lentile peste obiectivul original, pentru a mari capacitatea zoom-ului sau pentru a putea transforma obiectivul intr-un superangular. Ar fi de preferat ca modelul pe care il alegi sa dispuna de un zoom optic 3x, standard la ora actuala.

Mediul de stocare


Dintre toate aparatele digitale, cele SLR prezinta cea mai buna alegere, deoarece acestea permit intre altele si schimbarea obiectivului. Astfel, nu trebuie sa te limitezi la optica originala, putand sa achizitionezi o optica de calitate. Pretul acesteia este insa pe masura. Atentie insa, majoritatea aparatelor SLR vin fara obiectiv in cutie. De aceea atunci cand cumperi un aparat SLR si nu vrei sa cheltuiesti bani pe un obiectiv, asigura-te atunci cand faci comanda ca acesta are si obiectivul standard inclus.

Sfat

Acceseaza unul din site-urile www.dpreview.com sau www.steves-digicams.com. Aici poti gasi teste detaliate ale unei game foarte largi de aparate, la care ai acces chiar la galeriile cu fotografiile originale facute cu acestea.

Asa ca daca te hotarasti sa cumperi un aparat foto digital, te poti asigura ca il cumperi pe cel mai bun si te vei putea bucura de el asa cum trebuie, fara sa regreti ca ai investit o suma frumusica.

bumerang.ro
katy
Scris: Monday, November 27, 2006 5:57 PM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 14
La capitolul aparate...hmm..sunt indragostita de Mamyia, avem unul insa lucreaza doar sotul meu cu el, cica sa le tocesc pe celelalte si apoi mi-l da pe asta, asa ca ma descurc cu un Canon care scoate poze super. Sa caut cateva poze facute cu Mamyia( de elnervi ) si cateva facute in State cu ajutorul Canon-uluilove


katy attached the following image(s):
mamyia1.jpgmamyia2.jpgmamyia3.jpgmamyia4.jpgcanon4.jpgcanon2.jpgnegative0-04-04(1).jpg

Kiki
Scris: Monday, November 27, 2006 8:59 PM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
Foarte frumoase pozele! De Luana ce sa mai zic?! love love love
kali
Scris: Monday, November 27, 2006 9:01 PM
Avatar
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 5/27/2006
Mesaje: 14390
love love cool Super foto dar... Luana e minunatia lumii. Frumos copil!
Vesna
Scris: Saturday, December 30, 2006 10:04 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/27/2006
Mesaje: 1307
Ce bune sunt informatiile astea, mai ales pentru unu' ca mine care nu se pricepe...sic
Maria & Mario
Scris: Sunday, September 9, 2007 8:44 PM
Avatar
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 9883
Si tati ne-a innoit .... recuzaita, astazi, cu un Sony Cyber-Shot , Super Steady Shot , DSC - W 80 , 7.2 megapixels, Double antibluur tehnology , Full HD 1080 still image si un memory stick nou de 2GB, Asa ca o sa va bombardam cu foto noi ! ras

Nu e camera de performanta, da la ce ne trebuie noua e super bunaaa ! thumleft
Miri
Scris: Sunday, September 9, 2007 9:12 PM
Avatar
Nivel
Nivel: SAFIR

Inregistrat: 2/26/2006
Mesaje: 16505
Oana, felicitari pentru achizitie!Asteptam si pozele!
Katy, ai niste poze superbe...iar Luana e un ingeras de fata!angel
Kiki
Scris: Sunday, September 9, 2007 9:23 PM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
Oana, sa-l folositi cu placere! pupici
Fluturas
Scris: Sunday, September 9, 2007 10:27 PM
Avatar
Nivel: Maestru

Inregistrat: 11/22/2006
Mesaje: 9778
oana,sa-l folosesti cu placere si sa ne "bombardezi" cu poze
Maria & Mario
Scris: Monday, September 10, 2007 6:05 PM
Avatar
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 9883
Multumim mult ! Sa avem si timp, ca doar ce am ajuns acasa , am papat si Maria e deja nani pa ! ras
Alina
Scris: Monday, September 10, 2007 6:06 PM
Nivel
Nivel: SAFIR

Inregistrat: 3/27/2006
Mesaje: 18834
Oana, sa-l folosesti sanatoasa. La cat mai multe poze. yes
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.