Nivel: TOP TEAM
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 36610
| Ce folos ca in vacanta petrecuta in Grecia, Spania ori acasa, in Fagaras, te-ai simtit minunat in propria piele, cum se zice, daca asta nu se vede si in fotografiile din album? In cele mai multe arati obosita, crispata, prea slaba sau mai plinuta decat erai. Ce mai, esti de nerecunoscut! Afla ce si cum sa faci pentru ca esecurile sa nu se mai repete.
1.MOMENTUL IDEAL
* Dupa o "noapte alba", ascunde-ti ochii obositi in spatele ochelarilor de soare. * Daca iti petreci vacanta la mare, fa-ti fotografii in partea a doua a sejurului, cand esti odihnita. Vei arata minunat si datorita bronzului. * In pozele facute dimineata, chipul are un aer proaspat, plin de viata, iar in cele de dupa-amiaza, lumina blanda va da o stralucire deosebita tenului tau. in schimb, a face poze la amiaza e riscant: lumina va da umbre pe fata si, inevitabil, ochii vor iesi intunecati. Daca ii mai si tii intredeschisi, din cauza razelor de soare.
SUGESTIE Daca subiectul cadrului este o persoana, accentul trebuie sa cada asupra acesteia, fara sa se ignore elemente de fundal, care intregesc imaginea. Fotografiile in care o persoana devine un punct de nerecunoscut pe un fundal imens nu spun nimic.
2. UNGHIUL CORECT
* Descopera unghiul care te avantajeaza cel mai mult. * Vei arata mai inalta si cu picioarele mai lungi intr-un cadru luat de jos, in unghi de 45 grade. Ca sa pari mai zvelta, adu umerii un pic in fata. * Daca iti doresti imagini reusite in pozitia sezand, stai in semiprofil, cu picioarele in lateral, usor intinse. Notele predominante vor fi eleganta si supletea liniilor. Daca vrei sa pozezi langa o statuie, un zid etc., sprijina-ti mainile de acesta sau pune-le pe sold. Forma creata de brate si suportul respectiv iti va defini talia.
SUGESTIE Fotografiile de la mica distanta scot in evidenta anumite probleme anatomice, de postura etc. De exemplu, bratele incrucisate creeaza o disproportie in partea de sus a cadrului. Pozitia aplecata mult inainte nu ofera o perspectiva flatanta asupra bustului.
3. ATITUDINEA POTRIVITA
* In fata aparatului, numara pana la trei cu ochii inchisi; apoi deschide-i brusc. * Daca faceti poze de familie, asaza copiii in fata voastra. Cum nu vor mai putea sa se agate de bratul sau de gatul tau, vei arata destinsa si zambitoare! * Cand esti fotografiata singura, nu te uita tinta la aparat, ci schimba usor directia privirii spre obiectiv; apoi, la fel de usor, misca si fata in aceeasi directie. Daca vrei sa pari enigmatica si ganditoare, priveste putin intr-o parte si totodata in fata, dincolo de aparat.
SUGESTIE Te-ai saturat de atatea instantanee in care clipeai tocmai atunci cand nu trebuia? Schimba tactica! Tine-i inchisi cat timp "fotograful" numara pana la trei si deschide-i inainte ca acesta sa apese pe declansator.
De ce camera digitala?
* O camera digitala permite vizualizarea simultana a imaginii (compari imaginea reala cu cea de pe mini ecranul aparatului). * O poza nereusita poate fi stearsa si refacuta imediat. * Imaginile pot fi descarcate pe calculatorul de acasa si trimise oriunde vrei, inclusiv pe un mobil de ultimul tip. * Poti obtine efecte imposibil de realizat cu un aparat clasic: virarea fotografiei in sepia sau in alb-negru, succesiuni de imagini tip TV. * Imaginile de pe cardul camerei pot fi transpuse si pe hartie fotografica la centrele specializate. * Nu presupune nici un fel de cheltuieli, in comparatie cu aparatul clasic (film, developare etc.).
Greseli frecvente
Incadrare incorecta
* Ca sa eviti acest lucru, plaseaza obiectul tau de interes in centrul imaginii, apasand partial pe buton, pentru ca aparatul sa fie pregatit, iar dupa ce incadrezi corect, adica in centrul imaginii, finalizeaza declansarea. * Nu te apropia prea mult de subiectul vizat, fiindca majoritatea aparatelor foto nu au capacitatea de focalizare pe obiective aflate in imediata vecinatate. Daca al tau face exceptie, se schimba lucrurile
Aparat miscat
* De cate ori faci poze (chiar in graba fiind), tine aparatul drept si nu-l misca - in special daca e prevazut cu obiectiv zoom.
Atentie la cap si picioare!
* Inainte sa apesi pe buton, mai priveste o data prin vizor, pentru a te asigura ca totul e intreg si la locul lui: mai ales capetele si picioarele celor dragi!
"Asta cine e?"
* Eterna problema a chipurilor pe care nu le mai recunosti din cauza umbrei care le acopera fetele. * Poza a iesit intunecata fiindca persoanele respective au stat cu spatele la soare, iar autorul ei, dimpotriva, in plina lumina, care s-a reflectat pe lentila vizorului.
Poze de neuitat? Nu e greu deloc!
* Conditia de baza e sa stabilesti exact ce vrei sa fotografiezi si sa nu te grabesti. * Asigura-te ca subiectul vizat de tine "umple" cadrul aparatului. Ca atare, fie te apropii tu de acesta, fie recurgi la obiectivul cu zoom. Este important ca plasarea subiectului sa fie corecta din punct de vedere al lungimii si inaltimii lui. * Nu omite nici obiectele din spatele amicilor tai (stalpi de telegraf, linii telefonice, copaci etc.), pentru ca nu cumva acestea sa para ca le intra printr-o ureche si le ies prin cealalta. * Ca sa obtii adancimea corecta, incearca sa incluzi ceva anume in fundal - la jumatatea distantei, dar si in planul indepartat. * Daca cineva din grup se misca ori altcineva se alatura celor pe care vrei sa-i fotografiezi, ai rabdare si asteapta sa-si gaseasca fiecare locul. Abia dupa aceea apasa pe declansator. * Nu te lasa furata de grandoarea unui peisaj, apasand la intamplare pe buton, ci identifica numai segmentul care ti-a starnit admiratia si concentreaza-te asupra lui. * Retine ca, in absenta luminii, nici vorba sa-ti iasa poze de calitate!
Cum alegi filmul
Filmele din comert au un cod format din litere (ISO) si cifre, care denota sensibilitatea lor la lumina. Cel mai bine ar fi sa ceri parerea vanzatorului daca vrei un film pentru exterior sau, dimpotriva, pentru interior. Cu cat numarul ISO e mai mic, cu atat filmul reactioneaza mai putin la lumina (de exemplu, pentru un film ISO 100 ai nevoie de mai multa lumina decat pentru un ISO 400).
Ce faci cu filmul
* Du-l la developat in timp util, pentru ca imaginea sa nu se perimeze - asta se poate intampla dupa cateva luni, daca filmul a fost stocat in conditii improprii. * Nu te lasa amagita de pretul "convenabil" al unor oferte; cu siguranta filmele sunt expirate, iar tu vei regreta si banii dati, si imaginile compromise. * Fereste aparatul si filmele de temperaturi extreme. (in general, este indicat sa pastrezi filmele in frigider, pe unul dintre rafturile usii, acolo unde temperatura nu este asa de scazuta.) * Atentie! Daca vei calatori cu avionul, ai grija sa nu pui aparatul de fotografiat in bagajul de mana, fiindca dispozitivele cu raze X, din aeroport, pot deteriora uneori filmul in timpul controlului.
Ce film iti trebuie pentru: Soare puternic: ISO100 Interior/fara blit: ISO400 Interior/cu blit: ISO200 Orice conditii: ISO200 |
Nivel: TOP TEAM
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 36610
| Cum sa pozezi ca un fotomodel
Felul in care aratam intr-o poza nu depinde numai de fotograf, ci si, mai ales, de noi insine. Cateva trucuri si vei arata ca o stea de cinema.
Da Adopta o pozitie eleganta. Asaza-te intr-o parte fata de obiectiv, scotand usor soldul in evidenta. Un picior indoaie-l usor de la genunchi, celalalt tine-l in spatele primului. Lasa bratele liber de-a lungul corpului. Aminteste-ti sa stai dreapta!
Nu Nu sta cu picioarele departate! Vei parea mai mica si mai grasa. Nu suci piciorul. Nu ascunde mainile la spate, nu strange mana pumn, dar nici nu-ti rasfira degetele. Nu-ti lasa umerii si nici nu crea impresia ca unul este mai jos decat celalalt. Dar nici nu trebuie sa stai dreapta ca o scandura.
Da Stai cu gratiepe un scaun. Picior peste picior sau cu genunchii apropiati si picioarele usor inclinate. Intende degetele de la picioare - daca muschii sunt incordati, pulpele arata mai suple iar soldurile nu se latescurat pe scaun sau pe banca. Tine palmele intinse, cu degetele drepte.
Nu Atentie cum te asezi! In acest caz picioarele vor fi in prim plan si par mai mari in mod nefiresc. Daca porti fusta, se cuvine ca picioarele sa fie apropiate. Doar daca porti pantaloni lepoti departa de la genunchi in jos, pozitie care subliniaza formele feminine. Nu-ti apleca capul, acest lucru scurteaza gatul; pe fata se vor rasfrange umbre neplacute.
Da Arata-ti fata. Va arata mai delicata, daca o vei intoarce putin intr-o parte. Prin inclinarea corespunzatoare a capului vei putea totodata sa-ti maschezi anumite defecte. Daca ai capul rotund, cel mai indicat va fi un cadru de sus - pune in valoare ochii, fruntea si pometii. Un cadru de jos scoatein evidenta barbia si maxilarul. Nu clipi.
Nu Nu te machia prea tare. Machiajul sa fie potrivit carnatiei (cel deschis arata ca o masca, cel inchis imbatraneste). Pudreaza-ti neaparat fata. Evita produsele cosmetice care dau luciu (tenul va parea in acest caz gras) si nuantele perlate (arata nenatural). Periaza-ti sprancenele, dar nu le innegri prea tare. Nu folosi dermatograf pentru ochi. Pe buze aplica doar lipgloss.
Sfaturi pentru fotograf Sa nu fotografiezi niciodata modelul de sus. Aceasta abordare deformeaza silueta. Efectul cel mai bun este obtinut facand fotografia de la o inaltime de un metru (adica stand pe vine). Fa fotografia intr-un "spatiu stramt" pentru ca planul sa fie plin. Prin obiectiv ar trebui sa vezi in principal modelul, un minim de sol si cer. Nu fotografia obiective in plin soare, sub soare si cu soare. Lumina trebuie sa cada dintr-o parte. Foarte bine ies fotografiile la umbra naturala, aruncata de pilda de zidul unei cladiri. |
Nivel: TOP TEAM
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 36610
| Hai ma, Codruta, nu o lua asa in tragic. O sa arati, ai rabdare. |
Nivel: Senior
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6852
| Miraa, mama, tu mananci ceva special sa arati asa beton? Esti o supermamica...ce-o sa se mai increada Milan cu tine pe strada, o sa fie asa de mandru de n-o sa-si incapa-n pene |