Nivel: Grupa mica
Inregistrat: 2/21/2011 Mesaje: 222
| aici ar fi de spus destule, dar e un subiect destul de tehnic si eu nu sunt tocmai in masura sa il scriu asa, mai degraba cateva idei empirice - in primul rand trebuie ales in functie de subiect - pentru peisaje se folosesc grandangulare (wide-angle in engl.) pentru a putea capta cat mai multe detalii, pentru portrete normale- spre teleobiective (undeva spre 80mm-100mm pentru a nu distorsiona fatza subiectului), pentru animale salbatice, sport etc. teleobiective; - pentru macrofotografie iar se merge pe obiective speciale de macro - sa nu uitam ca exista aparate full-frame (ca si pentru film 36x24mm) si altele care sunt "crop" (avand un factor de multiplicare de 1,5 de ex.) care face obiectivele mai "tele" ca sa spun asa - adica un obiectiv are 50mm pentru un aparat full frame dar va avea 50 x 1.5 pentru un crop = 75mm - este interesant sa incalci regulile - de ex. sa faci un portret cu un obiectiv wideangle sau chiar ochi-de-peste (fish-eye) care va distorsiona mult trasaturile rezultand un fel de caricatura : http://www.google.com/images?um=1&hl=ro&biw=1680&bih=850&tbs=isch%3A1&sa=1&q=fish+eye+portrait&aq=f&aqi=&aql=&oq=; de asemenea daca nu ai obiectiv grandagular pentru peisaje poti folosi unul normal sau chiar un teleobiectiv si sa realizezi o panorama, unind mai multe imagini - sa nu uitam ca marea majoritate a posesorilor de aparate foto sunt cei care au aparate compacte, unde au aparut multe super-zoomuri care iti ofera o intreaga plaja de posibilitati intr-un singur aparat (ba chiar la unele se pot adauga extensii pentru wide-angle) - sa nu uitam obiectivele creative, gen lens-baby pentru efecte speciale, sau filtrele pentru obiective care iar pot modifica parametrii unui obiectiv
parerea mea de non-profesionist e ca nu exista reguli stricte in acest sens, doar ghidaje care pot fi incalcate :D si cel mai bun obiectiv e ala pe care il ai :D (asta bineinteles dupa ce am cheltuit o gramada de bani pe muuulte obiective si pe moment am vreo 5 :D ) |