Cum sa alegi obiectivul cel mai bun pentru o anumita compozitie ?
Subiectul anterior · Subiectul urmator
AdrianaC
Scris: Thursday, August 28, 2008 1:58 PM
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Cum sa alegi obiectivul cel mai bun pentru o anumita compozitie ?
oradeanca1
Scris: Sunday, March 6, 2011 10:37 PM
Nivel
Nivel: Grupa mica

Inregistrat: 2/21/2011
aici ar fi de spus destule, dar e un subiect destul de tehnic si eu nu sunt tocmai in masura sa il scriu asa, mai degraba cateva idei empirice
- in primul rand trebuie ales in functie de subiect - pentru peisaje se folosesc grandangulare (wide-angle in engl.) pentru a putea capta cat mai multe detalii, pentru portrete normale- spre teleobiective (undeva spre 80mm-100mm pentru a nu distorsiona fatza subiectului), pentru animale salbatice, sport etc. teleobiective;
- pentru macrofotografie iar se merge pe obiective speciale de macro
- sa nu uitam ca exista aparate full-frame (ca si pentru film 36x24mm) si altele care sunt "crop" (avand un factor de multiplicare de 1,5 de ex.) care face obiectivele mai "tele" ca sa spun asa - adica un obiectiv are 50mm pentru un aparat full frame dar va avea 50 x 1.5 pentru un crop = 75mm
- este interesant sa incalci regulile - de ex. sa faci un portret cu un obiectiv wideangle sau chiar ochi-de-peste (fish-eye) care va distorsiona mult trasaturile rezultand un fel de caricatura : http://www.google.com/images?um=1&hl=ro&biw=1680&bih=850&tbs=isch%3A1&sa=1&q=fish+eye+portrait&aq=f&aqi=&aql=&oq=; de asemenea daca nu ai obiectiv grandagular pentru peisaje poti folosi unul normal sau chiar un teleobiectiv si sa realizezi o panorama, unind mai multe imagini
- sa nu uitam ca marea majoritate a posesorilor de aparate foto sunt cei care au aparate compacte, unde au aparut multe super-zoomuri care iti ofera o intreaga plaja de posibilitati intr-un singur aparat (ba chiar la unele se pot adauga extensii pentru wide-angle)
- sa nu uitam obiectivele creative, gen lens-baby pentru efecte speciale, sau filtrele pentru obiective care iar pot modifica parametrii unui obiectiv

parerea mea de non-profesionist e ca nu exista reguli stricte in acest sens, doar ghidaje care pot fi incalcate :D si cel mai bun obiectiv e ala pe care il ai :D (asta bineinteles dupa ce am cheltuit o gramada de bani pe muuulte obiective si pe moment am vreo 5 :D )
oradeanca1
Scris: Sunday, March 6, 2011 10:41 PM
Nivel
Nivel: Grupa mica

Inregistrat: 2/21/2011
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.