Cum ii deschizi apetitul pentru teme atunci cand le uraste?
Subiectul anterior · Subiectul urmator
AdrianaC
Scris: Tuesday, April 24, 2007 2:24 PM
Avatar
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 17813
Copilul vostru a ajuns la varsta la care merge la gradinita, in grupa mare sau pregatitoare, si poate chiar la scoala.

Deja perioada de joaca se scurteaza tot mai mult, si incep sa apara destul de des orele de lucru, de invatat, de ... teme.


Ce faceti daca uraste sa isi faca teme sau pur si simplu nu vrea sa invete nimic si vrea numai sa se joace sau sa se uite la televizor?

Cum il atrageti astfel incat lectiile sa i se para placute si distractive si sa le faca si el cu placere?
Lilly of the valley
Scris: Tuesday, April 24, 2007 4:02 PM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 3/23/2007
Mesaje: 12042
dificil de spus.
Andrei a lucrat inca din gradinita semne grafice, chiar le dadea si unele teme pentru acasa. atunci ni se parea un lucru nemaipomenit, insa in clasa I a intervenit plictiseala, aceleasi semne grafice pe care le-a executat si la grupa mare si la cea pregatitoare, cunostea si unele litere, invatatoarei i-a fost foarte greu cu el, nu mai spun noua acasa. in clasa a II a a devenit totul mai interesant. in schimb nu prea vrea sa citeasca de buna voia bibliografia scolara (i se par plictisitoare povestile), mai interesant e Hary Potter s.a.m.d., in schimb matematica o devoreaza ...
Alina
Scris: Tuesday, April 24, 2007 7:06 PM
Nivel
Nivel: SAFIR

Inregistrat: 3/27/2006
Mesaje: 18834
De ce le-ar uri? Copilul trebuie obisnuit de mic cu responsabilitati, iar tema este una dintre ele. Tinand cont ca domnisoara Catinca va merge la toamna la scoala, deja facem teme zilnic. Mai exact una pe zi, ea alege ce sa faca, sa deseneze, sa picteze, etc. Asta este tema ei. Cand lispesc putin de acasa, ea trebuie sa faca o tema in lipsa mea si o face.
Cristy
Scris: Tuesday, April 24, 2007 10:08 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 1/8/2007
Mesaje: 6843
Eden desi era obisnuita ce "temele" la gradinita, cand a ajuns la scoala a reactionat nu tocmai bine....uff
Colegii de clasa erau intr-un stadiu mult mai avansat ca Eden , stiau sa scrie si sa socoteasca pana la 10, fiind intr-o clasa prescolara ( ceea ce mi se pare stupid, adica nu peste tot sunt clasele prescolare rambo )

Deci Eden s-a speriat, a inceut sa simta diferenta si nu a vrut sa puna mana pe carti....imi spunea ca ea nu vrea sa fie premianta.. si nici printre cei mai buni din clasa...

Incetul cu incetul, am lucrat ore in sir cu ea, cam 4-5 ore pe zi, era exasperant, fata nu mai avea rabdare, plangea... dar si-a dat drumul la citit si scris...
La matematica...este cea mai buna din clasa...firstprize

Problema este alta, temele pe care le primeste nu au nici o proportie, sunt zile cand nu au nimic si altele cand li se da cate 10-15 (!!!) pagini de completat la matematica si la limba ebraica....in total 20 -30 de pagini ( ei nu folosesc caiete in mod deosebit, completeaza pe carte). Eden este disperata, de 2 ori pe saptamana are si antrenamentele de gimnastica, gandit-va ca ajunge acasa pe la ora 18:00 si face temele pana la 21:00, spre diperarea mea si a sotului ( inca nu este in stare sa le faca singura) de multe ori mananca langa carti si saptamana trecuta a adormit langa carte...uff uff

Shachar in schimb, se supara pe noi ca nu facem temele cu ea...scratch oare , adika vrea carti si reviste...
Este inca mica... ii cumpar carti pentru varsta ei ... si ii plac l anebunie... se mai si lauda ca ea isi face temele si Eden nu... ( si ce scandal iese...banghead )
La intrebarea ta Adriana, nu stiu care ar putea fii o metoda potrivita pentru ai pune sa-si faca temele, cred ( asta am facut si noi ) nu am lasat-o in pace pana cand nu si-a intrat in reflex...am stat cu ea, am discutat, i-am explicat ca trebuie sa invete, sa-ti faca temele...( ne-am si enervat banghead banghead ) ca sa ajunga la acelasi nivel cu ceilalti din clasa - intr-un oarecare mod i-am provocat ambitia si i-am dat un target - a functionat....

sousourel
Scris: Monday, September 10, 2007 11:07 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/18/2006
Mesaje: 7688
AdrianaC wrote:


Cum il atrageti astfel incat lectiile sa i se para placute si distractive si sa le faca si el cu placere?


Ma gandesc la doua aspecte:
1. Lectiile nu pot deveni placute si distractive din senin...o parte din aceasta responsabilitate o are profesorul/ invatatorul/ educatorul. Daca la scoala/ gradi, lectia/ activitatea nu a fost inteleasa si placuta, cu atat mai putin vor fi temele pt aceea lectie.

2. Copilul invata motivat extrinsec la inceput, invata pentru note/ calificative/ buline, etc, aprecierea parintilor, mici cadouri din partea acestora, samd. Treptat, pe masura ce deprinde gustul invatatului, al unui domeniu de studiu care se pliaza pe propiile interese, devine motivat intrinsec, adica invata pentru el, pentru ca ii face placere si considera ca are nevoie de acele informatii.
Alina
Scris: Tuesday, September 11, 2007 8:43 AM
Nivel
Nivel: SAFIR

Inregistrat: 3/27/2006
Mesaje: 18834
Sa vedem ce va fi de luni, sper sa ma ajute toata psihologia copilului si pedagogia invate, oare oare .
sousourel
Scris: Tuesday, September 11, 2007 8:56 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/18/2006
Mesaje: 7688
Alina wrote:
Sa vedem ce va fi de luni, sper sa ma ajute toata psihologia copilului si pedagogia invate, oare oare .


Mult succes!thumright
Alina
Scris: Wednesday, September 12, 2007 7:41 AM
Nivel
Nivel: SAFIR

Inregistrat: 3/27/2006
Mesaje: 18834
sousourel wrote:
Mult succes!thumright


Multumesc. pupici
Julia
Scris: Thursday, October 11, 2007 11:41 AM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 14
Cand Alex a inceput scoala (grupa pregatitoare) avea 4 ani si 8 luni.
Invatatoarea a inceput sa le dea teme destul de lungi pentru varsta lor, sa gaseasca cuvinte care incep cu anumite litere si sa scrie cateva propozitii in care sa includa cuvintele.
La inceput era distractiv si ii placea sa le faca, apoi temele au devenit din ce in ce mai problematice si nu se mai putea concentra usor. Cerea pauze dupa fiecare litera scrisa, spunea ca e plictisitor si ne lua doua ore sa scriem cateva propozitii, timp dupa care amandoi eram frustrati si obositi.
Mai multi parinti s-au plans invatatoarei si ea a incetat sa le mai dea teme. A fost o perioada de pauza care a picat foarte foarte bine pentru micuti (si pentru parintii lor!).
Acum cand a intrat in clasa 1 (year 1) are 5 ani jumate si e foarte incantat de temele lui, vrea sa le scrie singur si imediat! Si temele la fel sint date doar in weekend.
E o schimbare fantastica si cred ca e si pentru ca a mai crescut putin dar trebuie sa recunosc ca invatatoarea noua a avut un rol fantastic in a-l motiva si a recunoaste ritmurile diferite de progres pentru fiecare copil.
Sint 29 de copii in clasa cu o invatatoare principala si doua asistente part time.
Au impartit copiii in grupe de cate 5, in asa fel incat nivelul de pregatire a grupei sa fie cat mai omogen. Si lucreaza cu toate grupele la nivelul respectiv. Lui Alex nu ii plac grupurile mari si asta pentru el a fost un factor de progres.
E structurat dar nu e atat de strict cum era pentru noi in clasa 1 cand trebuia sa stai in banca 50 de minute si sa nu te misti.
Tine mult de invatatoare cum isi organizeaza activitatile, au politica scolii pe care trebuie sa o aplice in linii generale dar au un grad mare de libertate in rest...
Cristy
Scris: Thursday, October 11, 2007 10:01 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 1/8/2007
Mesaje: 6843
Avem noutati in domeniu.... Eden a inceput sa isi faca temele la After School si a inceput sa isi de-a seama ca in acest mod are dupa-amiaza libera, adica ajunge acasa si are timp pentru tot ce isi doreste sa faca, uneori nu le termina acolo ( asta in situatia in care fac lucrari comune, tot felul de proiecte) dar cum ajunge acasa le termina imediat.
Anul acesta au o invatatoare mai "blanda" nu le da prea multe teme ceea ce este oricum mai bine, se vede cum Eden avanseaza si este si ea mai multumita, oricul nivelul clasei este ridicat dar se straduieste sa tina fata, inca se mai simte diferenta.

La sfarsitul anului trecut Eden a fost evaluata de cadru didactic extern si ni s-a spus ca este foarte inteligenta, stie toata materia ( chiar mai bine decat cei "avansati") singura problema este ca o face foarte incet, poate este ea mai inceata ca fire, dar eu sunt mult mai multumita anul acesta, orele de disperare totala si nervi s-au terminat yes
sousourel
Scris: Thursday, October 11, 2007 11:18 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/18/2006
Mesaje: 7688
Nu pot sa nu remarc ca nu cantitea de teme, ci calitatea lor: gradul de atractivitate, masura in care sunt intelese si realizabile, in directa legatura cu sentimentul succesului si deci cu motivatia intrinseca, etc, fac ca acestea (temele) sa-si atinga scopul: aplicarea cunostiintelor si consolidarea lor.
Cristy
Scris: Friday, October 12, 2007 12:11 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 1/8/2007
Mesaje: 6843
sousourel wrote:
Nu pot sa nu remarc ca nu cantitea de teme, ci calitatea lor: gradul de atractivitate, masura in care sunt intelese si realizabile, in directa legatura cu sentimentul succesului si deci cu motivatia intrinseca, etc, fac ca acestea (temele) sa-si atinga scopul: aplicarea cunostiintelor si consolidarea lor.Problema este ca la noi temele sunt cam standard... adica aceleasi carti o au toti, iar la noi in mare masura in clasele mici se completeaza pe ele deci calitatea si atractivitatea nu prea pot fii schimbate

Si eu una inclin sa cred ca daca un copil de 6-7 ani in primul lui an de scoala trebuie sa completeze 30 de pagini intr-o zi ar putea dezvolta o anumita regresie fata de aceste teme .....Dar a fost foarte greu sa explici acest lucru unei invatoare care singurul lucru pe care o interesa a fost sa se "laude" precum a terminat toata materia si a facut si materie suplimentara !!! Nu degeaba a fost "inlaturata" din invatamant (scoala) pupici s-a reintors la prescolar (gradinite)
sousourel
Scris: Friday, October 12, 2007 3:00 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/18/2006
Mesaje: 7688
Cristy wrote:Problema este ca la noi temele sunt cam standard... adica aceleasi carti o au toti, iar la noi in mare masura in clasele mici se completeaza pe ele deci calitatea si atractivitatea nu prea pot fii schimbate

Si eu una inclin sa cred ca daca un copil de 6-7 ani in primul lui an de scoala trebuie sa completeze 30 de pagini intr-o zi ar putea dezvolta o anumita regresie fata de aceste teme .....Dar a fost foarte greu sa explici acest lucru unei invatoare care singurul lucru pe care o interesa a fost sa se "laude" precum a terminat toata materia si a facut si materie suplimentara !!! Nu degeaba a fost "inlaturata" din invatamant (scoala) pupici s-a reintors la prescolar (gradinite)


Exact ceea ce spuneam: tendinta actuala, cel putin in ceea ce ne priveste, consta in personalizarea actului educativ. Daca 30 de pagini de completat/ zi reprezinta prea mult pt scolarul mic, atunci e foarte posibil sa-i provoace repulsie fata de teme si, in consecinta, refuzul lor. Cu alte cuvinte, nu numai ca nu l-au ajutat sa progreseze, ba chiar s-a obtinut efectul contrar. POate ca 4-5 pagini (zic la intamplare, caci nu cunosc despre ce fel de material e vorba) asigurau o consolidare mai buna si nu ar fi suprasolicitat resursele atentionale si motivationale ale copilului.
Kiki
Scris: Friday, October 12, 2007 8:37 PM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
9 metode pentru a-i stimula interesul

Pentru a reduce stresul din familie, se impun cateva masuri din partea ta (ori a sotului sau, ai mai bine, a amandurora).

1. Nu-l cicali permanent cu temele pe care le are de facut, pentru a nu-i crea un sentiment de respingere.
2. Discuta cu el despre lucrari sau examene, incercand sa-l stimulezi sa-ai faca un program eficient de lucru.
3. Asigura-i un mediu sanatos: camera de lucru sa fie aerisita, lumina - potrivita ca intensitate, calculatorul sa aiba ecran de protectie.
4. Invata-l cum sa invete si insufla-i sentimentul de mandrie referitor la capacitatea lui de a invata.
5. Lauda-l de fiecare data pentru succesele obtinute.
6. Ajuta-l sa-si depaaeasca esecurile, explicandu-i ca poate invata din ele ai ca ar fi bine sa-si asume responsabilitatea pentru ele.
7. Fii aproape de el, pentru a-l putea ajuta atunci cand are nevoie.
8. Ajuta-l sa-si descopere si sa-si dezvolte puterea si capacitatea de invatare si memorare.
9. Ajuta-l sa transforme obligatia de a invata in placerea de a invata si de a descoperi lucruri noi.


Sursa
Mami2x
Scris: Saturday, October 13, 2007 10:46 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Grupa mijlocie

Inregistrat: 9/16/2007
Mesaje: 408
sousourel wrote:
Nu pot sa nu remarc ca nu cantitea de teme, ci calitatea lor: gradul de atractivitate, masura in care sunt intelese si realizabile, in directa legatura cu sentimentul succesului si deci cu motivatia intrinseca, etc, fac ca acestea (temele) sa-si atinga scopul: aplicarea cunostiintelor si consolidarea lor.


Cata dreptate ai!thumright
Aici sunt clasele de 15 copii, Sascha e un pic peste medie si se plictiseste foarte repede daca i se dau teme monotone, unde scrie randuri intregi aceeasi cifra/litera..asa ca ne conformam...scurt si la subiectras
Mi-am dat seama ca ii dau degeaba teme lungi (oricum mai mult de jumate din zi e la masa de scris...deseneaza,scrie, face grafice...), pentru ca se plictiseste si e destul de stresant pt. amandoi...Facem cateva randuri cu calculele invatate la scoala in saptamana respectiva, putina recapitulare si apoi trecem la tema lui preferata,cititul yes Adora sa citeasca, sa invete silabe noi, sa ii citesc despre Univers, teme din istorie...Sunt fericita ca am reusit sa-i transmit pasiunea pentru citit si temele de casa sunt facute cu placere..dance
Mai nou, scot la imprimanta sabloane de desenat/scris litere,cifre, labirinturi, probleme de logica... si il intereseaza foarte mult...abia ajunge acasa de la scoala si vrea sa scrie, sa vada ce teme avem astazi flowers Plansele astea chiar dau rezultate, cred ca e mai interesant decat sa scrie doar in caiet.Noi scriem acum cu placere. Bafta tuturor scolarilor la teme!pupici
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.