|
Nivel: Ambasador
Inregistrat: 6/11/2007 Mesaje: 818
| Ai asteptat cu nerabdare sfarsitul acestui an si, mai ales, Craciunul... Asa ti se intampla de fiecare data - o amintire a copilului din tine. Pregatiri, cadouri, cumparaturi, alergatura, familie, prieteni, toate se aglomereaza si, desi ai facut tot posibilul sa le "dovedesti" din timp, iti dai seama ca situatia te depaseste. Iar de la asta pana la o atmosfera tensionata de sarbatori nu mai e decat un pas...
De ce uneori tocmai evenimentele pe care le astepti cu atata nerabdare te dezamagesc atat de mult?... De ce nimic nu pare sa se ridice la nivelul dorintelor tale? Raspunsul este unul destul de simplu: tocmai pentru ca ai avut asteptari prea mari, incercand sa pui pe un piedestal prea inalt reactiile celor din jur si relatiile cu ei.
Oboseala si... nervi
Sa nu uitam ca, oricat de mult ne dorim sa petrecem Craciunul in sanul familiei, alaturi de cei dragi, aceasta este una dintre cele mai solicitante perioade ale anului. Si acest lucru nu se datoreaza numai pregatirilor pentru sarbatori, ci si oboselii acumulate pe parcursul celor 365 de zile (aproape) trecute...
Fara sa ti-o spuna in mod clar si precis, corpul tau stie ca filele unui an s-au rupt din calendar si ca o noua provocare il asteapta. Inconstient, tu insati ii transmiti acest lucru, iar organismul tau reactioneaza ca atare. Sfarsitul anului este asociat intotdeauna cu vacanta, cu timpul liber, si, fara sa iti dai seama, te poti trezi spunand: "Ce obosita sunt! Parca nu ma simteam atat de slabita acum cateva zile!..." Organismul tau se resimte si "cere" vacanta...
Pentru ca sfarsitul fiecarui an este extenuant, incerci ca pregatirile pentru sarbatori sa nu te prinda pe... picior gresit. Ai inceput de mult sa colinzi magazinele, ai facut deja interminabile liste cu cele necesare, stii deja ce vrei sa le cumperi celor dragi, iar meniul pentru mesele festive asteapta doar sa fie preparat...
Si totusi nu este de ajuns... Intotdeauna ramane ceva nefacut, intotdeauna planurile tale sunt date peste cap. Oboseala isi spune cuvantul, iar teama ca nu vei reusi sa duci la bun sfarsit "cruciada" sarbatorilor te frustreaza.
Este momentul sa te detasezi putin. Nervii acumulati, alergatura si orele petrecute in picioare, prin magazine sau prin bucatarie, nu te vor ajuta sa te bucuri cu adevarat de zilele frumoase de iarna, de vacanta.
In plus, asa cum singura ai constatat deja, ai inceput sa nu te mai intelegi cu cei din jurul tau. Gandeste-te de doua ori inainte sa ii acuzi pe ei ca nu te inteleg si nu te sprijina! Aminteste-ti de cate ori sotul tau a vrut sa te scoata la o plimbare in oras si l-ai refuzat, pretinzand ca trebuie sa pui la punct o lista, sau cand fetita ta a vrut sa iti recite o poezie si tu ai ascultat-o cu gandul la pretul bradului de Craciun...
Iar daca intr-adevar simti ca familia nu te sprijina in demersul tau, atunci este cel mai bine sa le spui ce astepti de la fiecare in parte. Organizeaza activitatile gospodaresti si imparte sarcinile si responsabilitatile! Este foarte posibil ca cei din jur sa nu stie exact cu ce te pot ajuta si cu ce anume nu te poti descurca, mai ales daca tu iti aloci rolul de "martira"...
Sarbatorile in familie... un "calvar" placut
Tot ceea ce faci, faci pentru familie: intotdeauna ti-ai dorit ca sarbatorile, oricare ar fi ele, sa le petreci alaturi de cei dragi. Atmosfera calda, intima, sentimentul sigurantei si al apropierii de ceilalti este inegalabil.
Dar lucrurile nu stau intotdeauna asa! Se intampla uneori ca petrecerile de sfarsit de an sa fie unele dintre cele mai triste si revelatoare evenimente la care ai participat... Aceasta din cauza faptului ca perioada stresanta prin care tocmai ai trecut devine catalizatorul unor certuri si probleme demne de tinut minte...
Frustrarea unor lucruri nespuse prea mult timp are darul minunat de a iesi la suprafata la un moment dat... Si adesea acest moment este reprezentat exact de clipele cele mai frumoase, cand simti ca s-a adunat prea mult in sufletul tau.
Cel mai bun lucru pe care il poti face, pentru a evita asemenea manifestari nedorite, este sa mentii in permanenta o comunicare eficienta cu toate persoanele care te inconjoara. In special cu cele la care tii foarte mult... Nu risca si nu lasa ca un eveniment minor, un lucru nesemnificativ care te-a deranjat sa creeze o prapastie intre tine si ceilalti!
Nu ti-a placut niciodata stilul prea... "dulce" al mamei tale de a se purta cu tine? Ai simtit mereu ca tatal tau nu te apreciaza la fel de mult pe cat il apreciaza pe fratele tau? Partenerul tau de viata te-a dezamagit, dar nu ai avut puterea sa ii spui acest lucru? Toate nemultumirile din viata ta, mai devreme sau mai tarziu, vor gasi o cale de exprimare.
Cu siguranta atunci cand suntem obositi si nervosi avem talentul de a spune lucrurile la "suparare". Pot fi lucruri pe care le simtim, dar nu vor suna prea frumos pentru cei care le aud... Si nici macar nu vor suna asa cum le gandim cu adevarat.
De aceea este bine sa nu ajungem in punctul in care situatia ne scapa de sub control, cu atat mai putin la masa de Craciun pe care o petrecem in familie... In primul rand pentru ca nu este momentul si locul unor discutii de acest gen, iar in al doilea rand pentru ca nu este prea frumos sa strici bucuria celorlalti numai pentru ca tu nu ai avut ocazia pana atunci de a lamuri problemele...
Chiar daca vor aparea asemenea discutii, adopta atitudinea omului intelept: "Dar acesta este un subiect pe care nu trebuie sa il abordam acum". Pana la urma, oricat de mult te deranjeaza in aceste momente remarcele mamei, cum ca nu iti sta deloc bine blonda, bombanelile tatalui, ca job-ul asta al tau nu iti lasa timp sa iti mai vezi familia, nemultumirea baietelului, care vroia sa se joace pe calculator, supararea sotului, care chiar ieri a avut o discutie extrem de serioasa cu tine... in sfarsit, propria frustrare, ca rochia cea neagra nu te mai incape... adu-ti aminte ca toti acesti oameni fac parte din viata ta, ca ii iubesti cu bune si cu rele si ca pentru ei ai pregatit toate surprizele de Craciun!
10 lucruri care iti asigura un Craciun linistit si fericit!
Organizeaza-ti foarte bine timpul! Un carnetel pentru cumparaturi, lista cu meniul pentru Craciun si cel pentru Anul Nou, aprovizionarea cu toate cele necesare, listele (bine ascunse!) pe care ai notat cu minutiozitate cadourile pe care le vei face celor dragi... toate acestea te vor ajuta sa economisesti timp si sa duci la bun sfarsit "misiunea"!
Invata sa te detasezi putin de toate treburile gospodaresti. Ai foarte multe pregatiri de pus la punct, dar acest lucru nu inseamna ca ele trebuie sa devina centrul vietii tale!
Cumparaturile pentru Craciun pot deveni o adevarata provocare... Incearca sa eviti super-market-urile in week-end-uri sau in cursul serii, atunci cand toata lumea va avea in program... "shopping"! Stiu ca este aproape imposibil, dar incearca sa tii cont de faptul ca cea mai mare parte a nervilor tai de aici va proveni...
Daca tot te-ai pus pe umblat prin magazine, incearca sa te bucuri de ceea ce vezi, incercand sa faci abstractie de aglomeratie si de sabloanele clasice de sarbatori... Daca simti ca nu este posibil acest lucru, iti propun un joc: in timpul alergaturii prin magazine, hotaraste un "Top 3" al lucrurilor pe care ti le-ai cumpara din tot ceea ce ai vazut. La sfarsitul zilei, din nenumaratele obiecte din vitrine, trebuie sa ai un top clar delimitat! Faptul ca te concentrezi si asupra altor lucruri decat "cele necesare" va face ca "excursia" prin magazine sa fie una suportabila, chiar si de sarbatori!...
Si, pentru ca tot ai "poftit" atat la ceva pentru tine, rasfata-te cu un dar! Nu astepta sa vina Mosul sa iti aduca un cadou. Ti-l poti face singura, mai ales ca sunt atatea lucruri pe care ti le doresti! Fie ca te rezumi la o ora doar pentru tine, un deliciu culinar, o prajitura, o ciocolata, o sedinta de masaj, la o bluza sau o pereche de papuci moi, o haina de iarna sau o pereche eleganta de manusi, nu ezita sa te pui pe primul plan! Pana la urma, Craciunul vine pentru fiecare dintre noi, nu?
Nu uita ca, atata timp cat esti fericita, si cei din jurul tau vor fi fericiti! Si, chiar daca nu, cel putin nivelul optimismului tau va fi suficient de ridicat pentru a putea "darama" din start pesimismul lor!
Nu iti face planuri foarte mari si nu astepta de la ceilalti mai mult decat iti pot oferi! Poate ca sarbatorile de iarna nu inseamna la fel de mult pentru ei cat inseamna pentru tine...
Comunica intotdeauna cu cei din jurul tau! Nimeni nu va sti ce anume iti trebuie si ce doresti daca nu iti exprimi in mod clar gandurile.
Nu transforma zilele de sarbatori in lungi sedinte de psihoterapie!... Nu este nici locul, nici momentul pentru discutiile "lamuritoare" pe care doresti sa le porti acum!
Daca ai pregatit foarte multe surprize placute pentru cei dragi, bucura-te de bucuria lor, fara sa astepti ceva in schimb! De fapt, acesta este spiritul Craciunului, nu?... |
Nivel: Senior
Inregistrat: 6/20/2007 Mesaje: 7309
| SURSA?!?!?!?!?! |
Inregistrat: 1/10/2007 Mesaje: 5597
|
Ai perfecta dreptate!
Din pacate,multe dintre Sarbatorile petrecute in copilarie s-au soldat si la mine in discutii interminabile intre rudele care participau la asa-zisele mese de Craciun si Revelion,unde ajungeau pana la urma sa-si dezbata trecutul si sa-si imparta pamanturile mostenite,etc etc etc. Noi,copiii,ne retrageam in alte camere si ne jucam sau aruncam stelute (artificii) de pe balcon,dar oricum spiritul sarbatorii era afectat de ciondanelile adultilor,care pana la urma , se soldau cu plecarea unora dintre invitati.
Asa ca am ajuns la concluzia ca trebuie mare atentie cu cine decizi sa-ti petreci Craciunul,ca sa nu ti-l strici.
In ce priveste cumparaturile,eu am gasit solutia nu doar pentru perioada asta,ci asa in general. Ma duc la supermarket doar in timpul saptamanii ,dimineata sau seara, ca nu prea e lume,dar nu merg niciodata sambata sau duminica pentru ca e teroareeeeeeee.
Ieri m-am dus la supermarket REAL pe la ora 20.40 ,m-am plimbat,mi-am facut niste daruri,vorba ta,nu astept niciodata cadouri,mi le fac singura si stiu sa ma si bucur de ele. Iar daca mai primesc si de la cei dragi ,e partea a doua.
Imi place ce ai scris ,Andreea,cred ca toti ne recunoastem in gandurile pe care ni le-ai impartasit. |
Nivel: Avansat
Inregistrat: 11/2/2007 Mesaje: 2320
|
http://www.eva.ro/psihologie/articol49-print.html |
|
Multumesc!!!!! Nu eram sigura |
Nivel: Avansat
Inregistrat: 11/2/2007 Mesaje: 2320
| S.ELENA wrote:Multumesc!!!!! Nu eram sigura
|
| Da,am omis sursa... |
| oanalaurisa wrote: Ai perfecta dreptate! Din pacate,multe dintre Sarbatorile petrecute in copilarie s-au soldat si la mine in discutii interminabile intre rudele care participau la asa-zisele mese de Craciun si Revelion,unde ajungeau pana la urma sa-si dezbata trecutul si sa-si imparta pamanturile mostenite,etc etc etc. Noi,copiii,ne retrageam in alte camere si ne jucam sau aruncam stelute (artificii) de pe balcon,dar oricum spiritul sarbatorii era afectat de ciondanelile adultilor,care pana la urma , se soldau cu plecarea unora dintre invitati. Asa ca am ajuns la concluzia ca trebuie mare atentie cu cine decizi sa-ti petreci Craciunul,ca sa nu ti-l strici. In ce priveste cumparaturile,eu am gasit solutia nu doar pentru perioada asta,ci asa in general. Ma duc la supermarket doar in timpul saptamanii ,dimineata sau seara, ca nu prea e lume,dar nu merg niciodata sambata sau duminica pentru ca e teroareeeeeeee. Ieri m-am dus la supermarket REAL pe la ora 20.40 ,m-am plimbat,mi-am facut niste daruri,vorba ta,nu astept niciodata cadouri,mi le fac singura si stiu sa ma si bucur de ele. Iar daca mai primesc si de la cei dragi ,e partea a doua. Imi place ce ai scris ,Andreea,cred ca toti ne recunoastem in gandurile pe care ni le-ai impartasit. Chiar daca nu sunt gandurile mele,le impartasesc... Cum este in Real?Nu am fost inca. |
| ANDREEA&BIANCA wrote:Da,am omis sursa...
Nu-i nimic, dar, mi se pare corect ca, la toate articolele pe care le postezi, sa adaugi si sursa!!!!
Sa nu fim domne' acuzati de plagiat!!!!! |
Nivel: TOP TEAM
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 36610
| S.ELENA wrote:Nu-i nimic, dar, mi se pare corect ca, la toate articolele pe care le postezi, sa adaugi si sursa!!!!Sa nu fim domne' acuzati de plagiat!!!!!
Nu e vorba de asta, ca nimeni nu-si asuma ce scriu altii, ci legea drepturilor de autor. Au mai intervenit pe forum persoane de pe site-uri specializate care ne-au rugat sa precizam sursa, asa cum este mentionat pe site-ul lor in cazul in care se reproduce integral sau partial un text care le apartine. |
| Kiki wrote:Nu e vorba de asta, ca nimeni nu-si asuma ce scriu altii, ci legea drepturilor de autor. Au mai intervenit pe forum persoane de pe site-uri specializate care ne-au rugat sa precizam sursa, asa cum este mentionat pe site-ul lor in cazul in care se reproduce integral sau partial un text care le apartine.
Era doar un "mod de-a spune..."!!!!!! |
|
Nivel: TOP TEAM
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 36610
| S.ELENA wrote:Era doar un "mod de-a spune..."!!!!!!
Stiu, am clarificat insa si pentru alti pitici care e treaba cu sursa |
|
|