 Nivel: ALBA CA ZAPADA
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 17854
| Ce asteapta angajatorii de la cei chemati la interviu? Ce intrebari se pun de obicei si ce raspunsuri sunt indicate sau nu, unde bat intrebarile respective, etc
In primul rand, atunci cand esti chemat la un interviu, trebuie sa te pregatesti dinainte. Este si o vorba "Fail to prepare, prepare to fail !" (Nu te pregati si pregateste-te sa pierzi, sau ceva de genul asta).
Cum trebuie sa ne pregatim ?
1. Tinuta - prima impresie conteaza foarte mult.
- Hainele: aspectul trebuie sa fie ingrijit, tinuta business, fusta pana la genunchi sau mai lunga si taior pe corp, sau pantaloni si sacou, cu o camasa asortata.
- Incaltamintea: pantofi cu toc mediu, nu cu toc cui si de 12cm, neaparat curati, chiar daca ploua afara (eventual ajungeti cu 10-15 min mai devreme si mergeti si vi-i curatati)
- Accesorii: fara prea multe bijuterii, un lant si o bratara discreta sunt suficiente, geanta trebuie sa fie de calitate si moderna, geanta si pantofii spun multe despre persoana care le poarta
- Machiaj + Coafura: machiajul trebuie sa fie cat mai natural, discret, parul trebuie sa fie curat, coafat sau macar aranjat, sa nu arate neingrijit, unghiile trebuie sa fie si ele ingrijite, curate si facute macar cu lac, daca nu cu o oja deschisa la culoare (nu e recomandat sa folositi oja rosie)
2. CV-ul: Trebuie sa aveti un CV ingrijit, lizibil, si chiar daca angajatorul are deja in fata CV-ul de pe internet (in cazul ca ati aplicat la job de pe internet) este bine sa ii dati si acest CV.
Trebuie sa stiti foarte bine ce ati scris in CV pentru ca veti fi intrebat.
CV-ul trebuie sa contina obligatoriu urmatoarele:
- date personale (atentie, aici nu dati detalii de genul casatorita in anul x, y copii, etc, e suficient sa treceti doar casatorita, cu copii, sau necasatorita sau casatorita fara copii, etc; trebuie sa treceti de asemenea adresa, telefonul si email-ul)
- obiective: care sunt obiectivele dvs, ce vreti sa faceti in urmatorii 5-10 ani, etc
- experienta: aici veti trece incepand cu ultimul loc de munca, toate locurile de munca pe care le-ati avut, astfel: perioada, compania, postul, o scurta descriere a postului respectiv, responsabilitatile pe care le-ati avut, ce realizari importante ati avut, persoane care va recomanda (aici puteti trece si "la cerere")
- educatie: aici veti trece incepand cu ultimul absolvit (daca ati terminat o facultate, veti incepe ce aceasta, completand de asemenea perioada, numele facultatii, specializarea, proiectul de diploma, daca ati terminat liceul, de asemenea perioada, numele liceului, si daca aveti sau nu bacalaureat), plus eventuale cursuri
- abilitati si cunostinte: aici veti trece competentele functionale si cele manageriale
3. Intrebari frecvente la interviuri
La orice interviu sunt o serie de intrebari care se pun in mod curent. Dintre acestea amintesc mai jos urmatoarele:
- spuneti-mi cate ceva despre dvs (aici este foarte important sa vorbiti despre educatie, experienta, realizari si nu despre viata personala, statut civil, nr copii, etc)
- de ce vreti sa plecati de la actualul loc de munca (aici in nici un caz nu trebuie sa vorbiti de rau firma la care lucrati sau colegii de serviciu)
- de ce credeti ca sunteti potrivit pentru acest job (aici trebuie sa fiti pregatit sa stiti foarte bine care sunt cerintele pentru jobul respectiv si sa veniti cu argumente care sa demonstreze ca sunteti omul potrivit la locul potrivit)
- spuneti-mi 3 puncte tari ale dvs (aici trebuie sa fiti sincer si chiar daca aveti mai multe puncte tari sa le alegeti pe 3 cele mai tari si care ar fi un atu pentru jobul respectiv)
- spuneti-mi 3 puncte slabe ale dvs (aici nu e bine sa spuneti ca nu aveti, pentru ca nu e nimeni perfect; analizati-va sau intrebati-va colegii care va sunt punctele slabe si o sa le descoperiti - in caz ca nu le stiti; spuneti cele 3 puncte slabe, dar prezentati-le ca si cum le stiti si lucrati in permanenta sa le imbunatatiti)
- ce asteptari aveti de la acest job (e posibil ca jobul respectiv sa fie munca de rutina si dvs sa va asteptati la ceva actiune si in acest caz picati interviul)
- ce ati face daca ... (aici pot sa va faca ei diverse scenarii si sa incerce sa isi dea seama din raspunsurile dvs ce fel de persoana sunteti, ce fire aveti, etc) |
|

 Nivel: Avansat
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 3898
| Noi cand facem angajari stim sigur ca va fi o zi tare amuzanta. Cine sa aiba grija de tinuta, machiaj si accesorii?.. cu toate ca incercam sa facem programari ca sa nu se suprapuna interviurile foarte rar respectam lista pentru ca fie jumatate intarzie fie altii vin cu mult inainte. Picioare goale si lungi, fuste dureros de scurte, sanii intr-un sutien push-up sarind zglobiu din bluza stramta. Acuma nu-s o comunista inraita si am ceva cu modele romaniei numai ca fetele habar nu au sa se imbrace atunci cand vor sa se angajeze. Apoi vine varsta a doua, facem angajari si de persoane de peste 45 de ani, care vin fie direct de la piata incarcate cu sacose, unele tranpirate si de mult nespalate pe cap, obosite si pline de ciuda de zilele democrate in care traim. Barbatii vin imbracti ceva mai bine dar se mai gasesc si indivizi in treining si adidasi de zici ca vin de la un fotbal cu amicii.
Eu vorbesc de angajarile facute pe posturi de vanzatori nu pentru cele de birou. Si din pacate putine persoane vin imbracate decent sau stiu cum sa se machieze. De altfel ma uit zilnic prin magazine la vanzatoare cu tinute de discoteca sau de plaja si ma intreb oare dis de dimineata stiau ca se duc la serviciu? |
|

 Nivel: Ambasador
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 543
| Nicoleta, cam acelasi lucru il pateam eu cand trebuia sa angajez vanzatoare. Daca reuseam sa selectez vreo fata si o chemam la proba si cand vedea ca a fi vanzator nu inseamna numai sa stai fizic dupa tejghea, ci mai implica si multe alte calitati, a doua zi dadea bir cu fugitii. Nu mai are tineretul de azi chef de munca si mi-am facut parerea ca cine se angajeaza in comert nu o face pentru salar.
|
|

 Nivel: SMARALD
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 13501
| Moda in afaceri
De foarte multe ori suntem in situatia de a ne imbraca formal, fie ca mergem la un interviu de angajare, la o intalnire de afaceri, sau chiar in fiecare zi, la birou. Stilul trebuie sa fie simplu, dar sofisticat, elegant nu provocator. Cert este ca acest gen de vestimentatie trezeste foarte multe intrebari pentru femei...
La interviul de angajare trebuie sa te imbraci si accesorizezi cat se poate de neutru. Un costum taior din viscoza (doar este inca vara), negru sau gri, te poate scoate oricand din incurcatura. Linia pantalonului trebuie sa fie dreapta si eleganta, pantofii de buna calitate si geanta asortata, de marime medie. La capitolul bijuterii nu este cazul sa iti expui sub nici o forma colectia. Ceasul este vital, dar cerceii, daca exista, trebuie sa fie discreti (ca marime, model si material); este permis si un lantisor... dar atat. Vedeta tinutei de afaceri este camasa alba (sau crem).
Daca mergi la sedinta se presupune ca tu cunosti deja persoanele pe care le vei intalni si ai trecut de stresul primei impresii, iar acum trebuie numai sa o mentii. Se aplica aceleasi reguli de accesorizare, insa poti sa porti si o fusta si pantofi cu toc inalt. Camasa trebuie incheiata pana la ultimul nasture, pentru a te asigura ca toata lumea iti va asculta parerile. De retinut, cand porti fuste in situatii oficiale, trebuie sa ai si dres. Se gasesc in comert si dresuri foarte subtiri, potrivite caniculei!
Pentru o intalnire de afaceri care se desfasoara intr-un cadru neoficial iti poti permite luxul de a adopta culori putin mai indraznete, precum un verde pal sau crem. De asemenea iti poti asorta niste sandale elegante, dar in nici un caz de seara. Hainele trebuie sa aiba o linie relativ conservatoare. Poti incerca un costum din viscoza cu fusta trei sferturi si taior. Sub sacou asorteaza un maiou simplu, alb care sa inlocuiasca camasa clasica. Pe langa toate acestea, coafura poate spune multe: este recomandat sa fie decenta si cuminte, iar la capitolul machiaj nu iti poti permite extravagante, el trebuie sa ramana natural. |
|

 Nivel: Senior
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 6570
| Ce nu trebuie sa spui la un interviu
Pentru intalnirea fata in fata cu angajatorul, trebuie sa te pregatesti chiar daca esti convins ca faci parte dintre cei mai buni si nu ai motive de temere.
De multe ori ai la dispozitie doar un sfert de ora pentru a convinge ca meriti jobul tintit. De aceea, merita sa respecti cateva reguli cu ce anume nu ar trebui sa faci la interviu.
Fara „deci”! Chiar daca vrei sa raspunzi rapid la intrebare, mai intai gandeste-te la ce ai de spus si dupa aceea ia cuvantul. In felul acesta nu vei folosi la inceputul propozitiei „deci”, „stiti” ori „aaa”. Chiar daca pauza de gandire ti se va parea jenanta, te vei exprima corect. Daca ai impresia ca nu poti sa faci asta, incearca sa elimini astfel de cuvinte din vocabularul tau chiar de acum. Cu cat te vei exprima mai corect in vorbirea curenta, cu atat vei trece foarte usor de proba interviului.
Uita de termenii tehnici. De regula, prima intalnire cu cei de la firma la care vrei sa lucrezi este cu un responsabil de resurse umane. Daca in discutia cu el vei folosi termeni tehnici, crezand ca-l vei impresiona, te inseli. Exista chiar riscul ca recrutorul sa nu inteleaga nimic! Asa ca mai bine vorbesti in cuvinte simple, pe intelesul tuturor.
Nu-ti critica fostul sef! Chiar daca ai parasit ultimul loc de munca din cauza sefului, nu trebuie sa spui asta celui care s-ar putea sa-ti devina superior. „Nici despre fostii colegi nu este bine sa vorbesti de rau. Daca vei spune „eu eram cel mai bun de acolo” nu vei face o impresie pozitiva”, considera Adrian Ciocodan, directorul general al firmei de resurse umane Smartbox.
Nu oferi portofoliul de clienti! Unii candidati, din dorinta de a arata cat de utili pot sa fie, ofera (chiar in cadrul interviului!) date confidentiale despre compania de la care au plecat, pun la dispozitie portofoliul de clienti si baza de date. „Acest lucru te descalifica imediat. Nimeni nu-si doreste in firma o „gura bogata”„, adauga Adrian Ciocodan. In plus, precizeaza el, s-ar putea sa cazi in capcana unor firme concurente, care organizeaza interviuri doar pentru a mai afla cate ceva de pe piata de profil.
Supraevaluarea, greseala fatala. Evita minciuna! Daca vei spune ca vorbesti fluent engleza si se va dovedi ca nu esti capabil sa porti o conversatie in aceasta limba, cu siguranta vei fi descalificat.
Evita subiectele sensibile. Daca ai diploma de inginer constructor si doresti sa lucrezi in publicitate, cu siguranta vei fi intrebat ce te-a determinat sa absolvi o asemenea facultate. „In niciun caz nu trebuie sa spui ca asa era la moda pe vremea aceea sau ca parintii te-au orientat catre inginerie, chiar daca este adevarat. Este un subiect sensibil si mai bine eviti raspunsul decat sa dai unul aiurea”, recomanda Adrian Ciocodan.
Spune ce oferi, nu ce vrei! O greseala frecventa este lauda de sine. Nu vei scoate in evidenta cat de bun profesionist esti daca spui ca doresti un salariu fabulos. „Mai intai trebuie sa spui ce poti sa oferi, nu sa ceri! Angajatorul face o investitie pe termen lung si vrea sa stie daca merita”, explica Adrian Ciocodan.
Asteapta intrebarea. Nu intrerupe intervievatorul, chiar daca esti convins ca stii ce anume te va intreba. Daca te vei repezi, s-ar putea sa dai un raspuns la o cu totul alta intrebare... Putina rabdare nu strica.
Fara familiaritati! S-ar putea ca persoana care te ia la intrebari sa fie cam de aceeasi varsta cu tine sau chiar mai tanara. Asta nu inseamna ca vei putea sa te adresezi cu „tu” ori, mai rau, sa-ti permiti un ton familiar, ca si cum v-ati cunoaste din copilarie.
SURSA
|
|
|