Nivel: Avansat
Inregistrat: 8/11/2010 Mesaje: 2334
| Am gasit aici un raspuns frumos pt fetele interesate http://www.ortodoxiatinerilor.ro/tinerii-in-biserica/abecedar-ortodox/17721-ce-ai-voie-sa-faci-duminica-si-in-zi-de-sarbtoare.html
In crestinism Duminica e considerata ziua odihnei. In iudaism e sambata...Din cate imi amintesc parca Moise a dat legea cu Sabbathul respectiv ziua odihnei pt evrei, nefiind inclusi crestinii, oare cum au ajuns crestinii sa tina duminica zi de sarbatoare?
Si inca o chestie, preotia e si ea un job, deci preotii lucreaza duminica, chiar daca e in Casa Domnului...un medic lucreaza in spital, un preot in biserica...Ce fac medicii de la Urgente duminica, ii lasa pe pacienti sa moara ca sa nu pacatuiasca? Ce fac preotii in biserici duminica, nu mai strang bani si nu mai fac liturghia ca e un job? Ce fac pompierii cand e un foc, aleg sa ajute sa-l stinga sau nu se duc la munca ca sa nu arda in flacarile iadului?? Asta cu spalatul si mancatul sunt niste chestii atat de minore, de superficiale...
Apropo de activitati, cred ca unele sunt necesitati si nu sunt condamnate de nici o religie, altele insa...
|
|

Inregistrat: 3/13/2010 Mesaje: 1340
| mikaela este foarte interesant cele spuse de CLAUDIU acolo. e simplu de inteles. nu scrie nicaeri ca e pacat sa faci lucruri pe care le poti face in timpul saptamanii dar scrie ca ai putea sa ti le programezi in asa fel incat sa nu fii nevoita sa le faci in timpul zilei de duminica......off dar daca timpul parca nu iti mai ajunge.
"Daca Dumnezeu a poruncit ca duminca sa fie zi de odihna, atunci ce putem face si ce nu putem, ce e pacat si ce nu?
Lucrurile sunt simple: sa nu faci duminica ceea ce ai fi putut face în timpul saptamânii. Sa-ti faci programul în asa fel încât duminica sa o ai libera, fara stresul grijilor zilnice. Duminica si în sarbatori sa mergi la biserica, sa faci fapte bune, sa citesti din cartile sfinte, sa te rogi mai mult, sa te feresti mai cu ardoare de pacat.
Constiinta va va mustra ca sa întelegeti ce e pacat si ce e bine de facut duminica si în sarbatori.
Daca poti sa speli, sa calci, sa faci curatenie de sâmbata de ce sa le lasi pentru duminica? De ce sa nu ascult de Dumnezeu, doar pentru ca mi-e lene.
Experienta mea din copilarie mi-a aratat ca Dumnezeu pedepseste uneori foarte aspru pe cei care muncesc în zi de sarbatoare.
Lucrurile sunt simple: sa nu faci duminica ceea ce ai fi putut face în timpul saptamânii. Sa-ti faci programul în asa fel încât duminica sa o ai libera, fara stresul grijilor zilnice. Duminica si în sarbatori sa mergi la biserica, sa faci fapte bune, sa citesti din cartile sfinte, sa te rogi mai mult, sa te feresti mai cu ardoare de pacat.
De ce pedepseste Dumnezeu necinstirea duminicii si a zilelor de sarbatoare? Pentru ca acela care uita de duminica uita si de Dumnezeu, si cine uita de El traieste în suferinta în vecii vecilor.
Poate vi se pare un detaliu nesemnificativ, dar cine este credincios în cele mici este si în cele mari. Cine cinsteste duminica, tine posturile de peste an, merge la Biserica, se roaga cum poate, acela va avea putere mai multa sa iubeasca, sa ierte si sa fie sprijin celor din jur, Un astfel de om va vedea viata ca pe o continua pregatire catre împaratia cerurilor. " dupa patania mea cu VARTEJURILE MELE am meditat un pic si am inteles ca alaturi de famile e mai placut decat sa stai concentrat sa lucrezi . ma mananca si pe mine palmele dar sincer lucrez un pic foarte putin cat sa-mi treaca pofta de lucru important e ca DUMNEZEU NE IUBESTE MAI MULT DECAT MERITAM NOI DAR SI NOI NU TREBUIE SA INTINDEM "COARDA " PREA CARE .
|
|

Inregistrat: 12/9/2009 Mesaje: 4771
| Opinii pro si contra vor fi 7000 de pagini de acum incolo ...topicul asta cred ca nu isi are rostul ca oricum fiecare face ce vrea si cum vrea oricum daca gandesti logic fiecare are logica lui |
|

Nivel: RUBIN
Inregistrat: 3/29/2007 Mesaje: 22797
| carmenalina wrote:
Cum singura ai spus, stai la pc si nu faci nimic propriu zis, decat citesti...
S-o crezi tu ca nu faci nimic: a citi, a manca, a face sex , a te plimba, a face gratar la iarba verde -toate implica o actiune si implicit efort mai mic sau mai mare.Duminica e considerata ziua Domnului, asa ca ar trebui sa o petrecem in casa lui, in rugaciune si nu facand alte activitati.Cat despre sarbatorile asa-zisilor sfinti unde ati gasit voi ca scrie asa ceva? Dar, bineinteles, asta e doar parerea mea, fiecare e liber sa faca cum vrea.
Georgyana, imi place ce ai scris |
|
Nivel: Guest
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 14
| georgyana wrote:Opinii pro si contra vor fi 7000 de pagini de acum incolo ...topicul asta cred ca nu isi are rostul  ca oricum fiecare face ce vrea si cum vrea  oricum daca gandesti logic fiecare are logica lui
:018: :018: :018:
Normal ca daca poti sa-ti organizezi in asa fel timpul sa le faci pe toate sambata, sa te odihnesti duminica, dar din pacate nu intotdeauna reusesti acest lucru. Acum 2 ani, de Craciun in seara de ajun am avut invitati surpriza, care au stat pana tarziu, cand au plecat trebuia sa culc fata, si obosita fiind am adormit si eu, a doua zi (in prima zi de Craciun) trebuia sa adun si sa spal vasele, ce era sa fac, a doua zi la fel, eu nu consider ca am pacatuit, am facut un lucru necesar. Fiecare face cum crede ca e bine.
|
|

Nivel: RUBIN
Inregistrat: 3/29/2007 Mesaje: 22797
| georgyana wrote:Opinii pro si contra vor fi 7000 de pagini de acum incolo ...topicul asta cred ca nu isi are rostul  ca oricum fiecare face ce vrea si cum vrea  oricum daca gandesti logic fiecare are logica lui
Ba eu cred ca isi are rostul, fara suparare, dar poate mai invata lumea sa gandeasca cu capul lor si nu sa urmeze invataturile stra-stra-bunicii |
|

| Multumesc Bereea eu am spus doar ce gandesc ... Iar faptul ca am scris cum ca nu ar avea rost topicul numai sa nu se iveasca polemici . daca in biblie e scris ca sambata e zi de odihna cum e si denumita ziua de sabat ...atunci noi crestin -ortodoxi practic ne-am dat o lege sa o tinem duminica ,...deci dupa biblie am pacatui sa ne oranduim treburile de sambata ..duminica e considerata prima zi din saptamana ...Asa ca mai fetelor ....asa pacat mare considerati voi a face un lucru frumos din manutele voastre ..Daca sunteti atat de crestine si cu asa zisa frica de dumnezeu numai faceti nimic ... iar cum ca dumnezeu ne pedepseste aspru ..cred ca e gresit gandit ....dumnezeu nu este un tiran ca sa pedepseasca. Gresita concluzie trasa despre el Cred ca Bereea a pus bine punctul pe I nu vb despre ziua de odihna in sine si de fapt despre asa multele zise sarbatori care apar cat mai multe in calendar ..in biblie nu scrie despre asa ceva ... Eu am inceput de ceva timp sa studiez biblia pt ca adevarul adevarat numai acolo il gasim ...si nu dupa ce zice bunica , mama sau vecina |
|

Nivel: Grupa mica
Inregistrat: 5/24/2009 Mesaje: 125
| Sunt de acord cu Georgiana. Eu nu cred ca D-zeu poate pedepsi pentru un lucru atat de marunt. Dupa parerea mea, aceste dogme bisericesti sunt un pic depasite, pe vremea bunilor si starbunilor nostri femeia nu avea servici si isi putea permite o zi de odihna, dar atentie, in acele zile de sarbatoare nici cuptorul nu-l aprindeau, mergeau obligatoriu la biserica, veneau acasa isi hraneau familia, dupa care il cinsteau pe D-zeu pana la lasarea serii. Acum, cand noi femeile muncim la job pana seara tarziu, cand ne putem face si noi treburile casnice, daca nu sambata si duminica. Cred ca am mai spus si ma voi repeta, eu nu tin nicio sarbatoare, asa cum pot face orice activitate intr-o zi de sarbatoare de ce nu as putea croseta ? Ce e rau in asta ???????????? |
|

Inregistrat: 8/11/2010 Mesaje: 2334
| Ramane la liberul arbitru ce face fiecare, cum il conduce constiinta si cum isi respecta religia sau invataturile...Cum cineva are o idee contradictorie, cum gata trebuie inchis subiectul ca se ivesc nu stiu ce minunatii ...ete nah, ce s-a intamplat cu free speech-ul?? Lasa dom'le sa-si spuna fiecare parerea asa cum crede, nu trebuie sa fie toata lumea de comun acord, mie imi place sa citesc ce crede fiecare, cum isi respecta religia, cum si-o interpreteaza sau cum gandeste efectiv, fara a fi partizan la o religie sau alta. E o simpla discutie, cu argumente, cu experiente personale etc...ce atata teravura SI nah, ca eu nu crosetez/tricotez duminica SI nici sex desi se pare ca-i permis Cred ca trebuie sa ma mut la Aberatii |
|

Inregistrat: 12/3/2008 Mesaje: 2197
| nu a spus nimeni ca nu e voie sa vorbesti, dar una e sa-ti spui parerea despre un anume subiect si alta e sa intrebi daca e bine nu e bine sa faci asa, si apoi sa contrazici pe altul care are o parere. atunci se ridica dilema, de ce oare mai intrebi daca de fapt nu te intereseaza ce spun altii? eu cred ca atat timp cat nu te intereseaza sa fii un practicant intr-o religie, si nu spun habotnic sau sa respiri non stop acea religie, atunci nu vad rostul unei astfel de discutii, ca oricum face fiecare ce crede ca e mai bine pentru ea.... daca dorim cu adevarat sa invatam din experienta altora, putem lua ceea ce ne convine si asa suntem mai linistite. eu incerc sa-mi ocup tot timpul petrecut cu familia, adica cu sotul, ca numai doi suntem acum, in asa fel incat sa nu ne ramana nici un minutel in care sa nu facem ceva, chiar cand e duminica sau sarbatoare, si care sa nu implice treburi casnice, ca si pe alea le facem impreuna si ne e foarte bine! |
|

Inregistrat: 11/8/2009 Mesaje: 1017
| cam asa e si la noi Carmenalina ,eu toata saptamina crosetez ,fac mincare spal etc ..seara abia ma jos putin cu Andreea ea deja stie si ma intreaba dar duminica nu mai vine odata ?:))..pt mine duminica e zi de relax ,stau cu ea si cu Cipri ,ne plimbam ,facem o pizza sau un gratar ,mergem la cumparaturi..facem lucruri pt sufletul nostru pe care nu ne permitem sa le facem in celelate zile ,sotul lucrind zilnic de la 8 la 5 iar eu cu croseta mea ii disper ,..asadar duminica si sarbatorile sunt binevenite la noi ,incerc sa imi programez lucrurile in asa fel incit duminica sa nu le fac pe cele care nu ar trebui ,pe vremea cind lucram in ture la un restaurant desigur ca mergeam si daca era sarbatoare sau duminica pt ca nu aveam incotro ...dar acum fiind eu sefa mea :)))) ma organizez mai bine dupa cum consider eu |
|

Inregistrat: 12/3/2008 Mesaje: 2197
| mi se pare foarte OK daca macar o zi doua pe saptamana uitam ca suntem niste roboti, si facem nebunii cu cei dragi, asta e si scopul relaxarii, sa nu fim egoisti si sa impartim cu cei dragi tot ce avem, mai ales timpul asa putin cum e.... |
|
| Normal ca pe primul plan e familia. Si eu incerc duminica sa-mi petrec cat mai mult timp cu cei dragi, dar sunt situatii cand crosetez, de exemplu am avut duminici in care la amiaz toata lumea dormea, eu rar pot sa dorm, si sa nu fac galagie, crosetam/tricotam.
|
|

| tunderke wrote:Normal ca pe primul plan e familia. Si eu incerc duminica sa-mi petrec cat mai mult timp cu cei dragi, dar sunt situatii cand crosetez, de exemplu am avut duminici in care la amiaz toata lumea dormea, eu rar pot sa dorm, si sa nu fac galagie, crosetam/tricotam.
Asa si eu patesc ...acum nu cred ca toata duminica toata lumea din casa sta tontoroiu ca vreau eu ...unu mai doarme sau poate copii vor la prietenii lor nu i pot obliga sau sa fac o regula sa stam impreuna ...eu stau in fiecare zi cu ai mei copii ...La mine sotul rar sta duminica acasa si atunci stam impreuna ...pt ca lucreaza in majoritatea duminicilor ...asta i e serviciul ..acum nu o lipsi de la munca pt ca e duminica fiecare are diferita experienta de viata ...fiecare treieste diferit de toti ceilalti ...Mai zicea cineva cum ca ar trebui sa ne petrecem timpul in casa domnului ....Eu recunosc nu merg mereu la biserica pe dumnezeu il pot cinsti si intrun colt al meu de camera ...am fost duminica trecuta la biserica si am auzit numai zumzait de oameni care vin de fatada si in loc sa asculte slujba ...vorbeau de una si de alta ...iar cateva persoane judeca pe preot in casa domnului ...Ca sa ai credinta te poti ruga oriunde pt ca domnul nostru e langa noi oriunde ne-am afla nu numai in biserici ..asa trebuie sa-l simti daca chiar crezi in el |
|
| georgyana wrote:Asa si eu patesc ...acum nu cred ca toata duminica toata lumea din casa sta tontoroiu ca vreau eu ...unu mai doarme sau poate copii vor la prietenii lor nu i pot obliga sau sa fac o regula sa stam impreuna ...eu stau in fiecare zi cu ai mei copii ...La mine sotul rar sta duminica acasa si atunci stam impreuna ...pt ca lucreaza in majoritatea duminicilor ...asta i e serviciul ..acum nu o lipsi de la munca pt ca e duminica  fiecare are diferita experienta de viata ...fiecare treieste diferit de toti ceilalti ...Mai zicea cineva cum ca ar trebui sa ne petrecem timpul in casa domnului ....Eu recunosc nu merg mereu la biserica pe dumnezeu il pot cinsti si intrun colt al meu de camera ...am fost duminica trecuta la biserica si am auzit numai zumzait de oameni care vin de fatada si in loc sa asculte slujba ...vorbeau de una si de alta ...iar cateva persoane judeca pe preot in casa domnului ...Ca sa ai credinta te poti ruga oriunde pt ca domnul nostru e langa noi oriunde ne-am afla nu numai in biserici ..asa trebuie sa-l simti daca chiar crezi in el
|
|
|