Cromoterapia
Subiectul anterior · Subiectul urmator
AdrianaC
Scris: Friday, March 21, 2008 3:38 PM
Avatar
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 17818
CROMOTERAPIA - TERAPIA PRIN CULOARE

Inca din Evul Mediu, vindecatorii si vrajitorii recurgeau adesea la cromoterapie ca la un mijloc de combatere a diverselor maladii. In zilele noastre, cercetatorii recunosc ca într-adevar culorile au efecte puternice asupra psihicului uman, iar prin intermediul psihicului asupra dispozitiei si sanatatii.


Culori ce stimuleaza si culori ce frineaza

Unele culori stimuleaza activitatea biologica a organismului, altele, dimpotriva, o frineaza. In acest context, un exemplu este anotimpul toamna, detestat de multi din cauza ploilor frecvente si a noroiului. Se sustine ca acestea atrag proasta dispozitie si sanatate precara. Este cunoscuta expresia melancolia de toamna, cind omul isi pierde interesul fata de tot si de toate, îi este somn în permanenta, îi scade apetitul sexual, iar functiile cerebrala si locomotorie sint mult încetinite. Aceste simptome se observa mai ales la femei. Conform unor statistici, femeile sint de aproximativ patru ori mai afectate decit barbatii de indispozitii si chiar stari depresive.

Cauzele: zona lipsei de lumina solara si a culorilor deschise

In realitate, cauzele, motivele melancoliei de toamna trebuie cautate în zona lipsei de lumina solara si a culorilor deschise. Fiind privati de o mare parte dintre excitantii cromatici cu care ne-am obisnuit în timpul verii, psihicul nostru, mai exact constientul si subconstientul nostru, luate împreuna, transmit mai putine impulsuri de comanda sistemului endocrin, care, la rindul sau, emite mai putini hormoni care stimuleaza procesele vitale din organism.

Totodata, din cauza faptului ca sistemul imunitar functioneaza la jumatate din capacitatea sa, se reduce la jumatate rezistenta organismului si se agraveaza bolile cronice.

Putem oare da un colorit mai aprins toamnei triste? Pentru aceasta este nevoie sa îndestulam lumea noastra cu unele culori mai deschise. Absenta luminii solare poate fi într-o oarecare masura completata cu lumina artificiala.

Incaperea în care ne petrecem majoritatea timpului toamna trebuie sa fie bine iluminata, nici nu trebuie sa ne treaca prin cap sa stam în semiobscuritate. Dimpotriva, este de preferat culoarea alba, apropiata de lumina solara.


Bagheta magica a culorilor

Bagheta magica însa poate fi gama de culori perceputa de-a lungul zilei cu ochiul liber.

Pe primul loc se situeaza culoarea rosie.

Marele vindecator al Antichitatii Avicena recomanda ca remediu împotriva melancoliei de toamna purtarea unor haine de culoare rosie. In subconstientul nostru, culoarea rosie este asociata cu energia si puterea; ca urmare, îl binedispune pe om. Astfel, culoarea rosie alunga tristetea si emotiile negative, are efecte stimulatoare asupra organelor interne si a muschilor, în special asupra picioarelor. Desigur, în zilele noastre nu este la moda sa mergi la serviciu îmbracat în rosu, dar atunci cind vii seara acasa este bine sa-ti pui ceva rosu pe tine, o camasa sau o rochie sau cel putin sa te legi cu un baticut rosu. De asemenea, este indicat ca masa de la bucatarie sa fie asternuta cu o fata de masa sau cu o musama în carouri rosii. Este foarte util sa faci rost de o ceasca de culoare rosie, iar gospodinele sa-si cumpere cratite, tigai, ceainice etc. de aceasta culoare. Pe masa de lucru, la birou sau în camera noastra ar fi bine sa avem ceva de culoarea rosie: o mapa, niste flori, o pictura în armonie cu mediul înconjurator si atunci vom simti cum imediat ne revine buna dispozitie, ne calmam si ne creste tonusul.


Efectul de însanatosire al culorii portocalii
Efectul înviorator al culorii rosii este completat de efectul de însanatosire a culorii portocalii, care este extrem de util în tratarea dereglarilor aparatului digestiv, a bolilor de inima, precum si a disfunctiilor sistemului endocrin. Oranjul are efecte asupra rinichilor si vezicii urinare. Purtarea hainelor de nuanta oranj în casa te ajuta sa scapi de tristete si de spaime, previne caderile nervoase si ajuta la cresterea poftei de mincare, care dispare de cele mai multe ori în perioada toamnei.


Culoarea verde este benefica pentru vedere
Culoarea verde este benefica pentru vedere, pentru sistemul nervos si epiderma. Verdele este un minunat vindecator, care ajuta organismul sa elimine toxinele si sa scape de constipatie. Aceasta culoare mai este considerata culoarea recoltei, contribuind la buna circulatie a limfei în organism, eliminarea sucului gastric si a transpiratiei. In acelasi timp, culoarea verde întareste sistemul nervos central, stimuleaza activitatea cerebrala, perceptia informatiilor si o gindire coerenta si precisa. Cind în camera exista obiecte de culoare verde deschis, atunci în dispozitia persoanelor aflate în acest loc se simte o nota de veselie. Din toata gama de culori cea mai armonioasa este verdele, care contribuie la solutionarea unor probleme destul de dificile. Totodata, actiunea sa favorabila mareste functiile inimii si plaminilor. De aceea, oamenii se simt confortabil cind în încapere exista pete de culoare verde, chiar daca ele nu sint foarte mari sau foarte deschise - acestea oricum au efect odihnitor asupra ochiului.


Efectul curativ al culorii albastre
Extrem de puternic este efectul curativ al culorii albastre, care calmeaza stresul si emotiile, scade tensiunea arteriala, micsoreaza durerile în cazul sciaticii si al ulcerului la stomac. Daca un bolnav de pneumonie priveste îndelung un obiect de culoare albastra, atunci acesta se vindeca mult mai repede. Multa lume care sufera de insomnie nu stie ca daca citeste la o lampa cu abajur albastru somnul nu va întirzia sa apara. Efectul va fi acelasi daca în camera în care dormim punem pe perete un covor de culoare albastra sau bleu. Trebuie sa facem în asa fel ca toamna la birou si acasa ochiul nostru sa se bucure de întreaga gama de culori. Veti vedea atunci ca melancolia de toamna va ramine doar o stare... poetica.Un alt fel de cromoterapie

"Culoarea, aceasta fermecatoare insusire a tot ce ne inconjoara, poate aduce in sufletul nostru bucurie sau tristete, caldura sau raceala, agitatie sau liniste. Ea ne face sa ne simtim mai aproape sau mai departe de noi insine, iar de felul in care ne pricepem sa o utilizam depinde, in mare masura, echilibrul nostru, linistea interioara proprie, bogatia trairilor noastre afective dar si starea noastra fiziologica".


Lasind la o parte culorile zugravite pe peretii camerelor, acestea avind si ele o foarte mare importanta, dra Camelia Ene, specialista in cromoterapie, ne-a vorbit despre culorile florilor si cele din vestimentatie: "Atit florile, cit si hainele pe care le purtam, au culori care pot fi receptate de noi sau de altii de linga noi si ca un posibil mesaj purtator de semnificatii inteligibile. Numai ca, marea varietate de culori a naturii si a obiectelor de vestimentatie este vazuta, simtita si apoi codificata si decodificata intr-un anumit fel, in functie de experienta, gustul estetic si preferintele fiecaruia".

Astfel, spune dra Ene, rosul florilor poate declansa efecte calorice, stimulind comportamentul de lupta. Desi este o culoare foarte calda, rosul este un stimulator general: excita, irita, provoaca, mobilizeaza, incita la actiune. In acelasi timp, culoarea rosie este si un foarte bun stimulator intelectual, insufletind, activind si facilitind asociatiile de idei. Privind rosul aprins al florilor ne creste presiunea sanguina si ni se activeaza respiratia, avind senzatia de caldura.


Florile albastre ofera liniste interioara si genereaza o placuta ambianta afectiva si meditativa. Indeamna la calm si reverie. In schimb, in exces, conduc la depresie, dind senzatia de nostalgie.
Verdele plantelor este relaxant si dadator de speranta, dind senzatia de prospetime si sentimentul nutritiei asigurate. Totodata, faciliteaza deconectarea nervoasa. In plan fiziologic, scade presiunea sanguina si dilata vasele capilare. Florile galbene dau senzatia de caldura, intimitate, satisfactie, admiratie si inviorare. Pot fi un bun calmant al psihonevrozelor, sporind atentia si predispunind la comunicativitate.

Dar si culorile hainelor pe care le imbracam pot avea efect asupra starii noastre de sanatate. "Hainele albe au o nota de prospetime, pace si echilibru. Cele de culoare rosie sint benefice pentru persoanele cu tensiunea scazuta, lipsite de energie. Vesmintele de culoare albastra au efect linistitor, protector. Galbenul din vestimentatie are efect asupra ficatului, stimulind functia hepatica. Este culoarea altruismului si detasarii de lucruri materiale. Fiind situat la mijlocul spectrului, verdele este culoarea echilibrului, a armoniei, hainele de culoare verde avind un efect minunat asupra echilibrului nostru interior", spune dra Camelia Ene. Desigur ca toate aceste sugestii nu pot fi epuizate aici. Sa retinem doar ca atit florile pe care le oferim sau le primim in dar, cit si hainele imbracate zilnic, ne pot ajuta sa trecem peste neplacerile create de diverse probleme de sanatate.Acest articol a fost preluat din revista Leacuri si terapii
ingerash
Scris: Thursday, April 10, 2008 2:29 PM
Avatar
Nivel
Nivel: DIAMANT

Inregistrat: 1/17/2008
Mesaje: 27681
Am fost sfatuita de multe ori sa imbrac copii in rosu atunci cand erau bolnaviori si a avut efect,eu cat am fost bolnava tot rosu aveam pe mine.ras

Foarte interesant.O sa studiez mai mult acest domeniuyes
TeosOf
Scris: Saturday, June 27, 2009 10:54 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 3/4/2008
Mesaje: 7332
Daca priviti lumina soarelui printr-o prisma, veti descoperi o bogatie si o splendoare infinite.
Sta scris in cartea Zoharului: "Sapte lumini exista in Prea-Inalt, si acolo locuieste Cel mai Batran dintre cei Batran, Cel mai Misterios dintre cei Misteriosi, Cel mai Ascuns dintre cei Ascunsi: Ain Sof". Exista sapte lumini: rosu, portocaliu, galben, verde, albastru, indigo si violet. Cele sapte lumini sunt cele sapte Spirite mentionate, de asemenea, in Apocalipsa, cele sapte Spirite care stau in fata tronului Domnului.
Spiritul culorii rosii este denumit Spiritul Vietii. Rosul e legat de viata, dar si de iubirea pentru creaturi.
Culoarea portocalie este Spiritul Sfinteniei. Portocaliul imbunatateste sanatatea si inspira dorinta de perfectionare.
Culoarea galben auriu este Spiritul Intelepciunii. Ea impinge fiintele spre lectura, meditatie, judecata, intelegere, cumpatare si prudenta.
Culoarea verde este Spiritul Vesniciei si al Evolutiei. Ea este deci legata de crestere, de dezvoltare si de evolutie. Daca se spune ca ea reprezinta culoarea sperantei, inseamna ca ofera omului posibilitatea de a evolua.
Culoarea albastra este Spiritul Adevarului. Ea este legata de religie, de pace, de muzica. Albastrul dezvolta sentimentul muzical. El usureza sistemul nervos, vindeca plamanii si actioneaza favorabil asupra ochilor, care sunt legati de adevar.
Culoarea indigo este Spiritul Fortei. Este Spiritul Imparatesc. Ea are aproape aceleasi proprietati ca si albastrul.
Violetul este o culoare foarte mistica, foarte subtila, care conduce fiintele spre lumea de dincolo. Este Spiritul Atotputerniciei Divine si al Iubirii Spirituale, este Spiritul Sacrificiului. Violetul este o culoare foarte puternica, care protejeaza omul, il ajuta sa se dedubleze, si ii permite sa inteleaga iubirea Domnului si celelalte lumi.
Ca sa lucrati eficace pt evolutia voastra, in fiecare dimineata puteti medita asupra culorilor, asupra calitatilor si virtutilor pe care le reprezinta.
(Omraam Mikhaël Aïvanhov)
t-mihaela
Scris: Saturday, June 27, 2009 11:16 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 6/20/2008
Mesaje: 5142
Eu daca as putea mi-as face casa galbena, haine, tot, m-as vopsi in gakben cu totul, imi place culoarea asta la nebunie,ma relaxeaza ,binedispune.Am grija sa am ceva galben in jurul meu mereu ,uite asa ca astia doi care topaie topai
raly
Scris: Monday, January 4, 2010 7:36 AM
Avatar
Nivel
Nivel: DIAMANT

Inregistrat: 12/17/2007
Mesaje: 25891


Ana
Scris: Monday, January 4, 2010 9:32 AM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 11/9/2008
Mesaje: 30045
Al meu e violetul...imi place mult...hearts hearts
bereea
Scris: Monday, January 4, 2010 12:37 PM
Avatar
Nivel
Nivel: RUBIN

Inregistrat: 3/29/2007
Mesaje: 22797
Foarte interesant tot ce am citit...si eu sunt nebuna dupa galben si verde.
raly
Scris: Monday, January 4, 2010 12:51 PM
Avatar
Nivel
Nivel: DIAMANT

Inregistrat: 12/17/2007
Mesaje: 25891
Mie imi place albastrul...desi nici galbenul nu-mi displace!hearts
shirel
Scris: Monday, January 4, 2010 2:03 PM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 7/22/2007
Mesaje: 11814
CULORIILE NEUTRE SI CUloriile PAMANTULUI


Despre culoarea alba se spune ca in ea putem vedea aproximativ toate culoariile deci ea poate fi transformata in orice culoare dorim.Este culoarea care curata,purifica,defineste adevarul, dreptatea,ne face sa gandim mult mai limpede si sa vedem lucruriile foarte clare si bine definite.
Consumarea de legume si fructe albe ajuta la circulatia sangelui si a inimii,apara corpul impotriva infectiilor si virusiilor.
Negru-inseamna spiritualitate ,ne ajuta sa ne verificam starea sufleteasca si ne indica punctele granitiilor pana unde am putea sa le depasim.(vad negru in fatza ochiilor -deci am ajuns la punctul in care trebuie sa ma opresc).

GRI-reprezinta starea de stress si boala,scaderea energiilor,produce starii de confuzie.Griul produce o stare de oboseala,somnolentza ,dar in schimb ajuta la linistirea hormoniilor la varsta pubertatii.

Maro-da stapinire de sine (culoarea pamantului)ceea ce numim noi sa fim cu picioarele pe pamant.ras Chinezii considera atat maroul,portocaliul cat si galbenul ca fiind culoriile pamantului apartinand sanatatii.
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.