|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 11/18/2007 Mesaje: 3818
| Golgota
Zorica Latcu
Te vindem iar cu sarutari viclene, Prin nepasare oarba ?i prin lene. Te biciuim cu vorbe de ocara, Te palmuim cu ura ca de fiara. Te adapam cu suc de-amaraciune, Din pofte rele ?i din stricaciune. Te ?intuim pe cruci de nedreptate, Prin cuiele uciderii de frate. Iar împletim blestemele de tata, Sa-ncingem, Doamne, fruntea-nsângerata. Tu iara?i zici, în blânda rugaminte: "Nu ?tiu ce fac. Îngaduie-i, Parinte".
|
|
Nivel: Membru
Inregistrat: 7/2/2009 Mesaje: 79
| |
|
| Sfanta Parascheva
Miercuri, 14 octombrie, Biserica Ortodoxa Romana o pomeneste pe Sf. Cuvioasa Parascheva de la Iasi. Sfanta Parascheva este cea mai cunoscuta dintre toti sfintii ale caror moaste se afla in tara noastra. Onomasticul grecesc paraskevi inseamna "a cincea zi a saptamanii, vineri". In traditia populara "Sfanta Vineri" era considerata stapana peste lumea femeilor, indeletnicirile acestora (cusutul, torsul, tesutul) fiind controlate de ea.
Ocrotitoarea Moldovei aduna an de an, la Iasi, sute de mii de pelerini. Anul acesta, pelerinii se pot inchina si la moastele Sfantului Vasile cel Mare, aduse de la Manastirea „Sfintii Trei Ierarhi“ din Iasi.
Ingropata ca o straina, nimeni nestiind cine era
Sfanta Parascheva s-a nascut in secolul al XI-lea, in satul Epivat din Tracia, pe tarmul Marii Marmara, in apropiere de Constantinopol (azi Istanbul). Se spune ca pe cand avea 10 ani, Cuvioasa Parascheva a auzit intr-o biserica cuvintele Mantuitorului: "Oricine voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa-mi urmeze Mie" (Marcu 8, 34). Aceste cuvinte o face sa-si daruiasca hainele sale saracilor.
Dupa o vreme se retrage in pustie. Urmand sfaturile unor vietuitori alesi, se indreapta spre tinutul Pontului, oprindu-se la manastirea Maicii Domnului din Heracleea, unde va ramane cinci ani. De aici a plecat spre Tara Sfanta, in dorinta de a-si petrece restul vietii in locurile sfinte. Dupa ce a vazut Ierusalimul, s-a asezat intr-o manastire de calugarite in pustiul Iordanului.
Din putinele stiri privitoare la viata ei, aflam ca intr-o noapte, pe cand avea 25 de ani, un inger i-a spus, in vis, sa se reintoarca in locurile parintesti. Sfantul Varlaam scrie in Cazania sa: "Sa lasi pustia si la mosia ta sa te intorci, ca acolo ti se cade sa lasi trupul pamantului si sa treci din aceasta lume catre Dumnezeu, pe Care L-ai iubit".
Din Constantinopol s-a indreptat spre Epivat, fara sa spuna cuiva cine este si de unde vine. Aici, impacata cu sine, cu oamenii si cu Dumnezeu, si-a dat sufletul.
A fost ingropata ca o straina. Potrivit traditiei se spune ca un marinar a murit pe o corabie, iar trupul i-a fost aruncat in mare. Valurile l-au aruncat la tarm, iar un sihastru care traia acolo, a rugat pe niste crestini sa-l ingroape dupa randuiala crestineasca. Sapand deci o groapa, au aflat trupul Prea Cuvioasei Parascheva neputrezit si plin de mireasma. Cu toate acestea, au pus alaturi de ea si trupul corabierului. Dar in noaptea urmatoare, unuia din crestinii care sapasera groapa, cu numele Gheorghe, i s-a aratat in vis o imparateasa, sezand pe un scaun luminat si inconjurata de ingeri, iar unul dintre acestia il mustra pentru ca n-a scos din groapa trupul Cuvioasei Parascheva. Iar imparateasa pe care o vazuse in vis " si care nu era alta decat Cuvioasa Parascheva " i-a poruncit sa ia degraba trupul ei si sa-l aseze undeva la loc de cinste.
Credinciosii au inteles ca este un semn dumnezeiesc, fapt pentru care au luat trupul Cuvioasei din mormant si l-au asezat in biserica Sfintii Apostoli din Epivat. Indata au avut loc vindecari minunate in urma rugaciunilor care se faceau langa cinstitele sale moaste.
Stramutarea moastelor Prea Cuvioasei la Iasi
Vasile Lupu ctitorind la Iasi biserica "Sfintii Trei Ierarhi" si amintindu-si de Ioan Asan, care la vremea sa a stramutat moastele Prea Cuvioasei Parascheva de la Epivat la Tarnovo, de Alexandru cel Bun care a adus moastele Sfantului Ioan cel Nou de la Cetatea Alba la Suceava, a facut demersurile necesare la Patriarhia din Constantinopol ca moastele Sfintei Parascheva sa fie stramutate la Iasi.
Plateste toate datoriile Patriarhiei Ecumenice, si astfel, patriarhul Partenie I si membrii Sinodului au hotarat sa-i ofere, drept recunostinta, moastele Cuvioasei.
Din actul patriarhal, datat septembrie 1641, reiese ca au fost aduse din Constantinopol "pentru sfintirea tarii si binecuvantarea si lauda lui (Vasile Lupu) cinstitele si sfintele moaste ale Cuvioasei Maicii noastre Parascheva cea Noua".
Pelerin
La Iasi, in apropierea zilei de 14 octombrie si putin dupa aceasta data, oameni de toate varstele, din diverse locuri, formeaza un rand kilometric pentru a se inchina moastelor Sfintei Cuvioase Parascheva. Daca ne vom intreba ce-i aduna la un loc, este bine sa invocam marturia unui pelerin: „am deprins un fel nou de a vedea, de a gandi, de a da sau nu importanta lucrurilor lumesti, un fel nou de a judeca, de a pretui, de a admira, de a ma plasa pe mine in spatiu”. Ce inseamna asta? Ca a sta la acest rand nu este pierdere de vreme. Auzi lucruri nu prea des rostite: cum a fost tamaduit cineva cuprins de o boala grea, ce putere are rugaciunea lui Iisus, care sunt persoanele casatorite trecute in randul sfintilor, ... E de ajuns sa rostesti numele unui duhovnic si vei fi uimit de cate marturii vei primi.
A fi pelerin demonstreaza ca sfintenia nu trebuie cautata doar cu sufletul, ci si cu trupul: asteptand zeci de ore in frig si oboseala, parcurgand o anumita distanta, infruntand foamea, etc. Sigur, daca nu ai depus niciodata un efort pentru intalnirea cu Dumnezeu, ajungi sa-i suspectezi de superstitie pe cei care vin in pelerinaj.
Este adevarat ca la astfel de sarbatori, vezi si persoane care, grabite de grijile cotidiene, cauta sa ocoleasca randul. Doresc sa intre in fata. Nu au experienta pelerinajului. Invoca frigul, ploaia, timpul... Sunt cei care in noaptea de Pasti nu vin sa ia decat lumina si paine sfintita, uitand ca exista si Liturghie dupa momentul primirii luminii. Nu au timp pentru asa ceva. Ar fi prea tarziu sa ia masa de Pasti la ora 4 dimineata. Sunt cei care se lupta sa aduca cat mai multa agheasma acasa de Boboteaza. In acesti oameni, atat de mult e prezent materialismul, incat, cauta si in Biserica ceva-uri si nu pe Cineva. Asa ca nu e cazul sa ne miram daca pentru acestia e mai important sa atinga sfintele moaste cu diverse lucruri, decat sa le sarute.
Daca vom invata sa traim precum pelerinii, vom intelege ca in aceasta lume suntem trecatori. Asumarea conditiei de pelerin va deplasa accentul de pe noi insine, pe cautarea iubirii lui Dumnezeu. Aceasta cautare ne va feri sa ne legam in mod patimas si definitiv de locuri, lucruri, persoane, ca de ultima realitate.
http://www.crestinortodox.ro/acatiste/67054-acatistul-sfintei-parascheva
Sursa: www.crestinortodox.ro
|
|
Nivel: MEMBRU FONDATOR
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 9883
| Alexandra , Inca o data aduci lumina in suflet ! Multumesc ! |
|
| Maria & Mario wrote:Alexandra , Inca o data aduci lumina in suflet ! Multumesc !
Sfanta Parascheva imi este draga, cum sa o uit?
|
|
Nivel: Maestru
Inregistrat: 3/17/2008 Mesaje: 9649
| Cineva m-a sfatuit sa merg sa ma rog la Sf. Parascheva pt a avea copii, avea doua exemple in familie... Asa ca, aspirantelor, nu mai stati pe ganduri.. Va asteptam la Iasi cu sarmale si vin fiert. |
|
| bulibuli wrote:Cineva m-a sfatuit sa merg sa ma rog la Sf. Parascheva pt a avea copii, avea doua exemple in familie... Asa ca, aspirantelor, nu mai stati pe ganduri.. Va asteptam la Iasi cu sarmale si vin fiert.
Buli, lasa sarmalele ca azi e miercuri , dar roaga-te la Sfanta Parascheva, sunt sigura ca te va ajuta |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 9/23/2008 Mesaje: 6611
| La multi ani tuturor care purtati acest nume Sfant!!!! |
|
Inregistrat: 3/12/2006 Mesaje: 3527
| MAICA DOMNULUI DIN KAZAN VREA SA NE VORBEASCA. MAI AUZIM? http://www.razbointrucuvant.ro/2009/10/13/maica-domnului-din-kazan-vrea-sa-ne-vorbeasca-mai-auzim/ |
|
Nivel: Maestru
Inregistrat: 3/17/2008 Mesaje: 9649
| alexandra_lazar wrote:Buli, lasa sarmalele ca azi e miercuri , dar roaga-te la Sfanta Parascheva, sunt sigura ca te va ajuta
Da, dar daca e sarbatoare nu se mananca de dulce??? Eu asa stiam... Oricum, azi dupa slujba s-au impartit sarmale si vin fiert in fata la Mitropolie.. |
|
| Poate duminica viitoare…
E duminica dimineata, esti in pat, te intorci, ti-e somn, gura ti-e uscata, iar ai facut-o lata azi noapte. Iar ai ajuns in zori acasa, prea mult alcool, tutun si dans te-au epuizat, poate ti-e patat tricoul de sangele ce a curs in scandalul in care te-ai bagat, oricum ce conteaza esti tanar, nu faci nimic altceva decat sa-ti traiesti viata. Auzi un clopot …
Aaa da, e slujba.
De cand n-ai mai fost la slujba? Sa tot fi trecut ceva vreme… Parca ai fost in noaptea de Inviere nu?…oricum in ultima vreme n-ai avut probleme asa ca nu ai avut nevoie de Hristos, de Biserica, de Sfanta Liturghie.
….aaa, ce e aia? eu sunt tanar! Mda..de parca conteaza?!
Tinere tie-ti zic astazi scoala-te! Fa-ti ordine in viata, uita-te pe ce cale ai apucat, uita-te pe ce drumuri pline de mocirla umbli, uita-te ce anutraj ai, ce prieteni ai, ce obiceiuri ai si gandeste-te , sunt lucrurile acestea in ordine?
El e langa tine, a fost si azi noapte in discoteca numai ca a stat deoparte ca sa nu te faca sa te simti jenat, e si acum langa patul tau, incearca sa-ti sopteasca “Vino la masa Mea” …nu departe de tine. In bisericuta din cartier deja a fost data Binecuvantarea pentru Sf. Liturghie, mai ai un pic de timp!
Ce? doar n-ai inebunit, oricum n-am haine pregatite, mi-e somn , mi-e rau si in plus nu le prea am pe astea cu biserica si pedeasupra ma enerveaza barfele de acolo.. logic ca nu ma duc!
Hristos sta, se uita la tine, pe obrazul Lui curg doua lacrimi. Te mangaie , apoi se pregateste sa iasa, trebuie sa mearga la Sfanta Liturghie sa se jertfeasca iar, isi mai intoarce odata privirea spre tine se uita cu iubire si cu mila, iar apoi sopteste …Poate duminica viitoare.
A mai trecut o saptamana, munca , stres, facturi de platit, copii de crescut, curatenie, masina e la reparat, benzina s-a scumpit, restanta la gaze nu-ti da pace, fetei ii trebuie o bluza noua de firma, baiatul te streseaza cu perechea de Nike de 250 de lei pe care o tot vede in vitrina magazinului, ce mai… o adevarata harababura! Duminica dimineata… o zi de ragaz, mai zabovesti putin in pat. Si daca nu azi atunci cand?
Niciodata nu avem timp, vorba aia “Doamne iarta-ne” dar azi nu merg la Liturghie, o fi si Dumnezeu intelegator, vede clar ca nu am timp, numai un stres si o fuga sunt, cand sa am timp sa-mi trag sufletul daca nu azi? Azi cand nu stiu de ce tocmai se nimereste sa fie si slujba Sfintei Liturghi, nu am timp si cu asta basta!
Asa sa fie? dar timp pentru telenovela preferata gasesc, pentru meci tot timpul gasesc o portita, la o bere e musai sa merg ca doar om sunt.
Totusi trebuie sa imi verific si mailul, mai o conversatie pe messenger… a da, si o plimbare prin mall. Poate azi punem de un gratar sau stai…un prieten tot insista sa-l vizitez. Cand altcandva daca nu azi?! Doamne, vezi? pur si simplu nu am timp. Poate duminica viitoare…
Sursa: www.ortodoxiatinerilor.ro
|
|
Nivel: TOP TEAM
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 36610
| Alexandra, super! Chiar atat de ocupati sa fim? |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6852
| Off, asa este! Eu chiar imi spun "o sa merg la biserica duminica viitoare" sau "de sarbatoarea x o sa merg si eu la slujba"...nu avem biserici ortodoxe atat de raspandite, dar n-am nici o scuza sa nu ma duc macar la cea greceasca, unica din zona, care e la 10 min de condus ...iar duminica dimineata, daca nu suntem plecati in vreo excursie, chiar o avem libera, dar mereu punem alte nimicuri inainte. |
|
| Kiki, timp ne-am putea face, dar depinde cum privim mersul la biserica...daca este o prioritate pentru noi sau ceva ce ar mai trebui sa facem...macar din cand in cand.
Delfinasa...inceputul este mai greu, apoi prinzi drag si mergi dintr-o necesitate launtrica.
|
|
| Iti multumesc Doamne
Iti multumesc azi, ca sunt, pentru ziua de maine. Iti multumesc ca am pe masa o paine. Iti multumesc pentru stropii de ploaie, pentru fructe, pasari, flori, pentru soarele care rasare in zori, pentru cerul cu licar de stele, pentru toate zilele vietii mele, pentru firul de apa izvorat din fantana, pentru harul ce-mi poarta a mea mana pe-arcus de vioara, pe panza, pe piatra, pentru viersul ce curge din mine spre cer. Multumesc pentru omul blajin si sincer. Multumesc pentru haina pe care o port, pentru tot ce ma doare si totusi suport. Iti multumesc pentru cantecul de pasarele pentru toate incercarile vietii mele. Multumesc pentru puiul de om ce se va naste. Iti multumesc ca ai inviat in noaptea de Paste.
Am atatea lucruri pentru care sa-ti multumesc ca nu ar fi deajuns o mie de ani sa traiesc!
Dorina Stoica
Te caut
Caut in zi,caut in noapte. Caut in rugaciuni spuse in soapte. Caut in cei ce-au plecat dintre noi, Caut in mine si caut in voi. Caut chiar si in cautare. Te caut Doamne ,cu disperare. Te caut cu foame,Te caut cu sete In toate icoanele atarnate in perete. Te caut in oamenii plini de pacate, Te caut in talhari si in desfranate. Te caut in oameni credinciosi,cuminti Te caut in preoti, Te caut in sfinti. Te caut in cel nou nascut,in batran Te caut in omul cel rau si-n cel bun. Te caut in cel neiertat,neiubit. Te caut in cel alungat si in cel prigonit. Te caut in cel ce nu poate ierta, Te caut in mine si in dumneata. Te caut in cel ce barfeste si spurca, Te caut in cel ce zideste,in cel care urca. Te caut in ingerii aparuti din lumina, Te caut in cer si te caut in tina. Si obosita de atata cautare Caut odihna in cautare.
Esti cel ce Esti si Cel ce va veni Esti Tot ce ma poate surpa sau zidi! Esti plinul ce umple golul din mine Esti sensul cuvantului BINE!
Nu te-as cauta daca nu te-as fi gasit Intre cei doi talhari din inima mea RASTIGNIT.
Dorina Stoica
|
|
|