Nivel: Senior
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 5089
| si eu am auzit de Alpha Bank astia ca fiind buni, proceseaza rapid actele, acorda repede creditul si in conditii avantajoase. noi ne gandiseram sa ne orientam spre ei cand vom vinde apartamentul in care stam si sa luam altul.
eu nu recomand Raiffeisen. sunt niste ametiti, au dobanda mare si relatiile cu clientii lasa muuuuuult de dorit! noi avem la ei credit (cu care am cumparat apartamentul in care stam acum) si am un card de credit si pe cuvantul meu ca mi se par cam dobitoci. nu stie stanga de ce face dreapta si dureaza un secol jumate pana acorda un credit plus ca au si niste pretentii cu actele de innebunesti. |
|

Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 6570
| Anca, si noi tot cu Raiffeisen am lucrat pana acum si intr-adevar, sunt foarte dezorganizati. Totusi, ei ar fi fost prima noastra optiune in eventualitatea unui credit ipotecar, fiindca "ne cunoastem" deja, desi nu cred ca va conta foarte mult faptul ca le suntem clienti de cativa ani. Deh, asa e la noi... |
|
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6852
| Fetelor, aveti grija cu dobaanzile variabile, sunt pacalitoare...sigur cresc dublu si asta se poate in cativa ani...cea mai buna dobanda este cea fixa pe tot termenul creditului, chiar daca este un pic mai mare decat dobanda variabila la momentul creditului...angajatii bancilor se cam feresc sa ofere detalii despre cum evolueaza dobanda variabila, pentru ca ei vor sa prinda "la colt" multi clienti cu asta, pe cand la cea fixa nu prea au ce castiga in plus...si pe-aici sunt mai multe tipuri de credite pt. case, printre care si asta cu dobanda variabila...noi am facut cu dobanda fixa, deoarece vrem sa stam in casa asta mai mult timp, pe cand celor care ar inchiria sau stiu ca vor locui o perioada de cativa ani, dupa care se vor muta, le este mai convenabila dobanda variabila, ca platesc mai putin la mortgage pe perioada respectiva si apoi nu-i mai intereseaza ca vand casa si incheie si creditul....in mod sigur dobanda variabila va creste si sigur pe termen mai lung va depasi dobanda fixa disponibila la momentul imprumutului si oamenii se vad obligati sa refinanteze la o noua dobanda, de obicei fixa (cu un calcul in prealabil si sa aiba bani disponibili pt. acte, care nu-s asa putini).
Tatal meu a facut un credit pt. masina pe 7 ani parca la BRD cu dobanda variabila si i-a crescut cu 2% dupa doar 2 luni de la incheierea contractului ...initial i-au desfasurat ratele si a fost ok pt. el, cei de la banca normal c-au evitat sa-i explice exact cum e cu dobanda asta variabila ca altfel naiba mai lua credit de la ei? Nu stia ca dobanda asta se schimba, el credea ca se numeste variabila pt. ca ratele scad din cauza ca se micsoreaza creditul in timp, iar angajatii i-au lasat impresia asta gresita...si inca ceva neplacut: nu are posibilitatea sa achite restul ramas decat dupa ce plateste 4-5 ani, ceea ce iar nu mi se pare corect...de aceea e bine sa stresezi angajatii bancii cu multe intrebari inainte de a face un credit, ca sigur de tot ascund multe chestii importante si, de teama ca oamenii nu vor mai vrea sa faca business cu ei, nu le spun...bad practice, dar asa e peste tot in lume, din pacate . |
|

Nivel: SAFIR
Inregistrat: 2/26/2006 Mesaje: 16505
| Noi am contractat un credit prin Raiffesen si nu am avut surprize neplacute....Deocamdata! |
|

Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 5089
| eu sper sa nu aveti neplaceri cu ei dar eu va spun ca "lucram" cu ei de vreo 3 ani si chiar sunt tembeli. nu au un sistem inchegat de relatii cu clientii. de ex: creditul este pe numele sotului care, la momentul incheierii contractului, avea un domiciliu diferit de cel actual. ok, intre timp, banca a fost notificata de schimbarea domiciuliui, raportul lunar de cont vine pe adresa noastra iar instiintarile de tip avertisment de neplata la timp a ratei (s-a intamplat acu' vreo doua luni ca nu am avut timp sa mergem la banca pana la scandenta), vin pe vechea lui adresa! si apoi, trimit tot la adresa veche instiintare ca ne raporteaza la biroul ala de creditare. am sunat la ei si nu vreti sa stiti ce le-au auzit urechile!
pai bine frate, cum sa stiu eu ca am pecit-o daca vorbim surdul cu mutul?
iar lista de astfel de "placeri" cu ei poate continua, nu e singura. |
|

Nivel: SAFIR
Inregistrat: 2/26/2006 Mesaje: 16505
| Anca, imi pare rau sa aud ca aveti stfel de neplaceri! |
|
 Nivel: Avansat
Inregistrat: 11/18/2006 Mesaje: 3674
| Mihaela, tu ai mare dreptate. Din pacate, in Romania nu ai prea multe optiuni. Ba chiar daca stau sa ma gandesc, este culmea cum cateva zeci de banci reusesc sa instaureze un fel de monopol, toti au cam aceleasi politici, iar cererea pt credite in Romania este inca atat de mare, incat isi permit sa impuna conditii si dobanzi aberante si sa refuze clienti solvabili fara motive serioase. Asa ca degeaba m-am documentat eu bine inainte, ca tot la mana lor sunt si nu am de unde alege. Eu nu am auzit sa existe la noi credit ipotecar pe termen lung cu dobanda fixa. Toate sunt cu dobanda variabila si fac reclama cu dobanda de 6 %, dar asta este valabila doar 1 sau 2 ani. Eu am facut acum 2 ani un imprumut de nevoi personale in Euro pe 5 ani cu dobanda fixa de 11,5 %, iar dobanda efectiva (cu toate comisioanele incluse) era de aproape 15 %!!! L-am rambursat anticipat dupa 1 si jumatate si am platit o penalitate de 3%. La imprumutul ipotecar pe care tocmai l-am luat, penalitatea de rambursare anticipata este 4 % in primii 4 ani si 2 % dupa ce trec 4 ani. Si nu m-ar mira ca peste un an sa imi ceara 12 % dobanda (fata de 6 % cat platesc in primul an), dar pur si simplu nu am ce face. |
|

Inregistrat: 2/17/2006 Mesaje: 4933
| Miru wrote:Eu am facut la Alphabank si pot sa spun ca a fost ok pana la urma, in sensul ca au trecut cu vederea o problema pe care o aveam cu cartea de munca - nu aveam operata ultima marire de salariu si era diferenta intre cartea de munca si adeverinta de salariu. Am avut mari emotii pe chestia asta, dar am avut noroc cu dir de sucursala ca a inteles pana la urma situatia. Alta bila alba este faptul ca asigurarea de viata este inclusa in costul creditului. In plus, s-au miscat foarte repede, am obtinut creditul in 2 saptamani. La calculul ratei se scade costul minim de subzistenta din venituri (250 RON/persoana). Dobanda este 6 % in primul an (la Euro) si apoi variabila - aici ma astept la surprize foarte neplacute, am auzit ca se dubleaza chiar... ramane de vazut. Am sa te corectez putintel daca ai credit ipotecar la Alpha, atunci stii ca ei au doar trei variante: 1. Primul an fixa, adica 5,9% apoi creste sau scade in functie de EURIBOR, adica de fluctuatia pietei bancare (mai general vorbind) 2. Primii doi ani fixa, adica 6,9% si apoi variabila 3. Cu dobanda fixa, doar ca pot fi luate pe 5 ani (cu dobanda 11,5%) sau pe 10 ani(cu 12,5%) Trebuie sa va mai spun ca la Alpha creditele se pot acorda si in doua zile !!!! Doar sa fiti ok cu actele si sa aiba bunavointa ofiterul de credite. Maxim intr-o saptamana se rezolva orice credit, chiar mai complicat. Suma minima pentru un credit ipotecar este de 5.000 euro, iar pana la 75.000 euro banca iti ofera gratis asigurare de viata. Legat de marirea dobanzilor dupa primii ani, va pot spune sigur ca sunt destule cazuri la care la Alpha le-au scazut dobanda dupa cativa ani...REPET: nu tine de politica bancii, ci de fluxul bancar pe piata interna (si, de ce nu, internationala, oarecum) Eu la Alpha mi-am luat creditul. Orice intrebari aveti, va stau la dispozitie. Atat va pot spune...in urma studierii extrem de atenta a pietii bancare, veti observa ca diferenta intre creditele oferite de banci nu e deloc asa mare. Asta pentru ca unele banci au dobanzi mici dar comisioane mari si dese (pe intreaga perioada a creditului) si altele au dobanzi mari si comisioane mici. La alegere... |
|
| fdianamaria wrote: Am sa te corectez putintel daca ai credit ipotecar la Alpha, atunci stii ca ei au doar trei variante: 1. Primul an fixa, adica 5,9% apoi creste sau scade in functie de EURIBOR, adica de fluctuatia pietei bancare (mai general vorbind) 2. Primii doi ani fixa, adica 6,9% si apoi variabila 3. Cu dobanda fixa, doar ca pot fi luate pe 5 ani (cu dobanda 11,5%) sau pe 10 ani(cu 12,5%)
Am optat pt varianta 1 ca sa imi iasa o rata mai mica la socoteala, fiindca ma tragea in jos si descoperirea de cont. Ai dreptate, e 5,9 %, eu o rotunjesc din reflex, ca sa nu ma las pacalita prin metoda "...,99"... Cat despre varianta 3, cea cu dobanda fixa, asta ziceam si eu, ca nu este valabila pt imprumuturile ipotecare pe termen lung - eu am facut credit pe 18 ani.
fdianamaria wrote: Trebuie sa va mai spun ca la Alpha creditele se pot acorda si in doua zile !!!! Doar sa fiti ok cu actele si sa aiba bunavointa ofiterul de credite. Maxim intr-o saptamana se rezolva orice credit, chiar mai complicat. Suma minima pentru un credit ipotecar este de 5.000 euro, iar pana la 75.000 euro banca iti ofera gratis asigurare de viata.
Da, s-au miscat repede dupa ce am scos-o la capat cu actele, iar asigurarea gratis e o treaba tare buna.
fdianamaria wrote: Legat de marirea dobanzilor dupa primii ani, va pot spune sigur ca sunt destule cazuri la care la Alpha le-au scazut dobanda dupa cativa ani...REPET: nu tine de politica bancii, ci de fluxul bancar pe piata interna (si, de ce nu, internationala, oarecum)
Aici nu pot sa zic decat Doamne ajuta! Eu, din ceea ce am auzit de la alti platitori de credite, dobanzile cresc, nici unul nu mi-a zis ca i-ar fi scazut dobanda. Incepand de la anul va tin la curent.
fdianamaria wrote:Eu la Alpha mi-am luat creditul. Orice intrebari aveti, va stau la dispozitie. Atat va pot spune...in urma studierii extrem de atenta a pietii bancare, veti observa ca diferenta intre creditele oferite de banci nu e deloc asa mare. Asta pentru ca unele banci au dobanzi mici dar comisioane mari si dese (pe intreaga perioada a creditului) si altele au dobanzi mari si comisioane mici. La alegere... Si eu am aceeasi parere, diferente mari intre conditiile de creditare nu sunt, dar unele banci se "misca" mai bine. |
|

| Fetelor, intrebare: a mai achizitionat cineva prin credit ipotecar apartament in bloc nou? Noi am cumparat un apartament luna trecuta, pentru care am platit avans 35%, urmeaza saptamana aceasta o noua transa de 10%, restul de 55% de achitat in momentul in care ni se va preda apartamentul. Pentru aceasta ultima transa vom apela la un credit ipotecar, eu am vorbit deocamdata la Raiffeisen Casa Ta. Am auzit ca bancile proceseaza mai greu astfel de tranzactii (apartamente noi) si as vrea sa stiu daca e adevarat. |
|
|
Imi dau singura dreptate: a trecut primul an si dobanda s-a majorat de la 5.9% la 9.8%... Asa ca rata mea a crescut de la 163 Euro/luna in primul an la 210 euro/luna pe restul de 17 ani... ... noroc ca nu m-am inprumutat o suma foarte mare!
Oana Nicole, felicitari pt apartament, nu stiu cum merge treaba cu creditele pt apartamentele noi. :023: |
|
 Nivel: ALBA CA ZAPADA
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 17818
| Oana, felicitari pentru apartament. Nu stiu sa iti spun cum sta treaba, dar si eu o sa ma interesez pentru un credit pentru o casuta, asa ca ... daca aflu ceva, spun tot |
|

| Miru wrote:Imi dau singura dreptate: a trecut primul an si dobanda s-a majorat de la 5.9% la 9.8%... Asa ca rata mea a crescut de la 163 Euro/luna in primul an la 210 euro/luna pe restul de 17 ani...  ... noroc ca nu m-am inprumutat o suma foarte mare!
Nu ma speria... Nu de alta, dar eu ma imprumut pentru vreo 25-30 de ani, nu stiu inca sigur.
Miru wrote:Oana Nicole, felicitari pt apartament, nu stiu cum merge treaba cu creditele pt apartamentele noi.  :023:
Multumesc de felicitari.
AdrianaC wrote:Oana, felicitari pentru apartament. Nu stiu sa iti spun cum sta treaba, dar si eu o sa ma interesez pentru un credit pentru o casuta, asa ca ... daca aflu ceva, spun tot
Multumesc, Adriana. Sunt tare fericita... Noi mai avem ceva de asteptat pana ajungem sa facem si casuta. Va doresc multa bafta si sa iasa asa cum ve propuneti. |
|
 Nivel: SMARALD
Inregistrat: 11/19/2006 Mesaje: 13514
| of,si la noi rata la apartamentul cumparat acum 3 ani e mai mare cu aproximativ 30 de euro,tot din cauza dobanzii facem tot posibilul sa dam banii mai repede si sa mai cumparam ceva,doar suntem cu 2 juniori Oana,felicitari pentru noul apartament |
|

| Multumesc, sami. De-abia astept sa trecem cu bine si de etapa "creditare bancara". Abia apoi o sa ma pot bucura cu adevarat. |
|
|