Credite ipotecare
Subiectul anterior · Subiectul urmator
AdrianaC
Scris: Monday, March 20, 2006 6:17 PM
Avatar
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 17818
Pentru multe persoane achizitionarea unei locuinte nu este posibila cu banii jos. In acest caz, una dintre optiuni este creditul.

Ce banci ofera credite imobiliare, sau ipotecare, in ce conditii, ce acte sunt necesare, cum se procedeaza ?

Poate sunt aici mamici care au trecut prin aceasta experienta si ne pot spune cum se procedeaza.
papusa
Scris: Sunday, September 10, 2006 3:26 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Grupa mijlocie

Inregistrat: 7/13/2006
Mesaje: 422
Adriana,a trecut ceva timp de cand ai deschis acest topic,totusi indraznesc sa te intreb ce ai mai facut de atunci si pana acum,din poze mi-am dat seama ca te-ai mutat deja la casa,nu?
Cum ai procedat,ai facut credit?Invata-ma si pe mine...unde e mai bine,la casa sau la bloc?
Kiki
Scris: Friday, October 13, 2006 7:22 AM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
Ce recomanda BNR romanilor ca sa isi poata achizitiona casa? Cititi si va cruciti!

BNR ne sfatuieste sa avem 2-3 joburi pentru a putea lua un credit imobiliar


Romania inregistreaza cel mai mare deficit de locuinte din Europa

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, recomanda romanilor care vor sa contracteze un credit imobiliar sa-si ia 2-3 slujbe, pentru a obtine venituri de minimum 50 milioane de lei.Fara acesti bani, pot sa-si ia adio de la o casa cumparata pe credit.

Din cauza rigorilor foarte dure impuse de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si a preturilor foarte ridicate ale locuintelor, visul tinerilor de a-si cumpara o casa sau un apartament a devenit aproape imposibil. Venitul unei persoane care doreste sa contracteze un credit pentru achizitia unui apartament de 50 metri patrati in Bucuresti trebuie sa insumeze echivalentul a sase salarii medii, fata de 4,8 salarii in 2003, a declarat Sergiu Oprescu, vicepresedintele Alpha Bank. Mai precis, un doritor de credit imobiliar trebuie sa aiba un venit lunar net de circa 50 milioane de lei vechi. Potrivit datelor statistice, Romania inregistreaza un deficit de locuinte de aproape 1,6 milioane de apartamente si case, cel mai ridicat din Europa.

Fata de aceasta situatie, reprezentantii BNR se disculpa, dand vina pe preturile de pe piata imobiliara, care au crescut foarte mult, si pe faptul ca raportul dintre cerere si oferta nu este direct proportional. Oficialii BNR au gasit chiar si o solutie pentru a ne putea mari veniturile: sa adoptam modelul occidental si sa ne luam doua-trei slujbe.
In prezent, cei care vor sa-si cumpere, cu ajutorul unui credit imobiliar, o locuinta de 50 metri patrati in Capitala trebuie sa demonstreze ca inregistreaza venituri lunare echivalente cu sase salarii medii, fata de 4,8 salarii in 2003, potrivit vicepresedintelui Alpha Bank, Sergiu Oprescu. In replica, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, afirma ca "banca centrala nu are nici o legatura cu aceasta marja salariala. Totul tine de preturile foarte mari de pe piata imobiliara. Oficialul BNR a adaugat ca "un roman poate sa ia cate credite vrea, de orice natura. Important este ca ratele sa nu depaseasca 40% din veniturile sale lunare. BNR nu face calcule cate salarii ii trebuie creditorului pentru a-si cumpara o locuinta.

Potrivit consilierului guvernatorului BNR, o alta conditie foarte stricta impusa de BNR este aceea ca inainte de obtinerea creditului, clientul sa plateasca un avans cuprins intre 30-35%. Cat priveste faptul ca majoritatea romanilor nu au de unde sa plateasca o suma atat de mare, Vasilescu spune ca "BNR nu are cum sa gaseasca solutii. Problema noastra este sa nu se ajunga la un risc al creditelor care sa duca la instabilitate financiara. BNR a atras atentia ca pe piata imobiliara se configureaza riscul ca cresterea exagerata a preturilor sa-i aduca pe clienti in imposibilitatea de a-si mai plati ratele bancare.
Adrian Vasilescu ne da solutia pentru a ne putea creste veniturile: sa avem doua-trei slujbe, la fel ca strainii.

Cel mai mare deficit de locuinte, in Romania
In Romania, cererea de locuinte continua sa creasca, in timp ce oferta ramane foarte scazuta. Din aceasta cauza, preturile locuintelor au urcat si vor urca foarte mult, spune Adrian Vasilescu.
Potrivit unui raport al Erste Bank, in prezent, deficitul de locuinte din Romania este de aproape 1,6 milioane de apartamente si case, respectiv cel mai ridicat din Europa. Pe de alta parte, acelasi raport plaseaza tara noastra pe locul doi din Europa din punct de vedere al costurilor pentru constructia de locuinte. In Europa, media de locuinte la o mie de locuitori se ridica la 450 de unitati. Romania inregistreaza o medie de 347 de locuinte la o mie de persoane, plasandu-se in urma Slovaciei cu 350 de unitati, se precizeaza in raport.
Si Aurelian Dochia, analist financiar in cadrul Bancii Romane pentru Dezvoltare (BRD), afirma ca la ora actuala exista, intr-adevar, o discrepanta intre nevoile de locuinte si puterea de cumparare. "Preturile au crescut mult mai mult decat veniturile familiale, iar aceasta este o situatie foarte gravaa€œ, a spus analistul.

Preturi mari la Targul de case si proprietati

Pretul locuintelor aflate in stadiu de proiect, prezentate la Targul de case si proprietati "Real Bucharest", ce se desfasoara in aceste zile la Sala Palatului, variaza intre 50.000 euro si cateva sute de mii de euro.
Ansamblurile rezidentiale ce se vor construi in jurul Capitalei cuprind blocuri cu apartamente de doua-trei camere si garsoniere, dar si vile cu un etaj sau doua. O garsoniera poate fi contractata cu aproximativ 50.000 euro, un apartament de doua camere cu circa 80.000 euro, dar exista si locuinte a caror valoare depaseste 150.000 euro, mergand pana la cateva sute de mii de euro.
Potrivit unui comunicat de presa al FinMedia, organizatorul Targului, in Bucuresti vor fi disponibile, de anul viitor, peste 20.000 de apartamente noi.
Prezent la eveniment, Corneliu Cojocaru, purtatorul de cuvant al BCR, a declarat ca "in Romania se poate vorbi de una dintre cele mai mari valori pe metru patrat de teren din Europa Centrala si de Est. In opinia sa, "piata imobiliara va creste pe masura ce vom avea salarii mari, iar cererea trebuie sa-si gaseasca contrapartida intr-o oferta accesibila.
Kiki
Scris: Thursday, August 2, 2007 6:50 AM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
Cum iti tare CARDUL din IMPRUMUTUL PENTRU CASA

Un card de credit detinut la una din bancile din Romania va poate limita accesul la un imprumut ipotecar. Mai precis, bancile adauga la angajamentele lunare de plata un procent din limita de credit pe care o aveti pe card. Gradul de indatorare creste si, implicit, valoarea creditului dorit scade. Acest indice variaza, de la banca la banca, intre 1 si 4%. Bancile anunta faptul ca in stabilirea procentelor au avut in vedere ratele dobinzilor la produsele de card practicate pe piata bancara si pot fi ajustate periodic, in functie de modificarea acestora.

Povara cardului de credit este simtita mai ales de cei cu venituri mici si medii. De exemplu, daca o familie cu venituri nete insumind 600 de euro (fiecare cistiga salariul mediu pe Bucuresti), in care unul dintre soti are un card de credit cu limita maxima de 150 de euro, solicita un credit ipotecar la Alpha Bank, aceasta va pondera cu 1% limita de credit pe card, rezultind 15 euro pe luna adaugati la angajamentele lunare de plata. In aceasta situatie, Alpha Bank poate aproba o suma maxima de 38.000 de euro pe perioada maxima de 360 de luni, cu o rata lunara de 227,53 euro/luna, potrivit www.finzoom.ro.

Daca sotul sau sotia nu ar fi avut cardul de credit, banca ar fi putut aproba maximum 40.000 de euro pe 360 de luni cu o rata lunara de 239,50 euro. Procentele se aplica si pentru cardurile de debit cu overdraft. Pentru o familie in care ambii soti au un card de credit sau un overdraft cu limita de 1.000 de lei, banca va adauga la angajamentele lunare de plata intre 20 si 80 de lei.

Pentru stabilirea limitei cardului de credit oferit de Alpha Bank, la determinarea capacitatii de rambursare se va lua in calcul obligatia lunara de plata reprezentind valoarea dobinzii lunare, prin aplicarea unui indice de 2% la limita de credit aprobata pentru card in lei si 1% pentru valuta. Bancpost si Piraeus Bank pondereaza limita de credit cu 2%, indiferent de moneda sau emitent. ABN Amro ia in considerare in calculul cheltuielilor lunare 4% din limita de credit, care este scazut din venitul net in obtinerea unui credit. Banca Romaneasca evalueaza limita aprobata drept credit cu o perioada de rambursare de 2 ani (24 luni). Astfel, limita cardului este impartita la 24 de luni si rezulta o rata lunara de plata a datoriei care se adauga la cheltuielile lunare si se scade din venitul net disponibil.

SURSA
mommy
Scris: Thursday, August 2, 2007 11:29 AM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 11/18/2006
Mesaje: 3674
Foarte adevarat! uff Si o precizare: se ia in calcul ca si credit si overdraftul la cardul de debit, nu doar la cardul de credit. Si inca e bine ca la multe banci se ia in calcul doar dobanda, ca daca ar face toate ca Banca Romaneasca sa ia in calcul si o potentiala datorie ca si rata, pe langa dobanda, putini ar mai putea avea overdraft pe langa un credit. Si cand te gandesti ca acum doi ani descoperirea de cont nu era luata in considerare la credite, of! uff
fdianamaria
Scris: Wednesday, August 22, 2007 9:57 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/17/2006
Mesaje: 4933
Miru wrote:
Foarte adevarat! uff Si o precizare: se ia in calcul ca si credit si overdraftul la cardul de debit, nu doar la cardul de credit. Si inca e bine ca la multe banci se ia in calcul doar dobanda, ca daca ar face toate ca Banca Romaneasca sa ia in calcul si o potentiala datorie ca si rata, pe langa dobanda, putini ar mai putea avea overdraft pe langa un credit. Si cand te gandesti ca acum doi ani descoperirea de cont nu era luata in considerare la credite, of! uff


overdraft= descoperit de salar
La Alpha Bank se iau in calcul la acordarea de credite, doar 2% din limita de pe card.

PS La unele banci inca nu s-au impus ultimele norme bancare, asa ca ar putea sa va ia in considerare veniturile, fara sa va scada cosul minim de subzistenta. Ceea ce cred ca e un atu, daca chiar trebuie sa iei credit. Asa ca, testati piata bancara intai si apoi...spor la cumparat !!!


Noi am cumparat apartamentul prin credit ipotecar, pentru ca n-am fi avut cum sa acoperim asa o suma.
Acum avem apartament de 4 camere de aproape 100 mp, cu doua bai si doua balcoane, amenajat super....dar n-am fi reusit doar din contravaloarea celui vandut, asa ca 30 de ani vom plati cine stie de cate ori creditul de 25.000 euro nervi
oana_nicole
Scris: Thursday, August 23, 2007 9:09 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 6570
Diana, prin ce banca ati facut voi creditul ipotecar? Te intreb in ideea ca poate ai studiat in prealabil ofertele bancilor. Ma intereseaza foarte mult problema, cred ca in curand vom apela si noi la asa ceva, desi am tot incercat sa evit sa ma prinda pensia cu datorie la banca plans uff. E bine de studiat cu mare atentie ofertele de pe piata, mai ales ca acum incep sa difere destul de mult intre ele. Si uite ca nu prea gasesc timp pentru "studiu", tocmai de aceea ti-am adresat tie intrebarea. Multumesc. pupici
mommy
Scris: Thursday, August 23, 2007 10:22 AM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 11/18/2006
Mesaje: 3674
Eu am facut la Alphabank si pot sa spun ca a fost ok pana la urma, in sensul ca au trecut cu vederea o problema pe care o aveam cu cartea de munca - nu aveam operata ultima marire de salariu si era diferenta intre cartea de munca si adeverinta de salariu. Am avut mari emotii pe chestia asta, dar am avut noroc cu dir de sucursala ca a inteles pana la urma situatia. Alta bila alba este faptul ca asigurarea de viata este inclusa in costul creditului. In plus, s-au miscat foarte repede, am obtinut creditul in 2 saptamani. La calculul ratei se scade costul minim de subzistenta din venituri (250 RON/persoana). Dobanda este 6 % in primul an (la Euro) si apoi variabila - aici ma astept la surprize foarte neplacute, am auzit ca se dubleaza chiar... ramane de vazut.
oana_nicole
Scris: Thursday, August 23, 2007 10:46 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 6570
Multumesc foarte mult, Miru. Si eu am auzit lucruri favorabile despre Alpha Bank in ceea ce priveste procesarea dosarului, numai ca am inteles ca sunt destul de "stricti". Uite ca tu ai avut noroc si nu ti-au pus bete in roate.
mommy
Scris: Thursday, August 23, 2007 10:54 AM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 11/18/2006
Mesaje: 3674
Cu placere, Oana! Sa stii ca si pe mine m-au plimbat vreo saptamana din cauza cartii de munca. Am avut noroc ca aveam antecontract semnat la notar pt cumpararea apartamentului si cred ca directoarea a inteles cat de serioasa e situatia. In plus lucrez la o companie cunoscuta, directorea a sunat la Dep de Risc si pana la urma cred ca a fost de acord "pe barba ei" cum s-ar spune, cu promisiunea ca de indata ce voi avea cartea de munca actualizata voi duce o copie.
oana_nicole
Scris: Thursday, August 23, 2007 10:58 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 6570
Oricum, au fost intelegatori, aveau motiv destul de bun sa te refuze, cel putin pana se rezolva cu cartea de munca. Desi nu era absolut deloc vina ta pentru situatia asta, ceva era "in neregula", iar asta e un motiv suficient de intemeiat sa refuze un dosar.
Alina
Scris: Thursday, August 23, 2007 11:00 AM
Nivel
Nivel: SAFIR

Inregistrat: 3/27/2006
Mesaje: 18834
oana_nicole wrote:
Si eu am auzit lucruri favorabile despre Alpha Bank in ceea ce priveste procesarea dosarului, numai ca am inteles ca sunt destul de "stricti".


Subscriu.
mommy
Scris: Thursday, August 23, 2007 1:39 PM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 11/18/2006
Mesaje: 3674
oana_nicole wrote:
Oricum, au fost intelegatori, aveau motiv destul de bun sa te refuze, cel putin pana se rezolva cu cartea de munca. Desi nu era absolut deloc vina ta pentru situatia asta, ceva era "in neregula", iar asta e un motiv suficient de intemeiat sa refuze un dosar.

Da, ai dreptate, am fost la 1 pas de refuz. Poate alta sucursala AlphaBank m-ar fi refuzat.
La un moment dat, enervata de toate hartiile pe care mi le cereau, m-am dus si la Bancpost, unde au fost si mai exagerati, cu toate ca noi primim salariile chiar in cont la ei, deci pot verifica cu usurinta daca sunt salariat si cati bani primesc. Dar asta nu a contat pt ei, important era ca nu coincideau sumele pe hartie...fool
oana_nicole
Scris: Thursday, August 23, 2007 1:43 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 6570
Miru wrote:

Da, ai dreptate, am fost la 1 pas de refuz. Poate alta sucursala AlphaBank m-ar fi refuzat.
La un moment dat, enervata de toate hartiile pe care mi le cereau, m-am dus si la Bancpost, unde au fost si mai exagerati, cu toate ca noi primim salariile chiar in cont la ei, deci pot verifica cu usurinta daca sunt salariat si cati bani primesc. Dar asta nu a contat pt ei, important era ca nu coincideau sumele pe hartie...fool


Aha, deci cei de la Bancpost sunt si mai "exigenti". uff
mommy
Scris: Thursday, August 23, 2007 1:47 PM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 11/18/2006
Mesaje: 3674
oana_nicole wrote:


Aha, deci cei de la Bancpost sunt si mai "exigenti". uff

Asta este impresia mea. Mai ales ca acum cativa ani am mai avut o experienta enervanta cu ei, cand trebuia sa girez pe cineva si dupa o asteptare indelungata pe holuri, nu am rezolvat nimic, tot asa, probleme cu hartogaria...
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.