Nivel: Guest
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 14
| ISTORIA CRACIUNULUI Peste tot in lume, oamenii sarbatoresc Craciunul. Aceasta sarbatoare sfanta are loc de mai bine de 2000 de ani, cu propriile traditii sau cu altele, imprumutate. Multe dintre acestea au aparut insa cu mult inainte de nasterea lui Isus.
Craciunul se serbeaza de mai bine de 4000 de ani, cu multe secole in inaintea nasterii lui Isus Cristos. Cele 12 zile ale Craciunului, aprinderea luminarilor, oferirea cadourilor, paradele, colindatorii din casa in casa, mesele de sarbatoare si procesiunile religioase au "radacinile" departe in timp, de la mesopotamieni.
Multe din aceste traditii au inceput cu celebrarea mesopotamiana a Anului Nou. Mesopotamienii credeau in existenta mai multor zei si a celui care-i conducea - Marduk. In fiecare an, la sosirea iernii se credea ca Marduk purta razboi cu fortele raului, si avea nevoie de sustinatori - mesopotamienii serbind astfel Zagmuk, pentru ultimele 12 zile ale anului. Regele mesopotamian trebuia sa jure credinta zeului Marduk si sa moara pina la sfirsitul anului, alaturindu-se astfel zeului si oferindu-i ajutor ca sa cistige razboiul. In haine regesti era insa imbracat un criminal de rind si sacrificat in locul regelui.
Persienii si Babilonienii aveau o sarbatoare asemanatoare, numita Sacaea, aceasta incluzind si o parte in care rolurile erau inversate: sclavii deveneau stapini, iar acestia sclavi.
Primii europeni credeau in spirite, vrajitoare, stafii si spiridusi. Cind se apropia Solstitiul de iarna, cu nopti lungi si zile scurte, oamenii se temeau ca Soarele nu se va mai intoarce si tineau serbari si ritualuri inchinate acestuia, implorindu-l sa revina.
In Scandinavia, pe timpul iernii, Soarele disparea pentru multe zile. Dupa 35 de zile cercetasi erau trimisi in munti sa vada cind va apare acesta, iar la aflarea vestilor bune se sarbatoarea Yuletide, cu ruguri uriase aprinse si uneori cu crengile copacilor impodobite cu mere, care sa reaminteasca de revenirea primaverii si a verii.
Grecii antici aveau o sarbatoare similara cu Zagmuk/Sacaea inchinata zeului Kronos care purta razboi cu Zeus si Titanii lui.
Romanii isi sarbatoreau pe zeul Saturn, sarbatoarea se numea Saturnalia si tinea de la mijlocul lunii Decembrie pina pe 1 Ianuarie. Sarbatoarea includea carnavaluri pe strazi, mese festive, vizite la prieteni si schimburi de cadouri aducatoare de noroc. Romanii isi impodobeau casele cu ghirlande din laur si brad in care aprindeau lumanari, iar stapanii si sclavii isi inversau rolurile.
Saturnalia romanilor era o sarbatoare a bucuriei, dar crestinii au considerat-o paganism pentru ca onora un zeu pagin. Primii crestini au vrut ca nasterea Pruncului Isus sa fie o sarbatoarea religioasa solemna, nu una plina de excese, pagana, precum Saturnalia.
Pe masura ce crestinismul cistiga teritoriu, biserica era alarmata de faptul ca cei convertiti continuau sa serbeze Saturnalia. Desi initial a incercat sa interzica aceasta sarbatoare pagana, biserica a decis ca aceasta sa fie schimbata si inchinata nasterii Pruncului Sfant, fiul lui Dumnezeu.
Unele surse sustin ca sarbatoarea Craciunului a aparut ca o competitie a sarbatorii pagane Saturnalia in luna Decembrie. Ziua de 25 Decembrie nu era sfanta doar pentru romani, dar si pentru persieni, a caror religie - mithraism era la competitie cu crestinismul. Pina la urma insa, biserica crestina a reusit sa preia entuziasmul, luminile si cadourile de la Saturnalia pentru sarbatoarea Craciunului.
Ziua in care s-a nascut pruncul Isus nu se stie cu precizie. Desi era sarbatorita pina in anul 98 AD, din 137 AD, din ordinul cardinalului Romei a devenit sarbatoare solemna. Din 350 AD s-a decis ca aceasta sarbatoare sa aiba loc pe 25 Decembrie.
Craciun Fericit!
sursa |
|
Nivel: Guest
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 14
| MOS CRACIUN Mos Craciun este o figura legendara, patronul traditional al Craciunului in multe state ale lumii, cel care aduce cadouri copiilor.
Imaginea sa populara este bazata pe traditii si obiceiuri legate de Sfantul Nicolae, sfant de origine crestina, care a trait in cel de al IV-lea secol.
Europenii sint cei care l-au adus pe Sfantul Nicolae in America, in secolul al XV-lea. In timpul primei sale expeditii, Columbus a numit unul din porturile din Haiti, "Sfantul Nicolae"; iar spaniolii i-au zis localitatii cunoscuta mai tirziu ca Jackson (Florida), "Bacul Sfantului Nicolae". Olandezii emigrati in America la inceputul secolului XVII si-au adus cu ei si pe Sfantul Nicolae, statuia acestuia aflandu-se la prora vasului, purtind o palarie boruri mari si o pipa lunga, olandeza. Sinter Klaas olandez a devenit repede Santa Claus (Mos Craciun) pentru majoritatea americanilor. Orasul fondat de olandezi, New Amsterdam, urma sa devina in secolul XVIII binecunoscutul New York, dar, in acest timp, mitul Sfantului Nicolae incepea sa se piarda, nereusind niciodata sa revina la forma initiala, cunoscuta inca din secolul VI.
Sosit in America, Sfantul Nicolae s-a transformat dintr-un cardinal intr-un spiridus vesel. Prima poveste despre acest sfant ce calatoreste intr-o caleasca si aduce cadouri copiilor apare in cartea comica a lui Washington Irving, "Istoria New York-ului", in 1809. Odata cu aparitia cartii "O vizita a Sfantului Nicolae" a lui Clement Clarke Moore in 1823, a aparut si descrierea noului Sfant Nicolae American: un spiridus dolofan si vesel, care coboara pe hornul casei si zboara in sania lui trasa de opt reni cunoscuti ca Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donder and Blitzen.
Influenta presei americane a inlocuit treptat atributiile morale ale Sfantului Nicolae cu caracterul generos al lui Santa Claus (Mos Craciun). In 1860, Thomas Nast il deseneaza pe noul Santa Claus pentru revista "Harper's Weekly". De-a lungul anilor, infatisarea lui Santa Claus s-a tot schimbat, el fiind imbracat in culori diverse ca: negru, verde sau albastru, avand cizme largi, pantaloni in dungi, sau vesta cu nasturi mari si stralucitori, cu sau fara blanita de vulpe.
Imaginea definitiva a noului Santa Claus a devenit cunoscuta odata cu reclama creeata de Haddon Sundblum pentru compania Coca-Cola in anul 1931. Santa era imbracat in costum de culoare rosie cu blanita alba pe margini, cizme negre si o caciula rosie, pufoasa.
Se spune ca Santa Claus traieste impreuna cu sotia sa la Polul Nord, unde tot timpul anului construieste jucarii, ajutat de spiridusi. Acolo el primeste scrisori de la copii, cu ceea ce-si doresc ca daruri de Craciun. In Ajunul Craciunului, Santa Claus isi incarca sania cu jucarii si zboara cu sania trasa de cei opt reni, oprindu-se la casa fiecarui copil; coboara pe hornul casei si lasa cadourile, si cind are timp maninca prajiturele si bea lapte, lasate special pentru el de copii.
In lume, Santa Claus este cunoscut sub diferite nume:
Mos Craciun - Romania Christkind - Austria Noel, Sfantul Nicolae, Christkind sau Pete cel Negru - Belgia si Olanda Papa Noel - Brazilia Julinisse - Danemarca Parintele Craciunului - Anglia Batranul Craciun - Finlanda Pere Noel sau le Petit - Franta Kriss Kringle, Christkind sau Sfantul Nicolae - Germania Befana - Italia Mos Kurohsu - Japonia Trei Crai - Mexic si Spania Omul Stea sau Oamenii Intelepti - Polonia Basbouschka - Rusia.
sursa |
|
Nivel: Guest
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 14
| CRACIUNUL IN LUME Mare dreptate a avut cine-a spus: "Cate bordeie, atatea obiceie"! Caci, fie el Santa Claus, Pere Noel, Sinterklaas sau Mos Craciun, batranul cu plete dalbe poarta in spate aceeasi desaga plina de daruri, in fiecare an si in orice colt al lumii, aprinzand in fiecare flacara vie a copilariei. Insa aceasta sarbatoare sfanta a Craciunului, cu mireasma-i proaspata de cetina de brad, este incarcata de traditii si simboluri din cele mai diverse pe intregul mapamond.
Marea Britanie
În Marea Britanie, Craciunul e poate cea mai importanta sarbatoare a anului. Pregatirile încep cu mult înainte de 25 decembrie. În unele magazine poti gasi brazi împodobiti si inscriptii cu urari înca din luna octombrie.În decembrie, lumea e cuprinsa de o frenezie nestapânita, subiectele de conversatie se învârt numai în jurul sarbatorii de Craciun, iar cumparaturile si pregatirile sunt prioritatea numarul unu. Englezii sarbatoresc nasterea Domnului în felul lor - cu obiceiuri la care nu ar renunta nici în ruptul capului. Nici un Craciun nu poate sa treaca fara cadouri - asa ca, pe masura ce se apropie ziua de 25 decembrie, numarul celor care iau cu asalt strazile comerciale creste exponential, iar în Ajun, nu mai ai unde sa arunci un ac.
Mosul vine din Spania si adora orezul cu lapte
Desi cercetatorii britanici au incercat cu tot dinadinsul sa demoleze mitul Mosului, reconstruindu-i infatisarea gratie tehnologiei tridimensionale dupa cea a Sfantului Nicolae, care a devenit mai taziu Mos Craciun, si afirmand ca acesta nu ar avea nimic in comun cu imaginea pe care o stim deja, copiii olandezi il asteapta pe Sinterklaas, care vine din Spania pe un cal alb si lasa daruri in sabotii de lemn. In ajunul sosirii Mosului, ghetutele sunt umplute cu fan si zahar pentru calul mosului, iar dimineata cand se trezesc, micutii le gasesc pline cu daruri, cu nuci si bomboane.
Finlandezii il au pe Joulupukki,
cel care vine din tinutul Korvatunturi, taram in forma unei urechi, despre care se spune ca ar fi unealta cu care Mosul asculta daca micutii sunt cuminti. In Suedia, Jultomte are o infatisare diferita: el este reprezentat ca un pitic imbracat in rosu, cu barba alba, mare amator de orez cu lapte, traditionala mancare suedeza de Craciun. Si daca in Spania Mos Craciun nu inseamna mare lucru pentru copii, cadourile fiind impartite de cei trei magi, de doua ori pe an, pe 26 decembrie si pe 6 ianuarie, in Italia - Babbo Natale are nevoie de ajutoare: o batrana vrajitoare, numita Befana, foarte buna cu copiii, care se strecoara pe hornuri si lasa cadourile langa bradul impodobit.
In Costa Rica, Columbia si Mexic,
darurile sunt aduse de Nino Jesus (Copilul Iisus), in timp ce japonezii celebreaza Craciunul cu lanterne, papusi si aranjamente florale, impreuna cu Jizob>, mosul autohton.
Sa arda butucul!
Christklots, in Germania, reprezinta obiceiul de a arde un butuc toata noaptea de Craciun, care, conform traditiei, se crede ca ar apara casa de hoti si de nenorociri tot restul anului. Dar in fiecare dintre cele patru duminici dinaintea Nasterii Domnului se aprinde cate o lumanare, asezata intr-o cutie. In Elvetia, butucul este cunoscut sub numele de Buche de Noel, iar in Anglia, Yule Iog. In multe biserici catolice sunt expuse iesle cu pruncul Iisus si magi de marime naturala. In Austria, cete de copii strabat strazile colindand pe la ferestre, Piata de Craciun din Viena fiind atractia principala a sarbatorilor, desi Craciunul este celebrat de obicei acasa, cu o masa festiva si cadouri. Bisericile si catedralele germane sunt neincapatoare in seara de Ajun, cand slujba religioasa este urmata de concerte de orga.
Masa si darurile
Obiceiul de a se face cadouri de Craciun are doua surse: pe de o parte, provine din darnicia lui Mos Nicolae, pe de alta, reprezinta o imitare a gestului celor trei magi de a se inchina Mantuitorului, inclusiv prin darurile aduse. La britanici, cadourile se impart pe 26 decembrie. Danezii au o modalitate mai putin intalnita de a imparti cadourile: se aduna toti ai casei in jurul bradului, si cel mai varstnic ia un cadou pe care-l da celui destinat care ia, la randul sau, un altul si-l da persoanei pentru care a fost pregatit si asa mai departe.
In Norvegia, cadourile nu se fac oricum. Ele sunt ascunse de catre cei care le daruiesc intr-un sac cu paie care este apoi legat deasupra usii destinatarului. Cand acesta deschide usa, se va trezi cu ele in cap, spre deliciul asistentei, care se arunca asupra sacului, il spinteca si, cand gasesc surprizele, se imbratiseaza si isi adreseaza urari de bine.
Traditia greaca impune insa ca masa de Craciun sa nu fie stransa dupa ospat pentru ca Iisus, care va trece pe acolo noaptea, sa nu ramana flamand. Asa-numita "nochebuena" cubaneza se caracterizeaza prin festinuri cu friptura de porc, fasole neagra servita cu orez si plante traditionale sub forma de piure, preparate intr-o groapa sapata in pamant si umpluta cu carbuni si frunze de bananier. Neozeelandezii se delecteaza cu budinca de stafide, dar Craciunul ar fi incomplet fara prajitura Pavlova, preparata din bezea si decorata cu kiwi, capsuni si frisca. Si, dat fiind ca foarte multi oameni din emisfera nordica traiesc acum in Noua Zeelanda, a devenit o obisnuinta sa se serbeze Craciunul de doua ori intr-un an, pe 25 Decembrie si in iulie, atunci cand este mijlocul iernii.
Punctul culminant al mesei de Craciun pentru francezi este traditionala "Buche de Noel", o prajitura de ciocolata sub forma de buturuga. Castanele prajite, merele umplute cu martipan, varza rosie si galustele impanate cu slanina sunt, de fapt, mancarea specifica intregii luni decembrie in Germania. Colindele in ritm de raggae insotesc pranzul de Craciun jamaican, format din orez, pui, carne de bou si carne picanta de capra. Printre traditiile italiene se mai numara si aceea de a manca, in seara de Ajun, sapte feluri de peste, alaturi de broccoli, spagetti si fructe de mare. La australieni, cina se serveste de obicei in aer liber, fiind urmata de un meci de cricket.
Parada ridichilor luminate
In Elvetia, Samichlaus are intotdeauna sarcina grea de a aduce si pomul de Craciun in casele oamenilor, obicei care se pastreaza alaturi de o alta traditie elvetiana, "Parada ridichilor luminate". Copiii, ajutati de parinti, se inarmeaza cu ustensile specializate si scobesc cu mare grija cate o ridiche mare de luna, alb-violet, pe care apoi o impodobesc cu diferite crestaturi si forme. Micutii introduc apoi o lumanare lunga in ridichea pe care o poarta ca pe o facla ori o agata cu trei sfori, ca pe un lampion. Conform traditiei, parintii si copiii se intalnesc in diverse locuri din sat si pleaca, la ora 18.00, cu ridichile luminate, spre curtea scolii, unde se canta in cor colinde.
Graul, ofranda lui Iisus
Libanezii planteaza boabe de grau in ghivece, cu o luna inaintea Craciunului, pe care le amplaseaza, in seara sfanta, sub brad sau alaturi de montajul de Craciun, constand in reconstituirea scenei Nasterii Mantuitorului. Fiindca australienii nu au zapada, Mosul nu poate veni cu sania trasa de reni, asa ca aceasta a fost inlocuita de o caleasca cu opt canguri.
Pentru fete
In Slovacia, Ajunul Craciunului reprezinta un moment important si pentru domnisoarele care vor sa-si afle ursitul. Cu conditia sa respecte cateva reguli relativ simple. Cu 12 zile inainte de marea sarbatoare, fetele scriu pe tot atatea biletele numele baietilor care fac parte din cercul lor de prieteni sau pe care ii simpatizeaza si ascund bucatelele de hartie sub perna. In fiecare dimineata arunca un bilet la gunoi, astfel incat cel pe care il vor citi in dimineata de Craciun va contine numele baiatului care le va fi iubit. Tot in Slovacia se spune ca dupa ce ai tinut cele patru saptamani de post, in ajunul marii sarbatori, este bine sa nu mananci deloc intreaga zi. Cica daca rezisti pana la sfarsit, vei vedea un spiridus din aur. Si in vecini, in Polonia, oamenii scruteaza vazduhul, dar din alte motive. Ei asteapta sa vada primul astru care apare in seara de 24 decembrie, amintindu-si astfel de steaua din Bethleem. In momentul in care Gwiazdka (adica "steluta") isi face aparitia pe cer, toti membrii familiei se imbratiseaza si fac shimb de urari, iar apoi se strang in jurul mesei, pregatiti pentru cea mai copioasa cina a anului.
In Cehia, regulile sunt parca mai aspre decat oriunde. O lege din batrani spune ca numarul celor care stau la masa trebuie sa fie in mod obligatoriu par, iar superstitia mai avertizeaza ca acela care se va ridica inainte de sfarsitul ospatului va muri in anul care urmeaza. Din acest motiv, toate farfuriile cu bucate sunt aduse la masa inainte de venirea oaspetilor, astfel incat gospodina sa nu fie nevoita sa mai faca drumuri inutile la bucatarie. De altfel, putini s-ar indura sa plece, pentru ca la capatul ospatului format din salate si ciorba de peste ii asteapta o delicioasa prajitura cu migdale.
Miere pe frunte
In Slovacia, cina este incununata de o alta traditie, capul de famile, cu degetul inmuiat in miere, facand pe fruntea fiecaruia o cruce, semn ca respectivul a fost cuminte in anul ce-a trecut. In Bulgaria, dupa ce s-au infruptat cu totii din traditionala supa de fasole, cel mai in varsta membru al familiei imparte tuturor bucati dintr-o paine in care gospodina, inainte de a o coace, a ascuns un banut norocos. Cel care il gaseste va avea parte cu siguranta de un an prosper.
Pe vremea cand Lituania facea parte inca din URSS, oamenii de aici isi faceau daruri in noaptea de Anul Nou. Dupa obtinerea independentei, in 1990, au inceput sa fie respectate din nou traditiile Craciunului, dar copiii, mai smecheri, au incercat sa-i convinga pe parinti sa le ofere cadouri si pe 24, si pe 31 decembrie. Figura insa nu a tinut prea mult, iar in cele din urma Mos Craciun a fost instaurat drept singurul distribuitor de daruri in perioada Sarbatorilor de iarna. Legendele din batrani te avertizeaza ca, la miezul noptii, apa din puturi se transforma in vin, iar animalele pot sa vorbeasca. Insa nu e bine sa la auzi pentru ca, daca o faci, vei muri in anul care vine. Pe de alta parte, daca apuci sa gusti din apa in momentul in care se preface in vin, vei avea un noroc grozav in urmatoarele 12 luni.
sursa |
|
Nivel: Guest
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 14
| NASTEREA PRUNCULUI ISUS In vremea Imperiului Roman condus de imparatul Cezar Augustus, si a Israelului guvernat de regele Irod, in Nazareth traia un timplar pe nume Iosif si o tinara virgina Maria, care avea sa-i devina mai tarziu sotie. Maria ii povesti intr-o zi lui Josif ca a fost vizitata de un inger ce i-a spus ca ea este cea aleasa sa dea nastere Fiului lui Dumnezeu, pe care avea sa-l numeasca Isus.
Intr-o zi imparatul a trimis instiintare ca toti oamenii sa se reintoarca in orasul natal pentru a fi inregistrati pentru o noua taxa. Desi Maria era insarcinata si statea sa nasca, a parasit impreuna cu Iosif din Nazareth si s-au indreptat spre orasul Bethlehem. Calatoria a durat multe zile si se puteau odihni doar noaptea.
Cind au ajuns in Bethlehem era deja noapte, iar hanurile erau ocupate de calatori veniti din toate colturile tarii, pentru inregistrare. Unul dintre hangii insa, vazind ca Maria statea sa nasca i-a sfatuit sa innopteze in una din cavernele sapate in dealurile din apropiere, in care ciobanii poposeau cu vacile si oile. Iosif si Maria au plecat spre acele dealuri si au gasit o iesle intr-una din aceste caverne. Iosif a curatat-o si a intins pat din fin proaspat, iar dintr-o troaca curatata si umpluta cu fin a facut un patut. Noaptea urmatoare Maria a nascut un fiu pe care l-a numit Isus, asa cum ii spusese ingerul.
In noaptea in care s-a nascut Isus, o stea mare a aparut deasupra Bethlehemului, vizibila de la departare. Ciobanii ce se ingrijeau de turmele de oi in cimp s-au speriat si au vrut sa o ia la fuga cind un inger le-a aparut deodata in fata ochilor. Dar acesta le-a spus: "Nu va temeti: caci va aduc o veste buna, care va fi o mare bucurie pentru tot norodul: astazi in cetatea lui David, vi s'a nascut un Mantuitor, care este Hristos, Domnul. Iata semnul, dupa care-L veti cunoste: veti gasi un prunc infasat in scutece si culcat intr-o iesle".
Si deodata cerul s-a umplut de ingeri laudand pe Dumnezeu si zicind: "Slava lui Dumnezeu in locurile prea inalte, si pace pe pamint intre oamenii placuti Lui." Dupa plecarea ingerilor, ciobanii s-au indreptat spre Bethlehem si l-au gasit pe pruncul Isus caruia i s-au inchinat.
La rasarit de Ierusalim traiau trei regi (crai): Caspar - regele Tarsusului, Melchior - liderul Arabiei si Balthazar - regele Etiopiei, iar cind fiecare a vazut steaua stralucitoare deasupra Bethlehemului a plecat spre ea. Oamenii cred ca cei trei Crai de la Rasarit au calatorit 12 zile dupa nasterea lui Isus, calauziti de steaua stralucitoare, si au ajuns in Bethlehem in cea de a 12-a noapte, cunoscuta si sub numele de Epifania. Aflandu-l pe Isus in iesle, cei trei Crai i s-au inchinat si i-au pus in fata daruri: aur, tamiie si mir. Dupa o noapte petrecuta in caverna s-au reintors in propria tara sa dea de veste de nasterea Mantuitorului.
Astazi familii din toata lumea sarbatoresc nasterea lui Isus Cristos pe 25 Decembrie, dar in multe tari sarbatoarea incepe inainte de ziua de Craciun si se incheie abia in cea de a 12-a noapte.
sursa |
|
Nivel: Guest
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 14
| IMPODOBIREA BRADULUI Pomul de Craciun, asa cum il cunoastem noi astazi, decorat cu globuri in care se reflecta lumina scantaietoare a lumanarilor sau a instalatiei electrice, nu a fost din totdeauna impodobit astfel.
Desi in Europa originea sa precrestina nu mai e contestata de nimeni, parerile raman totusi impartite: unii vad in el o reprezentare a ,,arborelui lumii’’, altii il considera o referire directa la ,,arborele Paradisului’’, impodobit cu mere de un rosu aprins,care amintesc de pacatele comise de primii oameni, inaintea de alungarea lor din rai.
Pana in sec. al 15-lea, crengutele verzi cu care erau impodobite casele cu ocazia Craciunului,ca si darurile care le faceau oamenii unii altora,erau considerate traditii pagane. Dar nu peste multa vreme in locul acestora va fi folosit un arbore intreg.
Conform documentelor, in 1605 la Strasbourg a fost inaltat primul pom de Craciun, intr-o piata publica. Nu avea inca lumanari si era impodobit cu mere rosii.In 1611, la Breslau, ducesa Dorothea Sybille von Schlesien impodobeste primul brad asa cum il cunoastem noi astazi.
Dupa 1878, decoratiunile (globurile) de Craciun din sticla argintata de Turingia au tot mai mult succes, asa ca aceasta traditie pur germana va cuceri intraga lume, fiind adoptata pretutindeni, fie ca este vorba despre tari din Asia, Africa, America de Nord si de Sud sau Australia.
La sfarsitul sec. al 19-lea, in saloanele germane, sarbatoarea era de neconceput fara pomul de Craciun, impodobit si scanteietor. In 1776, prin intermediul soldatilor germani care participau alaturi de englezi la razboiul de independenta, traditia pomului de Craciun ajunge si in Statele Unite, iar in anul 1880 cucereste si Casa Alba.
La noi obiceiul a patruns odata cu influenta germana, cind primii studenti romani au inceput sa mearga la studii la universitatile din Berlin sau Viena, si la curtea regala a dinastiei Hohenzollern, sosita in Tarile Romane in 1860 unde printii si printesele au inceput sa impodobeasca bradul, obiceiul fiind imediat imitat de protipendada bucuresteana. Cintecul german de Craciun "O, Tannenbaum" devine in limba romana "O, brad frumos" iar obiceiul impodobirii bradului patrunde în toate casele românilor.
sursa |
|
Nivel: Guest
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 14
| OBICEIURI LA MASA DE CRACIUN - la noi
In Ardeal, sarbatorile de Craciun incep de la Sf. Nicolae (6 decembrie), cand fetele se aduna in grup, inca din seara de 5 decembrie, si framanta placintele care vor fi unse cu ou, pentru a doua zi. Doar la 9 fix seara, nici un minut mai devreme sau mai tarziu, navalesc flacaii si se incinge petrecerea, cu glume si lapte parfumat.
O credinta ciudata a colectivitatii de germani este aceea practicata de Sfanta Lucia (12 decembrie), cand capul familiei umbla cu o tava pe care este asezate, pe jar, o crenguta cu care afuma si cele mai ascunse cotloane ale casei, surii, beciului, podului.
Tot in Transilvania se obisnuieste ca in noaptea de Craciun, la un semn al diacului, mirenii sa arunce cu boabe de porumb strigand: " Rod in cucuruzi!". Se pare ca acest obicei este o transformare interesanta a unui obicei din Polonia, unde mirenii arunca in preot cu boabe de ovaz - in amintirea lapidarii Sf. Stefan.
In Moldova se zice ca spre Craciun "se pun din toate mancarurile intr-o strachina, pe prispa, sub fereastra, dar sa nu gusti din mancare, caci noaptea vine ursitorul, degusta si atunci il vezi prin fereastra". Iar in ziua de Anul Nou se zice ca "e bine ca fetele sa deschida poarta des-de-dimineata, ca se marita". Paganii credeau ca granele au un spirit pe care, de obicei, il identificau cu un animal, astfel se explica o serie de credintei si superstitii. De pilda, in Bucovina si in Moldova, din turtele facute de Craciun se pastreaza pana primavera cand sunt puse intre coarnele vitelor cand pornesc la arat. Se spune ca acesti colaci, care se fac de Craciun, trebuie sa fie rotunzi precum Soarele si Luna. In Botosani nu se da nimic din casa in ziua de Ajun, nici gunoiul nu se da afara; nu se imprumuta nimic. "
De ajunul Craciunului si al Bobotezei, se ia din toate mancarurile de deasupra: grau, galuste etc. Iar apoi si doua placinte, una o dai intai argatului care e la vite, dar trebuie sa fie mancacios, ca apoi mananca bine vitele peste an si cealalta o rupi in bucatele s-o dumici in mancarea vitelor. Cand le dai sa manance zici: "Cinati sanatos ca si noi cinam".
Mai aflam ca in jurul Cernautiului, "sub fata de masa se pune fan, si de toate semintele ca sa rodeasca, apoi le dau la vite, si mai ales la vaci, ca sa nu le poata nimene strica". In Mihalcea, in seara de ajun, "pun sub fata de masa coasa, ca sa fie toti sanatosi, iar sub picioare toporul; altii sed pe topor, ca sa fie sanatosi si tari peste an ca fierul. Sub masa pun cofa cu apa, sa le mearga bine la vite". Pe la sate mai dainuie credinta ca in noaptea de Craciun animalele ar vorbi. Satenii se tem ca nu cumva sa le auda ca acesta ar fi semn rau.
sursa |
|
Nivel: Guest
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 14
| MASA DE CRACIUN IN ALTE TARI
Masa de Craciun in Cuba
Masa traditionala inseamna pentru cubanezi friptura de porc, fasole neagra servita cu orez si plante traditionale (Yuca) sub forma de piure. Familiile numerose se reunesc si, intr-o groapa sapata in pamant si plina de carbuni acoperiti cu frunze de bananier, frig un porc intreg. Familiile (care in Cuba includ rudele de toate gradele) petrec toata noaptea pe muzica traditionala.
Masa de Craciun in Spania
In perioada Craciunului, pe mesele spaniolilor predomina produsele “de pamint”, cum ar fi sofranul, uleiul de masline sau otetul de Jerez. Majoritatea preparatelor traditionale sint pe baza de fructe uscate: migdale in supa, nuci si migdale in prajituri si seminte de pin in varza rosie. Fructele uscate sint o mostenire lasata de arabii care au locuit in multe regiuni ale Spaniei timp de opt secole. Acestia au marcat bucataria spaniola, aducind mai multe produse, cum ar fi orezul, portocalele si, in special, migdalele. Varza rosie nu poate sa lipseasca din meniul de Craciun, pregatita foarte simplu: fiarta si aromata cu usturoi. In unele case, varza este aromata cu seminte de pin si stafide si stropita cu vin Riebera del Duero, pentru mai multa savoare si culoare. Foarte multi spanioli gatesc peste de Craciun, lucru explicabil avind in vedere ca Spania este a doua tara consumatoare de peste din lume. Il prefera prajit, alaturi de cartofi si ceapa si decorat cu patrunjel si sofran. Pestele poate fi imbracat cu un sos de sherry si piper. In unele zone se adauga si usturoi taiat foarte fin, usor calit in ulei. Craciunul nu poate fi conceput de spanioli fara pregatirea unei prajituri traditionale, numita "touron", preparata din ciocolata, nuca de cocos, inghetata de praline, pasta de migdale. La sfirsit, se glazureaza cu ciocolata, in combinatia cu ulei de masline, in loc de unt, fructe uscate, nuci si migdale intregi.
In Finlanda
familiile se reunesc pentru a petrece Craciunul, cea mai importanta sarbatoare a anului. Seara, in jurul orei 17.00, familiile pleaca la biserica pentru slujbe speciale in care se aprind lumanari la mormintele celor dragi. Imaginea miilor de lumanari ce lumineaza noaptea este una pe care cu greu o poti uita. In Ajunul Craciunului, copiii asteapta sosirea lui Mos Craciun care pune mereu aceeasi intrebare: “Sunt cumva copii cuminti aici?”. Raspunsul entuziasmat este, bineinteles, acelasi “Da”! Mosul are o desaga plina de cadouri, iar in timp ce “slujitorii” lui il ajuta sa le imparta, el povesteste celor mici despre calatoria grea pe care o face din Laponia. Luna decembrie este in Finlanda o luna a bucuriei, cind prietenii se aduna si servesc "glögi", o bautura fierbinte, cu vin indulcit si aromat. Masa de Craciun este bogata in preparate de baza pe peste: somon usor sarat, lavaret crud sau hering in variate sosuri. Pestele inghetat are un gust asemanator cu al aspicului, iar icrele de somon, de peste alb si de cod sint asemanatoare caviarului. Nu trebuie uitat merluciul, peste care se macereaza in apa minerala si se serveste cu sos bechamel si cartofi. Se poate adauga unt topit si piper. Alte mincaruri traditionale sint sunca si cirnatii, specialitate de baza in bucataria finlandeza. Se spune aici ca un om se satura doar atunci cind refuza un cirnat finlandez. Desertul de Craciun este pe baza de prune, cum ar fi "joulutorttu", o placinta cu gem, pufoasa, coapta la cuptor. Ziua de 24 Decembrie este o zi de relaxare in Finlanda: restaurantele sint inchise, transportul public este suspendat. Abia dupa Saint-Etienne (Sfintul Stefan) se reia activitatea.
Masa de Craciun in Grecia
Craciunul si Anul Nou in Grecia sint sarbatori bogate in superstitii, dar si in preparate traditionale. Bucatareasa nu uita niciodata sa insemne piinea de Craciun presind aluatul cu palma, inainte de a-l pune la copt, pentru a le arata copiilor ca Isus a binecuvintat piinea in aceasta zi sfinta. La sate, se face o piine speciala, cu forma de vaci sau oi, ce se imparte animalelor de catre fata cea mai mare. Sarbatorile de iarna din Grecia sint sobre. Mesele sint frugale. Micile brutarii lucreaza la maximum pentru a pregati placinte ovale pe care prietenii si vecinii si le daruiesc. Printre prajituri traditionale sint "Melomakaronas", insiropata cu miere, si "Kourabiedes", acoperita cu fulgi de zahar. De Anul Nou traditia cere sa se puna pe prajitura o moneda de aur sau de argint. In Smyrna, se imprima pe prajituri simbolul vulturului din Bizant. La greci, nu exista traditia impodobirii bradului, deoarece, in Grecia, nu exista brazi. Locul lor este luat de creanga de maslin. In Madytos, o crenguta de maslin este fixata in mijlocul prajiturii de Craciun, care se asaza in centrul mesei. In jur se decoreaza cu nuci, portocale si mere. Conform traditiei, una dintre persoane se ridica de la masa spunind: “Masa Femeii, masa Fecioarei Maria, Isus s-a nascut, toata lumea se bucura”. Prajitura si crenguta ramin in centrul mesei pina la Epifanie, cind poate fi taiata.
In SUA
nu exista un meniu standard pentru perioada Craciunului. Curcanul servit cu ocazia sarbatorii Thanksgiving, care are loc cu trei saptamini inainte de Craciun, este inlocuit cu carne de bou. Aperitivele sint reci, pregatite deseori din somon afumat, iar desertul variaza de la regiune la regiune si chiar de la casa la casa. Daca nu prea exista preparate traditionale, decoratiunile si aranjarea mesei sint specifice pentru aceasta perioada. Cel mai mult se folosesc formele de brazi si culorile rosu si verde. La Casa Alba se serveste “Prajitura prezidentiala”, preparata dupa o reteta veche, de peste doua secole (cu cirese, migdale, petale si sirop de trandafiri). Aceasta traditie a inceput in perioada lui Abraham Lincoln si este unica in lume. In locuintele din Vestul Americii se pregateste, in aceasta perioada, traditionala bautura "Egg Nog", in vase mari de sticla. "Egg Nog" se prepara cu brandy, rom, oua, lapte si se serveste musafirilor in cescute de sticla, in semn de bun venit. In marile hoteluri, vasele cu Egg Nog se asaza pe o masa imbracata in alb, pe hol, linga bradul luminos.
Noua Zeelanda
Copacul ce este împodobit de Craciun se humeste “Pohntokawa”. Multe persoane în Noua Zeelanda urmeaza vechile traditii engleze în ceea ce priveste masa traditionala: curcan, budinca de stafide si salate reci. Nimeni nu considera Craciunul complet fara prajitura “Pavlova” - preparata din bezea si decorata cu kiwi, capsuni si frisca. Deoarece foarte multi oameni din emisfera nordica traiesc acum în Noua Zeelanda a devenit o obisnuinta sa se serbeze Craciunul de doua ori într-un an - o data pe 25 Decembrie si a doua oara în iulie, atunci când este mijlocul iernii.
In Suedia Craciunul e... Jul
In Suedia, cea mai importanta zi este ajunul Craciunului. O masa speciala este pregatita pentru Ajunul Craciunului - sunca, peste si fasole – aceasta este si prilejul cu care rudele isi fac daruri. Multi suedezi merg la biserica in dimineata zilei de Craciun. Craciunul se numeste la suedezi Jul si este urmat de alte sarbatori.
In America Latina se impodobeste...cactusul
Spaniolii si portughezii au introdus pomul de Craciun in America Latina, dar cum acolo nu exista conifere, sud americanii decoreaza cactusi, pini sau brazi din plastic.
In Jamaica se colinda in ritm de reggae
Colindele de Craciun in Jamaica sunt aceleasi melodii populare intalnite in lume (Jingle Bells, Holy Night, Silent Night etc.) dar mai multe colinde sunt cantate in ritm de raggae. Masa de Craciun cea mai importanta este pranzul. Ea include orez, pui, carne de bou si capra picanta si, mai rar, friptura de vita sau porc.
sursa |
|
|