Nivel: ALBA CA ZAPADA
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 17854
| Daca aveti covoare si copii mici, stiti ce inseamna petele pe covoare. Totusi, cum scapam de ele ?
Pentru mochete si anumite tapiserii se folosesc produse specifice, insa cele care au dimensiuni mici si nu prezinta caracteristici speciale pot fi spalate la masina automata.
Este bine sa nu batem covoarele, mai ales daca sunt din lana, pentru ca exista riscul sa distrugem urzeala !
Cum scoatem totusi petele ? Indiferent de pata, trebuie actionat rapid si tamponat imediat cu hartie absorbanta sau sugativa, dinspre margine spre centru si sa nu frecam niciodata, pentru a nu mari pata respectiva.
Nu trebuie sa folosim apa calda sau sare deoarece acestea “coc” petele ! Produsul de scos pete se va incerca mai intai pe o tesatura identica sau intr-un loc mai putin vizibil. Nu trebuie sa amestecati niciodata clor sau amoniac , deoarece rezulta un gaz foarte toxic !
Fiti foarte atente la solventi ! Solventii volatili ( alcool , eter , benzina , eter , acetona ) nu sunt inofensivi. Protejati-va mainile cu manusi din cauciuc, asigurati-va ca animalele si copiii nu sunt in apropiere si aerisiti bine dupa utilizare.
ATENTIE ! Numai produsii pe baza de clor nu sunt inflamabili, in cazul celorlalti solventi nu fumati si evitati orice sursa de foc !
Petele slabe ( ceai, alcool, cerneala, cafea, suc de fructe etc.) se scot cu solventii volatili sau cu solutii de amoniac. Nu varsati direct pe pata , ci aplicati pe o carpa curata , alba , care nu lasa scame. Nu tratati lana cu clor sau amoniac si nici matasea sau cauciucul cu clor.
Petele grase ( unt , lapte , ulei , ceara etc.) se vor scoate cu o pudra aplicata pe tesatura uscata , lasandu-se sa patrunda inainte de a aspira.
Cum putem reimprospata culorile covoarelor ? Trebuie sa le umezim cu apa gazoasa sau sa le acoperim cu frunze de tei infuzate, le lasam sa se usuce si apoi le aspiram. Putem sa mai folosim de asemenea amoniacul diluat in apa.
Solutii pe care le-am incercat si nu au functionat: - Biocarpet - nu are nici un efect - apa cu detergent |
|

Nivel: Ambasador
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 543
| Eu am folosit Biocarpet, dar numai pentru a-i da un aer de curatenie, nu l-am folosit efectiv pentru curatare. Am auzit ca Vanish Carpet este eficient, dar mai scump. Pt pete de vopsea de par am folosit Vanish Oxy (granule dizolvate in apa, conform instructiunilor) si s-a curatat. |
|

Nivel: TOP TEAM
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 36610
| Eu folosesc Vanish Carpet si sunt multumita. Am curatat covoare dar si tapiteria de la canapea si de la fotolii. E buna solutia. |
|
 Nivel: Senior
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6852
| eu folosesc orice produs de curatat special pt mochete si covoare, pt pete...sunt atatea marci ca nici nu ai cum sa le retii si multe sunt si bune...folosesc un steam cleaner, care este un aspirator special pt spalatul mochetelor si covoarelor, care arata ca un aspirator care emana apa cu detergent special de curatat si apoi trage foarte bine...mi-a scos pete vechi, pe care le frecasem cu mana cu carpa si dero si nu reuseam sa le scot deloc...iar pt invigorarea culorilor covoarelor folosesc cu succes otet cu apa, dupa aspirarea foarte buna a lor. |
|

Nivel: Avansat
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 3898
| Doamne, ce ma bucur ca nu mai curat covoarele! Cred ca sunt cea mai lenesa mamica de pe 7 pitici. Acum 2 ani am eliminat toate covoarele din garsoniera si am lasat numai parchetul. Asa am scapat de frecat cu spuma de biocarpet, care intradevar curata, dar .... trebuia si eu sa depun efort. Pupici la harnicutze! |
|
| g_nicoleta2000 wrote:Doamne, ce ma bucur ca nu mai curat covoarele! Cred ca sunt cea mai lenesa mamica de pe 7 pitici.
Nu fii asa de sigura . Cred ca te intrec. Si eu am cam eliminat covoarele, dar am mai ramas cu unul mic dar rau, care imi mananca zilele. Cred ca o sa scap si de el, dar ce ma fac ca si eu tot parchet am si nu gasesc nici o solutie ca sa il fac sa luceasca. |
|

Nivel: SMARALD
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 13501
| Pentru curatatul covoarelor este foarte bun otetul. Apa + otet = da stralucire. |
|

Nivel: Avansat
Inregistrat: 2/15/2006 Mesaje: 3579
| De cand eram insarcinata, sotul meu a inceput sa se ocupe de curatatul covoarelor... si acum tot el "presteaza", asa ca eu am scapat... Foloseste Biocarpet, care e destul de bun! |
|

Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6678
| Nici mie nu imi pace sa curat covoarele, mai ales ca am mai multe moketutze, dar nici fara nu imi place....skimb periodic covorul, cam de la an la an, in fucntie de ce imi trazneste mie in ce culoare sa fie camera.Acum este totul predominant portocaliu.Anul trecut a fost predominant albastru cu portocaliu.
Nu va imaginati ca cumpar covor scump, cumpar ceva mai iftinutz, dar care sa dea un plus de viata camerei, ceva care sa invioreze....
stele_pe_cer attached the following image(s):

|
|

| Imi place tare mult cum ai aranjat. Cred ca ai exploatat la maxim locurile libere din garsoniera si nu da deloc impresia de inghesuit. |
|

| Deh...kiki, daca avem spatiu asa mic (grasoniera), trebuia sa improvizam ceva astfel incat sa mai ai loc si pentru musafiri (ca nu ducem lipsa in nici o saptamana ), si pentru fatzait de colo-colo, apoi trebuia si pentru Matei sa exerseze pozitia bipeda ....dar in curand voi pune poze si cu noua camera ...abia astept....am cateva idei in minte, si parca nu mai am rabdare pana atunci....kiar in seara asta l-am intrebat pe tatal meu cand va kema ekipa de meseriasi sa amenajeze totul.In urma cu ceva timp, tatal meu mi-a promis ca in momentul in care Matei va implini 1 an, Matei va avea camera lui, si noi intimitatea noastra.... |
|

| stele_pe_cer wrote:Deh... kiki, daca avem spatiu asa mic (grasoniera), trebuia sa improvizam ceva astfel incat sa mai ai loc si pentru musafiri (ca nu ducem lipsa in nici o saptamana  ), si pentru fatzait de colo-colo, apoi trebuia si pentru Matei sa exerseze pozitia bipeda  ....dar in curand voi pune poze si cu noua camera ...abia astept....am cateva idei in minte, si parca nu mai am rabdare pana atunci....kiar in seara asta l-am intrebat pe tatal meu cand va kema ekipa de meseriasi sa amenajeze totul.In urma cu ceva timp, tatal meu mi-a promis ca in momentul in care Matei va implini 1 an, Matei va avea camera lui, si noi intimitatea noastra.... Doamne ajuta! Cred ca abia astepti! Vreau si poze, ca vad ca te pricepi la aranjat. |
|

| Kiki wrote: Doamne ajuta! Cred ca abia astepti! Vreau si poze, ca vad ca te pricepi la aranjat.
Nu mai pot de nerabdare....azi-noapte iarasi ma gandeam ca vreau sa-mi croiesc eu lenjeria de pat, ca patul nostru va veni cam in centrul camerei, si vreau o lenjerie frumoasa, iar in comert nu gasesc pe masura patului nostru (este un pat aprox oval, dar foarte spatios, iar lenjeriile de pe piata Ro sunt mici, si stau pe pat ca si cand le-as carpi).
Vreau sa-mi "recuperez" perdeaua, dar cred ca nu imi ajunge, mi-ar mai trebui o bucta si nu cred ca voi mai gasi acelasi material, drept pentru care vreau sa fac perdeaua "in 2 culori" care sa nu impiedice lumina sa patrunda in camera (camera este spre nord, cu vedere spre castani...o minunatie primavara...).
La cmera lui Matei inca nu m-am hotarat in privinta perdeleleor, dar am un Nekerman mai veki, unde am vauzt mai de multisor o groaza de modele de perdele si perdelute...cred ca ma voi inspira de acolo putin, numai sa gasesc revista pe la mama...
Apoi abia astept sa pun un glassvant la balcon, si sa amenajez si balconul, unde tata are o groaza de flori...ador florile si vreaus a le ingrijesc, sa fie un colt de rai.Tot acolo, pe balcon, la vara vreau sa-i pun lui Matei o mini-piscina gonflabila si sa ne jucam in apa (daca nu vom merge mai des la mare).
O sa pun poze de indata ce vom termina (totul e sa se apuce tata de treaba, ca eu termin cat ai zice "peste"...asa nerabdatoare sunt sa avem si noi camera nostra, sa nu mai vorbim soptit noaptea, sa nu ne mai izolam in bucatarie dupa ora 22 ... |
|

Nivel: SMARALD
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 13501
| Si eu sunt prima cand vine vorba de amenajarea locuintei. Noi de abia ne-am mutat , aveam totul schitat ce si cum sa aranjam casa.
|
|
| Covorul cica se curata usor daca se presara pe el frunze de ceai uscate si umede dupa care se aspira. Cica ar improspata culorile.
Covoarele se bat pe batator cel putin 1 data pe an, se spala prin periere cu apa cu detergent, se limpezesc cu apa cu otet si se lasa la uscat la soare.
Se recomanda si curatarea chimica a covoarelor.
|
|
|