Copilul prematur
Subiectul anterior · Subiectul urmator
oana_nicole
Scris: Tuesday, September 12, 2006 9:23 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/14/2006
De ce prematuritatea este o problema?

Majoritatea copiilor nascuti aproape de 37 de saptamani de gestatie (saptamani complete de sarcina) nu au probleme medicale datorate prematuritatii. Insa cei nascuti in jurul saptamanii 32 de gestatie prezinta simptomele prematuritatii. Aceste simptome includ incapacitatea de a se alimenta la san sau la biberon, de a respira fara a face scurte perioade de pauza (apneea de prematuritate) si de a-si pastra temperatura normala a corpului. Pur si simplu este nevoie de timp pentru a se dezvolta complet si pentru a creste. Dupa depasirea acestor probleme legate de prematuritate, in marea majoritate acestia pot pleca in conditii sigure din spital.

Cand nasterea este mult prea devreme fata de termenul normal, organele de importanta majora ale prematurului nu sunt pe deplin dezvoltate, ceea ce poate cauza o serie de probleme medicale. Orice prematur poate avea probleme de sanatate, dar cei nascuti inainte de 32 de saptamani de gestatie sunt cei mai susceptibili. Cu cat un prematur se naste mai inainte de termenul normal cu atat creste riscul unor afectiuni medicale.

Nou-nascutul prematur

Starea de sanatate a unui prematur la nastere depinde de numerosi factori, printre care:

- varsta gestationala la momentul nasterii
- greutatea la nastere
- boli ale mamei sau tratamentele in timpul sarcinii care ar fi putut afecta fatul
- defecte congenitale ale nou-nascutului.

Majoritatea nou-nascutilor la 36-37 de saptamani de gestatie sunt intr-o stare buna si pot pleca din spital odata cu mamele lor. Totusi, multi prematuri nu pot supravietui fara tratament medical adecvat. Simptomele prematuritatii ce necesita tratament in spital sunt:

- plamani cu o dezvoltare incompleta
- incapacitatea de a respira continuu (apneea de prematuritate)
- incapacitatea de a-si mentine temperatura corpului
- incapacitatea de a se hrani singuri.

Atat in sectia de terapie cat si acasa prematurii au nevoie de tratament pentru icter si anemie (prematurii nu au timp suficient pentru a-si construi depozitele de fier).

Afectiuni ale prematurului

Multi prematuri sunt energici si surprind pe toata lumea printr-o recuperare spectaculoasa. Dar totusi ei sunt vulnerabili la infectii si la diferite complicatii legate de dezvoltarea incompleta a anumitor organe. Este posibil sa existe un progres continuu in evolutia copilului pentru cateva zile, urmat de perioade de recadere.
Fiecare saptamana de prematuritate creste riscul unor probleme medicale. Prematurii care au 32 saptamani de gestatie sunt considerati cu mai putine riscuri decat cei nascuti inainte de aceasta varsta.
Cele mai comune complicatii ale prematuritatii rezulta din dezvoltarea incompleta a unor organe si a sistemului imunitar si sunt:

- tensiunea arteriala scazuta
- hipoglicemia
- anemia
- sindromul de detresa respiratorie (respiratii dificile, frecvente si coloratia cianotica a tegumentelor)
- displazia bronhopulmonara (sindromul plamanului cronic)
- enterocolita ulcero-necrotica (inflamatia mucoasei la nivelul intestinului subtire si colonului)
- persistenta de canal arterial (mentinerea dupa nastere a comunicarii intre aorta si artera pulmonara)
- infectii (inclusiv sepsisul)
- retinopatia de prematuritate (aspect particular al retinei prematurului, datorita dezvoltarii insuficienta a vaselor retiniene)
- hemoragia intraventriculara, ori hemoragii difuze la nivelul creierului care pot da retardare mentala sau paralizii
- hernie inghinala (proeminenta sau iesire spontana a unui viscer sau a unei parti din viscer in canalul inghinal).
Orice nou-nascut inainte de termen (inainte de 37 saptamani de gestatie) poate avea un risc crescut de a dezvolta ulterioare complicatii medicale:
- nou-nascutii la 32 de saptamani sau mai mult au cel mai putin probabil risc de a dezvolta complicatii
- fiecare saptamana in minus creste dramatic riscul complicatiilor
- nou-nascutii de 22-26 saptamani au o dezvoltare minima si au un risc foarte mare de a muri sau a avea deficiente severe. Este probabil ca parintii sa se confrunte cu decizii medicale dificile de viata sau moarte.

Sursa: www.sfatulmedicului.ro
oana_nicole
Scris: Tuesday, September 12, 2006 10:30 PM
Nivel
Nivel: Senior

Am deschis acest topic pentru ca noi ne-am confruntat cu asa ceva. Am nascut-o pe Ruxandra la 35 saptamani si 3 zile. Fara nici un "indiciu" in prealabil. Sarcina a mers mai mult decat perfect pana in acel moment. Nimic nu prevestea posibilitatea unei nasteri premature. Cred ca am mai spus asta pe ici, pe colo, nu se stie de ce s-a declansat nasterea. Eu inclin sa cred ca din cauza efortului... uff Nu vreau sa va spun cam cate faceam eu, daca tot am vazut ca nu am niciun fel de probleme cu sarcina. fool

Asa ca, m-am gandit sa trag un mare semnal de alarma in primul rand tuturor viitoarelor mamici. Fetelor, chiar daca va simtiti perfect in timpul sarcinii si aveti impresia ca puteti face aceleasi lucruri ca inainte, nu este chiar asa. Menajati-va cat puteti de mult. Eu una stiu ca mi-am invatat lectia. pale
Maria & Mario
Scris: Tuesday, September 12, 2006 10:50 PM
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 2/13/2006
Era bine si pentru noi daca as fi citit mai devreme. Bine ca totul s-a incheiat cu bine. Maria s-a nascut la 37 saptamani si 2.400 kg. Daca eram potolita si ascultam , mai ramanea acolo putintel sa se inzdraveneasca, dar......

Data viitoare stiu.
Kiki
Scris: Wednesday, September 13, 2006 9:45 AM
Nivel
Nivel: TOP TEAM

E bine de stiut. Multumim Oana.

Dav s-a nascut la 41 de saptamani...Poate din cauza ca am stat cuminte?
Anaida
Scris: Wednesday, September 13, 2006 2:41 PM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/12/2006
Poate, Kiki! Cand mi-amintesc ce te mai rugai sa nasti...si uite ca trecu aproape un an!
Kiki
Scris: Wednesday, September 13, 2006 2:51 PM
Nivel

Anaida wrote:
Poate, Kiki! Cand mi-amintesc ce te mai rugai sa nasti...si uite ca trecu aproape un an!

Offff...asa e....mama, ce vremuri...dance
codruta
Scris: Wednesday, September 13, 2006 4:39 PM
Nivel
Nivel: Avansat

Kiki wrote:
E bine de stiut. Multumim Oana.

Dav s-a nascut la 41 de saptamani...Poate din cauza ca am stat cuminte?

la asta ma gandeam si eu...Va dati seama ce m-am menajat daca pe medeea am scos-ola 41 de saptamani, cu cezariana ca altfel...isi facea revelionul pe la ma-sa
Kiki
Scris: Wednesday, September 13, 2006 4:46 PM
Nivel

codruta wrote:

la asta ma gandeam si eu...Va dati seama ce m-am menajat daca pe medeea am scos-ola 41 de saptamani, cu cezariana ca altfel...isi facea revelionul pe la ma-sa

hohot hohot hohot
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.