Nivel: Avansat
Inregistrat: 12/27/2009 Mesaje: 3468
| In copilarie am avut o experienta care mi-a ramas intiparita in memorie pana acuma.Pe strada noastra locuia o familie nu mai retin daca penticostani sau adventisti si tatal era pastor.Ideea este ca nu aveau voie sa se joace cu mine si restul de copii(orotdocsi) deoarece eram pagani si nu avea ce sa caute in preajma noastra.Acest lucru a avut un impact emotional atunci si alte exemple negative de-a lungul timpului vis-a-vi de secteLa Daria am observat ca se cere sa mearga duminica la biserica,lucru care nu poate decat sa ma bucure
|
|
Nivel: RUBIN
Inregistrat: 3/29/2007 Mesaje: 22799
| Dari, a fi penticostal sau aventist nu inseamna ca esti sectant, folosesti termeni gresiti.Este un cult la fel ca si cultul ortodox. Daca nu-si lasau copiii sa s ejoace e problema lor, dar nu e o problema generala. |
|
Nivel: TOP TEAM
Inregistrat: 11/9/2008 Mesaje: 30045
| Dari si eu sunt penticostala si cum a zis si Bereea nu suntem sectanti,fiecare decide cu cine isi lasa copilul sa se joaca |
|
| bereea wrote:Dari, a fi penticostal sau aventist nu inseamna ca esti sectant, folosesti termeni gresiti.Este un cult la fel ca si cultul ortodox. Daca nu-si lasau copiii sa s ejoace e problema lor, dar nu e o problema generala. Probabil ca ai dreptate dar in zona noastra asa se comporta si acest lucru l-a patit si Daria la gradi,acuma ce sa spun sunt eu exagerata sau perceptia si toleranta fata de ortodocs este insuflata gresit.Eu am un unchi pastor care este foarte radical si ca urmare cei 3 copii ai sai care sunt trecuti de 40 de ani impreuna cu familiile lor au trecut la ortodocsi.Nu vreau sa fiu radicala dar toleranta penticostanilor si baptistilor fata de ortodocsi este ZERO.Am putea sa discutam mult pe aceasta tema,eu am o diploma de licenta pe istoria bisericii dar nu vreau sa discut mai mult,o diploma nu schimba perceptia fata de o religie,vroiam doar sa subliniez ca stiu ceva mai multe despre religii cand si cum au aparut. |
|
| Nu vreau sa ajung la o contrazicere, dar eu as zice ca si reciproca e valabila.Eu sunt penticostala, dar niciodata nu am interzis copilului meu sa se joace cu copii sa se joace cu copiii de alta religie.important este ca acesti copiii sa fie bine educati, caci daca au un limbaj neadecvat sigur nu se vor numara printre prietenii copilului meu. |
|
Nivel: SMARALD
Inregistrat: 7/22/2007 Mesaje: 11814
| Totul tine binenteles numai si numai de educatia parintilor ,si eu cand eram mica fiind evreica nici un copil crestin de pe strada nu avea voie sa se joace cu mine. Eu niciodata nu am sa condamn un om ,un copil pentru religia lui,Eden are voie sa se joace si cu copii arabi ,si cu crestini si cu negri chiar nu conteaza ce religie sunt ci pentru mine conteaza doar comportamentul lor. Stiu ca in Romania erau multe probleme din cauza unor oamenii primitivi si needucati la randul lor si chiar nu m-as mira sa aud ca exista si astazi din astia.
Si fiindca am fost offff-topic noi mergem la sarbatori la sinagoga dar la noi nu este obligatoriu pntru femeie si copii mai mult barbatii trebuie sa fie prezenti la rugaciuni ,noi suntem scutite fiindca timpul nostru este scump si noi putem sa ne rugam si acasa exact la fel. |
|
| Imi pare rau Shirel, ca te-au marginalizat.Nu e corect. Dar eu am auzit si replici tip " nu te juca cu copilul acela pentru ca e dracu (adica e penticostal sau mai stiu eu ce" si asta din partea unor ortodocsi.Deci, oameni cu mintea inchisa gasim in toate "sectele" |
|
| In concluzie,eu nu interzic copiilor mei sa se joace cu copii de alta religie,singurul meu criteriu este cel legat de calitatea educatiei. Vreau sa subliniez ca nu am vrut sa supar pe nimeni,imi sunteti drage,luati cele spuse de mine ca pe niste experiente proprii.In ceea ce priveste persoana mea sunt o persoana toleranta in ceea ce priveste alte religii. |
|
Nivel: Maestru
Inregistrat: 11/22/2006 Mesaje: 9778
| copii mei merg la biserica oridecateori mergem si noi,de 2-3-4 ori pe saptamana,darius chiar si la scoala duminicala. Referitor la cele comentate,fiind penticostala,am fost si eu marginalizata,etichetata in copilarie de copii ortodoxi.eu nu interzic copiilor mei sa se joace cu copii de alta religie,atata timp cat comportamentul sau vocabularul este controlat |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 6/26/2007 Mesaje: 6054
| Scuze ca sunt in afara topicului, dar am o intrebare pentru Shirel: cum se numeste sfesnicul in care se pun lumanarile pentru Sabat? Menora sau hanuca(nu stiu daca am scris corect)? Fa-mi si mie ordine in minte, te rog! |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 6/26/2007 Mesaje: 6054
| M-am luminat, am gasit pe google. |
|
Nivel: SMARALD
Inregistrat: 7/22/2007 Mesaje: 11814
| madanuta wrote:Scuze ca sunt in afara topicului, dar am o intrebare pentru Shirel: cum se numeste sfesnicul in care se pun lumanarile pentru Sabat? Menora sau hanuca(nu stiu daca am scris corect)? Fa-mi si mie ordine in minte, te rog!
Nici menora nici hanukia ,sunt foarte multi evrei care si ei incurca aceste doua lucruri.
Menora era sfesnicul care se aprindea zilnic in casa templului in Ierusalim ,era facut dupa o anume constructie cum le-a spus D-zeu si era dintr-o bucata de aur original deci fara alte adausuri ca in zilele noastre. Hanukia este formata din sapte parti si cu shamash (cea din mijloc opt) si semnifica minunea care s-a intamplat poporului Israel fiindca nu au avut sa puna ulei curat sa arda in candele din templu era o perioada dupa razboi decat pentru o zi dar D-zeu a facut o minune si uleiul acesta a ajuns o saptamana deci sapte ulcioare si plus inca unul din care umpleau si nu se mai termina.Sper sa fi inteles .De sabat se aprind 2 lumanari binenteles ca sfesnicul trebuie sa fie si el frumos si cine are din argint dar nu este nici menora nici hanukia si sfesnice simple si doua la numar sau se mai aprind lumanari in functie de cati membri ai familiei locuiesc in casa. Acuma si asa sunt off topic (Madanutza este topic cu iudaism unde am explicat multe sa intri si sa citesti vei gasi multe explicatii sa-ti faci ordine in minte )pun si poze ca sa inteleaga toata lumea despre ce explicam. MENORA,Hanukia,sfesnic shabat shirel attached the following image(s):
|
|
Nivel: DIAMANT
Inregistrat: 1/17/2008 Mesaje: 27681
| Sunt multe de zis...avem preot ortodox aici,dar mai bine tac ca sa nu ma incarc negativ |
|
Inregistrat: 3/12/2006 Mesaje: 3527
| ingerash wrote:Sunt multe de zis...avem preot ortodox aici,dar mai bine tac ca sa nu ma incarc negativ
Ingeras, nu judeca omul. Preotul e doar un om pana la urma, cu slabiciuni si patimi ca oricare altul. Si cu cat esti mai aproape de Dumenzeu cu atat esti luptat mai mult. Nu e vina lui Hristos ca oamenii sunt slabi.Nu trebuie blamata credinta ortodoxa pentru ceea ce fac oamenii, fie ei preoti sau mireni. Daca vrem sa ne traim credinta atunci sa luam aminte la exemplele bune, la toti cuviosii si sfintii pe care ii avem... |
|
Nivel: DIAMANT
Inregistrat: 1/17/2008 Mesaje: 27681
| Ai dreptate Misha |
|
|