Nivel: Senior
Inregistrat: 6/20/2008 Mesaje: 5142
| Am scris o polologhie mare la " cultul penticostal" si apoi am sters-o ca nu era deloc pe subiect.Am deschis aici daca va intereseaza sa vorbim despre cum si in ce directie ii indrumam pe copii in ce priveste religia .Teme de gandire;! 1)Avem noi dreptul a ascundem copiilor ca de fapt in lume sunt alte multe religii si la fel de multe biserici? 2) Credeti ca tinerea copiluli " legat de glie" ,de biserica parintilor si trimisi regulat la o singura biserica e un act de indobitocire ( indoctrinare) precoce? 3) sunteti pregatiti pentru ziua in care copilul se orienteaza spre alta biserica? 4)Este demn de secolul 21 sa impui copilului un D-zeu al tau si sa-i impui convingeri proprii care pe parcurs le va asimila crezand ca sunt ale lui?
Parerea mea cred ca deja o stiti, se cheama multiculturalism, deschiderea copilului catre lume, largire de orizonturi Voi ce parere aveti? |
|
Nivel: Maestru
Inregistrat: 11/22/2006 Mesaje: 9778
| raspund eu...sper ca nu te deranjeaza 1.sa ascund nu pot,pentru ca va creste si va vedea,dar am tot dreptul sa nu ii explic ce se intampla la celelalte religii,ce obiceiuri au,atata timp cat eu vreau ca copilul sa ramana in religia mea 2.act de indobitocire precoce?in nici intr-un caz.ori de cate ori eu merg la biserica,imi duc si copii(ei,sunt exceptii cand am cu cine ii lasa acasa,si atunci ii mai las,dar asta e mai rar).si orarul la noi e de 4 ori pe saptamana. 3.nu stiu daca sunt pregatita,desi stiu ca e posibil asta.am oarecum o teama,dar totusi,ma rog in fiecare zi pentru copii mei sa creasca totusi cu o frica de Dumnezeu 4.la copii de varsta copiilor mei normal ca le poti impune.la un copil de 18-20 de ani nu stiu daca se mai poate
atata timp cat copilul meu ma vede ca eu merg la biserica(ma refer la un copil mic) regulat,ca o fac din placere,nu ma aude vorbind de rau de biserica,eu cred ca imi va urma exemplul.darius cand ne vede ca ne pregatim de plecare ma intreaba de multe ori "mami,unde mergem,mergem la biserica?"iar daca raspunsul e afirmativ,nu reactioneaza urat,stie ca e normal sa mergem acolo,stie ca acolo facem Doamne-doamne |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 1/31/2008 Mesaje: 3374
| Hai sa raspund si eu: 1) Gradinita la care l-am inscris pe Darius apartine ordinului franciscan. Am avut de ales intre o gradinita de limba germana, fara nici o legatura cu religia si aceasta cu limba maghiara de alt rit. Noi suntem ortodocsi toata familia (din mosi-stramosi). Cred ca nu trebuie sa spun mai mult aici. 2) "indobitocire precoce"? E prea mult spus. Nu cred. Cred ca fiecare parinte are dreptul sa aleaga pana la o anumita varsta ce crede ca e mai bun pentru copilul lui. Eu vreau ca Darius sa vada de mic ce se intampla in lume. Am anumite planuri pentru el in a-i prezenta Lumea. (de la 1,6 ani la gradinita pe care am prezentat-o, de la 3 ani lectii de inot, de la 4 lectii de vioara etc....) 3) E dreptul lui in a-si alege religia. Noi l-am botezat in ritul ortodox pastrand traditia familiei, dar la varsta maturitatii el decide ce e mai bun pentru el (sper din tot sufletul sa nu se calugareasca pentru ca vreau totusi un nepotel ) 4)depinde ce se intelege prin "Dumnezeu al tau". Cred ca totusi Dumnezeu este numai unul indiferent de numele pe care-l are in diverse religii. |
|
Inregistrat: 6/20/2008 Mesaje: 5142
| Da, mersi ftele de raspunsuri, stiam ca e teren minat ,intr-adevar trebuie sa inlocuiesc "indobitocire" cu "indoctrinare" ca suna mai bine.Despre restul nu e chiar problema capitala,de viata si de moarte asa ca nu insist |
|
Nivel: RUBIN
Inregistrat: 3/29/2007 Mesaje: 22799
| 1.copilul meu stie ca sunt mai multe tipuri de biserica, ca sunt oameni care cred intr-un Dumnezeu diferit de al nostru .
2.ai vorbi copilului de Dumnezeu nu cred ca este indoctrinare.N-am de gand sa-mi duc copilul in alta biserica decat aceea pe care o frecventez eu pentru ca nu-i vad sensul.
3.nu voi fi niciodata pregatita ca fetita mea sa o ia pe alt drum si ma rog sa nu o faca.
4.ca este secolul 1, 14 sau 21 Dumnezeu este acelasi, iar noi credem sau nu credem.Orice mama care crede in Dumnezeu isi va educa copilul in credinta sa, daca nu crede il va creste ateu.Cand va creste va avea dreptul sa-si aleaga singura drumul, dar pana atunci este doar un copil si merge pe langa mine. |
|
Nivel: SMARALD
Inregistrat: 3/23/2007 Mesaje: 12042
| nu avem acest drept. ar insemna sa le punem ochelari de cal, lipsa de cultura si pana la urma imposibilitatea de a alege singur (raspuns pt toate cele 4 intrebari).
Multiculturalism .... e o maaaare provocare. Eu cred ca e imposibil sa perpetuezi vreo anume cultura intr-o societate multurala(vezi societatea americana).
|
|
Inregistrat: 2/18/2006 Mesaje: 7688
| 1) E mult spus "a ascunde". Curiozitatea copiilor te forteaza sa le dai raspunsuri, iar mai tarziu vor fi sau nu curiosi sa afle singuri mai multe. 2)Indobitocire...indoctrinare...cred ca situatia particulara in care te afli te preseaza spre a gasi un drum, inca necunoscut. In cazul meu e mult mai simplu. Una stiu eu, aceea ii voi spune si lui Victor. Unde merg eu, acolo merge si el. Ii place, a invatat sa recite rugaciunile si sa cante...ma rog sa urmeze calea aceasta si sa depaseasca momentul indoielilor si intrebarilor legate de identitate, cat mai favorabil. 3)E o alternativa pe care nu o iau in considerare acum. 4)Demn? In credinta mea, Dumnezeu imi cere sa marturisesc pe Isus in familie si in fata oamenilor. Daca copiii mei vor alege alt drum, atunci eu voi fi gresit undeva.
Multiculturalism....tendinta spre compromis, spre a acorda propriile nevoi cu ofertele religioase...optez spre constrangerile care pregatesc sufletul pentru ceea ce urmeaza. Victor are de parcurs un drum spinos, ingust si plin de tentatii. Cu ajutorul lui Dumnezeu, sper sa iasa la capat si el, asa cum o fac si eu. |
|
Nivel: MEMBRU FONDATOR
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 9883
| 1)Avem noi dreptul a ascundem copiilor ca de fapt in lume sunt alte multe religii si la fel de multe biserici?
Nu , nu avem dreptul sa ascundem . Cred ca e suficient sa ii poti explica pe intelesul lui multiculturalismul si sa il ghidezi spre ceea ce reprezinta credinta ta . Daca pe mine , ca parinte , m-a ajutat enorm in anumite situatii , voi face tot posibilul sa ii prezint credinta mea ca pe un " ajutor " divin, ca pe un " umar " pe care se poate sprijini in momentele grele ale vietii . Nu cred ca va gasi ceva negativ sau care poata fi interpretat gresit in credinta pe care voi incerca sa i-o insuflu.
2) Credeti ca tinerea copiluli " legat de glie" ,de biserica parintilor si trimisi regulat la o singura biserica e un act de indobitocire ( indoctrinare) precoce?
Nu e un act de indobitocire , parerea mea. Nu stiu , oricum, pentru ca nici eu nu merg atat de des pe cat as vrea sau m-ar ajuta .
3) sunteti pregatiti pentru ziua in care copilul se orienteaza spre alta biserica?
Bine-nteles. E viata ei . Isi va asuma consecintele deciziilor ei. Poate ii va fi mai bine, poate ii va fi mai rau. Eu stiu ca sunt impacata si implinita cu religia mea si imi doresc ca si ea , la varsta mea , sa simta asta. Si sa aiba ajutorul si inspiratia divina prezenta in viata ei , exact asa cum o simt eu acum .
4)Este demn de secolul 21 sa impui copilului un D-zeu al tau si sa-i impui convingeri proprii care pe parcurs le va asimila crezand ca sunt ale lui?
Nu e vorba de secolul 21 si nici de impus ceva . Cel putin in cazul meu. Voi ghida cu dragostea si - sper - intelepciunea cu care am fost eu ghidata . Daca va fi rezultat pozitiv , vom vedea in timp !
Doresc tuturor sa faca oameni cu suflet si credinta in ce e bun din copilasii lor !
:023: |
|
Inregistrat: 3/26/2007 Mesaje: 1462
| Legat de copii si biserica ... cat de important este impartasitul? Si cat de des ii impartasiti? Eu nu mai reusesc sa-l impartasesc pe Stefan. Azi iar am facut circ la biserica. Am incercat sa-l impartasesc iar, dar nu-i place vinul, ultimele doua dati l-a scuipat. Azi am fost cu un vecin, un baietel mai mic, care s-a impartasit in fata noastra. L-am tinut in brate sa vada, dar degeaba. Nu vrea si nu vrea ... doua motive - vinul e acru si preotul e urat ... Cred ca eu am gresit aici, caci l-am impartasit de doua ori pe an - Craciun si Paste. In rest, la biserica nu mergem duminica. Cred ca ar fi momentul sa ma duc, macar putin. Voi cum procedati? |
|
Inregistrat: 7/22/2007 Mesaje: 11814
| Foarte interesant subiect ai deschis Mihaela .Eu una vreau ca ,copii mei sa-si cunoasca religia in care s-au nascut dar niciodata nu i-as obliga sa ramana la acelasi religie ca a noastra a parintiilor ,au dreptul si gandirea libera ca sa se decida la o anumita varsta in ce vor crede ,daca vor crede sau daca vor sa fie budisti sau de o alta religie.eu una tot timpul le voi respecta alegerea pe care o vor face ei ramanand pentru mine tot timpul copii mei si-i voi iubi mereu. Copii trebuie sa stie ca sunt mai multe religii si asta i-am explicat si lui Eden in Romania cand vizitam o biserica ,ce este crucea si ce este crestinismul si deasemenea acasa ea vede obiceiurile noastre ,eu aprind cu ea impreuna lumanariile sambata si-i place cand i spun rugaciuni cu ingerasi inainte de culcare . Principalul mesaj pe care incerc sa-l transmit copiilor mei este ca nu conteaza ce religie are un om (si noi chiar avem prieteni de familie de toate religiile)ci conteaza felul lui de a fi si de a se comporta pentru asta trebuie iubit si apreciat Dumnezeu este unul pentru toti si el ne-a dorit si ne iubeste pe toti indiferent de religie ,culoare sau sex. |
|
Inregistrat: 3/12/2006 Mesaje: 3527
| andru wrote:Legat de copii si biserica ... cat de important este impartasitul? Si cat de des ii impartasiti? Eu nu mai reusesc sa-l impartasesc pe Stefan. Azi iar am facut circ la biserica. Am incercat sa-l impartasesc iar, dar nu-i place vinul, ultimele doua dati l-a scuipat. Azi am fost cu un vecin, un baietel mai mic, care s-a impartasit in fata noastra. L-am tinut in brate sa vada, dar degeaba. Nu vrea si nu vrea ... doua motive - vinul e acru si preotul e urat ... Cred ca eu am gresit aici, caci l-am impartasit de doua ori pe an - Craciun si Paste. In rest, la biserica nu mergem duminica. Cred ca ar fi momentul sa ma duc, macar putin. Voi cum procedati?
Andru, noi incercam sa mergem in fiecare duminica la biserica, si daca reusim sa stam pana la sfarsit o impartasim de fiecare data.Cel putin 1 data la 2 saptamani, altfel am asa, un sentiment de vinovatie ca i-am rapit ceva. Asa am impartasit-o de cand a fost botezata. Acum are aproape 4 ani. Mereu mi-am spus ca e bine sa aiba parte de aceasta bucurie macar acum, cat este copil, caci mai tarziu nu se mai stie ce va fi...fiecare cu pacatele lui si vrednicia de a primi Sf Impartasanie.
Ca sa nu fiu off topic, nu, nu mi se pare o indobitocire/indoctrinare faptul ca-mi duc copilul la biserica si ca il cresc in religia mea. Din contra, imi pare nespus de rau ca parintii mei nu au facut acelasi lucru cu mine. Daca mai tarziu va hotari sa mearga pe alt drum, asa cum au spus si fetele inseamna ca am gresit eu pe undeva si bineinteles,ma va durea enorm. In acelasi timp ii explic ca oamenii sunt diferiti, provin din tari diferite, religii diferite si trebuie acceptati si iubiti fara discrimari. Atat cat poate ea intelege in acest moment.
|
|
Inregistrat: 2/17/2006 Mesaje: 4933
| Avand in vedere ca am terminat tocmai Teologia s-ar zice ca sunt formata pe o anumita directie. Toti suntem ortodocsi, dar asta nu inseamna ca suntem habotnici si nici inchisi in viziuni. Avem prieteni de toate religiile si nu consider religia un criteriu de selectie a oamenilor din jurul meu. Nu mergem foarte des la biserica, poate din comoditate, poate din lipsa unor convingeri puternice, poate din lipsa...scaunelor Nu vreau sa ascund nimic copiilor pentru ca e o parte normala din cotidian, asa cum trebuie sa inteleaga ca exista si alte natii, de ex. Daca isi vor schimba religia...asta e. Da, e frumos sa urmeze acelasi drum ca intreaga familie, dar asta nu va fi un motiv sa fie exclusi dintre noi. Sunt multe alte lucruri grave peste care nu cred ca as putea trece...Atata timp cat crede in forta divina si se ghideaza spre o viata calma, frumoasa, calda, ce importanta are cul se numeste Dumnezeu? Sunt convinsa ca exista doar unul iar religiile sunt de fapt doar interpretari ale unor oameni, grupari in care ideea generala e aceasi peste tot, doar micile detalii difera. In viata te lovesti vrand nevrand de religie la marile evenimente ale vietii (botez, casnicie, moarte), in rest tine doar de timp si chef (credinta adevarata te cheama la biserica oricand, nu neaparat doar cand e slujba sau cand faci prezenta in fata vecinilor, cunostintelor etc). Ma enerveaza cumplit falsitatea care exista in ziua de azi. Cred cu convingere ca nu mersul la biserica te face credincios si bun ci intreaga ta structura interioara si actiunile intreprinse pentru tine si cei din jur. |
|
Inregistrat: 8/8/2006 Mesaje: 2347
| Avand in vedere ca tati e ateu, iar eu jumatate atee si jumatate cu credinta proprie , Alex nu prea stie ce-i aia biserica si nici nu frecventam aceasta institutie. Singurul loc in care merg des sa dau pomelnice, e Mitropolia. Simt eu ca-mi merge mai bine dupa ce imi scriu doleantele pe o foaie si..bineinteles platesc pentru pomelnic.
|
|
Inregistrat: 3/23/2007 Mesaje: 12042
| fdianamaria wrote:...Ma enerveaza cumplit falsitatea care exista in ziua de azi. Cred cu convingere ca nu mersul la biserica te face credincios si bun ci intreaga ta structura interioara si actiunile intreprinse pentru tine si cei din jur.
|
|
Nivel: Membru
Inregistrat: 7/2/2009 Mesaje: 79
| Copilul si Biserica? Rabdare, rabdare... http://www.youtube.com/watch?v=QkpJYskXHK0
|
|
|