Copiii cu autism spun “Mergem inainte”
Subiectul anterior · Subiectul urmator
AITA
Scris: Wednesday, April 1, 2015 11:55 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Membru

Inregistrat: 4/7/2011
Mesaje: 45
Copiii cu autism spun “Mergem inainte”

Asociatia pentru Interventie Terapeutica in Autism (AITA) organizeaza pe 2 aprilie – Ziua Internationala de Constientizare a Autismului – evenimentul “Mergem inainte”. Evenimentul isi propune sa creasca nivelul de constientizare al comunitatii cu privire la tulburarea de spectru autist si la solutiile care exista pentru ca acesti copii sa se poata integra in societate.
Tulburarea de spectru autist (TSA) este una dintre cele mai severe tulburari ale copilariei, iar frecventa este in crestere – se estimeaza ca TSA apare la 1 copil din 68 care se nasc. Ariile ce prezinta deficiente sunt comunicarea si socializarea, iar din punct de vedere comportamental, se observa excese: comportamente/miscari repetitive, stereotipe, rigide. Cateva din semnale de alarma timpurii sunt: copilul nu raspunde la nume, nu imita miscarile adultilor, nu arata cu degetul, nu se uita in directia in care i se arata, priveste mai mult la obiecte decat la persoane, nu invata ceea ce parintii isi propun sa il invete, nu dezvolta joc simbolic, reactioneaza prin proteste la schimbarile de rutina, este selectiv in alimentatie, nu foloseste cuvinte cu sens sau pierde cuvintele pe care le spunea. Interventia poate incepe chiar de la varsta de 18 luni si presupune minim 10-15 ore pe saptamana lucrate cu specialistii, cat si implicarea totala a familiei pentru a sustine progresul.
AITA este un ONG cu o experienta de 6 ani in recuperarea copiilor cu autism. Specificul AITA este interventia timpurie (18 luni – 6 ani). Rata de recuperare inregistrata la AITA este similara cu cea din SUA – aproximativ 47% din copii reusesc sa se integreze in gradinite dupa 18 luni – 2 ani de terapie, si nu mai necesita interventie intensiva. Acesti copii se diferentiaza cu greu de copiii cu dezvoltare tipica. Ceilalti copii fac progrese, insa vor avea nevoie de mai multa sustinere pe parcursul intregii vieti.
Evenimentul “Mergem inainte” din data de 2 aprilie se va realiza cu sprijinul a 25 de voluntari care vor pleca de la sediul AITA si vor merge inspre Piata Universitatii, impartind trecatorilor pliante si informatii despre autism. Voluntarii vor “merge inainte” in numele copiilor cu autism, pentru a creste sansa acestora de a fi acceptati in societate ca cetateni cu drepturi depline.
La eveniment va participa deputatul PSD Gabriela Poda?ca, ini?iatoarea modificarilor legislative din anul 2013 care au pus bazele decontarii terapiei pentru persoanele cu tulburari de spectru autist. De asemenea, sub coordonarea Gabrielei Poda?ca, organiza?ia Tineretului Social Democrat sector 3 se va alatura demersului nostru ?i va distribui materiale informative împreuna cu voluntarii AITA.
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.