Controale periodice 1 luna-1 an
Subiectul anterior · Subiectul urmator
Miri
Scris: Wednesday, October 4, 2006 12:21 PM
Avatar
Nivel
Nivel: SAFIR

Inregistrat: 2/26/2006
Mesaje: 16505


Sugarii cu varste cuprinse intre 1 luna si 1 an ar trebui sa fie examinati periodic la 2, 4, 6, 9 si 12 luni. In timpul consultului sunt evaluate cresterea si dezvoltarea sugarului pentru a observa daca acesta a dobandit deprinderile corespunzatoare varstei.
La fiecare control, medicul:

- evalueaza cresterea sugarului prin masurarea greutatii, lungimii si circumferintei craniene. Aceste masuratori sunt reprezentate pe un grafic al cresterii si sunt comparate cu insemnarile anterioare si ulterioare pentru a se asigura ca copilul creste conform asteptarilor
- sa se consulte medicul in legatura cu dezvoltarea motorie si senzoriala, vizuala si auditiva. Copilul este examinat atent si este si vaccinat
- sa se aprecieze dezvoltarea emotionala si sociala a sugarului prin observarea interactiunii cu persoanele din jur. Anamneza va contine intrebari despre programul intregii familii, despre alimentatia si somnul sugarului si despre prezenta oricaror modificari de comportament.

Suplimentar aprecierilor de mai sus, medicul va fi interesat in mod special in verificarea specifica a dezvoltarii sugarului:

- consultul de la 2 luni – cuprinde urmatoarele intrebari: Copilul zambeste? Exista un program de alimentare? S-a creat o legatura stransa cu copilul? Se adapteaza restul familiei cu sugarul?
- controlul de la 4 luni – Sugarul se intinde si se catara (agata)? Incearca copilul sa duca obiectele la gura? Perioadele de plans se scurteaza? S-a incadrat sugarul in cadrul familiei si familia se bucura de prezenta copilului?
- controlul de la 6 luni – Este copilul capabil sa stea in sezut? Cum este dezvoltarea senzoriala a copilului si coordonarea mana-ochi?
- controlul de la 9 luni – Cum mananca copilul? Este capabil copilul sa ridice obiecte? Raspunde copilul cand este strigat pe nume?
- controlul de la 12 luni – Copilul merge tinandu-se de mobila? Copilului ii place sa se joace de-a "ascunzisul" sau cu diferite jucarii.

Controalele de rutina reprezinta un bun prilej pentru parinti sa puna intrebari despre schimbarile care sunt de asteptat sa survina in saptamanile urmatoare.

sfatul medicului.ro
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.