Conserve de legume pentru iarna
Subiectul anterior · Subiectul urmator
delfinasa
Scris: Wednesday, September 19, 2007 2:01 AM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 6852
Cum pregatiti conservele pentru iarna? Ma refer la sos de rosii, zarzavaturi pentru mancaruri, ciorbe, legume congelate? Cam ce cantitati faceti si cat timp va ajung?
MNiko
Scris: Wednesday, September 19, 2007 10:01 PM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 14
Hai ca m-ai prins in plin proces de "conservare". O sa incerc sa imi amintesc si de anul trecut cat am luat si ce mi-a ramas sau cat m-a tinut.
Sa le luam pe rand:

La congelator:

- vinete coapte - in general iau intre 10-20kg in fiecare an. Noi nu mancam foarte des pt ca sotului nu-i prea plac, dar fac mereu salate de vinite de sarbatori si onomastici. Mi-au ajuns mereu pana in urmatorul sezon.
- ardei gras - il tai cubulete si il bag direct in congelator pt a-l folosi la supe/ciorbe sau alte mancaruri - cam 2-4kg
- morcov - 1-2kg(in general pe asta il primesc de la bunica) - il dau pe razatoarea mica si il folosesc ca pe ardei(daca vreau sa-l folosesc intreg cumpar cativa pt mancarea respectiva ca n-am spatiu unde sa ii tin intregi ca sa nu se strice). La fel fac cu telina, patrunjel pastarnac.
- verdeata tocata(marar, patrunjel, leustean) - la fel ca mai sus.
- dovlecei taiati rondele sau cuburi -2-4 kg. Mai cumpar si pe parcursul iernii.
- conopida - taiata buchetele mici si oparita 10 min si portionata cat pt 2 portii de mancare(in general fac peste file cu conopida la cuptor)
in rest mai cumpar amestecuri speciale de legume congelate din supermarketuri.
- ardei gras copt.

In camara:

Muraturi:
-castraveti - anul trecut 10 kg(mi-au ajuns ca sotul nu a prea stat pe acasa); anul asta am luat 20kg. Cristinei ii plac foarte mult.
-gogosari - anul trecut vreo 20 kg, din pacate am aruncat cateva borcane pt ca din cauza caldurii s-au inmuiat. Inca mai am vreo 5-6 borcane. Anul asta n-am luat decat 13kg si o sa incerc o reteta noua(in care nu-i mai oparessc inainte).
-conopida - anul trecut 5-6 kg - n-a mai ramas nimic. Nu stiu inca ce cantitate voi lua anul asta.
-sfecla rosie - 5 kg. si anul trecut si anul asta
-ardei gras copt si pus in otet - 20 kg. Anul trecut am pus prima data si au tinut foarte bine. O sa pun si acum.
-gogonele - anul trecut nu am pus, dar anul asta o sa pun vreo 6 borcane.
varza- inca nu sunt decisa daca pun sau nu.

Compoturi: Anul trecut n-am facut decat de prune ca nu m-am gandit mai din timp. Anul asta am facut de caise, piersici, visine, prune si mere. Imi pare rau ca am pierdut sezonul de cirese si de pere. E poibil sa incerc sa mai fac si de gutui.

Dulceata: am facut doar de piersici, pt ca erau prea coapte pt compot. De obicei nu fac(primesc de la rude).

Zarzavat special pt mancare eu nu fac pt ca pun in congelator. AM facut insa anul trecut bulion de rosii(mai am si acum asa ca anul asta n-am mai facut deloc), pasta de gosoari si rosii cu sare la borcan.
delfinasa
Scris: Wednesday, September 19, 2007 11:41 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 6852
Mihaela, cum pui rosiile cu sare si gogonelele?bounce Deja am apa-n gura dupa gogonele, n-am mai mancat de cativa ani si am vazut acum in piata la noi la niste mexicani, ca-n supermarket nu prea sunt si unde-am vazut sunt 4-6buc. la caserola si au un pret cyclops what. Si rosiile cu sare se pun in mancare sau se consuma ca si muraturile, ca garnitura la mancaruri?scratch
MNiko
Scris: Thursday, September 20, 2007 12:38 AM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 14
Ma oftic! De un sfert de ora iti scriu aiaci reteleel si mi s-a restartat Opera inainte sa apuc sa postez.plans plans plans
S-o iau de la capat.

Rosii cu sare: Se taie rosiile bucatele, asa cum le tai in mancare. La 4-5 kg de rosii pui 1-2 linguri de sare grunjoasa(vezi ca trebuie sa cauti sare pt muraturi - sa nu fie sare iodata ca nu tin conservele). Poti pune mai intai o lingura, le amesteci si gusti si apoi decizi daca mai adaogi sare sau nu. Apoi mai pui un plic de conservant(matusa mea pune o aspirina sau o jumatate la un borcan de 800g). Rosiile se pun in borcane(inclusiv zeama care si-o lasa), se pune deasupra ulei ca sa le acopere, se capseaza si se duc la beci. Daca nu ai un beci racoros, n-or sa tina asa(mi s-a intamplat mie). Solutia a fost sa le dau intr-un clolot si sa le pun fierbinti in borcane, le-am acoperit cu ulei, le-am capsat si le-am lasat sa se raceasca intr-o patura groasa. In acest caz nu mai pui conservant.
Se folosesc la mancare(in ciorba, supa sau ghiveciuri de legume).

Gogonele, castraveti: Le poti pune amestecat sau separat. Eu le pun separat, dar mai pun langa ele obligatoriu morcov,sau optional pastai de fasole alba si lata, hrean(un cotor mai subtire la un borcan). Gogonele le tai in patru sau le las intregi daca sunt mai mici. Castravetii ii tai rondele daca pun cu gogonele, iar daca ii pun singuri ii pun intregi sau taiati pe lung. Morcovul il tai in functie de celelalte legume. Legumele taiate le asez dupa dorinta(sau chefsic ) in borcane de 800g(obligatoriu) si in fiecare borcan pun 2-3 catei de usturoi, 1-2 inele de ceapa, 1 palarie de seminte de marar, 1 lingurita de sare si una de zahar. Apoi pun in fiecare borcan otet cam 1 cm(pun otet pana ajunge nivelul de lichid la marginea striatiilor care exista in partea de jos a borcanului), apoi unplu cu apa si le capsez. Borcanele le fierb:intr-o cratita emailata pun niste ziare pe care asez borcanele, umplu cratita cu apa si o pun la foc mic cam 15-20 minute, pana isi schimba legumele culoarea. Le las sa se raceasca in apa in care au fiert sau le scot si le pun in patura groasa. Se consuma dupa ce s-au racit sau se pastreaza pt iarna.
Dupa reteta asta am mai pus doar pastai de fasole fara alte legume si coaja de pepene rosu, tot fara altceva(poti sa cureti coaja aia tare sau o poti lasa)

Daca te mai intereseaza si altceva sa-mi spui.
mihaela75
Scris: Thursday, September 20, 2007 1:18 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/22/2006
Mesaje: 4839
La noi nu e buna apa sa faci muraturi, nu stiu ce are in ea dar am mai auzit si pe altii ca nu pot pune din cauza apei .Avem noroc cu un magazin romanesc care are de toate , mai scumpe dar asa sa-ti faci o pofta merge .Chiar o sa-i intreb daca aduc muraturile de acasa sau le fac aici si cu ce fel de apa oare

Si eu am inceput sa balesc ras Muraturi ca acasa n-o sa mai vad eu in veci essen
delfinasa
Scris: Thursday, September 20, 2007 4:10 AM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 6852
Mihaela, saru' mana de retete pupici...esti o gospodina de nota 10 Chef bravo!...rosiile cu sare si gogonelele dupa reteta ta o sa le fac si eu ca nu sunt complicate cool; mi-am luat o ladita de 10 kg de rosii si trebuie sa fac ceva cu ele ca se strica, iar gogonele am vazut in piata la niste mexicani si vreau sa iau sa pun ca pe-aici nu se gasesc...am sare grunjoasa fara iod ca am luat mai demult din greseala pentru mancare maseluta si n-am folosit-o, iar restul ingredientelor le am sau le gasesc...otetul trebuie sa fie de 9 grade sau merge si de 5? Am si, si, doar ca de-ala de 9 am doar 1 kg si daca mai vreau sa mai pun altceva, sa stiu daca imi fac drum la rusi...wow, si pepenele rosu cum il pui? La tara mancam pepeni mici pusi la murat, erau o nebunie essen, dar pe-aici numai pepenoi am vazut.

Miha, mie mi-au iesit niste gogosari super acum 2 ani, dupa o reteta de pe net, dar nu mai stiu de unde am luat-o fool plans...noi am facut vara asta teste de apa acasa si apa noastra de la chiuveta are exact aceleasi proprietati si masuratori ca si cea plata imbuteliata (am facut teste pe ambele), deci e superok thumleft...incercati niste teste de facut acasa ca nu in toate zonele sau casele apa e la fel si apoi vezi daca e buna sau nu; si vecina-mea zicea ca nu-i buna apa si cum astia de la county trimit trimestrial rapoarte ale calitatii apei si rezultatele spun ca indeplineste parametrii de potabilitate, am facut si teste cu apa de acasa si apa imbuteliata si-au iesit la fel, parametrii normali si numai de-asta consumam acum, rar mai cumpar apa...apropo, dar cu apa plata nu se pot pune?

De pere murate sau boabe de struguri murati stiti vreuna? Am mancat o data si am innebunit ce bune erau...delicatese, ce sa mai!essen
MNiko
Scris: Thursday, September 20, 2007 4:22 PM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 14
delfinasa wrote:
Mihaela, saru' mana de retete pupici...esti o gospodina de nota 10 Chef bravo!...


Merci Mihaela, dar mai am mult pana la nota 10 in gospodarie.

Cu otetul cred ca e mai bun cel de 9 grade. In Ro stiu de cand eram mica ca cel mai bun otet pt conserve este cel de Mizil si asta chiar are 9 grade. Daca nu cauta otet rosu(nu alb) si sa fie din vin nu de mere.

Cred ca merge sa folosesti si apa plata.

Pepenele rosu sau galben dar care este mic si inca nu a ajuns sa-si formeze miez sau sa se coaca, merge si el pus dupa reteta cu gogonelele. Eu nu prea gasesc de felul asta, dar vara cand cumpar pepene rosu, daca re coaja (partea aia verde) mai groasa, atunci o tai cuburi si le pun tot dupa reteta cu gogonele. Mai poti pune si ardei capia asa, si cred ca poti incerca si cu pere. Avantajul acestei retete e ca poti sa faci oricate borcane vrei, de ex sa incerci cu un borcan de pere si dupa ce s-a racit sa-l desfaci sa vezi cum au iesit. Eu asa am testat cu coaja de pepene rosu.
MNiko
Scris: Sunday, October 14, 2007 10:35 PM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 14
Delfinasa, ai reusit sa faci cate ceva din ce ti-ai propus?

Eu azi am decalara incheiat sezonul de conservare a legumelor pentru iarna. Sper sa nu mai apue vreo toana si sa vreau sa mai pun ceva ca nu mai am loc in camara.
lori16ro
Scris: Sunday, October 14, 2007 10:49 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Ambasador

Inregistrat: 3/25/2006
Mesaje: 995
eu am pus castraveti cu apa si sare + telina , hrean etc si in 3 zile s- au inmuiat, dar nu sunt stricati
din ce cauza nu stiu
ii arunc sau mai pot recupera ceva
sa le schimb oare apa,
am mai pus asa si au tinut
MNiko
Scris: Monday, October 15, 2007 9:18 AM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 14
Lori e posibil sa fie din cauza temperaturilor mari sau din cauza variatiilor de temperatura.
lori16ro
Scris: Monday, October 15, 2007 10:38 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Ambasador

Inregistrat: 3/25/2006
Mesaje: 995
posibil ca i am luat de afara si i am pus in bucatarie unde gatesc dar chiar asa sensibili sa fie........
oricum cred ca nu mai am ce recupera , la sfirsitul saptamanii decid daca ii arunc
marivic
Scris: Monday, October 15, 2007 9:26 PM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 8/10/2007
Mesaje: 13449
LORI,nu-i arunca.Scurge-i de zeama,da zeama in clocot si pune-o peste ei.(pune si un fier dedesubt la borcan ca sa nu-ti plesneasca)O sa ainiste casraveti f.buni.Eu asa am facut odata si mi-au stat f. bine cu toate ca tot asa dadeau semne ca se inmuiau.salut
lori16ro
Scris: Tuesday, October 16, 2007 8:19 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Ambasador

Inregistrat: 3/25/2006
Mesaje: 995
multumesc, i ti spun ce a iesit
monique
Scris: Thursday, August 6, 2009 8:27 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/15/2006
Mesaje: 3579
Gospodinelor, ce mai faceti?!?

Eu am cumparat azi cu sotul meu 50kg rosii. Le-am gasit suuuper ieftin, cu 6.000 kg, la piata noastra en gros. Sunt tari, f bune si ma bucur ca anul asta am luat din timp, ca anul trecut am cumparat cu 25.000 kg.
Asaaa, si eu, bubulina gospodina, ajutata permanent de alexutza (care a pus rosiile in chiuveta si le-a spalat) ne-am apucat de facut suc de rosii.
Anul asta fac varianta "moderna", adica nu le mai dau prin masina, le fac in robotul de bucatarie, si le pun in sticle de plastic (tin f bine).
Daca nu ne credeti, iata si dovezile:


snowdrop
Scris: Thursday, August 6, 2009 8:35 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 3/26/2007
Mesaje: 1462
Ce harnicuta are mama!!! Bravo!!!
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.