Nivel: Avansat
Inregistrat: 10/24/2007 Mesaje: 2267
| of..sper ca nu voi supara pe nimeni..dar trebuie sa spun..eu nu inteleg cum de se poate da 3 ani de concediu maternal??? isi permite Romania un asemenea lux? n-ar fi mai bine, atat pt bugetul de stat, cat si pentru mamici, ca acesti bani, 1000 lei, dati lunar timp de 3 ani, sa fie de fapt 2000 lunar, timp de 1 an jumate? apoi se intorc mamicile la lucru, si lucreaza pt mai multi bani, plus ca e bine si pt bugetul de stat.. nu cred ca mai exista vreo tara europeana care sa acorde 3 ani (cer scuze daca am afirmat o prostie)..stiu ca si eu as sta acasa cu Jacqueline pana s-ar marita dar trebuie gandit totusi mai realist.. ah, plus ca la 3 ani e si mai greu sa lasi copilul pe mainile unor straini..dupa 3 ani de stat 24 din 24 doar cu mama, atata copilul cat si mama vor avea mult mai mari dificultati in momentul in care vor fi despartiti timp de 8-9 ore..iar mama va avea dificultati de integrare in colectiv..te prostesti un pic stand doar acasa cu bebe si vorbind doar "catelus cu parul cret"
toate cele de mai sus sunt simple supozitii..repet, si eu as sta cu Jacqueline pana s-ar marita..spun doar ca nu mi se apre normal.. |
|
Inregistrat: 1/31/2008 Mesaje: 3374
| Nu sunt 3 ani. Sunt doar 2 si 800 lei pe luna. Ar fi ideal sa fie cum zici tu Stefi, dar Romania nu-si permite luxul de a da vreodata 2000 de lei pe luna pentru ingrijirea unui copil, nici macar pentru un an... Cand ma gandesc in ce hal arata multe scoli si gradinite din mediul rural ma simt vinovata si pentru cei 800 de lei... Eh, asta e situatia! |
|

| ok, Petro eu vazusem ca scrisese cineva de un proiect de lege care prevedea 1000 lei timp de 3 ani..mai mult nu stiu |
|

Nivel: Senior
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 6570
| petro wrote:Nu sunt 3 ani. Sunt doar 2 si 800 lei pe luna.
Asa este, deocamdata acestea sunt inca prevederile legale valabile. Intr-adevar, exista mai multe proiecte de acte normative de modificare a OUG nr. 148/2005, aflate insa in diferite stadii, destul de departe de a fi promulgate. |
|
 Nivel: Senior
Inregistrat: 1/10/2007 Mesaje: 5597
| Sfefania_Johansson wrote:ok, Petro  eu vazusem ca scrisese cineva de un proiect de lege care prevedea 1000 lei timp de 3 ani..mai mult nu stiu
Stai linistita ca multora le convine,Romania isi permite,ca doar tine acasa femeile care au salariul minim,ca cele care contribuie cu ceva la societate se intorc la munca mai repede. Nu mai zic nimic ca iese altfel pana la urma! |
|

| oanalaurisa wrote:
Stai linistita ca multora le convine,Romania isi permite,ca doar tine acasa femeile care au salariul minim,ca cele care contribuie cu ceva la societate se intorc la munca mai repede. Nu mai zic nimic ca iese altfel pana la urma!
got it |
|
Inregistrat: 8/8/2006 Mesaje: 2347
| Sfefania_Johansson wrote:ah, plus ca la 3 ani e si mai greu sa lasi copilul pe mainile unor straini..dupa 3 ani de stat 24 din 24 doar cu mama, atata copilul cat si mama vor avea mult mai mari dificultati in momentul in care vor fi despartiti timp de 8-9 ore..iar mama va avea dificultati de integrare in colectiv..te prostesti un pic stand doar acasa cu bebe si vorbind doar "catelus cu parul cret"
Exemplul meu personal nu seamana deloc cu ce descrii tu aici si imi cer scuze daca sunt off-topic.
Este foarte importanta formarea copilului( ca viitor OM in societate) in acesti 3 ani, precum si atentia acordata de mama unui copil este vitala. Alex, la cei doi ani si jumatate pe care ii are, a trecut de poezia "catelus cu parul cret", acum recita din Arghezi, "Zdreanta". Reproduce ceea ce eu am inceput sa-i citesc inca de la varsta de un an. Numara obiectele dintr-un cadru, cu degetelul, si apoi spune cate sunt(pana la 10, deocamdata). Stie formele si culorile. Stie literele alfabetului si peste 20 poezioare.Deja am inceput sa ne uitam prin enciclopedii si sa explicam lucruri mai complexe. Recita si in engleza. Si stii de ce? Pentru ca am profitat din plin de timpul pe care l-am avut de petrecut cu el. Iar o mama inteligenta nu se plictiseste niciodata acasa, cu puiul ei. Pe langa alimentatia bine controlata, o educatie buna, mama poate citi o carte, un articol interesant si poate sta acasa cu copilul si totusi sa fie intr-o continua stare de invatare. Nu cred ca la serviciu ne imbogatim cultura generala. Si e o idee eronata ca a sta cu copilul tau si a-l pregati pentru societate, prosteste o mama. De doi ani si jumatate stau acasa cu puiul meu si nu ma simt proasta deloc , dimpotriva. Si inca ceva, eu am stat cu copilul dar nu l-am creat dependent de mine. Alex se incalta si descalta singurel, se dezbraca singurel, se spala, papa singurel. La initiativa lui face multe lucruri singur. Zilele astea l-am tot lasat la o persoana unde mai sunt 2 copii. Plangea in fiecare dimineata sa mearga acolo, deci nu e dependent de mine. Ce sa mai, am un copil pe cinste de care sunt tare mandra. |
|
| oanalaurisa wrote:
Stai linistita ca multora le convine,Romania isi permite,ca doar tine acasa femeile care au salariul minim,ca cele care contribuie cu ceva la societate se intorc la munca mai repede.
Crezi? O mama care se ocupa intens de educatia desavarsita a copilului contribuie la binele societatii prin insusi subiectul pe care-l formeaza. In fond, o sanatate impecabila a societatii este creata de ceea ce formam noi, mamele. Si mai cred ca mamele care se intorc la serviciu imediat dupa nastere sunt indemnate mai mult de dorinta de independenta financiara, de situaia familiala, decat de o dorinta arzatoare de a contribui cu ceva la binele societatii. Putini sunt patrioti care se gandesc ca ceea ce fac serveste viitorului. Daca ar munci de placere, doctori nu ar mai cere cu atata ardoare "taxa" de sanatate, nu s-ar mai uita atat de lung la ceea ce scoti din sacosa. Cu cat esti mai generos, cu atat esti mai bine tratat. Si la magazin la fel, putini lucratori comerciali stau cu zambetul pe buze atunci cand te servesc, cei mai multi sunt stresati, crispati si nepoliticosi. |
|

Nivel: SMARALD
Inregistrat: 3/23/2007 Mesaje: 12042
| cred ca Oana se referea la cu totul altfel de contributie. |
|

Inregistrat: 5/12/2006 Mesaje: 12982
| Am tot auzit de mamici care stau acasa cite trei ani ....cum se poate asta ( poate sunt eu in urma cu stirile...) adica eu stiam ca daca copilul este sanatos stai doi ani , daca copilul are un handicap doar atunci se poate sta cite trei ani.... Stiu ca mai este si optiunea de a renunta pur si simplu la job pentru a sta cu copilul . Intrebarea mea ar fi urmatoarea daca vreau sa stau cu Cezara trei ani acasa fara a renunta la job pot doar daca o declar cu probleme de sanatate ???? |
|
| mariuta wrote:cred ca Oana se referea la cu totul altfel de contributie.
Foarte probabil. Poate la aceasta ora tarzie nu stiu sa citesc printre randuri
Dya, cred ca poti sta acasa mai mult de trei ani daca-ti iei un concediu fara plata. |
|

Inregistrat: 3/23/2007 Mesaje: 12042
| dya wrote:... . Intrebarea mea ar fi urmatoarea daca vreau sa stau cu Cezara trei ani acasa fara a renunta la job pot doar daca o declar cu probleme de sanatate ????
Da! Insa grija mare la "problema de sanatate" sa nu ii dauneze in viitor la accesul intr-o scoala sau serviciu. Nu o declari tu ci trebuie umblatura serioasa, comisii medicale, stii mai bine.
Iar aici eu am retineri, niciodata nu am avut curajul sa inventez astfel de probleme cu copiii ca scuza pt. ceva anume. Mi-e frica de o pedeapsa divina
|
|

Inregistrat: 5/12/2006 Mesaje: 12982
| mariuta wrote:Da! Insa grija mare la "problema de sanatate" sa nu ii dauneze in viitor la accesul intr-o scoala sau serviciu. Nu o declari tu ci trebuie umblatura serioasa, comisii medicale, stii mai bine. Iar aici eu am retineri, niciodata nu am avut curajul sa inventez astfel de probleme cu copiii ca scuza pt. ceva anume. Mi-e frica de o pedeapsa divina Pai de aia si intrebam ca nici eu nu am curajul sa-mi declar copilul inapt din doua motive "frica de Dumnezeu" si al doilea "consecintele asupra viitorului lui". Laura wrote:Dya, cred ca poti sta acasa mai mult de trei ani daca-ti iei un concediu fara plata. Concediul fara plata nu se pune problema , pentru mine concediul fara plata ar fi egal cu renuntarea la job , in primul rind nu cred ca mi-ar tine nimeni postul din acest motiv si in al doilea rind nu as avea cu ce sa-mi intretin copilu daca nu am nici un venit. Oricum imi este greu si cu astea 8 mil. dar fara nimic..... O sa vedem ce o sa facem , adica cel mai probabil Cezara va merge la cresa . |
|

Inregistrat: 2/8/2007 Mesaje: 14165
| Inainte de a-l naste pe Cristian am vorbit cu un psiholog in legatura cu intoarcerea la munca dupa nastere si mi-a spus ca primii 2 ani de viata sunt foarte impportanti pentru dezvoltarea copilului si e ideal sa fie langa mama si in plus cand mai ai ocazia asta?Ca de lucrat poti pana la pensie.La servici nimeni nu e de neinlocuit,in schimb copilul tau nu-si poate inlocui mama cu nimeni. |
|

| Laura wrote:
Exemplul meu personal nu seamana deloc cu ce descrii tu aici si imi cer scuze daca sunt off-topic.
cred ca nu ai inteles prea bine ce am spus, pt faptul ca te consideri a fi un exemplu pt ce am spus..tu esti inca acasa, in concediul de ingrijirea copilului..deci nu ai de unde sa stii care va fi reactia ta cand te intorci la lucru..
Laura wrote: Este foarte importanta formarea copilului( ca viitor OM in societate) in acesti 3 ani, precum si atentia acordata de mama unui copil este vitala.
aici ai dreptate
Laura wrote: Iar o mama inteligenta nu se plictiseste niciodata acasa, cu puiul ei.
cine a zis ceva legat de plictisit? nici pe departe..
Laura wrote:Si e o idee eronata ca a sta cu copilul tau si a-l pregati pentru societate, prosteste o mama. De doi ani si jumatate stau acasa cu puiul meu si nu ma simt proasta deloc  , dimpotriva.
Laura, vorba vine ca stai acasa si spui doar "catelus cu parul cret"..ma refer la faptul ca, stand acasa, tu nu ai discutii cu o persoana de acelasi nivel intelectual, ci cu un copilas de 2 ani si jumatate..poate tie nu iti lipseste, nu e lege ca asa trebuie sa fie.. in plus, nu am spus niciunde ca mi-ar placea acasa cu bebe..imi place!! dar lipseste ceva.. Eu as sta cu ea pana s-ar marita, imi face placere sa o am cu mine, sa ne jucam impreuna, sa o invat diverse chestii, sa particip la fiecare progres..dar..nu ar fi normal.. |
|
|