Nivel: SAFIR
Inregistrat: 2/26/2006 Mesaje: 16505
| Oana, cred ca depinde si de angajator, pentru ca la noi la spital se depun certificatele medicale pana la sfarsitul lunii in care figurezi in concediu de boala, altfel risti sa nu iti fie platiti banii aferenti, deoarece nu ai facut dovada ca esti bolnav. Poate in alte locuri e altfel... |
|

Nivel: TOP TEAM
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 36610
| Si la noi tot pana la sfarsitul lunii in care figurezi ca bolnav... |
|
Nivel: Guest
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 14
| ADISMON sa nu cumva sa ramai intr-un contract de asigurare la CAS fara CM ca nu mai dreptul sa beneficiezi de indemnizatie de crestere a copilului pana la 2 ani. Acesta varianta a mers intr-o perioada dar acum nu mai este valabila de anul trecut. Se specifica clar in lege - venituri supuse impozitarii obtinute de mamica in cele 12 luni anterioare nasterii copilului. |
|

Nivel: Senior
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 5089
| fetelor, am din nou o intrebare pt voi, cunoscatoarele , de data asta nu pt mine ci pt o prietena. asadar, fatuca asta, care are abia 20 ani, este studenta la un colegiu si a ramas gravida! nici nu e casatorita dar asta conteaza mai putin acum. intrebarea este urmatoarea: daca este studenta si a lucrat numai 9 luni cu jumatate de norma, primeste sau nu indemnizatie + alocatie pt copil?
eu stiam, daca nu s-o mai fi schimbat ceva intre timp, ca pt studente, perioada de studii este considerata ca fiind asimilata stagiului de cotizare. Am I right? |
|
| Andismom wrote:fetelor, am din nou o intrebare pt voi, cunoscatoarele  , de data asta nu pt mine ci pt o prietena. asadar, fatuca asta, care are abia 20 ani, este studenta la un colegiu si a ramas gravida! nici nu e casatorita dar asta conteaza mai putin acum. intrebarea este urmatoarea: daca este studenta si a lucrat numai 9 luni cu jumatate de norma, primeste sau nu indemnizatie + alocatie pt copil? eu stiam, daca nu s-o mai fi schimbat ceva intre timp, ca pt studente, perioada de studii este considerata ca fiind asimilata stagiului de cotizare. Am I right? Doar daca a luat licenta!
Nu stiu de faza cu jumatatea de norma. Daca ar fi fost norma intreaga ar fi putut aranja cu medicul sa ii dea concediu pe motiv de risc maternal sau ceva de genul se numeste. Oricum sa faca ceva sa isi acopere restul perioadei(pana la 12 luni consecutiv) cu concedii medicale sau de odihna. Nu stiu daca tine faza asta si la jumatate de norma.
Alocatia aia de 2 mil o primeste oricum. |
|

Nivel: SAFIR
Inregistrat: 2/26/2006 Mesaje: 16505
| Alocatia de 2 milioane o primeste sigur, dar de CIC, nu stiu ce sa zic! |
|

| multumesc de raspunsuri! Miha, nu stiam ca e musai sa aiba licenta luata! sigur e asa cum zici tu? eu auzisem ceva pe la tv mai demult cum ca si studentele in curs de finalizare a studiilor ar beneficia de indemnizatie dar nu sunt sigura. ea este acum in anul 3 la colegiu si abia anul viitor il termina dar pana atunci naste.
de alocatie stiam ca o primeste dar aia e cam nesemnficativa pe langa cuantumul indemnizatiei. |
|
| Anca, eu asa stiam ca e nevoie de licenta, dar acum nu bag mana in foc pt asta. Poate s-a mai schimbat cate ceva. |
|

Inregistrat: 6/20/2007 Mesaje: 7309
| La calculul vechimii in munca ptr pensionare, perioada cu 1/2 norma se calc ca atare; deci a lucrat 9 luni cu 1/2 norma rezulta 4.5 luni cu norma intreaga!!!!! Nu scrie despre cotizatia in vederea primirii indemnizatiei ptr crest si ingrij copiluli, dar daca se calc ptr pensie, mai mult ca sigur sa va calcula si in acest caz, caci tot despre vechimea in munca este vb! |
|

Inregistrat: 10/4/2006 Mesaje: 6849
| MNiko wrote:Anca, eu asa stiam ca e nevoie de licenta,.
Si eu stiam la fel .... |
|

| sa inteleg din raspunsurile voastra ca in nici unul din cele doua cazuri (lucrul cu jumatate de norma timp de 9 luni si studiile in curs de finalizare) nu se incadreaza pt a beneficia de indemnziatie? |
|
| Andismom wrote:sa inteleg din raspunsurile voastra ca in nici unul din cele doua cazuri (lucrul cu jumatate de norma timp de 9 luni si studiile in curs de finalizare) nu se incadreaza pt a beneficia de indemnziatie? Cel mai sigur e sa mearga sa intrebe, dar din cate stiu eu nu are dreptule la indemnizatie. |
|

| asa zic si eu, ca e mai bine sa intrebe undeva la ITM unde ar putea afla sigur. multumesc oricum! |
|
| Andismom wrote:asa zic si eu, ca e mai bine sa intrebe undeva la ITM unde ar putea afla sigur. multumesc oricum! Cu placere Anca. |
|
 Nivel: Avansat
Inregistrat: 11/18/2006 Mesaje: 3674
| Anca, nu sunt sigura, dar parca stiam ca nu conteaza cat este norma de lucru, ci doar sa aiba 12 luni lucrate neintrerupt inainte de nastere. Asa ca eu zic, daca este deja angajata, sa nu intrerupa si sa verifice la ITM daca chiar are contractul de munca inregistrat si de cand este operat in cartea de munca. Este important sa nu aiba intrerupere. Doar in baza faptului ca e studenta nu o sa ia indemnizatie si mi se pare ca si ca absolventa poate lua indeminzatie doar daca naste in primele 3 luni dupa licenta. Sper sa nu fi spus prostii, e bine sa citeasca ordonanata si normele cu atentie si sa intrebe si la ITM si eventual la primarie, ca acolo se depun dosarele. |
|
|