Nivel: Senior
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6678
| Miri wrote:La ora actuala, mama poate sta acasa in CIC 2 ani, in care beneficiaza de suma alocata acestei perioade, plus inca un an, la cerere, de concediu fara plata, pentru cele care doresc acest lucru.
Si pt cine isi permite sa stea acasa si sa traiasca numai dintr-un salariu...Plus ca daca mai vrei inca un bebe, acel 1 an fara plata nu se mai considera vekime si, odata reintors la serviciu trebuie sa ai cel putin 12 luni lucrate consecutiv pt a mai spera la o a doua sarcina in care sa beneficiezi de toate drepturile. |
|
Nivel: Grupa mica
Inregistrat: 1/2/2007 Mesaje: 149
| Buna fetele!Am si eu o intrebare...pentru cine stie mai multe.Eu am mai intrebat si innainte sa raman insarcinata a doua oara daca voi avea dreptul la indemnizatie si raspunsul a fost ca da (acum sunt in ingriire pana pe 25 noiembrie 2007, pana atunci nasc al doilea copil cam pana pe 24 noiembrie.Dupa indemnizatie mai am dreptul la 4 luni somaj din cele 6 luni care le-am intrerupt pana sa nasc).In lege nu vad nimic concret privind situatia mea...sau poate nu inteleg eu bine.Ma poate ajuta cineva?Sper ca s-au inteles explicatiile mele. Chiar azi as vrea sa ajung la cei care se ocupa u aceste lucruri(aseara am avut o discutie cu cineva si mi-a zis ca nu as avea dreptul la indemn. dupa 2 ani iar).Sper sa ajung cu toate ca acum afara e asa urat si furtuna si ploaie ..fulgere...uffff...chiar azi.. |
|
Nivel: SAFIR
Inregistrat: 2/26/2006 Mesaje: 16505
| Draga mea,din cate am citit, studiat si ascultat la Tv, ai dreptul la indemnizatie pentru al doilea copil, doar daca nasti in perioada in care esti inca in CIC, pentru primul bebe, nu poti beneficia de doua indemnizatii simultan. Tu ai intrat in CIC din somaj? |
|
| firma la care am fost angajat ne-a dat in somaj iar eu in perioada aceea eram insarcinata si am prins 2 luni somaj...iar restul au zis ca il iau dupa ce termin acesti doi ani.Da stiu ca nu pot lua doua simultan ar fi culmea..am inteles asta...dar cine m-a pus pe jar mi-a zis ca ar fi niste schimbari sinu as avea dreptul.Nasc pana ce fac doi ani nu stiu daca stau chiar pana atunci ...e limita 24 noiembrie.Dar cand am vorbit la cei de la directia munci au zis ca nu ar conta daca as face un bb in aceasta perioada si sa nasc in acea perioada de 4 luni somaj care mai am diferenta. |
|
| Multumec pentru raspuns! |
|
| Draga mea, eu zic asa: pana nu afli amanunte de la o persoana competenta, nu are rost sa te agiti.Stai sa apara si mamicile noastre care lucreaza in domeniu, sigur iti vor da mai mlte raspunsuri!
Uite, eu am gasit aici mai multe informatii: http://www.expertus.ro/contabilitate/stire.php?s=319 |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 3/2/2006 Mesaje: 3065
| yulianna , sfatul meu este :in momentul in care ai nascut BB2 intra in CIC ptr bb2 , ai tot dreptul legal . Cei de la somaj probabil au zis ca trebuie sa iti iei acele 4 luni din punctul lor de vedere , dar de ce nu vb cu mari paun , din cate stiu eu ea lucreaza chiar la somaj slobozia ? Insa din pct de vedere legal , ai dreptul sa intrerupi cic bb1 si sa intri in cic bb 2. Nu a aparut nici o lege care sa schimbe acest lucru .... |
|
Inregistrat: 3/12/2006 Mesaje: 3527
| Am si eu o nelamurire si sper ca ma puteti ajuta cu un raspuns:
In prezent ma aflu in concediul de crestere a copilului pana in nov, cand Maria va implini doi ani. In curand mi se va elibera autorizatia de traducator de catre Ministerul Justitiei si conform legii trebuie sa ma inscriu in termen de 60, respectiv 15 zile la Judecatorie si la Administratia Financiara, urmand sa am chitantier, facturier, stampila, registru intrari-iesiri si de inventar (cred ca asta inseamna ca voi fi PFA). Intrebarea e: acest lucru va face ca indemnizatia sa-mi fie stopata chiar daca inregistrez venituri, chiar daca nu?
Sunt la inceputul acestui drum si imi vajaie capul caci trebuie sa ma interesez de toate aspectele problemei, numai ca nu prea gasesc raspunsuri, asa ca orice informatie imi va fi de ajutor.
Va multumesc din suflet! |
|
| Misha, eu cred ca trebuie sa afli niste raspunsuri foarte precise, de la persoane competente...din cat am citit eu, s-ar putea sa ai dreptate si sa pierzi CIC-ul Mult succes, mami, iti tinem pumnii sa fie bine! |
|
| Miri wrote:Misha, eu cred ca trebuie sa afli niste raspunsuri foarte precise, de la persoane competente...din cat am citit eu, s-ar putea sa ai dreptate si sa pierzi CIC-ul Mult succes, mami, iti tinem pumnii sa fie bine!
Multumesc, draga mea!
Din ce am citit, in principiu, daca nu obtii venituri suplimentare nu ti se opreste CIC, dar nu stiu exact care e statutul unei PFA in acest caz...mai citesc... |
|
| Da am vorbisem deja cu mari si mi-a spus ca nu am probleme dar sti cum e vb. ei vino si vb .ai mult.Am fost ieri la ea si s-a rezolvat.Ma voi duce cu certificatul BB2 atunci and nasc si gata iar daca va ramane o zi doua diferenta ...daca va vrea sa stea pete termenul spus la eco... mai cotizez la pensii.Va multumesc.Sunt linistita acum. |
|
Nivel: Ambasador
Inregistrat: 11/17/2006 Mesaje: 698
| misha wrote:Am si eu o nelamurire si sper ca ma puteti ajuta cu un raspuns:
In prezent ma aflu in concediul de crestere a copilului pana in nov, cand Maria va implini doi ani. In curand mi se va elibera autorizatia de traducator de catre Ministerul Justitiei si conform legii trebuie sa ma inscriu in termen de 60, respectiv 15 zile la Judecatorie si la Administratia Financiara, urmand sa am chitantier, facturier, stampila, registru intrari-iesiri si de inventar (cred ca asta inseamna ca voi fi PFA). Intrebarea e: acest lucru va face ca indemnizatia sa-mi fie stopata chiar daca inregistrez venituri, chiar daca nu?
Sunt la inceputul acestui drum si imi vajaie capul caci trebuie sa ma interesez de toate aspectele problemei, numai ca nu prea gasesc raspunsuri, asa ca orice informatie imi va fi de ajutor.
Va multumesc din suflet!
misha, daca nu functionezi nu iti opreste indemnizatia... daca incepi sa ai venituri tre sa te interesezi la ITM
pup |
|
| mari_paun wrote:misha, daca nu functionezi nu iti opreste indemnizatia... daca incepi sa ai venituri tre sa te interesezi la ITM pup
multumesc! |
|
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 5089
| mai fetelor, va rog sa ma lamuriti si pe mine pt ca sunt in ceata rau de tot!!! am tot auzit tot felul de variante si nu mai stiu ce sa cred. va dau speta concreta:
ma bate gandul ca anul asta sa raman din nou gravida. ne-am gandit ca acest eveniment sa se petreaca undeva prin toamna...sa zicem octombrie, noimebrie. bun...asta ar insemna ca as naste undeva prin iulie, august anul viitor. CIC-ul meu pt Andrei se termina pe 3 febr 2008. ar trebui atunci sa ma intorc la servici. in acest caz, daca ma voi intoarce gravida acolo si voi naste in iulie-august, voi mai beneficia de indemnizatia pt al doilea copil? unele persoane mi-au zis ca nu, ca minimum 12 luni trebuie cotizate, altele ca de fapt, perioada asta de cic actual se considera stagiu de cotizare... cum este?
ce solutii ar exista sa beneficiez totusi de indemnizatie? va rog dati-mi un sfat pt ca innebunsc cate variante aud.
help plz!
|
|
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6678
| Andismom wrote:mai fetelor, va rog sa ma lamuriti si pe mine pt ca sunt in ceata rau de tot!!! am tot auzit tot felul de variante si nu mai stiu ce sa cred. va dau speta concreta: ma bate gandul ca anul asta sa raman din nou gravida. ne-am gandit ca acest eveniment sa se petreaca undeva prin toamna...sa zicem octombrie, noimebrie. bun...asta ar insemna ca as naste undeva prin iulie, august anul viitor. CIC-ul meu pt Andrei se termina pe 3 febr 2008. ar trebui atunci sa ma intorc la servici. in acest caz, daca ma voi intoarce gravida acolo si voi naste in iulie-august, voi mai beneficia de indemnizatia pt al doilea copil? unele persoane mi-au zis ca nu, ca minimum 12 luni trebuie cotizate, altele ca de fapt, perioada asta de cic actual se considera stagiu de cotizare... cum este? ce solutii ar exista sa beneficiez totusi de indemnizatie? va rog dati-mi un sfat pt ca innebunsc cate variante aud. help plz!
Eu stiu ca cele 12 luni cotizate trebuie sa fie la prima sarcina, ca mai apoi, la a doua sarcina, tu ai 12 luni cotizate (perioada CIC-ului se considera perioada asimilata).Important este ca intre CIC 1 si solicitare CIc 2 sa nu ai timpi morti in caretea de munca, adica intrerupere de serviciu.
Deci, daca in februarie tu ai avea 6 luni de sarcina, ai 2 optiuni:
1.intri direct in prenatal si imediat dupa cea de-a doua nastere vei depune din nou actele pt CIC 2
2.mergi la serviciu pana cand doresti tu, si iarasi dupa nastere depui dosar CIC 2.
In ambele cazuri ai dreptul la indemnizatie pt al doilea copil.Anul trecut cel putin asa era.
Spor la facut bebe i... |
|
|