Nivel: Ambasador
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 543
| CONCEDIUL SI INDEMNIZATIA PENTRU INGRIJIREA COPILULUI
Act normativ Legea 19/ 2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale
Asiguratii au dreptul la concediu si indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani, iar in cazul copilului cu handicap, pentru afectiunile intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani.
Beneficiaza, la cerere, de indemnizatia si concediul pentru ingrijirea copilului bolnav, optional, unul dintre parinti sau sustinatorul legal, daca solicitantul indeplineste conditiile de stagiu de cotizare prevazute de lege.
Durata de acordare a indemnizatiei este de 14 zile calendaristice pe an pentru un copil, cu exceptia situatiilor in care copilul contracteaza boli contagioase, este imobilizat in aparat gipsat sau este supus unor interventii chirurgicale; durata concediului medical in aceste cazuri va fi stabilita de medicul de familie.
Cuantumul lunar al indemnizatiei pentru ingrijirea copilului bolnav este de 85% din baza de calcul (media veniturilor lunare din ultimele 6 luni anterioare primei zile de concediu medical inscrise in certificatul de concediu medical, pe baza carora s-a datorat sau, dupa caz, s-a achitat contributia individuala de asigurari sociale in lunile respective, conform legii si/sau perioadele asimilate, dupa caz, din cele 12 luni din care s-a constituit stagiul de cotizare).
Stabilirea drepturilor
Calculul sŸi plata indemnizatiei pentru ingrijirea copilului bolnav se fac pe baza certificatului medical eliberat in conditiile legii, care constituie ordin de plata.
Plata se face lunar de catre angajator, cel mai tarziu o data cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectiva.
Indemnizatiile se achita beneficiarului, reprezentantului legal sau mandatarului desemnat prin procura speciala de catre acesta. Indemnizatiile pot fi solicitate, pe baza actelor justificative, in termenul de prescriptie de 3 ani, calculat de la data la care beneficiarul era in drept sa le solicite.
|
|
 Nivel: ALBA CA ZAPADA
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 17851
| Acte necesare pentru depunerea dosarului pentru intrare in concediu de ingrijire copil in varsta de pana la 2 ani
1. Cerere tip + declaratie pe proprie raspundere (tip) a celuilalt parinte
2. Carte de identitate (copie + original)
3. Certificat de nastere al copilului pentru care se face solicitarea (copie + original)
4. Certificatele de nastere ale celorlalti copii - daca e cazul (copie + original)
5. Certificat de casatorie (copie + original)
6. Livret de familie (copie + original)
7. Adeverinta tip de la locul de munca in care sa fie specificata perioada de cotizatie, perioada de concediu de maternitate (cele 126 zile) si data de la care ati solicitat sa intrati in concediul pentru cresterea copilului pana la 2 ani.
Toate copiile trebuie sa fie semnate de catre resursele umane de la locul de munca si stampilate "Conform cu originalul".
De asemenea, mai este necesar si un dosar cu sina. |
|

Nivel: Avansat
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 3898
| Pentru mamicile care doresc banutii sa le vina pe card nu uitati cand depuneti dosarul sa aveti si numarul contului bancar in care sa se faca plata. |
|

Nivel: Avansat
Inregistrat: 2/24/2006 Mesaje: 1062
| g_nicoleta2000 wrote:Pentru mamicile care doresc banutii sa le vina pe card nu uitati cand depuneti dosarul sa aveti si numarul contului bancar in care sa se faca plata.
Ai dreptate, dar am inteles ca oricum in primele 3 luni vor veni adusi de postas (eu deja i-am primit pentru ianuarie 2006 si mi i-a adus postasul) |
|
 Nivel: ALBA CA ZAPADA
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 17851
| Da, este si optiunea asta, Mandat postal sau Cont bancar. Eu am ales Mandat postal ca macar asa stiu sigur daca si cand au venit, nu ma pot aburi ca i-au trimis si inca nu au intrat in cont, ca am mai vazut eu si d-astea. |
|

Nivel: SAFIR
Inregistrat: 2/26/2006 Mesaje: 16505
| Si eu am optat pentru varianta prin mandat postal,ca altfel ar fi trebuit sa tot incerc la ATM sa vad daca s-au virat banii in cont!Cel putin asa,cind ii aduce postarita,atunci ii vad. |
|

Nivel: TOP TEAM
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 36610
| Eu am vrut initial pe card, dar cand a fost sotul sa imi depuna actele i-au spus ca inca nu se poate pe card. Asa ca am ramas prin mandat postal si e mai bine, ca vorba lui Miri, nu stau toata ziua sa vad daca au intrat banii si sa imi mai ia si astia comision de interogare a soldului. |
|

Nivel: Senior
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6678
| Dragelor, in afara dosarului depus de catre angajator si in afara actelor depuse la primarie, mai trebuie sa aduc ceva?Vreo adeverinta de la serviciu cum ca nu mai am alte venituri, cum era vorba a se depune lunar?Sau ca nu am inceput serviciul?
De la primarie am primit un bonulet, dar nu mai stiu ce trebuie sa fac cu el? |
|

| stele_pe_cer wrote:Dragelor, in afara dosarului depus de catre angajator si in afara actelor depuse la primarie, mai trebuie sa aduc ceva?Vreo adeverinta de la serviciu cum ca nu mai am alte venituri, cum era vorba a se depune lunar?Sau ca nu am inceput serviciul?
De la primarie am primit un bonulet, dar nu mai stiu ce trebuie sa fac cu el? Eu am auzit ca nu se mai depun declaratiile lunar. |
|

| Deci nu mai depun nimic la primarie?Nici o adeverinta de la serviciu cum ca nu mi-am inceput serviciul? |
|

| stele_pe_cer wrote:Deci nu mai depun nimic la primarie?Nici o adeverinta de la serviciu cum ca nu mi-am inceput serviciul? Eu asa stiu. Sun azi la protectia copilului sa intreb. |
|

| Of, kiki, ma bazez pe tine si cu primaria si cu ambroxol-ul ! |
|

| stele_pe_cer wrote:Of, kiki, ma bazez pe tine si cu primaria si cu ambroxol-ul  ! |
|

| stele_pe_cer wrote:Of, kiki, ma bazez pe tine si cu primaria si cu ambroxol-ul  ! Am vorbit la Protectia copilului, mi-au spus ca legea a fost modificata, prin urmare, mamicile nu mai trebuie sa mearga lunar la primarie cu declaratia aceea cum ca nu mai beneficiaza de alte venituri. |
|

| Kiki wrote:Am vorbit la Protectia copilului, mi-au spus ca legea a fost modificata, prin urmare, mamicile nu mai trebuie sa mearga lunar la primarie cu declaratia aceea cum ca nu mai beneficiaza de alte venituri.
...sar'na kiki, esti ingerasul meu saptamana asta ... |
|
|