 Nivel: ALBA CA ZAPADA
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 17854
| Concediul si Indemnizatia de risc maternal
Act normativ Ordonanta de urgenta 96 / 2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca
Salariatele gravide, care au nascut recent sau care alapteaza si care anunta in scris angajatorul asupra starii lor, anexand un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa ateste aceasta stare, au dreptul la concediu de risc maternal in cazul in care angajatorul nu poate asigura modificarea conditiilor de munca sau repartizarea intr-un loc fara riscuri pentru sanatatea sau securitatea lor, dupa cum urmeaza:
a) Inainte de data solicitarii concediului de maternitate, stabilit potrivit reglementarilor legale privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, salariatele gravide;
b) dupa data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, salariatele care au nascut recent sau care alapteaza, in cazul in care nu solicita concediul si indemnizatia pentru cresterea si ingrijirea copilului.
Concediul de risc maternal se poate acorda, in intregime sau fractionat, pe o perioada ce nu poate depasi 120 de zile, de catre medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical in acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevazute de legislatia privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.
Pe durata concediului de risc maternal salariata are dreptul la indemnizatie de risc maternal, care se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat.
Cuantumul indemnizatiei este egal cu 75% din media veniturilor lunare realizate in cele 10 luni anterioare solicitarii, pe baza carora s-a achitat contributia de asigurari sociale de stat.
Stabilirea dreptului
Calculul si plata indemnizatiei de risc maternal se fac lunar de catre angajator, cel mai tarziu odata cu lichidarea drepturilor salariale pe luna in care se acorda concediul de risc maternal. |