|

Nivel: Senior
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6678
| Doresc sa stiu daca am dreptul la concediu de odihna pe 2007 daca in anul nasteerii copilului, respectiv 2005 eu mi-am luat toate zilele de concediu.
Deci, mi-am luat CO in ian-febr 2005 si in martie am nascut.Mai am dreptul in 2007 la CO sau zilele de CO luate pe 2005 sunt cele care mi s-ar fi cuvenit pe 2007?Teoretic din martie-dec 2005 eu nu as fi avut dreptul la zile CO, ci numai ian-martie 2005. |
 Nivel: ALBA CA ZAPADA
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 17854
| O sa ma interesez si eu, dar stiu ca si euam intrat in concediu prenatal la 1 septembrie 2005 si sigur mi-am luat tot concediul aferent 2005.
Chiar daca ai intrat in prenatal sau ai nascut, nu cres ca e vreo problema, pentru ca tot angajata lor esti, deci dupa capul meu, ar fi trebuit sa beneficiezi de tot concediul pe 2005.
Ce mai stiu iar sigur e ca nu ai voie sa suprapui 2 concedii, adica de exemplu daca ai intrat in concediu de ingrijire copil pana la 2 ani, nu il poti suprapune cu un concediu de odihna. |

Nivel: SAFIR
Inregistrat: 2/26/2006 Mesaje: 16505
| Din cate mi s-a explicat mie, cand am intrat in concediu prenatal, in anul in care ramai acasa ai dreptul la zilele de concediu legal aferente lunilor lucrate in acel an. Daca optezi pentru efectuarea intregului concediu de odihna inainte, cand ai lucrat doar cateva luni, in anul revenirii la serviciu nu mai poti beneficia de C.O. Cel putin asa este la noi, fiind unitate bugetara. |

Inregistrat: 10/4/2006 Mesaje: 6849
| Stele, nu ai efectuat tot concediul de odihna, dar ai luat banii pe co atunci ?
Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor..... Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil, este prevazuta in contractul individual de munca si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic si binenteles conf Codului Muncii .... depinde ce aveti si voi metionat in cele mai sus scrise de mine, dar ma indoiesc ca dupa 2 ani iti mai reporteaza zilele ramase de co, poate la mica intelegere .... sunt obligati sa acorde zilele de co sau bani pt co pe anul in curs, nu se mai reporteaza co. |

| cris22tyna wrote:Stele, nu ai efectuat tot concediul de odihna, dar ai luat banii pe co atunci ?
IN anul nasterii copilului, eu am luat TOT concediul pe TOT anul 2005, platit.Dupa mintea mea, eu consider ca as fi avut dreptul numai la zile de CO pe lunile ianuarie si februarie, dar eu am luat pt.tot anul.As intelege ca restul de zile de CO luate pe perioada cat eu am fost in CIC in 2005 ar fi cele care mi s-ar cuveni de drept in anul reintoarcerii la serviciu, respetiv acum, in 2007, ceea ce ar insemna ca eu in 2007 nu am acces la zile de concediu de odihna, ele fiind luate in avans in 2005.
cris22tyna wrote:Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor..... Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil, este prevazuta in contractul individual de munca si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic si binenteles conf Codului Muncii .... depinde ce aveti si voi metionat in cele mai sus scrise de mine, dar ma indoiesc ca dupa 2 ani iti mai reporteaza zilele ramase de co, poate la mica intelegere .... sunt obligati sa acorde zilele de co sau bani pt co pe anul in curs, nu se mai reporteaza co. Eu nu mai am zile ramase din CO 2005, problema tocmai asta e, ca eu mi-am luat zilele pe tot anul 2005.Luni voi intreba la personal cum sta treaba, ca tare mi-ee teama ca anul 2007 voi lucra full time, fara zile de odihna ! |

| Miri wrote:Din cate mi s-a explicat mie, cand am intrat in concediu prenatal, in anul in care ramai acasa ai dreptul la zilele de concediu legal aferente lunilor lucrate in acel an. Daca optezi pentru efectuarea intregului concediu de odihna inainte, cand ai lucrat doar cateva luni, in anul revenirii la serviciu nu mai poti beneficia de C.O. Cel putin asa este la noi, fiind unitate bugetara.
Si la noi cred ca e tot la fel...din pacate...Daca tu spui ca asa e la voi, sunt sanse mari ca si la noi sa fie la fel ... |

Nivel: Avansat
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 2034
| stele_pe_cer wrote:Eu nu mai am zile ramase din CO 2005, problema tocmai asta e, ca eu mi-am luat zilele pe tot anul 2005.Luni voi intreba la personal cum sta treaba, ca tare mi-ee teama ca anul 2007 voi lucra full time, fara zile de odihna  !
din pacate, ai dreptate. o salvare ai mai avea doar daca, prin vechimea acumulata in acesti doi ani ai intra intr-o alta grila de vechime.La noi, tot bugetari, pt o vechime de pana la 10 ani, ai 21 de zile de c.o iar peste 10 ani primesti 24 zile c.o. Pana una alta nu-ti face probleme ca de-aia s-au inventat zilele libere si concediile medicale |

Nivel: Grupa mica
Inregistrat: 1/12/2007 Mesaje: 138
| eu am am facut in felul urmator. stiam ca o sa nasc pe undeva prin februarie si voiam sa intru in cele 120 de zile de prenatal + postnatal cat mai tarziu si cat mai aproape de data nasterii pt ca, cel putin in cazul meu 85% din venitul brut cat iei in cele 120 de zile reprezinta mai mult decat 8 mil cat luam in CIC. m-am interesat si am aflat ca atat timp cat nu intru in prenatal pana la 1 ian 2006 am dreptul la concediu de odihna pe 2006. in dec 2005 mi-am luat zilele care le mai aveam pe 2005. la 1 ian 2006 m-am dus la sv si am facut cerere de concediu pt 23 de zile cat aveam dreptul in 2006 si mi-a fost aprobata. deci, toata luna ianuarie am stat acasa in concediu de odihna. asa ca am intrat in prenatal +postnatal la 1 febr cand am nascut, iar in CIC prin mai-iunie. deci, nu am lucrat nici macar o zi in 2006, si totusi, mi-am luat tot concediul pe 2006. m-am intors la sv pe data de 5 febr 2007 si am dreptul la 23 de zile de concediu de odihna in 2007!!!! deci, am dreptul la tot concediul pe 2007 chiar daca nu m-am intors de la 1 ian 2007. am sunat la noi la HR, am explicat cum mi-am luat tot concediul in 2006 etc si mi-au spus ca este perfect legal ce am facut. ba mai mult, se pare ca, daca nu-mi luam tot concediul in 2006, zilele ramase mi se adaugau la concediul din 2007. acum, nu stiu exact daca asa scrie in lege sau daca e vorba de politica companiei la care lucrez. oricum, in Romania, multi angajatori se bazeaza pe faptul ca angajatii nu-si cunosc drepturile legale si profita de asta. mult succes fetelor si la cat mai multe zile de CO |

Nivel: SAFIR
Inregistrat: 2/26/2006 Mesaje: 16505
| Referitor la ce spunea Papi, am o colega ce s-a intors la servici dupa 6 luni de la nasterea fetitei ei, si fiindca nu si-a luat concediul anul trecut, anul acesta i se acorda si 10 zile, restantza de pe 2006! Dar asta a aflat dupa ce a batut la cateva usi si a insistat destul de mult, pana sa i se ofere un raspuns |

Inregistrat: 2/27/2006 Mesaje: 1307
| CO se poate da pe anul calendaristic anterior, in cazul in care nu a fost luat la momentul respectiv. Dar, in cazul tau, Stele, nu s-ar putea da CO de acum 2 ani. Mi se pare normal sa fi luat TOT CO in 2005, pentru ca, chiar daca ai lucrat fizic doar 2 luni, se considera stagiu de cotizare pe tot anul, contractul tau fiind suspendat, nu intrerupt. Deci, eu zic ca in 2007 va trebui sa-ti dea tot CO conform Codului Muncii si a Contractului Colectiv de Munca, dupa cum se precizeaza in Contractul Individual de Munca. |

| Revin cu detalii de la serviciu :se pare ca pe anul 2007 am dreptul la 28 de zile CO:801: ! |

Inregistrat: 3/2/2006 Mesaje: 3065
| la noi , pe perioada in care esti in CIC , NU se acorda zile de co , deoarece pe aceasta perioada , practic se suspenda contractul tau de munca . Referitor la faptul ca sunt ...x ani in urma , legea spune ca angajatorul este obligat sa ii dea( sau sa ii plateasca ) salariatului zilele de co pe ultimele 36 luni , daca acesta are dreptul , bineinteles . |
|

| Eu sincera sa fiu nu mai imi bat capul, pt ca stiu sigur ca nu a fost o greseala in cazul meu astazi, cand mi s-a comunicat ca am dreptul la CO pe 2007.Asa i s-a intamplat si colegei mele revenite la serviciu in 2006 in septembrie: au obligat-o sa isi ia CO astfel incat sa isi "cosume" zilele.
Si daca am dreptul la Co, inseamna ca am dreptul la toate zielele de odihna, nu doar la cele aferente lunilor martie- decembrie 2007, ceea ce e super !Am senzatia ca l-am apucat pe Dumnezeu de un picior ! |
|
|