|

Nivel: Ambasador
Inregistrat: 11/11/2013 Mesaje: 778
| Buna, fetele! Voiam sa va intreb pe cele care ati intrat recent in concediu prenatal sau care ati nascut, pe cate luni trebuie sa ai stagiu de cotizatie ca sa poti intra in prenatal? Ca cei de la Asistenta Sociala zic ca ar fi necesar numai 6 luni, iar medicul ginecolog zice ca 10. |

Nivel: Avansat
Inregistrat: 1/16/2013 Mesaje: 3201
| Andreea , iti trebuie 12 luni , se pune si luna si in care nasti |

| Eileen wrote:Andreea , iti trebuie 12 luni , se pune si luna si in care nasti Mami, eu ma refeream doar la prenatal...e tare ciudata situatia la mine. Lucrez din noiembrie 2013, cu 2 ore, la un magazin si in august imi expira contractul si tot m-am interesat in stanga si in dreapta daca prind sau nu indemnizatia si daca pot intra in prenatal, dar unii imi zic ca da, altii ca nu. Nici nu mai stiu. Legile astea se schimba de pe o zi pe alta. |

Inregistrat: 1/14/2014 Mesaje: 1737
| Andreea cel mai bine mergi la fortele de munca si intreaba acolo,ca ei stiu cel mai bine.si eu stiu ca trebuie sa ai 6 luni lucrate,fara intrerupere ca sa beneficiezi de prenatal. |

| dana_h wrote:Andreea cel mai bine mergi la fortele de munca si intreaba acolo,ca ei stiu cel mai bine.si eu stiu ca trebuie sa ai 6 luni lucrate,fara intrerupere ca sa beneficiezi de prenatal. La ITM/ Biroul de Indemnizatii asa mi-au zis, ca ar fi vorba de sase luni, doctorita m-a bagat un pic in ceata. Oricum, toti sunt in plop si plopul in aer, ca te si intrebi ce cauta acolo, ca nu stiu cu ce se mananca legile. Daca nu prind prenatal, nu pot intra in plata la Casa de Sanatate si raman cu buza umflata. |

Inregistrat: 12/22/2013 Mesaje: 1837
| "Titularul concediului de maternitate este numai femeia insarcinata sau lauza. Concediul se acorda femeilor care au cel putin o luna de stagiu de cotizare sau stagiu asimilat in ultimele 12 luni anterioare lunii de acordare a concediului medical de sarcina/lauzie. Asta inseamna ca odata ce au devenit salariate, chiar si daca numai cu o luna in urma, gravidele vor beneficia de indemnizatia de concediu prenatal si/sau postnatal in valoare de 85% din salariul brut avut pe luna pe care o au lucrata."
Din 2014 andreea poti avea si numai o luna cotizata tu beneficiezi de concediu prenatal de cand considera medicul ( sau sa ai 12 luni de la ultimul concediu de lauza sau prenatal care nu este cazul tau_)...iar pentru indemnizatie care este o alta mancare de peste...stii deja ca trebuie sa ai 12 luni indiferent daca ai 2 ore ori ba pupici |

| Andreea , ema a zis corect . Uite aici legea si ce scrie :
OUG nr.158/2005:
ART. 23 (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã si lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizatie de maternitate. (2) De aceleasi drepturi beneficiazã si femeile care nu se mai aflã, din motive neimputabile lor, în una dintre situatiile prevãzute la art. 1 alin. (1), dacã nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calitãtii de asigurat. Faptul cã pierderea calitãtii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauzã se dovedeste cu acte oficiale eliberate de cãtre angajatori sau asimilatii acestora.
si completarea cu ce a zis ema |

Inregistrat: 12/22/2013 Mesaje: 1837
| Multumesc Eileen ptr completare Sunt la curent cu treburile astea doar ca vorba Andreei se schimba zilnic |

| Ema Andreea , sper din tot sufletul sa dai peste niste oameni mai interesati , care sa te ajute cu niste raspunsuri mai exacte pe viitor . Ai grija sa te exprimi si tu cum trebuie , ca astia nu stau sa-si bata capul cu tine .
Inca ceva , daca tu termini in august , nu te incadrezi pt indemnizatie , asa e ? In ce luna nasti , parca mai in toamna , nu? |

| emanicole wrote:" Titularul concediului de maternitate este numai femeia insarcinata sau lauza. Concediul se acorda femeilor care au cel putin o luna de stagiu de cotizare sau stagiu asimilat in ultimele 12 luni anterioare lunii de acordare a concediului medical de sarcina/lauzie. Asta inseamna ca odata ce au devenit salariate, chiar si daca numai cu o luna in urma, gravidele vor beneficia de indemnizatia de concediu prenatal si/sau postnatal in valoare de 85% din salariul brut avut pe luna pe care o au lucrata." Din 2014 andreea poti avea si numai o luna cotizata tu beneficiezi de concediu prenatal de cand considera medicul ( sau sa ai 12 luni de la ultimul concediu de lauza sau prenatal care nu este cazul tau_)...iar pentru indemnizatie care este o alta mancare de peste...stii deja ca trebuie sa ai 12 luni indiferent daca ai 2 ore ori ba pupici Ema, Eileen, asa stiam si eu, numai ca astia schimba legile de la o zi la alta si toti sunt atat de confuzi incat te baga si pe tine in ceata. Eileen, mi-au calculat cei de la Indemnizatii si daca nasc pe 16 sau 17 octombrie (asta e DPN-ul la ultimele doua eco), prin indemnizatie. Daca nasc mai devreme, pierd. Si e enervant ca nu poti sa faci nimic si pierzi doi ani de indemnizatie pentru cateva zile. Fetelor, credeti-ma ca peste tot pe unde am mers si am vorbit, am avut listuta cu intrebari in mana, mi-am notat tot ce au zis, dar nici ei nu erau convinsi ca e asa cum imi spun mie. So...traim in tara lui Papura-Voda!!! |
|

Nivel: SAFIR
Inregistrat: 2/4/2008 Mesaje: 17381
| matfei wrote:Sunt angajata de o luna jum si cred k sunt gravida ' dak sunt pot primi concediu maternal de doi ani pt cresterea copilului si acei banutii de la stat si dak angajatorul ma va primi la sv dupa aceasta perioada? Imi poate rasp cineva la aceste intrebarii
Eileen wrote:Daca lucrezi doar de o luna, si nu ai mai lucrat pana acu, nu poti beneficia de concediul de 2 ani si de banii de la stat. Legea spune ca timp de 12 luni anterioare nasterii copilului trebuie sa fi avut venituri impozabile. Doar daca te incadrezi la limita , in functie de cat e de mare sarcina. |
|
|