Complicatii cauzate de caldura.

Options Complicatii cauzate de caldura.
Subiectul anterior · Subiectul urmator
Miri
Postat: Friday, July 28, 2006 11:57 PM


Nivel: SAFIR

Intrat: 2/26/2006
Postari: 16505
Locatia: pe o margine de lume...
Care sunt complicatiile date de supraincalzire?
Forma cea mai usoara este reprezentata de crampele musculare, urmand extenuarea termica si apoi forma cea mai grava, o adevarata urgenta medicala: socul termic!
Tulburarile date de supraincalzire afecteaza toate varstele, dar, pe masura ce imbatranim, le facem fata din ce in ce mai greu: aceleasi conditii care la un tanar de 18 ani produc doar crampe musculare, la un adult de 40 determina extenuarea termica, iar la un batran de 70 de ani soc termic
Organismul incearca sa se "racoreasca" prin sudoare, numai ca, pe langa apa, sudoarea contine si o cantitate insemnata de electroliti. In conditiile unei transpiratii intense, chiar daca organismul economiseste la maximum mineralele eliminate prin sudoare, totusi ele se pierd si pot produce dezechilibre electrolitice importante, traduse clinic tocmai prin aceste tulburari produse de supraincalzire.

Crampele musculare
Crampele musculare ("carceii") reprezinta primul semnal de alarma! Ele nu sunt periculoase, dar sunt extrem de dureroase, ca si cum organismul ti-ar spune: "mai potoleste omule, ca ma sufoc!" Muschii picioarelor si ai abdomenului sunt cel mai frecvent "loviti", dar dureri pot aparea oriunde altundeva in organism. Organismul a pierdut suficient de multa apa si electroliti - problemele sunt justificate. Pielea este fierbinte si transpirata

Extenuarea termica
Extenuarea termica este o situatie mult mai serioasa care necesita atentie imediata. Ea apare de
cele mai multe ori dupa expunerea prelungita (mai multe ore) intr-un mediu foarte cald si umed.
S-au pierdut deja foarte multe lichide si electroliti. Temperatura corpului poate atinge si 39 de grade Celsius. Pielea este rece, umeda si palida. Durerea de cap apare insotita de greata si o stare generala de "sfarseala" (slabiciune, extenuare).
Ameteala si senzatia de lesin dau tarcoale. Urina este concentrata (culoare galben inchis). Intr-o astfel de situatie este esential sa supraveghezi gradul de orientare al persoanei: confuzia este semn rau!

Socul termic
Chiar daca externuarea si socul termic sunt inrudite, exista o mare diferenta intre ele. In timp ce extenuarea este cauzata de pierderea unei cantitati foarte mari de apa si electroliti, socul termic apare cand sistemul de termoreglare s-a stricat.SOCUL TERMIC ESTE O URGENTA MEDICALA! Netratat la timp si corect, el poate duce la coma ireversibila si la moarte!
Temperatura corpului ajunge la 40-41 de grade. Elementul cheie este aparitia dezorientarii! Pielea este rosie, calda si USCATA! In ciuda temperaturii ridicate, persoana nu mai transpira.
Are dificultati de mers, este anxioasa, confuza, iritata ba chiar agresiva. Respira superficial si repede. Pulsul este rapid (ajunge usor si la 160 batai/minut). Isi pierde cunostinta intrand in coma. Pot aparea si convulsii - contractii spasmodice ale membrelor si trunchiului
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.
Printeaza subiectul
RSS Feed