Nivel: Senior
Inregistrat: 1/8/2007 Mesaje: 6843
| As dori sa aflu mai multe amanunte despre comotiile celebrale:
1. daca se transmit ereditar 2. care sunt factorii care pot duce la o comotie celebrala 3. cum se poate "impiedica" o comotie cerebrala
Acum o luna de zile am fost la medicul ginecolog sa imi prescrie anticonceptionale si aproape ca a tipat la mine cand i-am raspuns ca sunt fumatoare "cum, tu esti fumatoare si ti se prescriu anitconceptionale????? Crezi ca merita sa iti risti viata cu o comotie cerebrala pentru a te feri de a ramane insarcinata???"
Acum, stiind bine si istoria familiei mele, bunicul paralizat la pat dupa cea de a -3-a comotie, viata mea fiind si foarte "activa" din punct de vedere a stresului ( nu sunt o persoana foarte calma, ba deloc ) am intrat putin in panica, si da, as dori sa aflu mai multe detalii despre aceasta boala, pt ca am senzatia ca sunt cam disponibila de a o primi
Multumesc anticipat |
|
Nivel: SAFIR
Inregistrat: 2/26/2006 Mesaje: 16505
| Cristy, iata ce se intelege prin comotie cerebrala, conform site-ului sfatul medicului.ro:
"Comotia este leziunea cerebrala cauzata de un traumatism la nivel cranian sau la nivelul intregului corp. Este cea mai usoara leziune cerebrala primara aparuta dupa un traumatism si este rezultatul actiunii fortelor mecanice asupra craniului si creierului in momentul impactului. In urma traumatismului se produc modificari temporare ale fiziologiei neuronale."
Dar in anii trecuti, in categoria comotiilor cerebrale erau incluse si A.V.C.-urile(accidentele vasculare cerebrale) si ma gandesc ca la asta faci tu referire. In acest caz, fumatul si mostenirea genetica fac parte dintre factorii de risc!
"FACTORII DE RISC Persoanele care sunt mai expuse unui asemenea accident, prezinta anumiti factori de risc. Obezitatea, fumatul, sedentarismul, consumul excesiv de alcool si o dieta inadecvata sunt factorii controlabili. Renuntarea la aceste obiceiuri si adoptarea unui stil corect de viata pot scadea riscul imbolnavirii.
Factorii necontrolabili tin de virsta (dupa 55 de ani, riscul se dubleaza la fiecare 10 ani) si de istoricul familiei. Sunt predispusi si cei suferinzi de boli cardiovasculare, diabet, femeile afectate de schimbari hormonale dupa nastere sau menopauza."
Pentru orice alte intrebari, iti stau la dispozitie! |
|
| Din punct de vedere medical nu am stiut sa fac diferenta intre comotie cerebrala si accident vascular...
Din factorii enumerati, cei cu care ar trebui sa ma "confrunt" intr-un fel sau altul sunt fumatul (offff, iar fumatul )si un control asupra dereglrarilor hormonale, asa ca ar trebui sa renunt la anticonceptionale. Poate putin sa lucrez si la sedentarism, ca m-am cam lipit rau de tot de sofa si de scaun in ultima perioada.
Stresul poate fii un factor de risc? Pentru ca ma gandesc serios la o schimbare radicala in viata mea.... |
|
| |
|
| Stressul este unul dintre cei mai noi factori de risc inclusi pe lista, in cazul AVC-ului, mai ales daca se regaseste la o persoana hipertensiva! Ai grija, mami!Poate ca e momentul sa reevaluezi prioritatile din viata ta! Pupici de la noi, sa-ti fie bine, mereu! |
|
| Fumatul si accidentul vascular cerebral
Fumatul este principalul factor de risc modificabil pentru accidentul vascular cerebral (AVC), care duce frecvent la invaliditate si chiar la deces.
Riscul de AVC este de 2 ori mai mare la fumatori comparativ cu nefumatorii si creste odata cu numarul de tigari fumate zilnic. Se estimeaza ca pana la 11% din cazurile de AVC se datoreaza tabagismului.
Cauza este reprezentata de nicotina si de monoxidul de carbon din fumul de tigara, ce reduc cantitatea de oxigen din sange si afecteaza peretii vaselor sangvine.
Pentru femei, fumatul asociat cu luarea de anticonceptionale orale creste semnificativ riscul de AVC.
Accidentul vascular cerebral consitituie a treia cauza de deces in tarile occidentale, dupa infarctul miocardic si bolile cardiovasculare. Numeroase studii epidemiologice au indicat fumatul drept un factor de risc major pentru AVC. In prezent se dispune de dovezi concrete ca tabagismul in sine este o cauza de AVC. Exista o stransa legatura intre tipul de AVC, cantitatea de tutun consumata si efectele renuntarii. Riscul relativ al fumatorilor inraiti (> 40 tigari pe zi) este de 2 -4 ori mai mare decat cel al nefumatorilor. Prin urmare, fumatul este un factor de risc independent pentru accidentul vascular cerebral, in special pentru AVC ischemic. Toti fumatorii care renunta la acest obicei vor beneficia de reducerea riscurilor de AVC ischemic, indiferent de gradul de expunere anterioara la fumul de tigara. La 2 ani dupa sevrajul tabagic, riscurile scad cu 50%, iar in termen de 5 ani, riscul de AVC revine la normal (este egal cu cel al populatiei generale).
ro.medic |
|
Inregistrat: 1/10/2007 Mesaje: 5597
|
Asa e,fumatul nu prea merge cu anticonceptionalele , desi majoritatea femeilor privesc acest aspect ca pe ceva nesemnificativ,insa mai tarziu,nu stii niciodata cand pica drobul de sare. Asa ca ,ori schimbi metoda contraceptiva,ori te lasi de fumat. Cu stressul,ce sa zic...?? |
|
Nivel: SMARALD
Inregistrat: 7/22/2007 Mesaje: 11814
| Cristy, nu am stiut ca tu fumezi?(cine vorbeste o alta fumatoare) Foarte multi bolnavii cardiovascularii fac comotie cerebrala,sau dupa operatii de cord au marea sansa (daca nu inceteaza cu fumatul,mincarea grasa)de a avea comotie cerebrala.Fumatul este foarte periculos,nu zic nu dar am intilnit multi oameni care au fumat 40 de ani si nu au nici un fel de probleme de genul asta. Cristy in schimb sportul invinge toate bolile si asta macar de 2 ori pe saptamina sa iesi sa te plimbi singura ,ajuta si la stress.Eu in fiecare seara ies sa fac citeva ture singura sa-mi limpezesc gindurile,cit despre stress aici cu toti sintem stresati,viata ,munca este in asa fel ca nu poti sa nu fi stresat.Ai grija de tine,mamy! |
|
| shirel wrote:cit despre stress aici cu toti sintem stresati,viata ,munca este in asa fel ca nu poti sa nu fi stresat.Ai grija de tine,mamy!
Da, uite un motiv in plus pentru care nu mai vizionez TV aproape deloc..., cel mai important fara stiri, fara ziare... decat sa
Cu sportul mai greu, nu prea am timp, doar daca ma eliberez putin de toate cele...
Ehei, tigara, aici ceva probleme.... ... mai grele... sa vedem cum reusesc sa ma autoconving |
|
| Cristy wrote:Da, uite un motiv in plus pentru care nu mai vizionez TV aproape deloc... , cel mai important fara stiri, fara ziare... decat sa Cu sportul mai greu, nu prea am timp, doar daca ma eliberez putin de toate cele... Ehei, tigara, aici ceva probleme.... ... mai grele... sa vedem cum reusesc sa ma autoconving
Apropos de tv,daca iti spun la ce ne uitam la tv eu si sotul meu o sa razi in gura mare. Ne uitam la desene animate,de cred ca o sa fim experti cand va trebui sa ii selectam la micuta noastra la ce desene sa se uite. La stiri foarte rar,desi nu e practic ,ca pierzi contactul cu realitatea si cu noutatile,dar lumea e asa ahtiata dupa stiri,incat aflam de la altii esenta , nu ne mai stresam aiurea cu toate tragediile de la tv.Ziare nu citim,decat atunci cand cautam ceva anunturi despre chestii care ne intereseaza si sa stii ca intr-adevar am eliminat o sursa de stress in felul asta. Mama doar ma terorizeaza la telefon cu chestii de genul ca, X l-a omorat pe Y,a violat pe Z sau nebunii de astea, pana ii zic sa inceteze , ca imi ajung problemele de zi cu zi,nu mai am chef sa iau pe creier si necazurile altora,in care oricum nu pot da nici o mana de ajutor,iar sa ma pun in situatia lor m-ar deprima si mai tare. |
|
| oanalaurisa wrote:
Apropos de tv,daca iti spun la ce ne uitam la tv eu si sotul meu o sa razi in gura mare. Ne uitam la desene animate,de cred ca o sa fim experti cand va trebui sa ii selectam la micuta noastra la ce desene sa se uite. La stiri foarte rar,desi nu e practic ,ca pierzi contactul cu realitatea si cu noutatile,dar lumea e asa ahtiata dupa stiri,incat aflam de la altii esenta , nu ne mai stresam aiurea cu toate tragediile de la tv.Ziare nu citim,decat atunci cand cautam ceva anunturi despre chestii care ne intereseaza si sa stii ca intr-adevar am eliminat o sursa de stress in felul asta. Mama doar ma terorizeaza la telefon cu chestii de genul ca, X l-a omorat pe Y,a violat pe Z sau nebunii de astea, pana ii zic sa inceteze , ca imi ajung problemele de zi cu zi,nu mai am chef sa iau pe creier si necazurile altora,in care oricum nu pot da nici o mana de ajutor,iar sa ma pun in situatia lor m-ar deprima si mai tare.
Problema este ca stirile in Israel sunt atat de stresante, conflictele de pe aici, politica, .... si inca ceva, este aproape imposibil sa ramai "rupta de realitate" in Israel.... trust me !!!
Iar TV cat mai putin, doar daca fac maraton de filme pot fi si animante... cateodata ma vede sotul ca am uit cu fetele la serialele lor animate si imi spune ca sunt dusa cu pluta... |
|
| Cristy wrote:Problema este ca stirile in Israel sunt atat de stresante, conflictele de pe aici, politica, .... si inca ceva, este aproape imposibil sa ramai "rupta de realitate" in Israel.... trust me !!! Iar TV cat mai putin, doar daca fac maraton de filme pot fi si animante... cateodata ma vede sotul ca am uit cu fetele la serialele lor animate si imi spune ca sunt dusa cu pluta...
Mama vine la noi in vizita si zice ca noi nu suntem oameni seriosi,ca cica oamenii seriosi nu se uita la desene ,dar crede-ma ca noaptea de exemplu,la Cartoon Network era inainte un canal cu filme TCM,cu filme vechi si nu mai este in oras la noi,ca astia de la cablu au renuntat la canalul ala,asa ca merge dupa ora 24 numai Tom si Jerry,Looney Tunes,Johnny Bravo,desene numai bune pentru oameni seriosi ca noi |
|
| Fetelor,fara suparare, haideti sa pastram tema topicului! |
|
Nivel: SMARALD
Inregistrat: 3/23/2007 Mesaje: 12042
| Cristy wrote:... Ehei, tigara, aici ceva probleme.... ... mai grele... sa vedem cum reusesc sa ma autoconving
fac galerie Cristy, hai ca poti, trebuie doar sa vrei :801:
Tatal meu a suferit un AVC la varsta de 30 de ani, lucra intr-un ritm infernal, departe de parintii lui, foarte bolnavi atunci. Stressul a fost cauza si oboseala excesiva, e o persoana foarte activa, nu a fumat niciodata si nu a consumat alcool in exces. Sedentar nu poate fi vorba. |
|
| Miri wrote:Fetelor,fara suparare, haideti sa pastram tema topicului!
Scuze,Miri! De aceea am deschis un topic discutii despre orice , ca mi-am dat seama ca o cam deviem pe alocuri Scuze inca o data! |
|
|