Colivii si accesorii pentru pasari
Subiectul anterior · Subiectul urmator
AdrianaC
Scris: Friday, October 15, 2010 11:47 AM
Avatar
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 17818
Colivii si accesorii pentru pasari
Ca sa iti aduci acasa pasarea pe care ai cumparat-o ai nevoie de o colivie. Adu-ti aminte,chiar si pasarile care ies din colivie ca sa se socializeze petrec destul timp in ea. E bine sa iei o colivie mai mare in caz ca pasarea se zbate si vrea sa iasa ,ca sa nu se raneasca. Distanta dintre bare sa fie mai mica decit marimea capului ei. Usa sa fie suficient de mare incit sa–ti intre usor mana ca sa scoti si sa bagi pasarea. Zavorul usii sa fie rezistent. Unii stapani mai pun si o clama sau un lacatel. Papagalilor le place sa se miste si trebuie sa aiba o colivie mare si inalta. Canarilor le place sa zboare si trebuie sa aiba o colivie mare si lunga care sa le permita zborul. Papagalii cu creasta mare si coada lunga au nevoie de o colivie suficient de mare ca sa nu se loveasca. Marimea coliviei recomandata de veterinar este de obicei mai mica decit normal, pentru acea specie. Pasarea ta va fi fericita intr-una mai mare. Coliviile patrate sau rectangulare sint cel mai usor de curatat si sint mai sigure pentru pasare. Cel mai bun material este metalul pentru ca e usor de curatat si dezinfectat si rezista la loviturile cu ciocul a pasarii. De obicei, coliviile au un capac care se indeparteaza atunci cid faci curatenie. Pe fund se pune un ziar si trebie schimbat zilnic. Nu puneti ceva de lemn pe jos pentru ca pasaera poate inghiti bucatele si ii poate irita gatul.


Locul coliviei : puneti colivia la nivelul pieptului. Daca o puneti mai jos, pasera va fi nervoasa si se va simti vulnerabila, daca o puneti mai sus, se va simti superioara,caci la pasari,mai sus inseamna superior. In salbaticie, pasarile dominatoare stau pe crengile de sus. Puneti pasarea intr-un loc insorit. Daca este sociabila,puneti-o intr-un loc cu activitate, daca nu, va fi mai fericita intr-un loc linistit. Coliviei ii sint necesare locuri de cocotat, vase de pus mancarea , oglinzi, cuibar, o panza de acoperit si jucarii. Asigura-te ca pe langa acestea pasarea are loc suficient.

Locuri de cocotat : Pasarile petrec cel mai mult timp in picioare ,astfel ca sint necesare locuri de cocotat de toate marimile. Ar fi mai potrivite crengute naturale decit inlocuitorul de lemn. Cele mai potrivite sint cele de lemn de frasin, de ulm, de singer sau magnolia. Merg si betisoare din vie. Taiati crengutele de marimea custii, ciopliti-le si spalati-le cu detergent, si lasati-le la soare. Curatati-le de oua de insecte, altfel acestea vor napadi crenguta. Sint foarte bune si franghiile de bumbac netratat. Asteptati-va ca pasarea sa mestece totul in afara de cusca si de vasele de mancare. Nu sint recomandate betisoarele de plastic pentru ca pasarea poate cadea de pe ele si se poate rani.

Vasele: Vasele terbuie sa fie potrivite ca marime. Cele pentru mancare si apa trebuie sa fie usor de inlocuit pentru ca acest lucru trebuie facut zilnic. Cele din otel inoxidabil sau din plastic se curata foarte bine. Se pot folosi si cele potrivite porcilor de guineea. Asigura-te ca pasarea stie cum sa le foloseasca si ca sint usor de umput si de spalat. Pentru a le curata folositi o periuta.

Uneltele de facut toaleta pasarii: Acestea includ “forfecute” de taiat unghiile,o sticluta de spray si o cadita.

Cuibarul: poate fi folosit si ca locul pasarii de ascuns. Poate fi atasat in partea de sus a custii si trebuie sa fie usor de inlocit si de curatat.

Cirpa de acoperit: Este folosita ca sa faca pasarea sa inteleaga ca ca e timpul sa taca si sa doarma. Poate fi folosita o carpa mai veche sau o fata de perna. Nu trebuie folosita in semn de pedeapsa sau in afara orelor de somn!

Jucariile:Trebuie sa fie multe jucarii. Cu astea isi ocupa timpul paasrea cit stapanii sin plecati. Pasarilor mici le plac jucariile mici. iar cele mari se joaca cu ciocul, cu limba si cu picioarele cu jucarii pe masura, asa ca alegeti obiecte din lemn non-toxic sau din plastic. Verificati zilnic jucariile. Daca le schimbati locul saptamanal, ii veti pastra treaz interesul pasarii pentru ele. O pasare plictisita risca probleme de comportament si de sanatate.

Salubritate: Toate acestea trebuie sa fie curatate in apa fiebinte cu sapun sau in masina de spalat vase. Dezinfectarea se poate face amestecand inalbitor cu apa. Curatati-le departe de pasare, uscati-le la aer inainte de a le pune inapoi. Nu folositi inalbitori parfumati pentru ca dauneaza cailor respiratorii ale pasarii.

Fiecare specie necesita documentare asupra nevoilor ei de mancare si socializare. Cele mai sus mentionate sunt un bun prim-pas.
AdrianaC
Scris: Friday, October 15, 2010 11:50 AM
Avatar
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 17818
Amplasarea coliviei
Colivia perusului NU trebuie asezata in bucatarii (pericol de toxicitate datorita gazului emanat de articolele de menaj confectionate din teflon!) si nici in bai. Aveti grija sa nu o plasati totusi in locuri unde pasarea sa se simta izolata, departe de activitatea umana din locuinta. Perusul se plictiseste foarte repede si are nevoie de interactiuni umane cat mai frecvente. Nu asezati colivia pe podea, ea trebuie amplasata la inaltime pentru ca pasarea sa se simta in siguranta (ideal la nivelul ochilor, minimul fiind 1m inaltime deasupra podelei). Colivia nu trebuie asezata in locuri in care sunt curenti de aer si nici in camere unde sunt variatii mari de temperatura. Temperatura ambientala C. Pe timpul verii, nu plasati colivia in?ideala pentru perusi este de 20-25 calea curentilor de aer conditionat. Amplasati colivia departe de geamuri, in locuri luminoase, dar in nici un caz sub lumina directa a soarelui.


Igiena. Curatarea coliviei si a accesoriilor.
Igiena este un factor extrem de important, mult mai important decat ne vine sa credem, in mentinerea sanatatii pasarilor. Asternutul de pe fundul coliviei trebuie inlocuit zilnic. Incercati sa curatati imediat materiile fecale cazute pe fundul coliviei sau pe barele ei, odata intarite acestea sunt mult mai dificil de indepartat. De asemenea, retineti ca hrana umezita si fecalele atrag foarte repede insectele si dezvolta foarte usor bacterii. Saptamanal va trebui sa curatati colivia in intregime. Clatiti cu apa din abundenta si lasati colivia sa se usuce complet inainte de a pune pasarea in ea.
Bolurile de mancare si apa, adapatoarea trebuiesc spalate zilnic cu apa si putin detergent. Aveti grija sa indepartati toate resturile si mizeria, in special in cazul adapatorilor. Saptamanal le puteti dezinfecta si pe acestea, cu apa fiarta. Clatiti din abundenta pentru a va asigura ca pasarea nu va ingera substantele toxice cu care le-ati spalat.
Jucariile, stinghiile si celelalte accesorii din colivie trebuiesc si ele spalate si curatate de indata ce sa murdaresc sau umezesc. Umezeala este inamicul numarul unu! Uscati bine toate aceste obiecte inainte de a le reintroduce in colivie.
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.