Nivel: Avansat
Inregistrat: 1/11/2018 Mesaje: 1211
| Adina Mariana wrote:Fetelor Luca nu mananca absolut nimic.Tot ce ii bag in gura scuipa afara,face gag se zbate in scaun si incepe sa planga pana il scot.Este un chin si am asteptat enorm clipa diversificarii.Am incercat si blenduit,si pisat cu furculita,si autodiversifucare nu este curios,nu atinge nimic,nu vrea pur si simplu.Sunt foarte suparata si speriata ...nu imi imaginam ca pot trece prin atatea stari si ca al meu copilas nu va fi un mancacios.Ma asteptam sa aiba zile cand refuza dar nu total orice i-as da.Ce pot sa fac in aceasta situatie?momentan am incercat doar legume(cartof dulce,dovlecel,pastarnac,morcov)si am inceput de 6 zile.
Adina, sa stii ca de multe ori problemele pt care ne agitam noi ca mamici nu au un fundament real si de fapt vin din faptul ca noi ne-am facut niste asteptari foarte mari care nefiind implinite ne incarca cu stres si ne fac sa vedem ceea ce se intampla ca pe o mare problema cand de fapt ceea ce se intampla este absolut firesc.
Diversificarea este un proces amplu si de durata, este ceva total nou pentru copil si majoritatea au nevoie de mai mult timp ca sa asimileze si sa ajunga sa se bucure de aceasta noua experienta... or fi unii copii care din prima zi se arata incantati si se pun serios pe mancat, dar nu cred ca asta se intampla pentru majoritatea copiilor. Cand vine vorba de stat un fundulet, mers etc mereu spunem ca fiecare bebelus are ritmul sau dar cumva uitam ca asta se aplica si cand vine vorba de diversificarea alimentatiei. A spune, de maine incepem diversificare si ma astept ca bebe sa fie un mancacios e cumva echivalent cu a spune... la 6 luni il pun prima oara in fundulet si o sa stea fara probleme, la 7 luni il pun in 4 labe si o sa mearga dea busilea etc...
Voi abia ce ati inceput, 6 zile e extrem de putin, nu cred ca ai un motiv serios pentru care sa fii asa speriata, cred in schimb ca ti-ar prinde bine sa te desprinzi de asteptarile tale ridicate si sa iei lucrurile ca atare si sa il insotesti pe Luca in aventura asta cu mancatul cat mai relaxata, calma, iubitoare, rabdatoare si cu multa empatie...
Starea de spirit al celui ce înso?e?te copilul la masa este importanta, bebe are parte de experien?e noi, poate fi nesigur… cu siguran?a nu e încurajator sa aiba langa el o mama prin mintea careia trec o gramada de griji “sa nu cumva sa se inece copilul” / “aoleu ce mizerie” / “iar am gatit degeaba” / "nu o sa manance niciodata..." / "o sa se imbolnaveasca pt ca nu mananca" etc...
Eu incercam destul de des sa imi reamintesc ca datoria mea nu este sa o fac sa manance toata mancarea pe care i-o pun în fa?a / sa manance orice preparat îi gatesc, în schimb eu sunt datoare sa îi ofer cat mai des ocazia de a experimenta în ritmul ei mancare sanatoasa si diversificata (gusturi ?i texturi diferite) în contexte diferite (ex: în scaunul ei acasa cu mine, la masa cu multe persoane, in natura, la restaurant etc) si mai ales datoria mea este sa am incredere maxima in copilul meu si sa ii arat asta.
Eu inainte de a incepe diversificarea am citit si cartea Diversificare naturala (care este despre autodiversificare, insa eu cred ca poate fi o lectura utila si pt cineva care are in plan sa faca o diversificare clasica), pe mine m-a ajutat sa imi formez a?teptari realiste cu privire la cat mananca copilul, de regula primele luni sunt pentru explorare, la unii copii dureaza mai mult pana se pun mai serios pe mancat. Asa cum am mai spus e nevoie de multa rabdare ?i încredere maxima în copil!
|
|
Inregistrat: 1/11/2018 Mesaje: 1211
| Am dat save din greseala mai repede la mesajul anterior si mai voiam sa scriu ceva:
- nu ezita sa il iei in bratele tale la masa daca simti ca nu se simte confortabil in scaun - oboseala saboteaza foarte tare mesele, mai ales acum la inceput cand e mai mult explorare l-as pune la masa oricand se nimereste sa fie intr-o forma buna, ideal ar fi sa nu fie cu stomacul plin dar nici flamand, deci nu as tine cont daca e sau nu o ora potrivita pt masa - daca simti ca inca nu e pregatit, pune-l pur si simplu la masa cu tine, tu mananci ii pui si lui putina mancare si il lasi si pe el sa faca ce vrea
Fetita mea in primele zile se strmba si se scurtura de fiecare data cand baga ceva in gurita, uneori face si gaguri, insa ea era atat de curioasa incat nu se lasa si tot incerca una alta si era tare incantata sa stea cu noi la masa. La primele mese a inghitit foarte putin si cred ca uneori inghitea accidental pt ca ii ramaneau bucatele mici in gurita, treptat a invatat sa controleze mancarea in gura.. Cantitativ probabil ca a mancat si ea foarte putin la inceput, dar mie mi se parea ca merge bine diversificarea pentru ca o vedeam mereu curioasa sa exploreze si sa guste ce ii dau, se bucura de noua activitate chiar daca se stramba si se scurtura foarte des cand testa ceva nou. (Noi am facut autodiversificare, nu i-am bagat nimic in gura, am lasat-o pe ea sa decida ce/cat...cel mult o mai ajutam la alimentele care erau mai alunecoase si ii tot scapau din manuta pana sa le bage in gura, i le tineam eu si ea cu manuta tragea de mana mea ca sa le duca la gura).
Sper sa te linistesti si sa nu iti pierzi speranta cu privire la diversificare, va doresc sa ajungeti sa va bucurati de mesele alaturi de puiul vostru.
|
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 8/16/2017 Mesaje: 6009
| Mirela,Blu,Ella30,Nicole va multumesc frumos pt.sfaturi si incurajari.Am citit mesajele si ma bucur ca ma intelegeti si sustineti.O sa pun in aplicare sfaturile voastre si o sa incerc sa gandesc mai limpede si mai ales sa fiu linistita in preajma lui iar daca situatia continua la fel fac pauza 2,3,4 zile si reiau dar imi pun ordine in ganduri ca asa nu se mai poate si sper sa imi raspunda si pediatrul ca i-am lasar un mesaj.Ma simt destul de rau si nu e bine asta nici pt.mine si nici pt.Luca ca ma simte. Nicole ai dreptate...principala problema de la inceput a fost ca am avut prea mari asteptari de la el si am spus ca sigur va fi un mancacios si acum probabil sunt dezamagita. Inca odata va multumesc frumos si va imbratisez |
|
Inregistrat: 11/11/2018 Mesaje: 1080
| |
|
Nivel: Ambasador
Inregistrat: 8/1/2018 Mesaje: 685
| Vai Adina, parca ma vad pe mine luna viitoare prin ce ai scris. Ma agit de pe acum cu ce scaun sa iau, lingurite, canite.. Si parca vad ca o sa manânc la piureuri de o sa mi se acreasca sotul de mic a fost mega mofturos, eu am mâncat orice de la oricine acum sa vedem mandretea pe cine mosteneste, ca asa, personalitate are cu sacul. Sunteti la inceput, rabdare, am vazut ca multe mamici spun ca e dificil la început. |
|
| Andra09 wrote:Vai Adina, parca ma vad pe mine luna viitoare prin ce ai scris. Ma agit de pe acum cu ce scaun sa iau, lingurite, canite.. Si parca vad ca o sa manânc la piureuri de o sa mi se acreasca sotul de mic a fost mega mofturos, eu am mâncat orice de la oricine acum sa vedem mandretea pe cine mosteneste, ca asa, personalitate are cu sacul. Sunteti la inceput, rabdare, am vazut ca multe mamici spun ca e dificil la început. Poate o sa ai o surpriza si o sa iti pape.Eu ma asteptam sa pape si nu vrea,tu te astepti sa nu pape si poate o sa ramai surprinsa.Nu zice hop pana nu vezi cum este si eu i-am luat de toate si in toate formele dar...fara succes.Iar pireurile sau alimentele care raman de el le arunc pt.ca nu am nici o pofta sa le mananc daca nu il vad si pe el ca mananca.Eu nu cred sa mosteneasca pe cineva treaba asta cu mancatul,fiecare copil si om este unic.Poate acum nu papa dar peste ceva timp nu il pot opri.O sa vedem.Azi am incercat sa fiu mai linistita,sa nu ii mai pun bavetica,sa nu ii sufulc manecile,sa nu creez atmosfera aceea ca acum trebuie neaparat sa mancam.Ci pur si simplu l-am pus in scaun sa se uite la mine cum mananc si dupa l-am intrebat vrei?si a deschis gurita.I-am dat iaurt ceea ce pana acum nu i-am dat si vad ca ia placut.Acum o sa vad zilele viitoare daca nu ii plac legumele sau ia placut prea mult iaurtul.Trebuie foarte multa rabdare clar. |
|
Inregistrat: 5/13/2018 Mesaje: 1731
| Eu cred ca o atitudine pozitiva legat de diversificare este cea mai buna solutie, indiferent daca incepem cu piure, bucati, fructe sau legume, etc. Patrick la inceput nici nu voia sa guste, cel mult le stalcea si le arunca pe jos. Nu ma lasa sa ii dau nimic eu cu lingurita, doar sa pape singur si bineinteles ca nu ajungea nimic in gurita. Dar am fost relaxata si am continuat sa ii ofer, ba chiar mi-am mutat eu farfuria pe masuta lui, pt ca incepuse sa vrea doar din farfuria mea si cu tacamul meu Acum asa mancam. Ii dau si lui tacam, mai ii bag si eu in gurita, mai baga si el, mai cu manuta. Dar a inceput sa manance destul de recent, dupa 10 luni. O chestie pe care am observat-o la Patrick este ca mereu a preferat mancarea gatita, in locul legumelor fierte. E logic oarecum, caci e mai gustoasa. Incearca sa ii dai din mancarica voastra inainte sa adaugi sare si vezi cum reactioneaza(bineîn?eles fara zahar, prajeli, afumatura) |
|
| Ms pt.sfaturi Alle dar al meu nu vrea sa exploreze singurel.Ii pun bacatele pe masa si nici nu le atinge.Este cand se uita la ele si inca se fereste doamne fereste sa le atinga.Lingura sau canita cu apa nici atata.Asa ca ce reusesc eu sa ii bag in gurita 2,3 varfuri de lingura si cam atata.Alataieri si ieri i-am dat branza si iaurt.Astea vad ca ii plac in sensul ca nu plange,deschide gura chiar daca mai scuipa dar ma bucur ca este un progres.Cu rabdare sper sa inceapa si legume sa mai pape...fructe doar de la 7 luni intentionez sa ii dau.Asa treptat are timp.pt.toate.Luna asta imi este important sa ii introduc daca reusesc cat mai multe legume permise,carne,branza,ou,gluten si cereale dar nu stiu daca voi reusi pe toate.Daca nu...de la 7 luni in sus. Doamne Ajuta la toata lumea! |
|
Inregistrat: 7/29/2013 Mesaje: 2806
| Adina, Luca înca e fff mic! Nu te panica! Tu continua sa îi pregatesti mâncare sanatoasa si trebuie sa reusesti pâna la urma! Cu calm, veti descoperi împreuna ce etapa faina e asta! Legat de fructe, in prima luna i-am dat Anei doar legume, le-a devorat, dar când am introdus fructele nu i-au placut deloc! Daca as lua-o de la capat, cred ca nu m-as mai axa doar pe legume in prima luna, ci as mai strecura si fructe. (eu am inceput diversificarea la cinci luni si jumatate, cu acordul pediatrei si a fost f ok) |
|
Inregistrat: 7/29/2013 Mesaje: 2806
| Un sfat de care am tinut cont era acela de a nu aseza copilul în scaun când îi e fff foame, dar nici când e satul de laptic. Totodata, daca nu manca la masa, nu ii ofeream imediat lapte, pt a nu asocia refuzul solidelor cu primirea imediata de lapte matern sau praf. |
|
Inregistrat: 10/2/2018 Mesaje: 652
| Buna mamici. Ne primiti si pe noi in grup? Bebelina Diana s-a nascut de doua saptamani. Inca ne acomodam, pe cat se poate. Deocamdata alaptarea e un fiasco total. Nu am lapte, iau cu pompa toata ziua sa aiba de o masa, si dupa masa aceea ne chinuie colicile cam 6 ore si nu ne foloseste nimic. Sotul zice sa-i dau pace, sa ramanem cu lapte praf si gata, ca e mai linistita asa, fara dureri atat de crunte. Intrebarea mea ar fi...laptic praf cat de des ar trebui sa-i dam? Din spital ni s-a zis cam la 4 ore. Ea ziua moare de foame dupa doua ore. Noaptea daca nu as trezi-o,ar dormi si 6 ore...si revenind la bunici, soacra e acum la noi si zice sa-i dam cand cere, ca de-asta cere,ca ii e foame,ca-si mananca manutele. Bun,e si asta o logica,dar ea e mancacioasa,ar putea manca din ora in ora. |
|
Inregistrat: 5/13/2018 Mesaje: 1731
| Andre, felicitari pentru minunea ta. Sa fie sanatoasa si sa creasca mare si voioasa Legat de lapte praf nu stiu ce sa iti spun Nu suge deloc daca o pui la san? |
|
Inregistrat: 10/2/2018 Mesaje: 652
| Alle.p wrote:Andre, felicitari pentru minunea ta. Sa fie sanatoasa si sa creasca mare si voioasa Legat de lapte praf nu stiu ce sa iti spun Nu suge deloc daca o pui la san?
Multumim. Nu, deloc. Nu prea am sfarcuri sa apuce si cand vede ca nici nu curge,se enerveaza si e taraboiul cat casa
M-am asteptat sa fie greu partea de alaptat. M-am bazat pe faptul ca na,acum exista pastile care sa stimuleze lactatia si poate e mai bine. Toata ziua abia strang 60-70 ml sa fie de o masa.... Femeile din neamul nostru sunt toate soi rau. Avem deja cateva generatii care nu au reusit sa alapteze, dar eu m-am gandit ca voi fi exceptia |
|
Inregistrat: 11/11/2018 Mesaje: 1080
| AndreV wrote:Multumim. Nu, deloc. Nu prea am sfarcuri sa apuce si cand vede ca nici nu curge,se enerveaza si e taraboiul cat casa M-am asteptat sa fie greu partea de alaptat. M-am bazat pe faptul ca na,acum exista pastile care sa stimuleze lactatia si poate e mai bine. Toata ziua abia strang 60-70 ml sa fie de o masa.... Femeile din neamul nostru sunt toate soi rau. Avem deja cateva generatii care nu au reusit sa alapteze, dar eu m-am gandit ca voi fi exceptia Buna si bine ai venit! Cat scoti la pompa este irelevant. Eu alaptam exclusiv si nu scoteam la pompa 60 cand ma mulgeam sa plec undeva. In legatura cu sfarcurile, nici eu nu aveam dar am folosit mameloane de silicon si incet incet le-am scos si bebe a acceptat sanul simplu. Poti incerca sa ii dai san ori de cate ori plange si dupa ce simti ca goleste sanul ii dai biberon (completare). Daca ai succes asa dupa poti scoate cate 5-10ml de lapte praf pe zi si tinut bebe la san cat mai mult pentru a stimula sanul. Eu reusisem tehnica asta dar la noi era vorba de o problema medicala (a mea) si tot la lapte praf am ajuns din pacate. Succes! |
|
Inregistrat: 6/15/2018 Mesaje: 1353
| AndreV wrote:Buna mamici. Ne primiti si pe noi in grup? Bebelina Diana s-a nascut de doua saptamani. Inca ne acomodam, pe cat se poate. Deocamdata alaptarea e un fiasco total. Nu am lapte, iau cu pompa toata ziua sa aiba de o masa, si dupa masa aceea ne chinuie colicile cam 6 ore si nu ne foloseste nimic. Sotul zice sa-i dau pace, sa ramanem cu lapte praf si gata, ca e mai linistita asa, fara dureri atat de crunte. Intrebarea mea ar fi...laptic praf cat de des ar trebui sa-i dam? Din spital ni s-a zis cam la 4 ore. Ea ziua moare de foame dupa doua ore. Noaptea daca nu as trezi-o,ar dormi si 6 ore...si revenind la bunici, soacra e acum la noi si zice sa-i dam cand cere, ca de-asta cere,ca ii e foame,ca-si mananca manutele. Bun,e si asta o logica,dar ea e mancacioasa,ar putea manca din ora in ora.
Depinde cat de des cere si ce cantitate ii faci, de exemplu Luca ar fi mancat mai mult decat era indicat pentru varsta lui, pe cutia de lapte praf scrie orientativ cam cat ar trebui sa manance un bebe in functie de varsta dar unii sunt mai haplea si daca primesc mai putin decat ar manca cer urmatoarea masa mai repede. Ideea este ca daca mananca mai des apar tulburarile digestive, de aici si faimoasele colici. Mie atat neonatologul, cat si consultantul in alaptare, osteopatul mi-au zis ca la cerere nu inseamna hranit des la fiecare plans, in niciun caz mai devreme de 2 ore. |
|
|