|
Nivel: RUBIN
Inregistrat: 3/29/2007 Mesaje: 22799
| Cine ridica primul piatra?
Odinioara traia un brutar care facea o paine foarte gustoasa si pufoasa. Intr-una din zile, brutarul pleca sa cumpere de la un taran niste unt. La intoarcere cantari bucatile cumparate deoarece i se paru ca marfa era prea usoara comparativ cu ce comandase el. In loc de un kilogram, vazu la cantar ca a fost tras pe sfoara cu cel putin 200 de grame la fiecare calup de unt in parte. Omul, suparat foc de aceasta inselatorie, se hotari sa mearga la tribunal. Imediat cum ajunse la judecatorie, ceru de indata pedepsirea faptasului. La scurt timp, la tribunal a fost adus taranul ca sa isi explice faptele. Judecatorul incepu de indata sa il ameninte pe parat: - Dacã este adevãrat ce spune brutarul, cã ii tragi pe oameni la cantar, vei plati pentru fapta ta cu inchisoarea. Taranul se scuza de indata: - Sa-mi fie cu iertare, domnule judecator, dar sunt nevinovat. Brutarul sari de indata ca ars auzind vorbele taranului: - Cum indraznesti sa minti ? Azi am luat de la tine cateva bucati de unt si in loc de un kilogram, fiecare calup cantarea 800 de grame. Acest sarlatan minte nestingherit, domnule judecãtor, trebuie sa-l inchideti ca sa nu mai pacaleasca si pe altii! Judecatorul ceru taranului socoteala pentru vorbele sale, iar acesta isi continua pledoaria: - Intr-adevar, de la mine a cumparat brutarul unt in cursul zilei de astazi. Dar, vedeti dvs, eu nu am prea multi bani. Mi-am cumparat un cantar, dar pentru greutati nu am mai avut bani. Asa ca pe un brat al cantarului pun un calup de unt, iar pe celalalt o paine luata de la brutar. Conform spuselor brutarului, painea sa cantareste un kilogram, dar daca acest lucru este fals, eu nu am de unde sa stiu. Judecatorul, ca sa vada cine minte cu adevarat, lua o paine si o cantari. In acest mod taranul scapa cu fata curata de la propria judecata, iar acuzatorul ajunse la inchisoare in locul paratului. El era cel care isi mintea clientii pentru ca vestita sa paine cantarea 800 de grame, nu un kilogram asa cum pretindea cu nerusinare. Brutarul insela oamenii si tot el cerea ca un om sarac si nevinovat sa fie aspru pedepsit pentru o fapta care semana cu a lui. Atunci cand vrei sa faci o judecata dreapta nu te grabi sa acuzi oamenii fara dovezi. Cel ce vrea sa insele, singur insala. Chiar daca fiecare persoana incearca sa gaseasca tapi ispasitori pentru greselile lor, in final isi ia rasplata pentru ca Dumnezeu ne vede pe toti si cu bune si cu rele. Iar atunci cand il mai descopera si altii, rusinea este cu atat mai mare. De aceea nu te grabi sa sari la beregata altuia, priveste mai intai barna din ochii tai si apoi paiul din ochiul vecinului!
|
Nivel: RUBIN
Inregistrat: 3/29/2007 Mesaje: 22799
| Mi s-a intamplat de cateva ori sa judec pe aproapele meu, sa-l "judec" pentru lucruri pentru care ar fi trebuit sa ma rog si nu sa ridic piatra.De fiecare data cand am avut grija altuia, cand am spus ca eu niciodata n-as face cea ce a facut , am ajuns sa trec si eu prin aceeasi situatie. De multe ori am observat ca suntem mai predispusi sa ridicam piatra, decat sa intindem o mana de ajutor.Oare de ce?Ce trebuie sa facem ca sa invatam ca noi nu suntem cu nimic mai buni decat cel care poate a gresit? |
Nivel: Avansat
Inregistrat: 3/25/2008 Mesaje: 2187
| "OGLINDA LUI GANDHI: Nu stiu daca este adevarat sau nu, dar se spune ca cineva l-ar fi intrebat pe Gandhi in legatura cu factorii care distrug fiinta umana si ca el ar fi raspuns:
Politica fara principii, placerea fara angajament, bogatia fara munca, intelepciunea fara caracter, afacerile fara de morala, stiinta fara umanitate si rugaciunea fara caritate.
Viata m-a invatat ca lumea este amabila daca eu sunt amabil; ca persoanele sunt triste daca eu sunt trist; ca toti ma iubesc daca si eu ii iubesc; ca toti sunt rai daca eu ii urasc; ca exista fete zambitoare daca eu le zambesc; ca exista fete amarate daca eu sunt amarat; ca lumea este fericita daca eu sunt fericit; ca lumea se supara daca eu ma supar; ca exista persoane recunoscatoare daca eu sunt recunoscator;
viata este ca o oglinda: daca zambesc, oglinda imi intoarce zambetul. Atitudinea pe care o am in fata vietii este aceeasi pe care viata o va lua fata de mine.
Cine vrea sa fie iubit, sa iubeasca!
Unicul motiv sa fii fericit este pentru ca tu hotarasti sa fii fericit."
sursa: http://www.numerolight.ro/initieri/oglinda-lui-gandhi
De obicei vezi in cei de langa tine defectele tale, de aceea trebuie sa invatam sa fim mai toleranti, mai rabdatori si mai iubitori, sa acceptam greselile noastre si ale altora si sa invatam sa fim mai buni. |
Inregistrat: 3/12/2006 Mesaje: 3527
| bereea wrote: De multe ori am observat ca suntem mai predispusi sa ridicam piatra, decat sa intindem o mana de ajutor.Oare de ce?Ce trebuie sa facem ca sa invatam ca noi nu suntem cu nimic mai buni decat cel care poate a gresit?
Pentru ca ne lipseste SMERENIA si ne prisoseste MANDRIA! |
Inregistrat: 12/9/2009 Mesaje: 4771
| Sunt de acord cu voi 'Niciodata sa nu spui niciodata 'restul vorbelor sunt de prisos . |
|
Inregistrat: 3/22/2010 Mesaje: 3091
| Bereea,ce povestioara interesanta.Mai e si o vorba ca o paranteza aici:hotul de hot fuge.... Zaza,foarte frumoase randurile alea.Asa e,in viata ni se raspunde cu aceeasi moneda.Totul depinde de noi...
|
|
|