Chiria
Subiectul anterior · Subiectul urmator
Kiki
Scris: Thursday, September 28, 2006 1:30 PM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
Chiriile din Romania, de trei ori mai mari decat in Suedia si Spania


Desi este o tara in care populatia majoritara are venituri foarte modeste, totusi se poate compara cu tari puternic industrializate din mai multe puncte de vedere. Spre exemplu, daca facem o analiza intre nivelul chiriilor practicate in orasele mari de la noi si cele din alte tari europene, cum ar fi Suedia, Spania sau Austria, constatam ca preturile sunt de doua-trei ori mai mari, raportate la puterea de cumparare.

Liviu Voinea, director la Grupul de Economie Aplicata (GEA), ne-a declarat ieri ca in tarile scandinave chiriile sunt foarte mari, comparativ cu cele din tara noastra, fara a se lua in calcul, insa, nivelul de trai. „In Suedia, chiriasii platesc de trei ori mai mult decat ar fi platit in Ro, dar au un salariu de cinci - sase ori mai mare ceea ce inseamna ca la ei chiriile sunt de doua ori mai reduse decat in Ro, raportate la puterea de cumparare“, ne-a explicat Voinea.
Aceeasi concluzie poate fi trasa si in cazul Spaniei, unde tarifele practicate la chirii sunt tot de cateva ori mai mici. „La noi, pe aceasta piata sunt cele mai mari speculatii imobiliare si se spala foarte multi bani“, a completat directorul GEA.

Profesorul de gestiune imobiliara Artur Silvestri ne-a declarat ca „in centrul Vienei poate fi inchiriat un apartament cu 500 euro pe luna, mult mai ieftin decat in centrul Bucurestiului“.

El ne-a explicat ca „la noi locuinta cu chirie este o necesitate, ceea ce nu se poate spune despre Occident, unde poti intra mult mai usor in posesia unui apartament“. In plus, pretul chiriilor in Bucuresti acopera mai mult de o treime dintr-un salariu de 500 euro, considerat a fi „bunicel“, avand in vedere nivelul salarial mult prea scazut.

Si presedintele Camerei de Comert Imobiliare, Emil Giurgiu, ne-a spus ca, intr-adevar, in chiriile sunt echivalente cu cele din sau Ungaria. Mai mult, in zonele periferice din capitala austriaca sau cea ungara, o garsoniera poate fi inchiriata cu acelasi pret cerut de proprietarii „periferici“ din Bucuresti, respectiv 250 euro pe luna. El crede ca aceste cresteri rapide se datoreaza si nivelului la care se situeaza cererea, pentru ca „piata face jocul“.

Agentiile imobiliare au si ele o regula: fug de tarifele mici la chirii. „Cei care se ocupa de inchirieri nu prea sunt incantati de o chirie de 200 dolari, de exemplu, pentru un apartament sau o garsoniera. Agentiile nu fluctueaza pe acest tip de oferta pentru ca nu ar avea cum sa-si acopere costurile“, ne-a explicat Emil Giurgiu.

Mai trebuie spus ca sunt agentii care pun un tarif doar ca sa atraga. Insa, cand potentialii clienti merg la sediul lor, au surpriza sa constate ca „spatiul respectiv“ a fost inchiriat dar... poate alege altceva, la un pret „usor“ mai ridicat. Este ca un fel de reclama mincinoasa, menita doar sa atraga, prin tarife fictive.
De cealalta parte, proprietarii de apartamente, care nu apeleaza la nici un fel de intermediar, si-au invatat si ei lectia. Chiar daca spun ca sunt deschisi la negociere, nu prea sunt tentati sa lase din pret decat in proportie de maximum 2%. Mai mult, flutura pe sub nasul viitorului chirias un contract pe sase luni sau un an, menit sa ofere siguranta spatiului locuibil pe aceasta perioada, dar care nu este inregistrat niciunde.

www.gardianul.ro
mihaela75
Scris: Thursday, September 28, 2006 6:21 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/22/2006
Mesaje: 4839
Se practica si aici reclama mincinoasa, daca vrei poti sa-i dai in judecata,dar cine se complica?Dau anunt in ziar de reduceri si cand te duci...ioc reduceri.Insa nu e vorba de firme serioase ca Wallmart, Sears, Bay sau alte firme puternice ci doar de mici mormoloci pe care oricum nu-i baga nimeni in seama.
Stiu ca nu sunt pe topic dar asa, informativ, noi platim 1300$ cad chirie si in asta intra absolut tot.Daca se ivesc ceva reparatii de facut noi n-avem voie sa ne bagam, trebuie sa chemam proprietarul iar el comunica administratie ce si cum .e bine la chirie ca nu cheltui prea multi bani .Daca-ti cumperi casa intervin o gramada de cheltuieli, fetele cu casa stiu.Asta nu inseamna ca o sa ramanem la chirie toata viata, abia astept pe la anul sa ne reglam credit scorul si sa cautam iar casabounce
Maria & Mario
Scris: Saturday, November 15, 2008 4:34 PM
Avatar
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 9883
Stie cineva cat ajunge chiria la doua camere , stradal, complet renovat , zona ex: drumul Taberei ?

Cum e de preferat sa se achite : lunar , trimestrial ? In valuta , in Lei ? Se face vre-un contract de asigurare a bunurilor cu chiriasii ? Se plateste si depozit in avans o luna ? Cum se procedeaza ? topai

Multumesc anticipat de raspunsuri ! coeur
TeosOf
Scris: Saturday, November 15, 2008 5:45 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 3/4/2008
Mesaje: 7332
Eu am un nepot care sta cu chirie chiar in Dr. Taberei, langa Favorit, 2 camere, mobilate. Plateste 450 euro/luna. Da chiria in avans pe 2 luni. Nu a facut contract de asigurare a bunurilor si nici depozit nu se plateste, inca, aici. In general, proprietarii prefera euro, nu am auzit pe cineva ca da lei. uneori, cand chiria e f mare, peste 1000euro, se plateste la luna. Pana acum nu am auzit pe nimeni ca ar da vreun depozit. In general, contractele se fac la administratia financiara si, de obicei, impozitul este platit de proprietar. computerlove
Maria & Mario
Scris: Saturday, November 15, 2008 7:12 PM
Avatar
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 9883
Multumesc mult Teosof ! computerlove
Ely
Scris: Saturday, November 15, 2008 10:30 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 3/2/2006
Mesaje: 5605
Eu am o garsoniera pe Theodor Pallady si mi se plateste in euro.Avans nu mi-a dat pentru ca fiind departe nasii fetitei s-au ocupat de inchiriat,asa ca au bagat o cunostinta de a lor acum 1 an de zile. Noi suntem multumiti ca 3 ani de zile nu am obtinut nimic.
Maria & Mario
Scris: Monday, March 2, 2009 8:09 PM
Avatar
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 9883
Intrebare : S-au modificat chiriile in Bucuresti ? Au crescut ? Au scazut ?
Aveti ceva exemple pentru 2 camere in Dr Taberei ? Multam anticipat de ajutor ! dance hainoroc
TeosOf
Scris: Monday, March 2, 2009 8:35 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 3/4/2008
Mesaje: 7332
Au scazut, dar mai sunt unii care tin la pret.
Eu, de ex., am vrut sa-mi vand apt din Tineretului, dar preturile au scazut f mult. L-as fi vandut cu oricat, caci nu ieseam in pierdere, numai ca am un credit ipotecar f mare si nu mi-ar fi acoperit decat jumatate, asa ca, chiar azi "l-am pus" pe net cu o chirie mult sub pretul pietei. Are 2 cam si l-am lasat la 450euro/luna, mobilat si utilat complet. Am vrut sa-ti faci o idee, nu sa-mi fac reclama.

In Dr. Taberei, la nepotul meu, garsoniera a ramas tot 300.
Maria & Mario
Scris: Tuesday, March 3, 2009 6:45 PM
Avatar
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 9883
Mercic, Teosof ! angel
Altcineva mai stie ceva ?
raly
Scris: Thursday, August 26, 2010 1:46 PM
Avatar
Nivel
Nivel: DIAMANT

Inregistrat: 12/17/2007
Mesaje: 25891
La noi incep chiriile de la 75-100 euro
mikaela
Scris: Thursday, August 26, 2010 7:11 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 8/11/2010
Mesaje: 2334
Mihaela75, inteleg ca stai in USA? In ce stat esti? Noi suntem in Pa, chiriile aici depind de locatie foarte mult. Daca stai in oras intr-o zona mai tip "ghetou" poti inchiria si cu 500$, daca alegi suburbii, porneste de la 800 si urca pana la 1300$, in care poate fi sau nu inclusa caldura. De regula sunt incluse apa, gunoiul. Si reparatiile in cazul in care se strica ceva. Dar la cum a ajuns piata imobiliara aici, se poate cumpara o casa si plati cam la fel ca si chiria,numai ca in cazul in care se strica ceva, reparatiile sunt foarte scumpe. Plus asigurari peste asigurari. Daca esti singur, si ai un serviciu nu prea cine stie ce, atunci esti condamnat sa locuiesti in parti mai proaste, pentru ca nu-ti permiti dintr-o mie de $ sa stai in zona buna. Si noi am vrea sa ne cumparam casa, dar tot timpul ma gandesc ca ma intorc in Ro.
Am vazut in ziar ca se inchiriaza si numai o camera sau se cauta partener de chirie si de regula costa in jur de 75-100$ pe saptamana. Dar Romania a fost intotdeauna scumpa, imediat dupa revolutie fiecare a facut ce a vrut. Nici Pa nu prea are regulament la cat se cere pe chirie.
delfinasa
Scris: Thursday, August 26, 2010 8:23 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 6852
Mihaela75 nu e in US, sta in Canada si s-a mutat de mult la casa ei, nu mai sta cu chirie.

Daca aveti ganduri de intoarcere in tara, nici nu se merita sa va luati casa nici macar ca investitie, pentru ca, dupa xcum vezi, piata imobiliara tot in scadere este, iar cresterea se preconizeaza a fi mai indepartatata si de lunga durata.
mikaela
Scris: Thursday, August 26, 2010 9:10 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 8/11/2010
Mesaje: 2334
Hehehe, ce adormita sunt!!! hohot Nu m-am uitat la data cand a postat miha75.
Asa e, nu se merita daca ma intorc in tara, dar sotul nu se da mutat din tara lui si eu inca mai visez sa castig la loto ca sa investesc in Ro si sa pot trai acolo cu familia si prietenii. Pe de-o parte m-as duce inapoi, pe de alta realizez ca e mai usor aici. Cine stie ce va aduce viitorul!
DIn cate aud pe aici, Canada ar fi mai faina si mai bun traiul decat in USA. Tu ce crezi?
delfinasa
Scris: Thursday, August 26, 2010 9:21 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 6852
Am cunostinte care au trait aici mai multi ani si s-au mutat in Canada din diverse motive si toti spun ca indiferent cate biruri ne pune statul american in cap si cate legi stupide ar fi, nu e nicaieri mai bine sa traiesti decat in US.
Sotul tau fiind american si patriot infocat, normal ca nu vrea sa traiasca la un nivel mai jos decat aici. Sincer, il vezi pe sotul tau muncind in Romania si pe fetita voastra crescand acolo?
mikaela
Scris: Thursday, August 26, 2010 11:23 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 8/11/2010
Mesaje: 2334
Sotul in Romania sa lucreze?hohot hohot hohot
No way!! Cu cate masinarii si cat de usor e in USA si cum e in Ro ca dai la ciocan si sapa de-ti rupi oasele, plus cu limba ca nu vorbeste boaba de romaneste, nu se muta el in Ro. Fetita vorbeste romaneste cu mine si cu ta-su in engleza si ar creste in Ro si cred ca i-ar placea, dar stiu ca nu ar avea prea mare viitor chiar si diploma de facultate. E naspa ca nimeni dintre ai mei nu vrea sa se mute aici si cei de aici nu vor sa se mute acolo.
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.