Cheia la gat...pe cale de disparitie?
Subiectul anterior · Subiectul urmator
Kiki
Scris: Sunday, October 22, 2006 1:13 PM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
Cu 15 - 20 de ani in urma, in Romania, in jurul orelor trei - patru dupa-amiaza, cartierele de blocuri erau populate aproape exclusiv cu copii. Un extraterestru in vizita la noi ar fi fost convins ca ei sunt principalii locuitori ai planetei. Foarte rar, mai apareau niste aratari supra-dimensionate pe care bastinasii le numeau parinti sau bunici; ei pareau sa exercite autoritate. Ceea ce s-ar fi putut observa, fara putinta de tagada, era insemnul clar care ii unea pe toti bastinasii - fiecare dintre ei purta in jurul gatului un artefact metalic numit cheie. Acest obiect pare singurul care ii lega pe indivizii numiti copii intre ei si ii diferentia clar de cealalta specie: parinti.

Aceasta relatare extraterestra nu mai este 100% de actualitate acum - realitatea sociala s-a schimbat, chiar multe cartiere de blocuri au alt aspect sau alta dinamica, dar fenomenul nu a disparut cu totul. Exista si astazi micuti, copii pe deplin autonomi, care se trezesc cu cantitati incomensurabile de timp la dispozitie, fara parinti, iar insemnul clamat al acestei independente este anuntat de cheia agatata de gat.

La capatul unei sfori de multe ori zdrentuite, sta insemnul unei realitati sociale - copilul cu cheia de gat. Ai putea spune ca avem de-a face cu un mare pas inainte, acela de a responsabiliza copiii sau ca este pur si simplu o solutie de forta majora a unor parinti prea ocupati sau prea preocupati de a castiga traiul zilnic, nevoiti sa-si lase copiii nesupravegheati.

Am multi prieteni care au crescut cu cheia de gat. Au fost perioade (mai ales atunci cand aveam scoala dupa-amiaza) in care si eu ma trezeam cu sfoara agatata in jurul gatului si cu indemne de tipul "fii atent cu cine te joci" si "ai grija sa nu-ti neglijezi temele". Erau, din cate imi amintesc, surse mai degraba de bucurie decat de ingrijorare.

Pericolul cheii la gat


Functia primordiala a adultilor in viata unui copil este aceea de indrumare. Pentru a asigura aceasta functie, societatea a gandit o serie de structuri care sa supravegheze cresterea si dezvoltarea copiilor, chiar daca adultii sunt ocupati - institutia "bunicilor" este, in mod traditional, o asemenea structura. Cand structura sociala s-a dezvoltat si a aparut un tip de familie mai redusa ca numar de membri, societatea a inventat structuri complexe de educatie si supraveghere a copiilor.

Au aparut, astfel, gradinitele, scolile etc., care permit, in teorie, parintilor sa-si ocupe timpul cu altceva, asigurandu-se insa ca exista garantia ca de acestia are grija cineva. Fenomenul "cheii de gat" contravine acestui principiu al indrumarii si supravegherii.

A cui este responsabilitatea pentru acesti copii? Pentru aceasta responsabilitate ar putea fi incriminata familia. O alta responsabilitate, la fel de serioasa, este si a societatii care stie sa ocupe cu folos timpul copiilor ei se preocupa de a transmite viitorilor adulti valori legate de autonomia inteleasca si ca datorie.

Copiii singuri acasa pot deveni mai responsabili


Faptul ca multi dintre noi, atunci cand am fost copii, am purtat cheia de gat nu este in sine un lucru rau. Exista posibilitatea ca, pentru unii copii, faptul de a fi lasati singuri sa fie un avantaj. Ei pot sa-si creasca spiritul de autonomie, sa-si ocupe timpul intr-un mod deopotriva util si placut, sa gaseasca placere in temele pentru acasa cerute de scoala etc. Aceste cazuri nu sunt foarte rare si constituie mandria familiilor din care provin. Cine nu si-ar dori un asemenea copil, care pare sa inteleaga toate responsabilitatile vietii?

Ce poate fi mai atragator pentru un pusti de 12 ani decat de a fi stapanul propriului sau timp? De a nu fi controlat(a), supravegheat(a), dadacit(a)? Existau insa si riscuri (asa cum exista si acum).

Victimele "colaterale"


Acestea sunt reprezentate de copiii care de-abia asteapta sa ramana singuri pentru a se duce "sa bata strazile" cartierului sau pentru a nu face nimic altceva decat sa-si ocupe timpul jucand interminabile shootere pe calculator (jocuri foarte la moda printre pusti, crede-ma!).

Acesti copii sunt cei care au cea mai mare nevoie de supraveghere si care o obtin cel mai putin.

Pentru ei, independenta este un pretext de a nu invata nimic de la viata, de a-si alege modele din randul celor de-o teapa, dar putin mai "trecuti prin viata".

Pe ei ii vei gasi la maturitate "pierduti in spatiu", fara ocupatii serioase.


Amenintari actuale


Ai putea spune ca astazi fenomenul nu mai este chiar atat de evident. Da, sunt de acord, el nu mai este chiar atat de vizibil. Exista insa lucruri care au ajuns sa inlocuiasca "cheia de gat" si care par uneori mai linistitoare pentru parinti, tocmai pentru ca se intampla sa tina copilul "prizonier" in casa.

Stratificarea sociala


Daca pana in 1989, cartierele de blocuri erau mai degraba un taram al egalitatii (familia profesorului universitar X era vecina cu familia maistrului-strungar Y), actualmente exista o tendinta de redistribuire a populatiei la blocuri.

Exista cartiere in care locuitorii blocurilor sunt din ce in ce mai instariti, ajungand sa excluda familiile mai putin avute dintre locatari.

Pe de alta parte, unele dintre vecinatati devin din ce in ce mai sarace. In acestea din urma exista sansele unei proliferari a fenomenului "cheia de gat" si un risc crescut de dezvoltare a unor nuclee de infractionalitate crescuta.

In cartierele de blocuri, unde concentrarea de copii cu cheia de cat era mare in trecut, fenomenul nu mai este bine conturat.


Calculatorul
Familiile care pot sa-si permita un calculator (si astazi calculatorul nu mai este obiect de lux) pot sa fie linistite.

De multe ori, acesta tine locul "cheii de gat". Copilul va ramane (aparent) linistit in casa, fara insa sa existe certitudinea ca timpul sau liber este judicios cheltuit.

Calculatorul, asa cum bine stii, pare la prima vedere un instrument formidabil, dar, in fond si la urma urmei, nu este nimic altceva decat un urias consumator de timp fara un castig considerabil.

Scapati de ochiul atent al parintilor, copiii tind sa experimenteze o gramada de lucruri noi.


Moda
Nu cred ca vreun copil mai considera astazi ca este "cool" sa ai cheia de gat. Exista insa alte lucruri "tari" care pot fi experimentate atunci cand ochiul critic, moralist sau disperat al adultului nu este atintit asupra ta.

Daca ai timp la dispozitie fara sa existe amenintarea ca vei fi sub scrutinul vreunui adult, atunci poti linistit sa cazi prada tentatiilor - si tentatiile sunt multiple, de la includerea intr-o gasca de cartier (care se ocupa cu chestii "cool"), la consumul de alcool sau mai stiu eu ce mai nelegiuiri.

Cauzele sociale ale fenomenului


Saracia. Poate fi considerata una dintre principalele cauze ale fenomenului "cheia de gat". Conditiile socio-economice defavorabile imping populatia adulta spre cautarea disperata a unor surse de venit (lucru care explica in ultima vreme, de exemplu, cautarea de slujbe peste hotare si lasarea copiilor in grija unor rude sau a unui singur parinte, in tara). Rezultatul acestei vanatori de resurse este neglijarea educatiei copiilor si, mai ales, reducerea dramatica a oportunitatilor de a petrece timp cu acestia.

Structura familiilor urbane
. Copiii cu cheia de gat sunt un produs eminamente urban. Ei apartin unor familii restranse (fara bunici sau alte rude care ar putea sa asigure supravegherea copiilor), cu ambii parinti activi din punct de vedere profesional sau cu un singur parinte care se ocupa de acumularea veniturilor familiei.

Lipsa ofertelor de petrecere a timpului liber. O societate dezvoltata asigura pentru fiecare membru al ei o ocupare optima si lipsita de riscuri a timpului liber. Nu este cazul nostru - solutii s-au incercat pentru copii, cum ar fi de exemplu regimul semi-internat, cluburile sportive sau ocupationale. Fie ca nu intrunesc toate criteriile de credibilitate ale parintilor, fie sunt inaccesibile ca si costuri.

Sfaturi pentru parintii ocupati ai caror copii raman singuri


Creaza conditii de petrecere a timpului liber care sa asigure o ocupare structurata a cel putin una sau doua zile pe saptamana. Inscrierea pustiului la un club sportiv, gasirea unei activitati ocupationale (de exemplu, un club de navomodelism), a unei ocupatii artistice etc. Pentru un asemenea demers, va fi necesar sa depui un mic efort de investigatii si cautari. Merita cu prisosinta, vei fi mai linistita si, cu siguranta, ocuparea timpului liber al copilului va fi mai judicioasa.

Consolideaza retelele de suport pe care le ai
- o buna relatie cu vecinii poate sa fie inceputul unei retele de suport comunitar care sa asigure o supraveghere minima a copiilor lasati singuri. Identifica in jurul tau acele resurse care te pot asigura ca, si daca esti absenta, copilul nu este absolut nesupravegheat.

Exista intotdeauna o vecina pensionara, un prieten care lucreaza in contra-tura, cineva de incredere care ar putea sa fie sensibilizat pentru aceasta alianta (si pentru care poti face contra-servicii similare).

Asigura-te ca primesti o relatare cat de cat in concordanta cu realitatea a momentelor petrecute singuri de copiii tai. Este mai usor sa previi anumite deviante, decat sa fii luata pe nepregatite de vesti ingrijoratoare (legate de apartenenta la anumite gasti, de consumul de alcool sau de droguri).

Nu trebuie neaparat sa te transformi intr-un detectiv sau intr-un persecutor pentru a afla cum isi petrec copiii tai timpul. Ajunge sa creezi un climat de incredere si, probabil, ti se vor spune lucrurile importante din programul lor independent.

Nu abuza de mecanismele de control. Tehnica permite un control sporit al copiilor. Un simplu telefon mobil, posibilitatea de a-l verifica prin intermediul calculatorului sau alte minuni pot sa sporeasca un sentiment de animozitate din partea copilului. Nimeni nu se simte bine cand este controlat excesiv, cand este in permanenta verificat si sfatuit.

sana.ro
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.