Cezariana
Subiectul anterior · Subiectul urmator
mihaela75
Scris: Friday, April 21, 2006 6:09 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/22/2006
Mesaje: 4839
Acum imi dau seama de o chestie.Probabil conteaza f. mult pregatirea de dinainte pt. cezariana.De exemplu, Nico, tu o aveai programata si era solutia ideala pt tine si de asta ai trecut asa de usor.La mine, care m-am pregatit sufleteste pt nastere normala si mintea si corpul erau relaxate si gata pt. marea incercare, sa-mi spuna in ultima secunda ca ma taie a fost traumatizant.Nu eram pregatita, ba mai mult am negat si am urat cezariana timp de 9 luni si mintea mea o vedea ca pe cea mai mare catastrofa .Probabil incepusem sa exagerez si prea o vedeam ca pe Cloanta Cotoroanta.De asta si refacere dificila ,si starea psihica proasta oare
g_nicoleta2000
Scris: Friday, April 21, 2006 8:31 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 3898
mihaela75 wrote:
De exemplu, Nico, tu o aveai programata si era solutia ideala pt tine si de asta ai trecut asa de usor

Corect! Eu am stiut dinainte ca asta vreau si eram pregatita sufleteste pentru o operatie. Dar sa stii ca prin luna a 7-a a intrat o frica teribila in mine si de cezariana si de nastere naturala. faceam dus seara si dimineata si ma uitam cat de mare este burta si ma apuca groaza ca-mi era teama de ambele moduri de a naste. Si iar citeam de zeci de ori cum este cu nasterea naturala si cu cezariana, ma uitam iar la nasteri pe Reality tv si pe Prima si iar eram convinsa ca-i mai bun cu cezariana. Deci cred ca trebuie sa stii dinainte ce vrei ca sa ai timp de documentat sa vezi exact ce presupun ambele nasteri.
Stele pe cer nu-ti pot spune cum se numeste anestezia ca nici eu nu am habar dar stiu sigur ca si aceasta parte a nasterii se face preferential din pacate. Adica eu as da cu capul de pereti anestezistii ca nu-si fac meseria cu suflet si nu vor ca toti pacientii sa se simta bine dar nu am aceasta putere.

Eu nu am avut nici un ajutor de la nimeni, soacra mea era ingrozita cat este de mica si fragila fata asa ca baie i-am facut cu Liv din prima seara. Acasa nu am luat nici un calmant ca sincer nu ma durea, burta s-a retras uimitor de repede din cauza ocitocinei si asa cum m-am mai laudat la 10 zile dupa ma iubeam cu Liv si mai vedeam si stelute. Lohii am avut foarte putin si cantitate redusa, laptele a venit repede(in 24 de ore am pus fata la san, poate aveam si mai devreme dar nu am alaptat).
Mie imi era mai greu cu copilul decat cu operatia, adica burta taiata nu ma deranja defel dar faptul ca trebuie sa alaptez la 2 ore ma termina.
Conteaza foarte mult cu ce pregatire psihica pleci la drum. Cred ca daca medicul meu nu ar fi venit cand l-am chemat si as fi trebuit sa nasc natural faceam infartc de frica si mi s-ar fi parut cel mai dureros mod de a naste.
Cine stie cum sunt ambele moduri de a naste cred ca pot raspunde mai bine decat mine despre care pare a fi mai usoara dar sa nu uitam ca fiecare nastere este unica si ca durerea se resimte in mod individual.
Miri
Scris: Friday, April 21, 2006 10:17 PM
Avatar
Nivel
Nivel: SAFIR

Inregistrat: 2/26/2006
Mesaje: 16505
Stelute,uite si o opinie profesionala despre cezariana:

" Operatia de cezariana dureaza in general 45-50 de minute, dar copilul este scos in primele 5-10 minute, restul minutelor fiind alocate cusaturilor la nivelul uterului si pielii. Inainte de efectuarea cezarienei, ginecolog-obstreticianul se asigura ca pacienta are anestezia bine facuta. In majoritatea interventiilor anestezia este spinala (rahidiana) sau epidurala (peridurala), dar sunt cazuri speciale in care anestezia generala este preferata. Dupa ce pacienta este anesteziata, se face o incizie pe piele de lungime egala cu distanta de la incheietura miinii pana la varful degetului inelar. In majoritatea operatiilor incizia se face orizontal, chiar deasupra liniei parului pubian, in timp ce in unele regiuni ale lumii sau in cazurile de urgenta se efectueaza cea verticala, de la buric pana la linia parului pubian. Majoritatea medicilor prefera insa incizia orizontala deoarece se vindeca si arata mai bine, si provoaca mai putina dureri mamei, dupa iesirea din spital. Dupa incizia pielii si indepartarea straturilor de grasime, medicul va face o incizie prin restul tesuturilor ramase, apoi va patrunde in cavitatea abdominala. Vezica urinara, uterul, ovarele, trompele si intestinele sunt toate vizibile si uneori necesita sa fie date la o parte din cale inainte de taierea uterului. Dupa intrarea in uter cu o taietura un pic mai mare decat capul copilului, acesta este apucat cu grija, iar asistentul (de obicei moasa) apasa pe uter si copilul este eliberat prin incizia facuta. Cordonul ombilical este prins si taiat, iar copilul este dat asistentei sau medicului care se ocupa de nou-nascuti (neonatolog). Ginecologul elimina apoi placenta, coase uterul, inspecteaza ovarele si trompele, apoi pune la loc diferitele straturi de tesuturi si coase sau capseaza pielea. Pacienta poate primi injectie cu oxitocina combinata cu o doza de perfuzii pentru a ajuta uterul sa se contracte în vederea opririi sangerarii si, uneori, pentru a preveni infectiile, se administreaza si antibiotice.

Dupa descrierea de mai sus, cezariana este o procedura medicala nemaipomenita. Si totusi de ce atitea controverse pe tema ei? Pentru ca, in primul rand, cezariana este o interventie chirurgicala de mare anvergura, si ca majoritatea celor de acest gen poate duce la mari complicatii. Unele complicatii ce pot apare pe durata procedurii includ: hemoragie puternica, afectarea vezicii urinare sau intestinelor, infectii puternice ale uterului, rinichilor, plamanilor sau a altor organe interne deschise prin incizarea pielii, cheaguri de sange in jurul uterului sau in venele de la picioare sau plamani, sau incapacitatea sangelui de a se inchega, si afectarea uterului care pe viitor poate duce la sarcini mult mai periculoase. Uterul este un organ mare, muscular, irigat de o cantitate imensa de sange, de aceea orice incizie asupra lui poate duce la hemoragii puternice. Medicina moderna ofera medicamente si cusaturi pentru a diminua acest aspect, dar unele femei au nevoie de transfuzie de sange pe durata cezarienei (altele, in ocazii rare, au nevoie de histerectomie pentru a le salva viata).

Multe femei care nasc prin cezariana trebuie sa ia supliment de fier, deoarece pierderea de sange pe durata cezarienei este de doua ori mai mare decat in cazul nasterii vaginale. O parte din femei fac infectii ale uterului si trebuie sa petreaca mai multe zile in spital sub antibiotice puternice.

Un alt motiv pentru care multi considera ca nasterea vaginala este preferabila cezarienei este acela ca multe femei care au nascut prima data prin cezarina, necesita si la a doua nastere tot cezariana, dar aceasta in functie de tipul taieturii efectuate la prima. In timp ce incizia pe piele nu conteaza, incizia la nivelul uterului este foarte importanta. Incizia orizontala, cunoscuta si sub numele de "incizia uterina transversala joasa" este mult mai sigura si prezinta risc mult mai scazut de a se rupe de-a lungul altor sarcinii. Deoarece sansele ca acest tip de incizie sa se rupa mai tarziu sunt mici (sub 1% din cazuri), medicii considera ca se poate incerca si o nastere vaginala in cazul unei a doua sarcini la pacientele cu incizie transversala joasa la prima nastere. Prin contrast, o incizie verticala a uterului are sanse mult mai mari de rupere, aceasta putand duce la hemoragii interne puternice sau chiar moartea fatului, de aceea nasterea vaginala dupa o cezariana cu astfel de incizie se evita, pacienta trebuind sa suporte o noua cezariana la a doua nastere.

Nou-nascutii necesita si ei atentie speciala dupa o cezariana. In comparatie cu un copil nascut vaginal, care are initial un cap presat si o culoare a pielii mai intensa, datorita trecerii prin canalul de nastere, un copil nascut prin cezariana are o culoare frumoasa a pielii si un cap rotund. Dar, in general, copilul nascut prin cezarina are nevoie de mai mult timp de adaptare la mediul exterior datorita nasterii fortate, si pentru ca el a fost lipsit de calatoria prin canalul de nastere care ajuta la eliberarea lichidului amniotic din plamani si stimuleaza circulatia. Plamanii copilului nu au fost compresati de vagin pe durata cezarienei, si de aceea ei raman inca cu putin extra lichid amniotic in interior.

Nu toate problemele apar insa pe durata operatiei; unele vin mai tarziu. Acestea includ dureri pelviene, dificultate la sezut, dureri la contact sexual datorita adeziunilor (tesuturi cicatrizate), si aparitia tesuturilor cicatrizate intre placenta si peretele uterin in urmatoarele sarcini (care poate duce la hemoragii sau histerectomie de urgenta).

Luand in considerare problemele de mai sus, ramane inca intrebare: "de ce se efectueaza cezariana?" In unele cazuri, placenta este prea aproape sau blocheaza complet cervixul (placenta previa) si nasterea vaginala poate duce la pierderi mari de sange, periculoase pentru mama si fat. Alte motive pentru cezariana includ: scaderea batailor inimii fatului pentru mai multe minute, desprinderea cordonului ombilical (cand cordonul ombilical iese afara din vagin si stranguleaza astfel vasele de sange care ajung la copil), singerare puternica vaginala datorita ruperii placentei, copilul in pozitie "breech" sau transversala, copilul prea mare in raport cu bazinul mamei (disproportia cefalo-pelvica), diabetul mamei, preeclampsia, herpes genital etc. Tripletii aproape intotdeauna necesita cezariana, in timp ce multe nasteri gemelare se pot face vaginal. Nasterea prelungita, cand femeia nu se poate dilata dincolo de un anumit punct, necesita efectuarea cezarienei. Contrar credintei populare, aceasta nu inseamna ca restul sarcinilor se vor termina tot cu o cezariana, deoarece toti copiii sunt diferiti, si toate sarcinile sant diferite. Faptul ca un copil de numai 2.7 kg nu s-a putut naste decit prin cezariana nu implica faptul ca urmatorul, la a doua sarcina, de 3.6 kg, nu se poate naste vaginal. Fiecare copil vine pe lume in felul lui.

In final, motivul cel mai putin plauzibil pentru care se efectueaza cezariana este un copil condiderat prea mare, motiv care din pacate, nu este intotdeauna adevarat. Cercetarile medicale nu au putut demonstra insa ca cezariana este mai potrivita in cazul copiilor mai mari, exceptie facand disproportia cefalo-pelvica. In general, cand medicul aminteste de cezariana, precizeaza ca nasterea vaginala este de preferat, dar ca sunt cazuri in care cezariana este necesara. De aceea, cand te-ntrebi care este calea cea mai buna prin care poti sa nasti, discuta problema cu medicul sau moasa pana ai suficiente informatii care sa te ajute sa decizi. Poti descoperi astfel ca anumite idei preconcepute despre nasterea vaginala sau despre cezariana se pot schimba discutand problema deschis, cu o persoana calificata.

Multe femei doresc sa stie ce pot face sau nu dupa o cezariana. In general, trebuie sa stai in spital cel putin 2-4 zile dupa o cezariana, in functie de cum raspunzi la medicamente si cat de repede reusesti sa mergi pe picioarele tale. Firele interne folosite se vor resorbi dizolvandu-se natural, iar cele externe vor putea fi indepartate la o saptamana de la operatie. Multe femei se recupereaza surprinzator de repede si parasesc spitalul in citeva zile. Trebuie sa mergi cu atentie, sa te intinzi, ridici si asezi in sezut usor, fara sa-ti fortezi muschii abdomenului. Probabil vei avea nevoie de ajutor sa urci sau sa cobori scari (e bine sa eviti sa faci acest lucru mai mult de o data pe zi in primele saptamani). Sofatul trebuie evitat pentru cateva saptamani. Medicul iti va recomanda sa eviti ridicarea de greutati in primele saptamani (nu mai mult de 5-6 kg) si sa mergi la control medical de urgenta daca operatia se inroseste sau se infecteaza, daca apar dureri abdominale puternice, febra, sau orice alte simptome anormale. Uterul revine la forma initiala in circa 6 saptamani, si, din acest moment, daca recuperarea fizica este completa, se poate reveni la activitatea zilnica normala.



Surse:
"Cesarian section" - D. Ashley Hill;
"Birth" - M. Stoppard.
stele_pe_cer
Scris: Friday, April 21, 2006 10:56 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 6678
Foatrte interesant articolul, miri...multumescpupici !

Poate ma considerati nebuna, dar ce credeti, va fi de acord medicul meu de a-l asista la o cezariana,adica sa vad eu cu oksorii mei cum matraseste pe altcineva inainte de a lua hotararea cum sa nasc?Just lookinguff ...tre' s-o fac si p'asta....daca nu vrea el, ma duc la vara-mea la spital, ca poate oavea si ea in urmtoarele luni vreo cezariana....deci, sincer, as prefera sa il vad pe medicul meu facand-o...
Miri
Scris: Friday, April 21, 2006 11:16 PM
Avatar
Nivel
Nivel: SAFIR

Inregistrat: 2/26/2006
Mesaje: 16505
Stelute,nu stiu daca medicul va fi de acord sa asisti la o operatie de cezariananu Daca ti se face rau in timpul operatiei si trebuie sa se ocupe de tine?oare
Iti spun asta pentru ca,prietena mea a asistat la nasterea Sarei si,asistenta fiind,tot nu a avut curaj sa priveasca de aproape cind se chinuiau sa o scoata din uterhohot
Unde mai pui ca vroia sa faca si poze,dar stai linistita ca i-a pierit cheful pe parcurssic
AdrianaC
Scris: Saturday, April 22, 2006 8:47 AM
Avatar
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 17828
Stelutze, nu stiu daca e o idee buna dat fiind faptul ca esti gravidutza. Dar tu stii cum rezisti la asa ceva. Eu una as rezista, pentru ca mi-am dorit sa fac medicina (oare de ce naibii nu am si facut-o banghead ), dar nu e o priveliste prea placuta.

Si oricum, chiar daca vezi life o astfel de operatie, nu ai de unde sa stii cum o sa fie la tine.

Eu as zice sa nu incerci sa vezi life o nastere prin cezariana.
stele_pe_cer
Scris: Saturday, April 22, 2006 6:46 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 6678
AdrianaC wrote:


Eu as zice sa nu incerci sa vezi life o nastere prin cezariana.


Poate fi traumatizanrt?De facut rau nu mi se face, parol de nusic ...numai sa nu ma ingretosez...nono .Va tin la curent cu "acordul"medicului/verisoarei...unul din ei tbuie sa ma lasa sa asist.Nu vreau sa fac poze, vreau doar sa "vad" ce si cums e face: cum taie, cum scoate bebe, cum coase cele 3 straturi, cum indeparteaza grasimea...E ciudat sa vreaus a fac asta?
Anaida
Scris: Saturday, April 22, 2006 8:27 PM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 1855
Elle, nu ar fi mai simplu sa vezi vreun filmulet cu o nastere prin cezariana?
stele_pe_cer
Scris: Saturday, April 22, 2006 8:31 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 6678
Anaida wrote:
Elle, nu ar fi mai simplu sa vezi vreun filmulet cu o nastere prin cezariana?


Poate ca da, dar noi nu avem TV, deci ar trebui sa stiu cu exactitate ora si ziua la care pot viziona respectiva emisiune pe un anume post, ca sa nu imi deranjez parintii aiurea.Mai ales ca nu sunt adepta TV-ulu, desi unele emisiuni kiar nu sunt de neglijat...din pacate mult prea putine...

Mi-ati putea da o ide, unde anume, pe ce post Tv se difuzeaza in amanunt nasteri la minut?Ideea este super...apoi, daca nu imi convine, pur si simplu inkid TV-ulsic ...
g_nicoleta2000
Scris: Saturday, April 22, 2006 8:41 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 3898
Reality tv transmitea nasteri naturale live si Prima tv dar nu stiu daca chiar ai sa gasesti vreuna care chiar sa-ti arate pas cu pas cum se face ca nu are scop medical emisiunea. In America erau totusi niste emisiuni care transmiteau operatii pas cu pas, erau cu scop didactic dar trebie sa-mi storc creieii sa-mi amintesc pe ce calan erau ca poate la vezi pe net.
stele_pe_cer
Scris: Saturday, April 22, 2006 8:56 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 6678
g_nicoleta2000 wrote:
Reality tv transmitea nasteri naturale live si Prima tv dar nu stiu daca chiar ai sa gasesti vreuna care chiar sa-ti arate pas cu pas cum se face ca nu are scop medical emisiunea. In America erau totusi niste emisiuni care transmiteau operatii pas cu pas, erau cu scop didactic dar trebie sa-mi storc creieii sa-mi amintesc pe ce calan erau ca poate la vezi pe net.


SenQsic !
g_nicoleta2000
Scris: Saturday, April 22, 2006 9:07 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 3898
stele_pe_cer wrote:


SenQsic !


oare ha? Zii pe romaneste ca ma prind greuras
Anaida
Scris: Saturday, April 22, 2006 9:30 PM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 1855
Nico...adica multumesc (thank you) ras
stele_pe_cer
Scris: Saturday, April 22, 2006 10:33 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 6678
g_nicoleta2000 wrote:


oare ha? Zii pe romaneste ca ma prind greuras


Iote acihohot :



Si pe romaneste:


stele_pe_cer attached the following image(s):
109_multumesc.jpg

mamaluitheo
Scris: Wednesday, April 26, 2006 9:00 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Membru

Inregistrat: 4/26/2006
Mesaje: 42
Buna fetelor!Eu sunt noua pe acest forum si ma bucur sa va intalnesc.g_nicoleta2000 si eu sunt tot din bacau.Cu ce medic ai nascut?Poate o sa putem discuta mai multe.Va pupicesc
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.