Cezariana
Subiectul anterior · Subiectul urmator
AdrianaC
Scris: Sunday, February 12, 2006 7:23 AM
Avatar
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 17822
Nasterea prin operatie cezariana - cand este indicata, cum se desfasoara, sfaturi pentru inainte si dupa operatie,

Din o suta de noi-nascuti cîtiva apar pe lume prin operatie cezariana. La nasterea acestor copii mama nu simte si nu vede nimic (in cazul anesteziei generale). Tot lucrul este îndeplinit de 2 medici care opereaza, medicul anesteziolog, sora medicala, medic pediatru, moasa. Mama se intereseaza de copil dupa cîteva ore dupa operatie.

Aproximativ pentru ½ din femei stirea ca vor naste prin operatie cezariana este facuta prin surprindere si pe neasteptate. Ele vin sa nasca asa cum nasc atîtea alte femei, dar medicii analizînd situatia hotarasc ca este necesara operatia cezariana. Aceasta situatie se poate întîmpla cu orice femeie în pofida faptului ca sarcina a decurs "bine".

Recomandam femeii gravide sa citeasca cît mai mult despre declansarea nasterii de sinestatator prin caile naturale. Discutati neaparat cu moasa întrebarile care au aparut. Obligatia D-voastra ca lauza este nu numai sa va prezentati la maternitate la timp, iar restul sa aruncati pe umerii medicilor, dar si personal sa participati activ în procesul nasterii.

Situatiile cînd nu stii ce te asteapta în urmatorul moment si cît o sa dureze aceasta stare este greu de suportat.

În asa situatie nimereste femeia – cînd se rezolva întrebarea despre efectuarea operatiei cezariene urgente. Medicii trebuie sa hotarasca repede si sa ia o decizie – iata de ce pentru pregatirea pacientei nu mai este timp. Daca femeia nu a fost niciodata operata, atunci ea nu întelege despre ce este vorba si cum trebuie sa se comporte.

Este si o alta cauza care ne obliga sa vorbim despre operatia cezariana. Este raspîndit mitul ca daca femeia naste prin operatie cezariana, atunci ea are mare noroc, deoarece nu va simti durerea si chinurile nasterii. Însa, nici durerea si nici chinurile nu dispar! Diferenta se explica numai prin ordinea desfasurarii evenimentelor, forta si durata celor retraite.

Femeia care a nascut prin operatie cezariana a avut noroc, sigur – a fost salvat si copilul, si mama. În trecut, daca nasterea se complica, era jertfita lauza, taindu-se pur si simplu burta în favoarea copilului. Iar în vremurile demult apuse chiar nu se întreprindea nimic pentru a salva nici mama, nici copilul.

De ce operatia cezariana?

Este imposibil de elaborat o lista concreta pentru cazurile în care este necesar de efectuat operatia cezariana si în ce cazuri – nu.
Daca se stie din timp ca sanatatea gravidei (inima, vederea s.a.) nu permite declansarea nasterii pe cai naturale sau caile de nastere sînt prea înguste si nu vor permite trecerea copilului (este o disonanta între dimensiunile copilului si bazinului mamei), daca este vorba de o pozitie instabila (incompleta) a fatului – atunci gravida se interneaza la maternitate înainte de termen. Se efectueaza investigatii în baza carora medicii iau decizia daca este necesar de efectuat operatia cezariana.

În cazul unei astfel de operatii planificate din timp mama este informata despre ce o asteapta.

Situatia acestor femei nu este atît de usoara.

Ce va fi în timpul operatiei?

În primul rînd, de femeie se apropie medicul anesteziolog, care o întreaba daca nu are alergie la anumite medicamente, daca nu are proteze dentare, cînd a mîncat ultima data s.a.

Toata aceasta informatie este necesara pentru determinarea tipului si dozei de anestezie. Dupa care este pregatit "cîmpul operator" – adica, prelucrarea peretelui anterior al abdomenului. Cînd pacienta este pregatita ea este transportata în sala de operatie.

În acest moment viitoarei mame i se pare ca are cîte o persoana la fiecare parte a corpului ei: la o mîna este masurata tensiunea arteriala, la cealalta se instaleaza picuratoarea, pe picioare i se îmbraca bandaj, abdomenul e acoperit cu cearsafuri, iar la capul ei – lucreaza anesteziologul. De la el femeia afla ce se petrece la moment si ce va urma. Va trece foarte putin timp si femeia va cadea într-o stare de inconstienta.

Anestezia se administreaza pe etape: la început într-o doza mica si cu preparate "inofensive" pîna la extirpatia fatului.

Sigur ca extirpatia copilului prin operatie cezariana – acesta este scopul principal, dar nu si unicul. Întotdeauna sînt examinate organele interne ale femeii – nu numai organele genitale, dar toate care "sînt observabile". Se înlatura aderentele (daca sînt prezente). Dupa care cavitatea abdominala se închide pe straturi (se sutureaza). Cînd femeia se trezeste ea afla noutatea ca deja copilul ei s-a nascut. Si tînara mama primeste cele spuse ca o informatie si nu mai mult.

Unica ei dorinta este sa n-o deranjeze nimeni si sa-i permita sa doarma. Linistea este întrerupta de sora medicala care vine des sa masoare tensiunea arteriala, face injectii, instaleaza picuratoarea. Pacienta vrea sa-i fie cald. La fiecare procedura cînd se ridica plapuma ea tremura. Fiecare miscare, chiar cea mai mica face sa se miste muschii abdomenului care au avut de suferit, producîndu-i dureri puternice. Dupa cîteva ore de somn femeia va dori sa-si schimbe pozitia. Ea, însa, amîna aceasta atîta timp, pîna cînd disconfortul simtit din cauza pozitiei nemiscate nu mai rezista nici chiar în fata fricii de durere.

O consecinta a narcozei este sputa care se aduna în esofag si pune în pericol respiratia. Tusea si eliminarea sputei par sa nu mai înceteze. Pacienta întelege ca atunci cînd tuseste sînt antrenati si muschii abdominali.

În cazul cînd operatia nu este urgenta, o alternativa a anesteziei este anestezia epidurala. Procedura consta în introducerea medicamentelor în regiunea coloanei vertebrale, iar efectul anestezic survine numai în regiunea inferioara a corpului. Caracteristic acestei anestezii este ca lauza tot timpul este constienta de ceea ce se întîmpla si personal participa la nastere. Anestezia generala se efectueaza numai la suturarea ranii. Dupa acest tip de anestezie femeia îsi revine repede. Îndata dupa operatie tinerei mame îi aduc copilul si ei pot face cunostinta unul cu altul. Copilul de mult timp astepta aceasta întîlnire (tot timpul cît medicii au facut suturarea ranii mamei) si vrea cît mai repede sa fie alaptat la sîn.

Dupa operatie femeia simte necesitatea stringenta sa-si rezolve nevoile sale elementare: igiena intima (eliminarile dupa nastere au loc si dupa operatia cezariana).

Cît de repede femeia operata se ridica – e ceva individual. Aproximativ peste 24 de ore femeia de sinestatator poate sta alaturi cu patul. Dupa 3 zile, prietenii si rudele care o viziteaza pot recunoaste în ea femeia de mai înainte. Cu cît mai repede pacienta începe sa se miste cu atît e mai bine. Dar si sa se forteze lucurile tot nu trebuie. În perioada de adaptare fiti atenta si supravegheati starea sanatatii.

Dupa operatia cezariana timp de 3 zile femeia nu trebuie sa manînce. În aceasta perioada ei i se administreaza picuratori, cantitatea de lichide este limitata. Pentru ca digestia sa se restabileasca este important sa se respecte o dieta. Primele cîteva zile femeia suporta usor situatia în care i se permite numai o cantitate minima de produse alimentare. Dupa operatia cezariana femeia, de obicei, ramîne în maternitate nu mai putin de 8 zile, iar externarea depinde de gradul de restabilire a sanatatii femeii.

De asemenea, este important ce material pentru suturare a fost folosit – de el depinde cînd vor fi scoase atele (suturile).

Acasa femeia trebuie sa evite ridicarea greutatilor. De asemenea, ea trebuie sa evite supraracirea si supraîncordarea.

În primele zile, "copiii cezariati" nu se deosebesc prin nimic de copiii nascuti prin caile naturale de nastere. Pe de o parte, ei nu sînt "botiti" trecînd prin caile de nastere, pe de alta parte, ei pot primi o doza mica de narcoza. Dar cum am mai spus, pentru nou-nascut aceasta doza nu este daunatoare, deoarece copilul este extras din burta cît mai repede posibil.

Salonul de operatie dispune de toate cele necesare pentru copil, chiar aparate de reanimare în cazul daca vor fi necesare. Daca starea mamei este grava, atunci în primele zile dupa nastere nou-nascutul se afla în salonul pentru nou-nascuti si este adus mamei numai pentru a fi hranit. Nu este obligatoriu ca totul sa se petreaca cu succes – trebuie sa tinem cont de faptul ca mama greu îsi poate schimba pozitia corpului.

Aparitia laptelui este provocata chiar si numai la simpla contemplare si urmarire a copilului. Însa, daca mamei îi permite starea sanatatii si dorinta ei e de a fi împreuna cu copilul ca sa-l poata îngriji este evidenta – în asemenea cazuri, de obicei, nimeni nu împiedica acest lucru.

Medicii sînt nemultumiti de faptul ca mamele tinere prea se grabesc sa plece acasa. De ce nu ar folosi aceste momente (în maternitate) pentru a se restabili dupa operatie "înainte de furtuna". Acasa copilul va avea nevoie de o mama puternica si nu de o mama care se chinuie si sufera, tinîndu-se de burta. Daca se va întîmpla ca femeia sa ajunga la spital cu complicatii, tratamentul va fi de lunga durata si costisitor.

Despre operatia cezariana va va aminti cicatricea de aproximativ 10 cm de pe burta, care este amplasata orizontal sau vertical (în forma de cruce) pe peretele anterior al abdomenului. Taietura orizontala se efectueaza în caz de operatie urgenta (cicatricea dupa taietura verticala poate fi mai usor de camuflat). Daca femeia va mai suporta vreo operatie cezariana, atunci cicatricea veche se înlatura si pe acelasi loc se efectueaza taietura.

Prezenta tatalui la nastere este posibila ca si în cazul nasterii prin caile naturale. Despre aceasta trebuie de discutat din timp, viitorul tata trebuie sa aiba îmbracaminte deosebita si "nervi de fier". În sala de operatie nu se vor gasi persoane care sa supravegheze si sa îngrijeasca de tata daca acesta va avea nevoie de ajutor – toate persoanele care se afla în sala sînt concentrate asupra operatiei.

Daca dupa operatie femeia alege dispozitivul intrauterin (steriletul) ca metoda de contraceptie, atunci se recomanda introducerea steriletului dupa o perioada mai mare decît în cazul unei femei care a nascut pe cale naturala – cel mai bine dupa 6 luni. Urmatoarea nastere trebuie planificata nu mai devreme decît dupa 1,5-2 ani.

În timpul operatiei cezariene se examineaza si organele interne. Surplusul de tesut adipos de pe peretele anterior al abdomenului nu se înlatura. Chiar daca femeia cere în scris – semnatura ei nu o va putea ajuta. Cauza este ca gravida devine mama care alapteaza la sîn. Natura a facut în organism niste schimbari pe care nu are rost sa le schimbi (nici nu se recomanda).

7 femei din 100 nasc prin operatie cezariana. Din ele 3-4 sînt fericite, pentru ca înteleg ca nasterea unui copil sanatos ar fi fost imposibila printr-o alta metoda. Pentru înca 1-2 femei exista tocmai 2 cauze pentru a se bucura: graviditatea sau nasterea care a avut o turnura nu prea favorabila pentru ele s-a terminat cu bine si au ramas în trecut cele mai grele momente ale nasterii.

1-2 mame din 100 sînt sincer satisfacute ca copilul nascut este sanatos; cît despre chinurile si durerile facerii – aceste femei le invidiaza pe cele care au participat activ la toate etapele nasterii copilului lor. "




Autorul articolului: Tiina Tambaum, mama si jurnalista;
Traducere din limba rusa: Ala Spinei, medic ginecolog

Editare Ulteriaoara:

Articole utile :
Cum se desfasoata operatia de cezariana
Mituri false despre cezariana
De ce nu iti doresti o cezariana
Anestezia epidurala
Corpul tau dupa nastere
Legarea trompelor uterine
Elia
Scris: Monday, February 13, 2006 12:26 PM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 14
Articolul asta despre cezariana e cam vechi (cel putin asa mi se pare). Nu te mai tine nimeni in spital 8 zile dupa orperatie. nic sa ii rogi tu, iar taietura se face acum vertical numai in cazuri de extrema urgenta, ca s-a constatat ca e mult mai sigura taietura orizontala, se poate rupe mult mai greu.

Eu am facut cezariana la prima nastere si a fost rau, m-a durut tare de tot cand m-am dat jos din pat prima oara si de aia (nu numai, dar motivul principal) as vrea sa nasc normal de data asta. Inca nu stiu daca voi putea, dar poate voi sti mai mult in cateva saptamani. Orocim, daca nu nasc pana la DPN, nu se poate astepta si nici declansa nasterea, asa ca se face obligatoriu cezariana.

Cezariana e o operatie majora, si nu e nicdecum mai usor de suportat decat o nastere normala, recuperarea e grea si lunga, dificultatile in alaptat sunt mult mai mari decat la o nastere normala, costa mult mai mult, se sta in spital mai mult...Nu vad nici un avantaj al cezarienei fata de nasterea normala, numai dezavantaje.
Kiki
Scris: Tuesday, February 14, 2006 10:02 AM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
Mie una imi pare rau ca am fost nevoita sa recurg la operatia de cezariana. Recuperarea a fost tare grea, m-am dat jos din pat dupa doua zile, si unde mai pui ca vreo 2 saptamani mergeam aplecata ca mi-era frica sa nu plezneasca operatia...si mai sunt si durerile de spate ca nu am putut dormi decat pe spate...si a trebuit sa stea cineva cu mine ca nu puteam ridica copilul din pat ca sa il alaptez...si chinul de alaptare, ca il tineam pe picioare, pus pe o perna si ma aplecam inspre el ca sa poata sa manance....
Oricum, bine ca e bebe sanatos.
codruta
Scris: Tuesday, February 14, 2006 12:33 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 2034
avantaje si dezavantaje?
cred ca in cazul cezarianei durerile le primim "in rate" , adica 2 saptamani tot resimtimdurerile, iar la nasterea vaginala le servim concentrat si condensat in cateva ore...
Acum, fiecare cum suporta...
Si apropo, freedelia pe mine m-au tinut 8 zile in spital , pana mi-au scos firele.
Elia
Scris: Tuesday, February 14, 2006 1:04 PM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 14
codruta wrote:
avantaje si dezavantaje?
Si apropo, freedelia pe mine m-au tinut 8 zile in spital , pana mi-au scos firele.


Daaa? Ai avut probleme? Unde ai nascut? Nu am mai auzit pe nimeni sa stea in spital mai mult de 5 zile dupa ceza daca nu au avut probleme. Io am stat 4 zile si acum as vrea sa stau doar 3, ca si asa mare diferenta nu e. In primele doua zile e important sa fii in spital, ca sa iti dea calmante ca te doare rau, dar apoi si asa nu mi-au facut nimic, de ce sa ma tina acolo? CA patul lr e mai incomod decat al meu, mancarea lor mai proasta...sper sa ma inteleg cu astia de aici de data asta, daca voi naste tot cu ceza, sa ma lase acasa a treia zi.
codruta
Scris: Tuesday, February 14, 2006 1:43 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 2034
freedelia wrote:
codruta wrote:
avantaje si dezavantaje?
Si apropo, freedelia pe mine m-au tinut 8 zile in spital , pana mi-au scos firele.


Daaa? Ai avut probleme? Unde ai nascut? Nu am mai auzit pe nimeni sa stea in spital mai mult de 5 zile dupa ceza daca nu au avut probleme. Io am stat 4 zile si acum as vrea sa stau doar 3, ca si asa mare diferenta nu e. In primele doua zile e important sa fii in spital, ca sa iti dea calmante ca te doare rau, dar apoi si asa nu mi-au facut nimic, de ce sa ma tina acolo? CA patul lr e mai incomod decat al meu, mancarea lor mai proasta...sper sa ma inteleg cu astia de aici de data asta, daca voi naste tot cu ceza, sa ma lase acasa a treia zi.


n-am avut probleme dar asta era politica spitalului... Norocul meu ca a venit doctorul in sambata cand implineam 7 zile si mi-a scos firele ca alfel stateam pana luni si prindeam craciunul in spital. De, banii "vorbeste"
AdrianaC
Scris: Tuesday, February 14, 2006 11:15 PM
Avatar
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 17822
Si eu am stat multicel in spital, vreo 5 zile, dar asta pentru ca bebe scadea in greutate la greu.

Eu m-am simtit binisor dupa operatie, a 2-a zi m-am dat jos din pat si am si urcat si coborat de vreo 3 ori vreo 12 trepte. Simteam ca o sa bom , dar am rezistat. Cel mai rau m-a stresat greutatea lui bebe si apoi faptul ca nu reuseam sa am scaun si toata lumea era cu gura pe mine.

In rest, la 1 saptamana de la operatie ma miscam foarte bine, iar la controlul de 6 saptamani ziceai ca nici nu am nascut, asa de bine ma simteam.

Si acum, desi medicul mi-a spus sa nu il ridic pe Andrei in brate daca trece de 5kg pana fac eu 3 luni de la operatie, il ridic si n-am nimic. Si el are imbracat aproape 6 kg.
Elia
Scris: Wednesday, February 15, 2006 12:31 PM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 14
Si au am ridicat copilul si era foarte greu, nu mai tin minte exact evolutia greutatii lui, dar cred ca la 2 luni avea 7 kile. Si in afara de asta, am mers la aerobica la doua luni dupa ce am nascut, desi toata lumea zicea ca tre sa stai juma de an. Eu am citit in reviste straine ca de la 6 saptamani poti sa faci sport, cu grija si incetul cu incetul, nu mult si greu dintr-o data si asa am facut si vreau sa va spun ca ma dureau gleznele si genunchii (ca ma ingrasem cumplit) dar operatia nu. Oricum, nu as mai vrea sa fac cezariana si sper din tot sufletul sa rusesc sa nasc normal, ca tare rau e sa fii operat!!!
ira_tgr
Scris: Thursday, February 16, 2006 5:53 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 11/2/2007
Mesaje: 2320
eu sunt adeptul nasterii normale, dar se para ca voi naste prin cezariana, am avut displazie de sold in plus ceva cu complicatii cand eram mica, si aminteles ca asta este o recomandare pentru cezariana, oricum, acu 2 ani am avut apendicita, si cam stu in mare cum este sa te trezesti a doua zi si sa incerci sa mergi, desigur o cezariana nu se compara cu o operatie de apendicita, dar.... vom vedea bounce
miraa
Scris: Friday, February 17, 2006 7:04 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/16/2006
Mesaje: 1390
eu nu sunt de acord in felul in care gandesc femeile...nu nasc normal pentru ca li se pare ca durerea din timpul nasterii este mai mare decat cea de dupa operatie...si nu-i asa...orice operatie are riscul ei..femeile oricum sunt facute sa suporte orice durerebravo
tare greu mi-a fost a doua zi dupa operatie...simteam ca mor..dar am avut noroc cu bb,ca era cuminte...si mai mult il luam eu in brate ca sa se vada macar ca am bb..tare rau imi pare ca au trebuit sa ma opereze...poate voi avea sanse la al 2-lea..oricum mi-am revenit foarte repede..dar mai simt cate un pumn in burta,cateodata...fiecare se recupereaza diferit
Kiki
Scris: Friday, February 17, 2006 7:30 AM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
Miraa, pana la urma cezariana e o decizie personala - unii doctori accepta, altii nu vor sa auda, sau este o decizie impusa, de catre doctori, atunci cand nu se poate naste normal.
Elia
Scris: Saturday, February 18, 2006 2:39 AM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 14
Am citit ca dintre asa-numitele cezariene de urgenta nici macar jumatate nu sut justificate, numai ca doctorii le recomanda din diverse motia...comoditate, teama de mal-praxis, la noi chiar din motive financiare. Si parintii, cand li se zice e nevoie cezariana de urgenta, se panicheaza si nu mai stau ei sa intrebe si alt doctor sau sa intrebe exact de ce, sa incerce sa participe si ei la luarea deciziei finale...zic bine, fac e trebuie, numai sa fie bine...si apoi se gandesc si le pare rau. Asta a fost cazul meu. Am mers la control cu 5 zile inainte de termen si cand m-a controlat doctorul mi-a zis ca nu voi putea naste normal, dupa parerea lui is ca daca vreau sa ma chinui el ma lasa sa incerc, dar tot la cezariana voi ajunge...si atunci am zis gata ene, taie-ma acum...si dupa aia mi-a parut rau, asa ca acum sunt decisa sa lupt pana in panzele albe sa nasc normal, daca s-o putea.
AdrianaC
Scris: Saturday, February 18, 2006 3:06 AM
Avatar
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 17822
De obicei, daca ai nascut la prima sarcina prin cezariana, si la urmatoarele vei naste la fel. Totusi, este posibil sa ai sansa sa poti naste si normal. Trebuie insa sa ai grija, pentru ca exista riscul de ruptura uterina.
Elia
Scris: Saturday, February 18, 2006 5:22 AM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 14
Aceasta teorie este in mare voga la noi, desi i strainatate nu mai este considerata de actualitate de multi ani. IN momentul de fata, conform statsticilor, nu mia stiu exact dar ceva intre 40-60 la suta din femeile care au nascut o data cu cezariana, nasc normal la nasterile urmatoare. Nu este mare deloc riscul de ruptura uterina, numai ca trebuiesc indeplinite anumite conditii: factorii care au facut necesara cezariana prima data trebuie sa nu mai fie prezenti (fie pozitia copilului, fie probleme cu evloutia travaliului, fie probleme cu inima copilului), travaliul trebuie sa se declanseze de la sine (nu poate fi indus din cauza ca la inducere, cotractiile sunt foarte puternice si se succed farte rapid), nu se poate depasi DPN-ul (deci daca nu ti se declanseaza nasterea de la sine pana in ziua DPN, se face cezariana), copilul trebuie sa fie in pozitia buna (cu capul in jos) si nu trebuie sa fie prea mare (din cate stiu io nu mai mult de 3.5 kg). De asemenea, mama care doreste sa nasca normal dupa o cezariana trebuie sa aiba grija sa nu se ingrase prea mult in timpul sarcinii, sa faca multa miscare, sa invete sa respire, in timpul travaliului ea va fi monitorizata continuu pentru a se depista orice problema fie cu ea, fie cu fatul. Nu e usor, dar dupa parerea mea merita. Sunt dispusa sa trec prin toate astea numai sa nu mai fac cezariana inca o data, sa ma taie, sa dureze asa mult pana sa imi revin, sa stau gu super frica cel putin un an de zile sa nu cumva sa raman insarcinata...
AdrianaC
Scris: Saturday, February 18, 2006 6:27 AM
Avatar
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 17822
Bafta multa freedelia ! Iti tin pumnii sa iasa cum vrei tu. Si mie mi-a fost teama de a 2-a cezariana, dar am trecut cu bine peste ea, chiar infinit mai bine decat prima cezariana, m-am refacut foarte repede, si operatia s-a vindecat mai frumos, totul a fost mai frumos. Atat de bine, incat abia astept sa mai treaca 1 an si 6 luni sa o iau de la capat bounce
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.