Nivel: Avansat
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 3898
| Granitul cica are o putere mare de retinere a caldurii pentru ca-i roca vulcanica dar este scumpa foc , dar lasa ca merge si gresia normala, caldura sa o transfere si eu sunt happy . Acum eu stau cu picioarele pe gresia de pe hol, este cumplit de rece si visez la iarna urmatoare cand o sa stau fara sosete in casuta , de abia astept. 6 mil factura nu mi se pare prea mult gandindu-ma ca noi dam cam 4 pe gaz si 2 pe curent intr-un apartament de 70mp izolat pe exterior dar in rest cu pierderi enorme de caldura. Acum depinde la reglementare, va tinem pumnii. |
|
Nivel: Guest
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 14
| Ilioara te rog sa-mi spui si mie ce fel de centrala termica folosesti. Noi vrem tot o centala electrica deoarece ne costa foarte mult racordarea la gaze. Si daca se poate sa-mi spui costurile (maopera, materiale), trebuie sa ma apuc si eu de montaj de indata ce permite vremea. Acum sunt in perioada de documentare. Multumesc anticipat. |
|
Inregistrat: 3/25/2008 Mesaje: 2187
| De ce nu folositi centrala pe combustibil solid? Eu cred ca ar fi mult mai ieftin. |
|
| Nu vrea sotul meu, zice ca nu sta el sa bage lemne in cazan. A vazut la bunica la tara cum se face focul in soba si s-a speriat, cu toate ca s-a documentat intre timp , dar nu pot sa-l intorc din ale lui. WOW zaza, ce bloc maaaaaaaare a construit piticotul tau! Ai mei se cearta pe ele, cel mare(5 ani si 1/2) construieste si cel mic (2ani) darama. sa te tii aunci |
|
| Zaza, dincolo de confortul foarte mare care-l implica o centrala pe gaz sau energie electrica centralele pe lemn sunt si ele foarte mari consumatoare de combustibil daca suprafata de incalzit este mare. Asa ca fie ai padure sau prieteni padurari fie te tot milogesti sa gasesti doua camioane de lemne sa-ti ajunga poate un an. Apoi trebuiesc depozitate (adica alt spatiu destul de generos blocat cu ele), avut grija sa nu te umple de sobolani ca si lor le plac casutele gratuite, , facut mizerie cu taiatul. In fine, cred ca principalul motiv pentru care cineva alege curentul sau gazul este confortul, apasatul pe buton ne este tare drag si asta probabil o sa ne coste destul. Apoi centralele pe lemne presupun si o camera suplimentara doar pentru ea, hornul care trebuie sa fie cat de cat bun ca sa nu iei foc cu el te costa si ala cat jumatate de centrala. Personal am o mare problema in a face foc, nu stiu ca vreodata sa-mi fi luat foc vreun lemn nici dat cu combustibil lichid asa ca ar fi o tragedie pentru mine sa fac foc in centrala
Pe termen mediu-lung eu nu cred ca lemnul va mai fi chiar asa de iubit si de usor de procurat. Am terminat de taiat cam toate padurile, in sfarsit ne-am luat o mare probleme de pe inima ca tare ne mai sufocau atatea paduri. Si lemnul nu s-a dus pe foc ci tru-tru, a plecat inafara. Deci eu nu sunt foarte increzatoare in posibilitatile de procurare a lemnului in cantitati mari in urmatorii 5-10 ani. Eu sunt mai increzatoare in dezvoltarea mijloacelor alternative de procurare a energiei si atunci se va reusi obtinerea de curent cu investititii mai mici.
Mariansky, pe langa centrala electrica se mai poate opta pentru incalzire electrica in pardoseala ceea ce nu implica o centrala.
|
|
Inregistrat: 1/5/2009 Mesaje: 1230
| mariansky iti raspund cu placere centrala a fost 27 mil este electrica iar costul pt toata incalzirea a fost cam 250 mil-270 mil pt ca ne-au montat si obiectele sanitare |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6852
| Nu mi se pare atat de scumpa centrala electrica in sine, cat costurile ridicate pe care le atrage, pentru ca in tara este scump curentul. Preconizez insa c-o sa se ajunga ca aici: curentul sa fie mai ieftin decat gazul si lemnele. Noi platim acum aproape 10centi/kwh. In Ro cat e? Dar la un sistem geotermal nu v-ati gandit? Ca Dan al meu ma bate la cap sa ne punem unul, ca-i cel mai eficient de pe piata si taie facturile la curent la jumatate. Plus ca luam credit la taxe 30% din investitie. Ma tot gandesc, poate facem schema anul asta, ca de la anul nu stiu daca vor mai da creditul asta. |
|
| Delfinasa, daca as lua si eu credit asa de usor pentru asa motiv... dar nu uita suntem in Romania si asta ne ocupa prea mult timp . Curentul in Moldova este de aproape un euro pe kilowat sooooooo. dar nici gazul sa nu cezi ca-i pomana ca si acolo-i tot jumuleala. Lemnele sunt foarte diferite la pret in functie de unde locuiesti, pe cine cunosti, pe cine mituiesti si asa mai departe.
Am auzit si noi de geotermal, am si vorbit candva cu cineva care nu se pricepea prea bine si mi-a cam disparut din elan. Mare greseala cred, daca as fi gasit pe cineva mai cunoscator poate macar o luam in calcul. |
|
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6852
| Este imens de scump curentul...nici prin cap nu-mi trecea ca poate fi de...14 ori mai scump?!!! Daca am auzit bine, numai conectarea la teava comuna de gaze costa cateva zeci de milioane in conditiile in care ai conducta orasului aproape (altfel poti visa la gaze la sfantul asteapta si te cuplezi la curent ca-i mai simplu), ceea ce mi se pare jecmaneala de la inceput, ca pe urma am inteles ca factura lunara nu-i deloc mica, niste prieteni platind undeva pe la 15 mil/luna iarna numai pt. gaz la o casa cu 2 nivele.
Un mare avantaj al taxelor aici este ca-ti poti deduce multe din investitiile pe care le-ai facut in si pentru casa in anul anterior (pe langa alte cheltuieli nelegate de casa), so noi chiar suntem incurajati sa investim in produse noi, mai eficiente, ecologice, dar si mai scumpe, ca de ex. acoperis mai eficient la casa, ferestre mult mai eficiente pentru casa la racire/incalzire, panouri solare, skylights sau acest sistem geotermal...procentajul din investitie cu care te ajuta statul la geotermal este chiar frumusel: 30% nu-i deloc de neglijat, mai ales cand ai ocazia sa-ti instalezi un sistem din asta la 1/4 din pretul de market ca ai expertul acasa. Nico, imi pare rau ca nu ati gasit o firma serioasa care sa va explice avantajul sistemului geotermal, poate ati fi facut alta alegere. Dar lasa ca si centrala electrica e buna si-i mai safe, dupa parerea mea, decat cea pe gaz sau lemne. Din cate spune Ilioara si comparand cu ce costuri la gaz am auzit eu, centrala electrica ar fi mult mai eficienta...6 mil la curent in luna de iarna e chiar foarte rezonabil cu ce preturi la curent sunt in Ro. |
|
| Multumesc mult pentru raspunsuri. Ma interesa in mod special marca pentru centrala eletrica, daca nu se poate pe site da-mi te rog un PM. Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul, pentru noi racordarea la electrica ne-a costat 4500 ron, cca 1100 euro. Mi-am pierdut timpul si nu mai spun de nervii acumulati, atunci cand am crezut ca pot negocia cu firmele acreditate de Electrica pentru a ajunge la un pret mai bun (asa scrie in contract ca se poate negocia). Nici vorba, stat in stat, negociaza si iti dau un pret cu 50 ron mai putin, o jecmaneala pe fata. Racordarea la gaze, acelasi lucru, am experienta traita pentru racordarea la gaze la un apartament, cu conducta la usa si a durat 3 luni, costul 500 euro. Pentru a ne racorda la casa, unde conducta este la o distanta de 60m ne costa 12000 ron, cca 2900 euro. Acum un an s-a pus si la noi problema sa finanteze statul cu 90% aport si 10% proprietar montarea panourilor solare. Nici macar nu s-a reusit sa se treaca de stadiul de avizare a firmelor. Pentru geotermal am auzit ca este eficient, dar si foarte scump la instalare la noi. Asa ca optam pentru solutiile care sunt la indemana si care nu sunt atat de costisitoare. Oricum pe viitor ne-am pus in gand sa ne montam panouri solare. |
|
| Delfinasa, noi nu am optat inca pentru nimic, suntem tot in faza de luat hotarari. Pana in vara oricum nu punem sistemul de incalzire deci inca ne documentam. Curent noi avem dar este de 220, ne trebuie de 380 si acolo asa cum a spus si mariansky ajungi la 45 mil. Eu as vrea sa evit orice fel de centrala, incalzirea in pardoseala cu curent elecric nu necesita centrala , eu inspre asta bat. Am sa mai studiez problema cu geotermalul, daca stii pe cineva in tara, oriunde in tara cu asa ceva mi-ar prinde bine informatia. |
|
Inregistrat: 3/13/2006 Mesaje: 5519
| Nico, prietena mea din franta avea incalzire electrica prin pardoseala si acum 15 ani, si avea gresia peste tot. Eu (plecata de la Dorohoi) m-am "speriat" si i-am intrebat de ce si cum si ct: asa era cam peste tot in Franta, era mai ieftin si mai comod, si chiar eficient. Cand facem ceva la noi e bine sa ne interesam ce e in UE / SUA , ca la ei se economiseste la sange. In Belgia tot pe curent erau utilitatile din bucatarie (plita, boiler...),curentul e mai scump ziua decat dupa ora 22, iar in weekend era gratis. |
|
Nivel: MEMBRU FONDATOR
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 9883
| Incalzirea prin gaz e cea mai folosita si e recomndata aici ! Ex : vecinii au calorifere electrice in perete si noi platim 200 lire la 3 luni , ei platesc 700 . Deci nu exista termen de comparatie ! Si daca e facuta si prin pardoseala probabil e si mai eficienta ! Noi avem doar calorifere ! Chiar au demarat aici de la 1 ian un program guvernamental - subventii de 400 lire de la stat pentru a schimba boilerul . ( centrala - ca si unitate ).
Cat despre utilitati, asa e : majoritatea plitelor de aragaz sunt electrice - insa gasesti si pe gaz , iar cuptoarele cred eu ca 100% sunt electrice . ( insa nu rentabile ) |
|
Inregistrat: 3/13/2006 Mesaje: 5519
| Oana, cred ca difera de la tara la tara si modalitatea/costurile producerii energiei electrice sau al gazului. In UK e mai ieftin gazul, deoarece se extrage mai ieftin decat se produce energie electrica. La noi toate sunt scumpe, desi avem surse directe. |
|
Inregistrat: 11/10/2009 Mesaje: 7238
| Buna! Fetelor pana la urma la noi la Romanica e mai rentabil sa-ti pui centrala? Noua ne vine intretinerea inttr-o luna de iarna la 3 camere cu 5 persoane (si avem repartitoare) in jur de 4 milioane adica 400 RON. Si ma batea gandul sa punem centrala sa mai scapam de cheltuieli. Ce ziceti se merita?
|
|
|