|
Nivel: SAFIR
Inregistrat: 3/27/2006 Mesaje: 18834
| Cu cativa ani in urma am citit sau mai bine zis studiat niste carti. Scriu aici despre una dintre ele, si anume "Cele 5 limbaje de iubire ale copiilor", autori Gary Chapman si Ross Cambell (ambii cu obogata activitate in domeniul educatiei). datorita faptului ca e destul de ampla, mi-e tare greu sa spicuiesc, dar am s-o fac totusi; de aceea am ales varianta unor "episoade", in primul rand ca sa nu devin plictisitoare si, in al doilea rand, sa exista o coerenta in mesaj si a mesajului pe care vreau sa-l transmit.
Deci, voi incepe cu unul dintre principalele limbaje de iubire ale copiilor: mangaierile.
Fiecare copil, ca de altfel fiecare adult, isi exprima si recepteaza cel mai bine iubirea intr-un limbaj propriu. Oricat i-ar iubi parintii, copiii nu stiu acest lucru de la sine. De aceea este foarte importanat ca parintii sa descopere si sa invete principalul limbaj de iubire al copiilor lor. Prin interrmediul unuia dintre cele cinci limbaje de iubire, specific copilului - timpul acordat, cuvintele de incurajare, darurile, serviciile si mangaierile - ii veti putea transmite in mod eficient si neconditionat sentimente de respect, afectiune si implicare totala.
Iubirea este fundamentul. In cresterea copiilor totul depinde de relatia de iubire dintre parinte si copil. Cand copilul se simte iubit, este mai usor de disciplinat si de format. Trebuie sa umplem rezervorul emotional al copiilor nostri cu o iubire neconditionata, pentru ca iubirea adevarata e intotdeauna neconditionata. Rezervorul emotional al copilului trebuie umplut inainte sa aiba loc o formare eficienta sau o disciplinare a sa. Un copil cu un rezervor de iubire plin poate reactiona fara resentimente la sfaturile parintilor. Un copil are nevoie de o parere sanatoasa despre sine sau de un sentiment al valorii personale.
Limbajul nr. 1 - mangaierile
"Hrana" necesara sanatatii emotionale consta in mangaieri, vorbe bune si ingrijire tandra. Multi parinti nu sunt constienti de marea nevoie a copiilor de a fi mangaiati. Mangaierea e de fapt limbajul de iubire cel mai simplu de folosit neconditionat. Chiar cand sunt ocupati, parintii isi pot mangaia usor copiii. Copiii care sunt tinuti in brate, imbratisati, sarutati se dezvolta mai devreme din punct de vedere emotional decat cei care sunt lasati multa vreme fara un contact fizic.
Copiii nostri au mare nevoie de a fi mangaiati in primii ani de viata. Pe masura ce copilul creste si devine mai activ, nevoia de mangaieri nu scade. Toti copiii au nevoie de o legatura fizica de-a lungul copilariei si a adolescentei. Pe masura ce copilul creste, si rezervorul emotional se mareste. Continuati sa umpleti rezervorul emotional chiar si atunci cand nu dau semne ca ar avea nevoie de asa ceva. Fara imbratisari, sarutari, batai pe umar si alte forme de exprimare fizica a iubirii, rezervorul lor de iubire va armane vesnic insuficient umplut.
Nu uitati: sunteti un model pentru copilul vostru.
|
Nivel: MEMBRU FONDATOR
Inregistrat: 4/4/2006 Mesaje: 8978
| Foarte adevarate cuvintele de mai sus... E atat de usor sa esuezi ca parinte... Si tot la fel de usor sa excelezi ca parinte! Iubirea e insa baza! Bravo, Alina! Ti-ai inceput cu dreptul activitatea de moderator! |
| cute_baby_of_mine wrote:Bravo, Alina! Ti-ai inceput cu dreptul activitatea de moderator!
|
Inregistrat: 3/1/2006 Mesaje: 7513
| Imi plac foarte mult randurile de mai sus. Karina nu tot timpul simte nevoia sa stea langa mine, sa o mangai, mult timp vrea sa se joace, sa fie lasata libera, dar eu...mama ei care o iubeste neconditionat ,o astept si sunt mereu langa ea cand are nevoie de o mangaiere, de o strangere in brate,de o alintare, cand vrea sa planga la pieptul meu...iar pe viitor de un sfat. Asta inseamna sa fii mama! |
Nivel: Guest
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 14
| Cu siguranta si noi suntem fericite atunci cand primim caldura si mangaiere asa ca ei de ce nu ar fi?Printesa mea atunci cand de exemplu viseaza urat si se trezeste plangand si o mangai chiar si cateva clipe se linistete si zambeste.Atingerea mamei poate alunga orice si mangaierea noastra le ofera siguranta si caldura de care au nevoie si doar pentru asta suntem mame,nu? |
Nivel: Avansat
Inregistrat: 3/12/2006 Mesaje: 3527
| Alina, te rog sa ma ierti, eu de-abia acum am vazut topicul acesta si pot sa spun ca...eu tanjesc dupa mangaiere, tandrete...sunt o sentimentalista care simte tot timpul nevoia de afectiune...Maria e o lipicioasa, cauta sa o tin mai mult in brate, ma pupa, vrea sa o alint si toate astea nu fac decat sa ma bucure
...asa ca , te rugam, continua cu lectiile despre iubire... |
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 9883
| Am citit cu tati impreuna prima parte. cata dreptate ai. Noua ne prinde foarte bine acest subiect, Maria fiind un racushor delicat, foarte sensibil si cu mare sete de dragoste.
Asteptam impreuna continuarea ! Si sa stii ca ne-am insusit din plin lectia ! |
| Am contiunat, am scris deja partea a III a. |
Nivel: Membru
Inregistrat: 11/27/2014 Mesaje: 25
| Foarte bine punctat. Baietelul meu are o problema.. si este foarte lipicios. Ii place sa fie alintat non`stop si sa il tin in brate . La randul lui eu cand sunt suparata primesc si eu ceea ce ofer! Copii sunt o carte deschisa si necitita de unii... |
Nivel: Guest
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 14
| Incepe sa-mi fie frica sa am un copil :)) |
|
Nivel: Membru
Inregistrat: 5/3/2012 Mesaje: 34
| Si mie mi-a fost carte de capatai cartea lui Chapman. Mai are un studiu Cele cinci limbaje de iubire pentru cupluri. La fel de interesant si de aplicat. Cu exemple si sfaturi practice. Interesant. Si sa-u reeditat in ultimul an. |
|
|