Nivel: RUBIN
Inregistrat: 3/29/2007 Mesaje: 22799
| Ma consider o persoana cu principii sanatoase si cu o scara larga de valori.De aceea , vazand ce se petrece in jurul meu nu pot sa ma intreb: ce valori lasam copilului nostru? Dar noi, ca si adulti mai avem valori sau suntem prea prinsi in tumultul vietii, incercand sa supravetuim de la un salariu la altul, platind facturi sau facand tot felul de chestii care ne ocupa si putinul timp pe care il mai avem.Multi dintre noi incearca sa ofere copilului ce-i mai bun, dar oare bunul acesta este si moral sau numai material? Intr-o lume in care fetele viseaza sa devina manechine si baietii vor doar femei si masini scumpe mai avem vreo sansa?Traiam intr-o lume unde daca nu ai o situatie materiala buna esti considerat o "fiinta inferioara".Atunci mai avem puterea sa transmitem valori morale copiilor nostri sau ii invatam ca doar banul conteaza? |
|
 Nivel: Avansat
Inregistrat: 11/2/2009 Mesaje: 1847
| Eu incerc sa-i las fiicei mele valoarea numita "bun simt" si de asemenea mi se pare utila "omenia". |
|

Nivel: MEMBRU FONDATOR
Inregistrat: 5/27/2006 Mesaje: 14390
| Sper ca da, desi niciodata nu ai certitudinea asta...
Sper ca dincolo de ceea ce le repet si ii invat, vor sti sa-si dezvolte propriul sistem de valori si principii, sa " fure " din ceea ce vad la noi ori in jurul nostru si sa adapteze la ce li se potriveste... ca vor fi cu bun simt si cu omenie si stiu ca asta nu depinde intotdeauna de noi. O foarte mare importanta o are si scoala ori grupul de prieteni, stabilitatea emotionala pe care le-o oferi in copilarie, precum si felul in care sunt ei " croiti ".
Nu e nimic gresit in a dori masini scumpe, insa important e modul in care te gandesti sa le obtii. Daca ai ambitii si vrei sa te afirmi prin desteptaciune si munca, nimeni nu are nimic de comentat despre cum intelegi sa-ti cheltui banii, insa daca astepti de la parinti ori alegi calea cea mai simpla ( inselaciune, furt ), atunci e o problema... Iar atitudinea asta e oricum de inceput, pentru ca atunci cand vezi cam cat de greu se castiga banii si cata munca investesti, mai cobori cu picioarele pe pamant si-ti mai reconfigurezi prioritatile... |
|

Nivel: Ambasador
Inregistrat: 12/19/2008 Mesaje: 886
| bereea wrote: Intr-o lume in care fetele viseaza sa devina manechine si baietii vor doar femei si masini scumpe mai avem vreo sansa?Traiam intr-o lume unde daca nu ai o situatie materiala buna esti considerat o "fiinta inferioara".
Bereea, cred ca exagerezi si daca asta e parerea ta despre fete si baieti, ce sansa sa mai avem? |
|

| Nu, nu exagerez.Si nu ma refer la baietei si fetite ci la adolescenti si tineri.Asemenea discutii aud eu intre ei. |
|
 Nivel: Maestru
Inregistrat: 10/17/2009 Mesaje: 8601
| Parerea mea ca oricat de multe valori incercam sa le insuflam noi,parintii,conteaza mult si scoala si anturajul.Am fata adolescenta si m-am straduit sa ii insuflu ideea ca un om frumos in interior este frumos si la exterior,ca bunul simt , politetea,generozitatea , setea de cunoastere,educatia si ambitia de a iti face un drum frumos in viata nu sunt depasite.Dar de multe ori observ ca "fitele" celorlalti din jurul ei o afecteaza,ca daca e diferita de ceilalti e exclusa din preajma lor,etc.Greu in ziua de azi,uneori ma simt depasita de situatie Mai ales ca problemele fetelor sunt despre unde merg sa isi puna unghii,la ce salon de cosmetica merg,ce culoare sa isi mai faca parul,asta in conditiile in care admiterea la liceu este peste mai putin de o luna |
|

Nivel: SMARALD
Inregistrat: 7/22/2007 Mesaje: 11814
| Ce sa va spun un subiect foarte sensibil!Eu va spun cum imi educ eu copii sau pe Eden fiind cea mai mare, nu am nimic impotriva sa fie manechina ,sa-si faca unghile si sa fie estetica dar mereu-i repet si ea intelege ca sa fii frumoasa nu este totul pe lume ,trebuie sa fii si desteapta ,prietenoasa si sa fii puternica .Ma bucur ca Eden are un caracter cu totul aparte si inca de pe acum pot vedea ca am educat-o exact asa cum am vrut,este o persoana care este iubita in anturajul ei ,in comunitate ,nu minte fiindca prefera adevarul si este pregatita mereu sa ajute cand este nevoie. Oshry sincera sa fiu si va spun exact cum spune Yohanan fotbalist ziua si doctor noaptea exact exact ce imi doresc .Oshry nu este fraier ,este destept foc ,are un caracter milos si-i place sa fie respectos cu cei din jur mai ales cu oamenii in varsta .Cred ca va fi si foarte iubit de femeii fiindca stie mereu sa faca complimente (asta cred ca a invatzat de la taica-su) .Oricum sunt sigura ca inca se va mai schimba pe parcurs dar aceste calitatii sunt bine simtite si ies in evidentza.Datoria mea este inca sa-l mai educ fiind putin violent si agresiv ceea ce ma ingrijoreaza putin de aceea incerc sa-i explic ca violentza nu aduce nici un rezultat ci doar cuvintele ,conversand cu persoana poate sa ajunga la o intelegere .c-am asta este cu Oshry deci am inca mult de lucrat la comportamentul lui . Despre Shiraz nu m-a intrebati fiindca aici mi s-au adunat toate problemele :Batausa,moftoroasa alintata,imi place la ea ca are o sigurantza in ea in tot ceea ce face si asta-i va prinde foarte bine in viatza,ea a invatzat totul singura si continua sa invetze dar de multe ori vezi pe fatza ei cat este de nervoasa si cum este in stare sa distruga totul in jurul ei .Va fi spaima scolii si a prietenilor ,sunt sigura dar cum marul nu cade departe de copac are si cu cine semana fix mamy in anii adolescentii. Sa fii ei sanatosii niciodata nu vom fi multumiti ca parintii ,mereu copii vor avea nevoie de sfaturi si mintea le va veni dupa 30 de ani cand vor avea si ei copii la randul lor dar....omul din greseli invatza asa ca totul depinde de ei ,de anturajul lor si de firea lor! |
|

Inregistrat: 8/11/2010 Mesaje: 2334
| E de comun acceptat ca exista un sistem de valori care include sinceritatea, onestitatea etc, opusul lor fiind non-valori. Cu toate astea, personal cred ca "valoarea" si "sansa" sunt destul de relative, sunt cuvinte "balzaciene", asa cum zicea T-Mihaela pe undeva, bune pt filme naive. Cu totii acceptam ca nu e bine sa mintim dar cu totii am facut-o mai mult sau mai putin vinovat, cel putin minciunica aia micutza si nevinovata cand ai intarziat la scoala sau cand ai venit tarziu acasa, cu totii am avut momente de invidie mai mari sau mai mici, toti am facut ceva nemoral la un moment dat, e mai greu cu recunoscutul Valorile morale sunt judecate din punctul fiecaruia de vedere, dupa ceea ce crezi sau dupa ceea ce vezi sau dupa ceea ce crezi ca vezi, crezi ca popa e plin de valoare morala de la un capat la altul, i se mai pupa si mana, el in schimb ia banii bisericii si mai abuzeaza sexual un copchil sau mai multi, crezi ca un homosexual e lipsit de valoare morala ca are alte preferinte sexuale, desi el poate nu minte, nu e trufas, nu invidiaza, e inteligent, si-a obtinut jobul prin munca grea etc etc, crezi ca unul care a furat o paine pt copii este mai lipsit de valoare tocmai ca e hot=non-valore desi a hranit un copil neajutorat=valoare... Sunt grupuri religioase care nu mint, care se roaga si cred si nu vor femei sau masini, femeile se imbraca din cap pana-n picioare si nu vor sa fie manechine ca-i pacat dar in schimb considera ca cei din afara grupului se vor duce direct in iad, pt ca sunt inferiori din cine stie ce punct de vedere din capul lor, asta denota clar un grup plin de vanitate, de comportament superior =non-valoare. Unul cu bani nu e intotdeauna un borfas, altul sarac nu e intotdeauna un om plin de moralitate si viceversa, la fel si cu inteligenta si munca, la fel cu munca si timpul. Deci totul e relativ, depinde de opinia publica, deci de ce zice si crede altul de tine ...Nu cred ca exista o singura persoana care sa fie absolut perfecta, e evident ca a fi considerat intr-un spectru larg de valori morale situeaza pe oricine intr-un nivel mai ridicat, deci automat superioritate=vanitate=non-valoare.
Cum e considerat unul care nu minte, care are o viata absolut exemplara dar spre nenorocul lui ajunge in situatia de a fi trimis in razboi unde omoara juma' din populatia tarii inamice, vine acasa si e considerat erou, i se da nu stiu ce decoratii din super-aur si alea alea?? E criminal? E model de urmat??
Mai avem vreo sansa sa ce?? Sa ne schimbam natura umana, sa devenim perfecti, sa salvam poporul, sa-si vada fiecare de bucatica lui, sa nu ne mai pese de opinia publica, sa nu mai judecam sau sa fim judecati??
MORÁLĂ, morale, s. f. 1. Ansamblul normelor de conviețuire, de comportare a oamenilor unii față de alții și față de colectivitate și a căror încălcare nu este sancționată de lege, ci de opinia publică; etică. ♦ Comportare (lăudabilă); moravuri. 2. Disciplină științifică care se ocupă cu normele de comportare a oamenilor în societate; (concr.) carte care cuprinde aceste norme; etică. 3. (Fam.) Dojană, mustrare. ♦ Concluzie moralizatoare cuprinsă într-o scriere, mai ales într-o fabulă; învățătură. – Din lat. moralis, fr. morale. Sursa: DEX '98 (1998)
|
|

Nivel: SMARALD
Inregistrat: 7/22/2007 Mesaje: 11814
| Mikaela,nu stiu ce legatura au toate astea cu valorile pe care noi personal vrem sa le lasam copiilor nostri acesta fiind titlul topicului?Si la urma urmei o persoana perfecta este perfecta daca asa crede ea si asa simpte ea nu ceea ce cred ce-i din jur deci da exista si persoane perfecte de ce nu? |
|

Nivel: Senior
Inregistrat: 11/10/2009 Mesaje: 7238
| Ca sa fac si eu o gluma ca m-am trezit bine dispusa, io vreau sa las la copii, vila de la.., casa de la ..., si cocoseii mostenitzi de la strabunica.
In alta de ordine de idei mi-as dori sa reusesc sa ii invat sa judece cu creierul lor si sa nu adere la vreo idee fara a o trece prin filtrul gandirii proprii si a-si lua singuri decizia. Mai precis sa nu fie prinsi de niciun spirit de turma. Iar al 2-lea lucru, ar fi sa ii invat ca orice actiune pe care o faci in viatza este compensata: faci bine, bine primesti, faci rau , la fel. |
|

Nivel: DIAMANT
Inregistrat: 1/17/2008 Mesaje: 27681
| Eh ...subiect tabu pentru noi...material nu avem multe,nici masina,nici casa dar cred ca mai important este pentru ei sa simta ca sunt iubiti si in siguranta;o copilarie fericita,plina de momente frumoase consideram ca este un start bun in viata,de asemenea ii invatam sa aiba incredere in ei,in deciiile lor;ca vom fi aproape de ei cat vom trai si bunicii iubitori ai copiilor lor. Suntem asemenea pescarului care da undita mostenire nu tone de peste....
|
|

Inregistrat: 5/17/2009 Mesaje: 4992
| ingerash wrote: Suntem asemenea pescarului care da undita mostenire nu tone de peste....
Ce frumos spus |
|

| shirel wrote:Mikaela,nu stiu ce legatura au toate astea cu valorile pe care noi personal vrem sa le lasam copiilor nostri acesta fiind titlul topicului?Si la urma urmei o persoana perfecta este perfecta daca asa crede ea si asa simpte ea nu ceea ce cred ce-i din jur deci da exista si persoane perfecte de ce nu?
Pai are legatura zic eu, ca de ex daca un parinte crede ca-i josnic sa fii homosexual transmite mai departe aceasta idee ca fiind nemorala iar copilul o preia, daca te dezgusta manechinele atunci o fetita fascinata de moda, va prelua ideea de la parinte, daca mama SIMTE ca-i perfecta si o spune in gura mare, seamana a lauda iar lauda e condamnata de unele religii si chiar de multe persoane etc.
ROxi a zis mai bine toata blalologia mea
"... mi-as dori sa reusesc sa ii invat sa judece cu creierul lor si sa nu adere la vreo idee fara a o trece prin filtrul gandirii proprii si a-si lua singuri decizia. Mai precis sa nu fie prinsi de niciun spirit de turma."
Cand se atinge perfectiunea, nu mai ai la ce sa aspiri... |
|

| N-am timp acum de detailat, dar a fi homosexual nu mi se pare un lucru de lauda si nu-mi doresc ca copilul mer sa devina asa ceva |
|

| bereea wrote:N-am timp acum de detailat, dar a fi homosexual nu mi se pare un lucru de lauda si nu-mi doresc ca copilul mer sa devina asa ceva
Mie nu mi se pare deloc injositor. Nu e ce ne dorim noi pt copii, copiii sunt ceea ce sunt, fiinte unice si vor fi ceea ce isi doresc in final. Mi se pare mai injositor oprimarea lor sau dezgustul celor straight decat preferinta sexuala a unuia. Unii au sex cu partener de sex opus, altii cu partener de acelasi sex, iar altii cu ei insisi Oricum discutia o ia pe alta panta, evident e ca valorile morale sunt relative, depind de ochii, perceptia si indoctrinarea fiecaruia. |
|
|