Nivel: Senior
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 5089
| stele_pe_cer wrote:
Eu de cate ori am incercat nu sa il ogblig pe Matei, ci doar sa il conving sa manace ceva, vomita, asa ca...mi-e teama sa mai experimentez "obligativitatea" de a manca ceva anume.
subscriu!
am facut eu odata niste experimente cu brocoli si spanac si apoi cu pere si ma jur ca mi-a trecut pofta de incercari si fortat. |
|
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6678
| Matei daca imi spune "nu mai veau" si il mai intreb o data" mami, kiar nu mai vrei, mai ia o guritza', gata, in maxim 2 minute varsa tot.Si acum daca spune " nu mai veau" sau "gata", pai e gata, kit ca a mancat doar 2 lingurite.In timp am invatat ca trebuie sa respect ceea ce copilul doreste sau nu doreste.Vrea fructe, ii dau fructe, nu vrea azi fructe, nu ii dau fructe.Nu vrea legume de cateva luni (cum ni s-a intamplat anul trecut) nu ii dau legume, dar suplinim aportul vitaminic cu altceva.
Scria pe undeva in dr Spok ceva super fain: ceea ce intra pe gura si iese pe fund nu poate fi fortat la copilul mic (ma rog, cu alte cuvinte, desigur).Si este foarte adevarat: daca copilul nu vrea sa manace, nu ai ce-i face.La fel si cu olita: daca copilul nu vrea la olita, nici sa-l pici cu ceara nu il poti determina sa faca unde trebuie si cand, kipurile trebuie.Insa cam in toate lucrurile ne putem motiva copilasii, doar sa putem sa ne dam seama daca e potrivit sau nu acum sau maine sau altadata. |
|
| stele_pe_cer wrote:Matei daca imi spune "nu mai veau" si il mai intreb o data" mami, kiar nu mai vrei, mai ia o guritza', gata, in maxim 2 minute varsa tot.Si acum daca spune " nu mai veau" sau "gata", pai e gata, kit ca a mancat doar 2 lingurite.In timp am invatat ca trebuie sa respect ceea ce copilul doreste sau nu doreste.Vrea fructe, ii dau fructe, nu vrea azi fructe, nu ii dau fructe.Nu vrea legume de cateva luni (cum ni s-a intamplat anul trecut) nu ii dau legume, dar suplinim aportul vitaminic cu altceva.
Scria pe undeva in dr Spok ceva super fain: ceea ce intra pe gura si iese pe fund nu poate fi fortat la copilul mic (ma rog, cu alte cuvinte, desigur).Si este foarte adevarat: daca copilul nu vrea sa manace, nu ai ce-i face.La fel si cu olita: daca copilul nu vrea la olita, nici sa-l pici cu ceara nu il poti determina sa faca unde trebuie si cand, kipurile trebuie.Insa cam in toate lucrurile ne putem motiva copilasii, doar sa putem sa ne dam seama daca e potrivit sau nu acum sau maine sau altadata.
f bine spus! |
|
Nivel: RUBIN
Inregistrat: 3/29/2007 Mesaje: 22799
| Desigur nu e bine sa obligi copilul sa manance ...dar ajunsesem la capatul rabdarii.Nu punea un fruct in gura de aproape doi ani.Daca pana la urma l-a inghitit si i-a placut...bine pentru noi. Nu am invatat pe nimeni sa faca la fel , ci doar am povestit experienta noastra. |
|
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6678
| bereea wrote:Desigur nu e bine sa obligi copilul sa manance ...dar ajunsesem la capatul rabdarii.
Asa ajunsesem eu la capatul rabdarii cu legumele, refuzate in doua randuri la inceputul diversificarii.Imi venea sa i le torn pe gat, nu alta, asa se incapatana sa nu le manance.Si nici acum nu se omoara dupa ele...Borcanelele ce le mai mananca cat de cat ...
bereea wrote:Daca pana la urma l-a inghitit si i-a placut...bine pentru noi.
Yaaah, goood 4 U !
bereea wrote:Nu am invatat pe nimeni sa faca la fel , ci doar am povestit experienta noastra.
Hihihi...si eu la fel...am povestit din experienta noastra , mai putin fericita cu fortatul lucrurilor!La noi nu a fost de bun augur, dar daca la voi a dat rezultate e foate bine!Pana la urma important e ca mancarea sa ajunga unde trebuie si copilul sa ia bine in greutate! |
|
Nivel: TOP TEAM
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 36610
| Nici Dav nu mai papa fructe...nu stiu de ce...asa ca am lasat-o balta vreo 2-3 saptamani. de maine incerc iar...poate s-a sucit, ca i-au iesit cele doua maselute din cauza carora nu mai manca |
|
Nivel: Guest
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 14
| Cristina a inceput sa manance mai bine fructe de cand o duc la cresa. Au fructe in meniu in fiecare zi: la masa de pranz ingeneral au ca desert un compot de fructe sau fruct simplu, dar in orice caz nu ii lipseste fructul. Uneori mai primesc si la gustarea de la 16 cate un fruct(mar, banana) sau suc de fructe. Eu am inceput sa ii dau si acasa fructe simple sau compot dupa cina si le papa cu placere mai ales daca il vede pe Tati ca papa si el. In schimb nu mai mananca iaurturi cu fructe. Sper sa fie doar trecatoare faza sau sa manance iaurt simplu pt ca eu chiar tineam la masa de iaurt. |
|
Nivel: ALBA CA ZAPADA
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 17829
| Anca, tu ii dai tu a manance sau il lasi pe el?
Te intreb pentru ca si eu de cateva zile am avut surpriza sa constat ca Andrei nu prea mai vrea sa manance. Bine, la noi poate sa fie si din cauza dintisorilor care bat la usa, si din cauza enterovirozei sau ce o fi fost ea, care ne-a dat tarcoale, dar, m-am prins repede de un lucru si acum nu mai avem probleme.
Piciul meu de fapt nu ca nu mai vroia sa manance, ci nu mai vroia sa ii dau EU sa manance. De indata ce i-am dat banana in mana sa o manance singur, a papat-o toata (normal ca s-a si mozolit ca purcelul, dar scopul a fost atins). La fel si cu mancarea de pranz, iaurtul, etc.
Incearca sa il lasi pe el sa manance singurel. Poate ca asta vrea de fapt. |
|
Nivel: Guest
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 14
| AdrianaC wrote:Anca, tu ii dai tu a manance sau il lasi pe el?
Te intreb pentru ca si eu de cateva zile am avut surpriza sa constat ca Andrei nu prea mai vrea sa manance. Bine, la noi poate sa fie si din cauza dintisorilor care bat la usa, si din cauza enterovirozei sau ce o fi fost ea, care ne-a dat tarcoale, dar, m-am prins repede de un lucru si acum nu mai avem probleme.
Piciul meu de fapt nu ca nu mai vroia sa manance, ci nu mai vroia sa ii dau EU sa manance. De indata ce i-am dat banana in mana sa o manance singur, a papat-o toata (normal ca s-a si mozolit ca purcelul, dar scopul a fost atins). La fel si cu mancarea de pranz, iaurtul, etc.
Incearca sa il lasi pe el sa manance singurel. Poate ca asta vrea de fapt. Eu de mult o las pe Cristina sa manance singura fructele. Chiar si compotul il mananca singura chiar daca se uda toata. In schimb iaurtul i l-am dat eu mereu. Poate ca ai dreptate si asta e motivul pt care nu il mai mananca. |
|
| Adriana, eu ii dau de regula in manuta sa pape fructul dar uneori nici asa nu il ia. uneori vrea, alteori nu. evident ca se mozoleste de nu iti vine sa ii mai dai dar trec si peste asta.
ca sa ma explic: am fost acum cateva sapt cu el in Metro, la cumparaturi. am luat niste banane. toate bune si frumoase pana am ajuns la casa (ca pe drumul prin magazin le-am "pitit" printre alte cumparaturi ca tocmai mancase ceva acasa). acolo nu am mai avut nici o sansa: le-a vazut la tipa de la casa, a vazut ca le-am pus in punga si le-a scos de acolo si facea "da-i". no si ce sa-i fac eu copilasului? sa ii zic nu mami, nu iti dau? i-am dat banana desfacuta in manute, in masina si pana am ajuns acasa si-a mozolit toata fata, parul, mainile, hainele de pe el plus ca a facut varza si scaunul de masina de a trebuit sa ii spal si aluia husa. dar a papat. asadar il incurajez sa pape singurel dar uneori nu vrea nici asa si atunci il las in pace. |
|
Nivel: ALBA CA ZAPADA
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 17829
| Da, si eu sunt de parere ca nu e bine sa il fortezi sa manance, mai ales cand e mic, pentru ca pe urma poate sa prinda ciuda pe alimentele respective si sa nu le mai manance deloc. |
|
Inregistrat: 10/4/2006 Mesaje: 6849
| Nici Deea nu prea papa fructe, si nici legume, in afara de rosie Ma dispera cateodata, dar nu am ce-i face, nici s-o oblig nu pot, ca oricum nu vrea
|
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 4/4/2006 Mesaje: 1856
| am trecut si noi prin etapa lui NU la fructe..cand era mic nu vroia sa le pape in crema si descoperisem ca ii placea sa le pape bucatele... iar acu 3 luni iar nu le mai vroia ..nu nu si nu..asa ca l-am lasat in pace si intr-o zi dand peste borcanele cu creme de fructe am spus sa incerc poate o vrea ..si surpriza a mancat cu o lacomie ..asa ca acuma ii dau crema iar cand el im cere vreun fruct intreg il dau si papa el ..se plimba cu maru, banana, prin casa si il papa tot...baza e acuma crema de fructe |
|
Inregistrat: 3/13/2006 Mesaje: 5519
| Miru mananca fructe si singurica si de la mine. Ii plac foarte mult capsunile, i le dau in mana si le papa singura, chiar daca bluzica ei e rosie pe vecie dupa. Si ciresele le manaca singura, dar dupa ce-i scot eu smaburele, ca ea uita sa-l mai scuipe. Banana i-o dau eu, cate o bucatica, nu o vrea pasata, portocala ori felie ori stors sucul si-l bea cu paiul, para bucatele. Marul nu-l poate mesteca din cauza de lipsa maselute, dar nici pe razatoare nu-l accepta. Sa traiasca masina de spalat, ca fructele tare bune-s cand sunt peste tot! |
|
| fetelor, am facut azi ce mi-ati sugerat: i-am taiat marul cubulete de diverse marimi si forme si i le-am pus pe o farfurie si a mancat!!!! nici nu stiti cat sunt de bucuroasa. e drept ca l-am ajutat si eu dar principalul este ca a papat.
am sesizat de ceva vreme ca e mai incantat de mancare dc il las si pe el sa se balaceasca, orice mancare ar fi (la ciorbe ii dau si lui o lingurita si face balta pe langa, la fructe sa il las sa isi bage el manutele sa le pipaie si sa le intinda pe masuta, la iaurt, la fel, o lingurita sa se balaceasca in el etc.). nici marul nostru de azi nu a scapat de "balaceala" si intinsul de rigoare pe masa (noroc ca am spalat-o inainte).
exemplificam:
cam asa arata marul nostru:
asa ne servim singurel din farfurie.
si....cam asa ne balacim in marul de papat
|
|
|