Ce sa faci cand iti moare cineva drag
Subiectul anterior · Subiectul urmator
misha
Scris: Saturday, April 11, 2015 5:50 AM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 3/12/2006
Mikaela,sper din toata inima ca e vreun proiect sau nu stiu, sa tina doar de curiozitatea ta si ca nu ai niciun necaz in familie! pupici

Slava Domnului, pana acum n-am participat la pregatirea unui decedat in familie, desi am persoane dragi plecate din lumea aceasta!
Dar din ce am auzit, daca persoana a murit acasa, patru femei/barbati o /il spala imediat si imbraca mortul cu haine noi din cap pana in picioare, apoi il aseaza in sicriu. Daca mortul va ramane acasa, se aseaza sicriul intr-o camera unde toata lumea are acces si poate veni sa-si ia la revedere de la cel decedat. In permanenta la capatul sau ard lumanari, in afara de cea care i se pune pe icoana de pe piept si este privegheat de catre cei dragi.
De preferat, cum am spus si mai sus, este sa se citeasca Psaltirea si alte rugaciuni pentru cel decedat si nu stat la barfe si alte vorbe fara rost, cum e obiceiul mai ales pe la tara unde se gasesc doua, trei babe sa analizeze pe toata lumea care vine sa-si ia ramas bun. In afara de asta, sunt rugaciunile si slujbele facut de preot. Cele mai importante sunt 'Cina' cu o seara inainte de inmormantare, cand se face si o masa pentru cei prezenti, apoi slujba de inmormantare, urmata de pomana ( tot o masa pentru sufletul raposatului) cand se impart si alte lucruri pentru sufletul celui mort ( se imbraca un sarac cu haine de la piele, se dau de pomana un pat, lenjerii, perne, galeti, prosoape etc).
Unde e posibil, inmormantarea se face in a treia zi de la deces. Urmeaza pomeniri la 9, 20, 40 zile, apoi la 3 si 6 luni, la 1 an si apoi in fiecare an sau de cate ori se mai doreste in timpul anului. Dupa 7 ani, urmeaza ceea ce numim 'dezgroparea'. Practic, tot o pomenire a celui raposat, doar ca acum se dau iar de pomana haine si alte lucruri ca si la inmormantare sau la pomenire de 40 de zile. In plus, un obicei cu care nu sunt de acord e dezgroparea efectiva a oaselor celui decedat, care sunt spalate si asezate intr-un saculet curat, apoi asezate inapoi in mormant. Nu sunt de acord deoarece in slujba de inmormantare se spune clar, dupa ce a fost acoperit sicriul cu pamant 'Se pecetluieste groapa/ aceasta pana la A doua Venire' ( se refera la venirea Mantuitorului a doua oara, cand toti mortii vor fi inviati si se vor judeca impreuna cu viii la Judecata de Apoi). Dar e un obicei impamantenit dezgroparea aceasta, mai ales la sate.
La fiecare pomenire se face neaparat coliva pentru sufletul raposatului,iar la slujba din biserica se impart celor prezenti lumanari aprinse cu batiste/ prosoape, colaci si/sau iconite.
Cred ca sunt multe alte obiceiuri, in functie de sate/zona gen aruncatul banilor dupa ce a plecat cortegiul funerar spre biserica/cimitir, spartul a nu stiu ce cani si tot asa. Eu le consider babisme si mai mult decat ce mi se cere dpdv religios pentru cel decedat, nu as face!
Cam atat imi aduc acum aminte!
Deces
Scris: Thursday, April 30, 2015 7:22 PM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
In conditille in care decesul unei persoane reprezinta un moment mai mult sau mai putin asteptat, provocat de incetarea ireversibila a activitatii cerebrale si cardiace, informatiile utile organizarii unei inmormantari reprezinta o necesitate.

Ce trebuie sa faceti?

Contactati o firma de pompe funebre.

1. Un agent se va deplasa la domiciliul dumneavoastra unde va vom prezenta un catalog pentru alegerea serviciilor si sicriului pe care il doriti.
2. La scurt timp dupa alegerea seviciilor dorite un medic profesionist va fi trimis de catre noi pentru a constata decesul dar si pentru a efectua imbalsamarea persoanei decedate.Constatarea decesului de catre un medic este obligatorie, certificatul de constatare fiind necesar la declararea decesului, obtinerea certificatului de deces si adeverintei de inhumare. Actele necesare sunt:acte medicale(scrisori medicale, externari din spital, fisa medicala), buletinul si certificatul de nastere al decedatului.
3. Agentii firmei vor veni cu sicriul ales, vor aseza persoana decedata in sicriu si vor face depunerea la capela unei biserici daca este cazul.
4. Tot firma de pompe funebre se va ocupa de toate actele necesare inhumarii - obtinerea certificatului de deces si a adeverintei de inhumare, dar si de autorizatia de depunere la capela daca familia doreste depunerea decedatului la capela.
5. In ziua inhumarii agentii firmei se vor deplasa cu parastasul la biserica unde va avea loc slujba de inmormantare cu cel putin 30 de min. inaintea inceperii pentru a pregati ultimile detalii.

Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.