Ce papam dupa 1 an?
Subiectul anterior · Subiectul urmator
stele_pe_cer
Scris: Thursday, March 2, 2006 8:25 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/13/2006
No, eu sunt stricta in privinta alimentatiei, tocmai pentru ca stiu ca sarea , dulciurile, prajeala, cam tot ce este fiert sau supus focului nu este sanatos, pentru ca 90% din vitamine si minerale se pierd.De fapt mineralele se pierd 100% prin fierbere.

Eu nu i-as da multe daca ar fi dupa mine...de ex.nu i-as da deloc carne, de nici un fel, nu i-as da legume fierte....si cate si mai cate...dar nu imi pot creste copilul intr-un stil naturist, pentru ca nu am gradina, nu am vaca proprie, nu am cunostinte suficiente in nutritie pediatrica.

Dar incerc pe cat posibil sa ii dau lui Matei sa manance cat mai sanatos.

Tocmai de aceea as vrea sa ii introduc laptele de vaca in locul celui pasteurizat sau UHT, as vrea sa ii dau cat mai multe fructe zilnic, cat despre carne mai rarutz, fier isi poate lua si din legume (desi foarte putin, si din suplimente vitaminice).

De curand i-am introdus taratele care sunt foarte bogate in complexul B, iar cat de curand, cu acordul medicului vreau sa ii dau si produse apicole (sa vedem daca avem voie).

Cam tot ce se gaseste in comert este contaminat, cu kimicale, cu conservanti, iautul numai iaurt nu e, laptele e apa calcica, legumele congelate au si ele ceva aditvi si "improspatari" de colorit.....deci, daca stai sa studiezi alimentele existente la ora actuala pe piata, o iei razna.Si totusi, consumate moderat, banuiesc ca nu pot fi catastrofale, daca suplinesti cu cat mai multe fructe si legume naturale (cat or fi si alea).
Elia
Scris: Friday, March 3, 2006 5:05 AM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Mai, puteti sa ziceti ca sunt de la tara, da pe bune daca nu mi se pare ca exagerati...acuma, normal ca nu o sa indopi copilul cu ciocolata, carne de porc, cartofi prajiti da nici sa il tii la regim de parca ar fi in spital numi se pare normal. Pe site-urile straine daca te uiti la idei de meniuri pentru copii este o mare diversitate, de la lasagna, la orez cu lapte, de la cartofi frantuzesti la budinci si placinte cu fructe. Peste tot scrie ca este bine ca de la un an (chiar si mai inainte, dar cu grija la ce se serveste), copilul sa manance la masa familiei. Familia trebuie sa isi adaptez putin obiceiurile culinare la necesitatile copilului, dar copilul trebuie sa inceapa sa manance normal. Daca copilul va manca "de regim" adica numai mancare fiarta, fara gust, doar cateva alimente, el va avea mari probleme cand va incepe sa mearga la cresa/gradinita/scoala, va fi mofturos, etc.

Noi mancam cu John la masa de la un an, nu toate mesele, dar cel putin o masa pe zi. La micul dejun mancam cremwursti sau omleta cu sunca si branza, cereale (acum nu mai vrea), sanwichuri 9paine integrala cu utin unt si branza (de vaci, telemea, cascaval), sunca, pate de ficat. Si bem lapte, cateodata cu cereale 9de oameni mari, gen fulgi de porumb sau cereale integrale, cateodata chiar cereale din acelea dulci),iar cateodata facem clatite (cu branza de vaci sau cu gem)

La pranz mancam ciorbita (de legume cu perisoare de vaca fierte separat si adaugate in ciorba numai cateva minute, de pui cu galuste sau taitei, de legume), piure, orez (fie simplu, lipicios, cum mananca chinezii, fie facut romaneste, cu legume, la cuptor), legume (cand are chef, de obicei preparate in stil chinezesc, adica prajite timp de cateva secunde-un minut in ulei fierbinte). Cateodata mancam chiftelute sau rulada de carne la cuptor, paste cu diverse sosuri, lasagna, cartofi la cuptor cu branza.

Seara mancam mamaliguta cu iaurt si branza de vaci (smantana nu se gaseste), iaurt de fructe, papanasi, sanwichuri.

Intre mese mai mancam cate un iaurt, biscuiti, cateodata bea suc de fructe...mi se pare ca manaca divers si sanatos, si slava Domnului, e bine dezvoltat si sanatos, destept nu mai zic...asta e parerea mea, eu nu sunt extremista de obicei adica nici sa nu ii dai toate prostiile, dar nici sa nu il tii ca pe un bolnav nu mi se pare ok.
evelina27m
Scris: Friday, March 3, 2006 7:49 AM
Nivel
Nivel: Grupa mijlocie

Inregistrat: 2/22/2006
Am o prietena care are un baietel bolnav. Boala baietelului este genetica (doctorii le-au zis parintilor ca genele lor nu s-au potrivit) si se numeste mucoviscidoza. Acum copilul ei are 1 an, insa face tratament special - pana si vaccinul de 1 an l-a cumparat prietena mea cu 1.700.000 lei vechi. N-am prea inteles eu ce inseamna boala lui, iar pe net m-am uitat o data, dar imi face rau sa citesc ce-am gasit acolo. Datorita bolii, diversificarea a facut-o mai tarziu. La 1 an Andrei are 9 kg. Este normala greutatea aceasta? Bebeii vostrii au greutate mai mare?
Acum eu cam stiu ce-i da ea sa manance, dar am inteles ca baiatul se trezeste noaptea de 2 ori ca sa manance lapte. Din experienta mea, cred ca nu se satura cu mesele care i le da si-ar trebui sa-i schimbe putin alimentatia, sa-i dea ceva mai consistent.
Poate va gasiti timp sa cititi despre ce boala are Andrei si apoi sa-mi sugerati cam ce sa-i dea de mancare ca sa se sature si copilul. Bebeii vostrii la 1 an se trezesc de 2 ori pe noapte? E normal lucrul asta?
g_nicoleta2000
Scris: Friday, March 3, 2006 10:02 AM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/14/2006
Evelina, ciclul de somn la un copil este de o ora si jumatate. Deci doarme 90 min, se trezeste cateva secunde , readoarme 90 min si tot asa. Normal ar fi ca dupa un cilclu de somn sa readoarma singur, fara suzeta sau biberon dar daca copilul s-a invata asa foarte greu descopera cum sa lege ciclurile de somn ca sa nu se mai trezeasca. Teoretic, dupa ce copilul a depasit 5, 5 kg ar trebui sa petreaca 6-8 ore de somn nocturn fara mancare.
Despre boala respectiva nu stiu nimic, dar pediatrul ar trebui sa-i fie cel mai bun prieten acelei mamici si sa-i faca inclusiv grafic de alimentatie daca bebelusul este subponderal.

Si pe mine ma doare capul cu alimentatia bebelusului. Sunt atat de multe pareri contradictorii date chiar de pediatri si nutritionisti de nici nu stii dupa cine sa te ghidezi. Cu cat am incercat sa descopar mai multe despre alimentatia 6-18 luni cu atat in ceata mai tare intram.plans
stele_pe_cer
Scris: Friday, March 3, 2006 11:08 AM
Nivel

evelina27m wrote:
Am o prietena care are un baietel bolnav. Boala baietelului este genetica (doctorii le-au zis parintilor ca genele lor nu s-au potrivit) si se numeste mucoviscidoza. Acum copilul ei are 1 an, insa face tratament special - pana si vaccinul de 1 an l-a cumparat prietena mea cu 1.700.000 lei vechi. N-am prea inteles eu ce inseamna boala lui, iar pe net m-am uitat o data, dar imi face rau sa citesc ce-am gasit acolo. Datorita bolii, diversificarea a facut-o mai tarziu. La 1 an Andrei are 9 kg. Este normala greutatea aceasta? Bebeii vostrii au greutate mai mare?
Acum eu cam stiu ce-i da ea sa manance, dar am inteles ca baiatul se trezeste noaptea de 2 ori ca sa manance lapte. Din experienta mea, cred ca nu se satura cu mesele care i le da si-ar trebui sa-i schimbe putin alimentatia, sa-i dea ceva mai consistent.
Poate va gasiti timp sa cititi despre ce boala are Andrei si apoi sa-mi sugerati cam ce sa-i dea de mancare ca sa se sature si copilul. Bebeii vostrii la 1 an se trezesc de 2 ori pe noapte? E normal lucrul asta?

Greutatea unui copil considerat a se fi dezvoltat normal oscileaza in jurul cifrei 9 (kg), dar asta este numai o teorie generala, pentru ca esentiala este greutatea cu care s-a nascut copilul.

EXEMPLU:
Matei s-a nascut cu 2.850 kg .
In primele 4 luni ia in greutate cate 750 gr/pe luna.
In urmatoarele 4 luni ia cate 500gr/luna.
In ultimele 4 luni ia cate 250gr/luna.

Cifrele sunt estimative, la modul ca un copil poate lua mai mult intr-o luna, si mai putin in alta(poate lua mai mult in lungime, si in luna respectiva nu mai ia in greutate decat extem de putin - desi mie nu mi se pre logica teoria, se pare ca asa este).

Matei la 1 an (peste 6 zile face 1 an), ma rog, deci aseara avea 9.800 kg, desi ar fi trebuit sa aiba numai....8.860 parca.....si nu este un copil dolofan deloc, dar este lung/inalt (genetic).

Deci, calculeaza cu cat s-a nascut bebe respectiv si adauga de la luna la luna gramele de mai sus si vezi daca e diferenta foarte mare, e o problema pe undeva, daca greutatea este doar de cateva sute de grame, copilul e ok.

Apoi, se mai pune problema ca kiar daca copilul are o greutate mica, daca el per ansamblu e dezvoltat normal,toate "performantele" varstei sunt indeplinite, e ok.Despre caracteristicile varstei eu nu am citit decat in cartea "mama si copilul" a lui Capraru...acolo sunt descrise toate cele ce ar trebui sa faca un copil de cutare varsta (mai mult sau mai putin).

Poate fi normal ca bebe sa se trezeasca de 2 ori pe noapte daca ii da lapte matern, caci la varsta asta laptele matern nu mai este satios si nici nu mai furnizeaza elemente nutritive ca in primele 6 luni.

Daca ii da lapte praf si tot se tezeste,posibil tot de foame, ii poate adauga supliment de cereale.

Daca dieta micutului este facuta sub supraveghe medicala, atunci totul este ok, si, cu timpul, copilul se va trezi cat mai rar noaptea.Daca dieta copilului nu este coordonata 100% de medic, atunci s-ar putea sa fie o problema de nutritie, iar o problema de nutritie poate pune la randul ei o serie de alte probleme cu implicatii destul de grave.

mai poate fi o supozitie, dr, cum nu am citi deocamdata nimic despre boala micutului, nu ma pot pronunta, dar, ca sa nu te fac curioasa, o sa iti spun ca mai poate fi vorba se maturarea sistemului nervos, maturare care poate ave legatura cu boala in sine.Cum tot din cauza maturarii insuficiente a sugarului acesta are nevoie de "supt", de suzeta sau degetel, tot asa imaturitatea sistemului nervos poate sa determine diverse "perturbari", gen trezire noctura fara motiv, iritabulitate, irascibilitate, manie pronuntata....

Evelina, voi citi despre aceasta boala, sa vedem ce gasesc...si vorbim.
stele_pe_cer
Scris: Friday, March 3, 2006 11:21 AM
Nivel

Eu consider ca o alimnetatie sanatoasa nu inseamna "a-l tine pe copil la regim", ci a-l invata de mic ce este folositor si ce nu organismului.Ideea este ca mananci ca sa traiesti, nu traiesti ca sa mananci.Mancarea ingerata trebuie sa fie 100% benefica pentru organism, sa nu introduci deseuri pe care mai tarziu le 'tratezi" cu medicamente si alte prostii.

Fiecare are propriul lui mod de a se hrani, mai mult sau mai putin sanatos.Dar a afirma ca "tii copilul la regim", pledand in favoarea a tot ceea ce este nesanatos mi se pare nu numai absurd, ci poate dovedeste si lipsa de cunsotinte in domeniu nutritiei.

Te poti hrani sanatos si sa beneficiezi de o alimentatie gustoasa si sanatoasa, care se asimileaza in proportie de 90% numai daca nu esti sclavul burtzii, daca nu esti sclavul societatii de consum care incearca sa iti bage pe gat produse apetisante, dar fara nici o valoare nutritiva, si atunci mananci pentru ca "se vrea" ca tu sa consumi respectivul produs, nicidecum ca i-ar fi folositor organismului.

De ce i-as da eu copilului meu de ex.dulciuri, cand ele stiu ca nu sunt sanatoase?Pai de ce sa ii dau doar asa, de pofta, cand el nici macar nu ii stie gustul?Doar pentru ca exista pe piata un asemenea produs?Pai, exista si cianura, de ce sa nu ii dau si copilului?

Eu cred ca parintele fiecarui copil este mai in masura decat oricine sa isi hraneasca odrasla dupa cum se hraneste pe sine.Eu am fost educata sa mananc lucruri sanatoase, desi, datorita societatii de consuma ma mai surprind consumand si alte "prostii", dar numai ocazional.

Eu nu stiu ce e aia "pofta" , si "sa nu ma pot abtine",. pentru ca stiu ca sunt o persoana cumpatata si rationala, si tot asa vreau sa-mi cresc si copilul.Dovada ca analizele imi sunt bune, mananc putin pentru ca atat are nevoie organismul, am energie si un tonus bun, deci nu am de ce sa ma plang.Si pana acum nu am suferit de nici o boala.Perioada care a necesitat spitalizare a fost in sarcina, din cauza constructiei osaturii (carcasa rigida si ingusta).

Si ma indoiesc ca daca iti obisnuiesti copilul sa se hraneasca sanatos (in conceptie nutritionala, nu in conceptia mea, personala), va deveni mofturos.....dar, intr-adevar, va refuza anumite alimente cand ii vor fi servite.Dar nu mi se pare un dezavantaj ca copilul meu va refuza un corn cu ciocolata, in skimb va manca si banana colegului imbuibat numai cu ducliuri si chipsuri.

Deci, fiecare cu teoria lui.
Elia
Scris: Saturday, March 4, 2006 2:04 AM
Nivel: Guest

Ca de obicei esti foarte vehementa insa nu ai dreptate. Fiecare e liber sa isi hraneasca copilul cum vrea, dar de asemenea fiecare poate avea o parere despre ce face altul. Asa cum tu consideri ca nu e normal sa iti indopi copilul cu dulciuri (si sunt de acord), la fel si eu cred ca este anormal sa nu dezvolti simtul gustativ al copilului tau expunandu-l la tot felul de gusturi, texturi.

Nici eu nu cred ca trebuie sa fii sclavul burtii si nu inseamna ca daca mananci ceva ce iti face placere, ce iti alinta palatul si te face sa te simti bine cand mananci, gata esti sclavul burtii si o sa te imbolnavesti de pe urma obiceiurilor tale culinare. Ce placere poti avea mancand in fiecare zi cam aceeasi mancare, lipsita de gust. Am spus si in mesajul precedent ca nu consider normal sa iti indopi copilul cu dulciuri, prajeli, carne de porc...dar de aici si pana la a spune ca nu ii dai nimic opilului tau ce nu e benefic mi se pare o mare exagerare. Adica daca mananc paine alba, nu inseamna ca o sa ma imbonavesc de stomac. Produsele apetisante si fara valoare nutritiva nu sunt "la moda" numai de cand cu societatea de consum, din cele mai vechi timpuri oamenilor le-a placut sa manance astfel incat sa le faca placere.

Comparatia dintre dulciuri si cianura este ridicola si nici nu am sa ma obosesc sa ii dau un raspuns iar concluzia ta a nu stiu nimic despre nutritie nu are nici o baza reala. Faptul ca tie nu iti face placere sa mananci nu inseamna ca trebuie sa ii insufli si copilului tau aceeasi atitudine fata de mancare, ca este un rau necesar.

In fine, sa incheiem subiectul, repet, fiecare are dreptul sa isi creasca, educe, hraneasca copilul cum doreste, dar nu inteleg de ce tot intrebi cum sa ne hranim copiii dupa un an, cand contrazici tot ce ti se zice daca nu e in schema ta. Daca deja ai o schema clar conturata in cap, de ce trebuie sa mai intrebi si sa ataci lumea pentru parerile lor.
stele_pe_cer
Scris: Saturday, March 4, 2006 8:36 PM
Nivel

freedelia wrote:

In fine, sa incheiem subiectul, repet, fiecare are dreptul sa isi creasca, educe, hraneasca copilul cum doreste

Ai dreptate.Asta dupa ce judeci si jignesti.

freedelia wrote:

dar nu inteleg de ce tot intrebi cum sa ne hranim copiii dupa un an, cand contrazici tot ce ti se zice daca nu e in schema ta. Daca deja ai o schema clar conturata in cap, de ce trebuie sa mai intrebi si sa ataci lumea pentru parerile lor.

Daca as avea o skema bine conturata, nu as mai intreba.Si daca nu iti place opinia mea, o poti respecta si dand un raspuns elegant, sau abtinandu-te de la comentarii fara rost.Intrebarea a fost adresata mamicilor, nu uneia singure si ma intereseaza cat mai multe pareri, ca sa am de unde extrage ceea ce coincide cu nutritionistii cititi de mine, dar care in acelasi timp nu sunt si pediatri.

Iar in privinta "atacului", eu nici nu atac, nici nu raspund la "atacuri"...n-ai nimerit-o...de data asta.In skimb consider ca am dreptul de a-mi expune parerea fara a jigni pe nimeni, si fara a "personaliza"prea mult raspunsul.

Ca si moderator cred ca ar trebui sa aplanezi un conflict, nu sa-l amplifici....
alinutza
Scris: Monday, March 6, 2006 9:44 PM
Nivel

Inregistrat: 3/4/2006
Eu am o carte cu meniuri pentru copii pina la 3 ani. Daca ati stii cite poate sa pape bebe dupa un an.....Ciorbite cu carne, cu legume, supe de oua,budinci,sufleuri,prajiturele,iti lasa gura apa numai citind.
Ana papa cam de toate, exceptind citeva alimente care sunt alergenice, pentru ca are mici probleme mostenite de la mine. Mamaliguta cu brinza de vaci si cu iaurt maninca de la 7 luni si ii place la nebunie. Sa nu mai vorbim de mazare, ca o maninca asa bobite.Fasolea verde o pun ba in ciorbite, ba o fac innabusita....
In mod normal,bebe la un an ar trebui sa manince de toate.Chiar si mincare gatita pentru noi astia mari, daca e putin mai dietetica, adica cu mai putina sare si fara prajeli in ulei mult.Daca vreti va pot recomanda cartea, insa nu stiu unde ati putea-o gasi, caci eu am comandat-o prin posta de la Editura All.ras
stele_pe_cer
Scris: Monday, March 6, 2006 10:41 PM
Nivel

alimutza, asa, ca idee, poti posta te rog denumirea cartii si autorul ei?

Noi din pacate nu stiu cand ii vom putea da si lui Matei ce mancam noi, pentru ca tati al nostru mananca extrem de sarat, iar eu condiementat.Iar mancarea parca nua re nici un gust daca ii adaugi in farfurie condimentele si sarea.

Cred ca ina mult timp de acum incolo ii voi face separat, cu atat mai mult cu cat Matei este alergic, si in inca nu stim la ce.Deci, poate manca cam orice, cu exceptiile de rigoare.

Dar alimentele care sunt considerate a fi alergogene pana la varsta de 1 an, dupa aceasta varsta se pot da fara probleme unui copil alergic?
alinutza
Scris: Wednesday, March 8, 2006 12:29 AM
Nivel

stele_pe_cer wrote:
alimutza, asa, ca idee, poti posta te rog denumirea cartii si autorul ei?

La carte ii zice asa "400 de retete culinare pentru copilul tau 0-3 ani" si a scris-o unul de-l cheama Laurentiu Cernaianu, pardon, doctor pediatru Laurentiu Cernaianu. Sper sa o gasesti prin librarii; daca nu caut-o la Editura All pe pagina lor de net www.all.ro.

Dar alimentele care sunt considerate a fi alergogene pana la varsta de 1 an, dupa aceasta varsta se pot da fara probleme unui copil alergic?

Mie tanti doctor mi-a spus ca ii pot introduce cite un aliment pe saptamina timp de 3 zile. Dar vezi sa nu-i dai vineri, simbata, duminica kiwi, iar luni,marti, miercuri ciocolata (e un ex.). Sper ca m-am exprimat corect. Ca si eu am probleme cu Ana ca a mostenit terenul alergic de la mine. Dar deocamdata nu i-am introdus mare lucru di alimentele "interzise". Mai asteptam putin.
Acuma, daca piticul e alergic, depinde de medicul care il urmareste si ii stie istoricul. Sper ca te-am putut ajuta.
Succes si sanatate.
Apropo, LA MULTI ANI!sarbatoare de ziua noastra.
stele_pe_cer
Scris: Wednesday, March 8, 2006 12:42 AM
Nivel

Te tzucutz, alinutza...si-ti multumesc pentru info...

Kiwi de cand ai inceput sa-i dai si cum i-l servesti?Scoti cumva semintele?In ce combinatie de fructe i-l dai?

Pup U pupici ...
AdrianaC
Scris: Wednesday, March 8, 2006 1:09 AM
Nivel: ALBA CA ZAPADA

evelina27m wrote:
Am o prietena care are un baietel bolnav. Boala baietelului este genetica (doctorii le-au zis parintilor ca genele lor nu s-au potrivit) si se numeste mucoviscidoza. .... La 1 an Andrei are 9 kg. Este normala greutatea aceasta? Bebeii vostrii au greutate mai mare?...

Greutatea lui mi se pare OK, atata timp cat la carte spune ca la 4 luni isi dubleaza greutatea de la nastere, si la 1 an si-o tripleaza.

Deci daca sa zicem la nastere a avut cca 3 kg, la 1 an e OK sa aiba 9 kg.
Si apoi fiecare creste in ritmul lui, poate sa aiba mai mult sau mai putin decat greutatea standard, important insa este sa arate bine, sa se simta bine, sa fie vioi, vesel si per total sa aiba o curba ascendenta a greutatii.
alinutza
Scris: Wednesday, March 8, 2006 1:30 AM
Nivel

stele_pe_cer wrote:
Te tzucutz, alinutza...si-ti multumesc pentru info...

Kiwi de cand ai inceput sa-i dai si cum i-l servesti?Scoti cumva semintele?In ce combinatie de fructe i-l dai?

Pup U pupici ...

Nu i-am dat kiwi si nici n-o sa-i dau prea curind pentru ca e f. alergenic din cauza de seminte, ca si fragiel, capsunile.... Asa ca incepe si tu cu ceva mai usurel.pupici Ma bucur ca ti-am putut fi de folos.
stele_pe_cer
Scris: Wednesday, March 8, 2006 1:43 AM
Nivel

alinutza wrote:

Nu i-am dat kiwi si nici n-o sa-i dau prea curind pentru ca e f. alergenic din cauza de seminte, ca si fragiel, capsunile.... Asa ca incepe si tu cu ceva mai usurel.pupici Ma bucur ca ti-am putut fi de folos.

Kiar mi-ai fost de folos...nu stiam ca este mai alergogen decat fructele de padure, sau capsunele sau glutenul.Ma gandeam ca este un aliment foarte bogat in toate cele:

Kiwi si substantele nutritive
Conform unor studii recente, kiwi este fructul cu cele mai multe substante nutritive din categoria fructelor importante; de exemplu, kiwi contine mai multa vitamina C decat o portocala.
Kiwi contine o gama larga de substante nutritive:
- luteina, o substanta care este apreciata din ce in ce mai mult pentru eficacitatea ei in reducerea riscului de aparitie a cancerului, a bolilor de inima si in prevenirea cataractei. Kiwi este considerat a fi, dupa porumb, fructul cu cea mai bogata sursa de luteina.
- kiwi contine toate tipurile de fibra care protejeaza impotriva bolilor de inima, a diabetului, cancerului, etc.
- cuprul este un mineral cu rol vital in procesul de crestere a copiilor pentru ca ajuta la intarirea oaselor, la dezvoltarea creierului si la construitea sistemului imunitar.
- kiwi contine mai mult potasiu decat bananele; potasiul ajuta la functionarea eficienta a inimii si are un rol semnificant in controlul presiunii arteriale.
- alte minerale si substante: magneziu, fier, calciu, vitamina E, B6, C, acid folic, magneziu, crom, potasiu.
Nu uitati ca semintele de kiwi sunt cele care incorporeaza toti nutrientii - proteine, vitamine, minerale.

Kiwi si cancerul
O treime din decesele survenite de pe urma cancerului sunt cauzate de o varietate de factori ce tin de dieta. Conform studiilor realizate de Asociatia Americana de Cancer, oamenii care mananca mai multe fructe si legume care contin antioxidanti au risc mai scazut de a se imbolnavi de cancer; de asemenea, suplimentele nutritive cu continut de antioxidanti s-au dovedit a nu avea nici un efect in prevenirea cancerului.
Antioxidantii cum sunt vitamina C, E, seleniul, etc. se gasesc din abundenta in fructe si legume. Specialistii spun ca daca mancam cinci sau mai multe fructe sau legume pe zi reducem riscul de a ne imbolavi de diferite forme de cancer.
Din punctul de vedere al antioxidantilor prezenti, kiwi se alfa pe locul trei, dupa portocale si struguri.
Pastrarea fructelor kiwi
Daca fructul este copt si moale la atingere, trebuie pus la rece pentru a se pastra mai mult. Umezeala este importanta pentru kiwi; daca nu consumati fructul imediat e recomandabil sa il pastrati intr-o punga de plastic.
Kiwi nu se altereaza cam 2-3 saptamani de cand il cumparati, sau mai mult, daca il tineti la rece si izolat. Kiwi NU se aseaza alaturi de alte fructe sau legume. Se tine departe de surse de caldura si nu in lumina directa a razelor de soare.
Consumarea fructului
Desi majoritatea oamenilor prefera sa cojeasca bine kiwi inainte de a-l manca, aceasta operatie nu este neaparat necesara. Este destul sa racaiti usor coaja maro, pentru ca in stratul de sub ea se afla cea mai mare cantitate de vitamina C. Daca preferati sa feliati kiwi, trebuie sa stiti ca, faca aciditatea fructului are un rol important in pastrarea vitaminelor, care altfel s-ar pierde din cauza caldurii, uscarii sau oxidarii. Prin urmare, este recomandat sa il consumati imediat dupa taiere; odata taiat, nu trebuie lasat la aer liber.

sursa:www.gradinamea.ro

Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.