Ce nu stiti despre Sfantul Mir
Subiectul anterior · Subiectul urmator
delfinasa
Scris: Monday, April 2, 2007 11:41 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 6852
Prepararea Sfântului Mir, care se face o data la cinci-sase ani, a început astazi la Manastirea Antim din Bucuresti.
Folosit la botezul copiilor, în ceremonia de trecere la ortodoxie si la sfintirea bisericilor, mirul contine 40 de ingrediente: plante medicinale si uleiuri esentiale.

Fiecare prunc botezat primeste semnul crucii cu atingerea mirului. Rezerva este acum aproape de epuizare: mai sunt doar 60 de litri, iar Patriarhia a decis sa înceapa cutuma veche din 1882. Pentru ca pâna atunci ortodocsii români primeau Sfântul si Marele Mir de la Constantinopol. Preafericitul Patriarh Teoctist sfinteste întâi cazanul de o mie de litri.

Vasul e curatat si se aprinde focul. Timp de trei zile, înauntru vor fierbe tihnit 40 de substante. Printre ele, ulei pur de masline, vin, tamâie, vâsc, rozmarin, cuisoare, maghiran, stânjenel.

Cele mai puternice arome vin însa din esente. La o mie de litri de mir, sunt de ajuns doar câteva sute de grame de ulei de trandafir si santal.

De fapt, un kilogram de mosc pretuieste o suta de mii de euro. Mixarea este si un examen la chimie. Decoctul trebuie sa iasa verzui-maroniu, uleios si placut parfumat.

Pe lânga respectarea stricta a gramajelor din retatar, cei implicati trebuie sa lucreze cu mare precautie. În amestec apar reactii puternice, iar la un moment dat devine toxic.

Pâna miercuri, la Manastirea Antim, preparatul va fi supravegheat permanent de doi calugari. În timp ce unul amesteca preparatul, celalalt va spune rugaciuni. Sfintirea urmeaza sa fie facuta abia joi dimineata. Iar apoi, cantitati mici de mir pot pleca spre fiecare biserica din tara. Câteva sticlute vor ajunge si la eparhiile ortodoxe de peste hotare.


Sursa http://www.protv.ro/stiri/social/pentru-prima-data-un-ritual-secret-al-bisericii-ortodoxe-partial.html
Ely
Scris: Tuesday, April 3, 2007 11:53 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 3/2/2006
Mesaje: 5605
Delfinasa am vazut si eu aseara la stiri, tare frumos preparat intr-un vas enorm flowers .
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.