Nivel: ALBA CA ZAPADA
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 17828
| Vaccinarea este o metoda de imunizare activa profilactica împotriva unor boli, prin inocularea unui vaccin.
Vaccinurile sunt preparate biologice dotate cu proprietati antigenice, care declanseaza aparitia raspunsului imun la organismele supuse vaccinarii.
Protectia imunologica se instaleaza dupa interval de timp variabil de la inoculare (saptamâni, luni), în functie de vaccin, si este de lunga durata (ani).
Vaccinarea si termenul de vaccin au fost introduse în medicina de medicul generalist englez Edward Jenner, în anul 1796, cu ocazia descoperirii primului vaccin, împotriva variolei.
În prezent toate tarile si-au elaborat propriile scheme nationale de vaccinare împotriva bolilor infectioase. În România, vaccinarea copiilor începe de la vârsta de 2 ore, cu administrarea primei doze de vaccin împotriva hepatitei B.
Vaccinoprofilaxia se poate realiza:
* în cadru organizat, prin campanii de vaccinare înscrise în programele obligatorii de imunizare din fiecare tara * în situatia declansarii unor focare infecto-contagioase ale caror boli beneficiaza de un vaccin corespunzator * optional, pentru profilaxia bolilor pentru care exista vaccin specific, dar care nu este inclus în programele obligatorii de imunizare.
Clasificarea vaccinurilor
După mecanismul de acţiune * Vaccinuri care acţionează prin activarea mecanismelor imunităţii umorale (producerea activă de anticorpi specifici de către organismul vaccinat). Din această categorie fac parte majoritatea vaccinurilor. * Vaccinuri care acţionează prin activarea mecanismelor imunităţii celulare: vaccinul BCG (împotriva tuberculozei).
După conţinutul biologic * Vaccinuri care conţin microorganisme vii atenuate * Vaccinuri care conţin microorganisme inactivate
Sursa: Wikipedia * Vaccinuri care conţin componente microbiene purificate, proteice sau polizaharidice conjugate proteic * Vaccinuri care conţin proteine recombinate * Vaccinuri care conţin anatoxine
După specia ţintă * Vaccinuri de uz uman * Vaccinuri de uz veterinar
Sursa: Wikipedia |