Nivel: Grupa mica
Inregistrat: 2/5/2010 Mesaje: 120
| Multumesc fetelor, vad ca nimeni nu a optat pt epidurala...trebuie sa-l intreb pe dr meu diferenta dintre rahi si epidurala...
Am gasit ceva. Sper sa te ajute Rahianestezie Anestezie regionala a abdomenului si membrelor inferioare prin injectarea unui anestezic in canalul rahidian. Rahianestezia este utilizata in chirurgia aparatului urinar jos (vezica), a aparatului genital feminin, a anusului si a membrelor inferioare. Rahianestezia are un efect mult mai rapid decat anestezia peridurala, dar, spre deosebire de ea, nu poate fi practicata pentru operatii cu durata mai mare 2,5 ore.
Principiu - Se injecteaza un anestezic local in lichidul cefalorahidian, la inaltimea radacinilor nervoase ale cozii de cal. Dupa cateva minute se instaleaza un blocaj senzitiv si motor complet al partii de jos a corpului, intinzandu-se pe o regiune mai mare sau mai mica, neurcand mai sus de partea inferioara a abdomenului.
Desfasurare - Rahianestezia este realizata dupa instituirea unei perfuzii intravenoase. Bolnavul este asezat pe marginea mesei de operatie sau culcat pe o parte. Dupa introducerea prin piele, intre doua vertebre lombare, a unui trocar (ac gos tubular destinat sa ghideze traiectul) se infige usor prin trocar un ac fin pana cand lichidul cefalorahidian reflueaza, apoi se injecteaza anestezicul prin acul fin cu ajutorul unei seringi.
Efecte nedorite - Acestea sunt foarte rare si pot surveni in timpul anesteziei sau in orele urmatoare: greturi si varsaturi, scaderea tensiunii arteriale, retentia pasagera a urinei, dureri de cap. Anestezia epidurala Tehnica de anestezie locoregionala constand in injectarea unei solutii de anestezic in spatiul peridural (intre vertebre si duramater, invelisul meningean cel mai exterior). Ea poate fi realizata in regiunea cervicala, dorsala, lombara sau sacrala.
Indicatii - In regiunea lombara, peridurala este indicata in cursul operatiilor ginecologice, ale cailor urinare sau ale membrelor inferioare, mai rar ale cailor digestive (apendicectomia, de exemplu). Ea este utilizata, de asemenea, la pacientii debilitati, pentru a diminua durerile postoperatorii in urmatoarele doua zile dupa operatie si, in cursul nasterilor, pentru atenuarea durerilor unei nasteri pe cai naturale sau pentru a realiza o cezariana. Peridurala cervicala sau dorsala permite practicarea operatiilor de tiroida, ale organelor otorinolaringologice, ale arterelor carotide si ale sanului.
Contraindicatii - Contraindicatiile absolute sunt tulburarile de coagulare si luarea de medicamente anticoagulante, hipovolemia (diminuarea volumului sangvin) si hemoragia. Contraindicatiile relative sunt febra si orice stare infectioasa in momentul anesteziei, malformatiile coloanei vertebrale, precum si unele boli cardiace.
Tehnica - Produsul injectat impregneaza radacinile nervoase si anesteziaza nervii care conduc senzatia dureroasa. Numarul nervilor blocati depinde de cantitatea de lichid injectat. O peridurala este convenabila pentru operatii cu durata maxima de 2-3 ore; dupa acest rastimp, pacientului ii vine greu sa suporte imobilizarea si reclama un sedativ. In schimb, atunci cand dozele sunt mai mici (nastere pe cai naturale sau analgezie postoperatorie), peridurala poate dura mai multe ore, chiar una sau doua zile.
Desfasurare - Pozitia pacientului este aleasa in functie de starea sa si de obiceiurile anestezistului: pentru a primi injectia, pacientul poate sa se afle fie in pozitie sezand, fie lungit pe o parte, cu gambele aduse la barbie. La femeile in curs de a naste, peridurala se aplica in momentul in care dilatatia colului uterin a ajuns intre 3 si 5 centimetri. Este necesara o dezinfectie riguroasa a locului pe care va fi punctul de injectare, urmata de o anestezie locala care sa permita insensibilizarea pielii. lnjectia este realizata dupa amplasarea unei perfuzii intravenoase si sub controlul tensiunii arteriale si ritmului cardiac.
Efecte secundare - O peridurala poate declansa o scadere a tensiunii arteriale si/sau frisoane in timpul interventiei, precum si o retentie tranzitorie a urinei dupa interventie, ceea ce necesita adesea o sondare vezicala. Durerile de cap, rare, se trateaza cu analgezice si odihna. Un hematom peridural, eveniment exceptional daca contraindicatiile sunt respectate, poate antrena o paralizie a membrelor inferioare si necesita un tratament chirurgical de urgenta. Sa aveti multa sanatate |
Nivel: Senior
Inregistrat: 9/23/2008 Mesaje: 6611
| Eu din pacate am nascut cu cezariana desi im doream sa fi nascut normal,anestezia a fost generala,asa am preferat sa mio faca din anumite motive ,desi mediul ar fi vrut sa-mi faca doar locala,dar am insistat si s-a rezolvat,dupa ce mau trezit ,cica ai mei erau toti langa mine dar din pacate nici in ziua de azi nu imi aduc aminte ,stiu ca am adormit cu gandul ca voi muri si m-am trezit ca si cand as fi fost sus in cer la Doamne ,Doamne ,si in ziua de azi rade sotul de mine cand isi aduce aminte cum deliram si ce vorbeam!!!!Dar a fost totul ok pana la urma ,de tusit am tusit si eu vreo 2 zile de am crezut ce se rupe tot prin mine ,am avut dureri dupa dar na asta e ,a trecut!!!!! |
Nivel: Avansat
Inregistrat: 3/9/2010 Mesaje: 3457
| La mine a ales medicul anestezist (i-am cerut sfatul) cand am discutat inainte de operatie.A spus ca imi recomanda anestezia generala pentru ca eu am deviatie de sept nazal si aveam nevoie de oxigen si cel mai bine in cazul meu era administrarea oxigenului prin intubatie .In general nu se face intubatie la pac. constienti.Vreau sa va spun ca nu am delirat ,am fost doar putin ametita cca o ora.M-am urcat pe masa cu emotie si nerabdarea de a-mi tine copilasul in brate si -mi amintesc ca primul lucru pe care l-am facut in timp ce ma trezeam a fost sa intreb ce am ,daca e sanatos si sa-i multumesc lui Dumnezeu ca este bine baietelul meu .Asta cica am facut-o de vreo 3 ori in rest am cerut doar sa mi-l aduca sa-l tin in brate. NU am facut nici un fel de complicatie post anestezie. |
Nivel: Guest
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 14
| Hmm,rahianestezia,nu a fost alegerea mea ci a medicului...eram nerabdatoare sa-mi vad fetita,primele ei momente.... dar nu mi-a spus nimeni ca pe langa nasterea ei am sa mai am prin preajma si vreo 5-6 studenti :018: |