Catedrala Notre-Dame
Subiectul anterior · Subiectul urmator
AdrianaC
Scris: Saturday, August 10, 2013 8:53 AM
Avatar
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 17822
CATEDRALA NOTRE DAME

Catedrala a fost construita intre secolele XII si XIII. Cele doua turnuri gemene au 69 de metri, in timp ce spirala, o anexa din secolul XIX, are 90 de metri inaltime.

Imortalizata in romanul de Victor Hugo, “Cocosatul de la Notre Dame“, catedrala este o adevarata capodopera in stil gotic, una dintre cele mai renumite din lume. Inainte de a intra, admira din exterior vitraliile care dateaza inca din Evul Mediu si garguii care pazesc acoperisul acesteia.Catedrala a fost construita intre anii 1163-1345, in timpul Arhiepiscopului Maurice de Sully. Un lucru interesant este ca distantele in Franta se calculeaza pornind de la kilometrul 0 din fata catedralei Notre-Dame.

Fatada: este inconfundabila, fiind usor recunoscuta pretutindeni in lume datorita armoniei cu care sunt imbinate elementele gotice de arhitectura dar si maiestriei cu care au fost executate detaliile. Din Piata Notre Dame, admira din fata cele trei porti bogat ornamentate: cea din stanga dedicata Fecioarei Maria, cea din centru ilustrand Judecata de Apoi si cea din dreapta, inchitata Sfintei Ana (are una dintre cele mai vechi statui ale catedralei, ce o infatiseaza pe Fecioada Maria pe tron, tinand pruncul Iisus in brate).

Deasupra celor trei porti poti vedea o galerie cu 28 de statui ale regilor Israelului.

La urmatorul nivel se afla minunata rozeta, cu un diametru de 10 metri, iar deasupra acesteia poti vedea “grande galerie” care uneste cele doua turnuri, aceasta fiind decorata cu pasari si alte creaturi fioroase (acestea sunt mai putin vizibile cand privesti de jos in sus). Nu rata si celelalte laturi ale catedralei, pentru ca sunt si ele cel putin la fel de frumoase.

Turnurile: cele doua turnuri au devenit celebre datorita romanului scris de Victor Hugo in secolul 19. Personajul Quasimodo, cocosatul de la Notre Dame, locuia in turnul sudic al catedralei. In turnul de sud poti vedea clopotul urias, ce cantareste 13 tone. Desi intrarea in turnuri se plateste, se merita pentru a te bucura din varful lor de privelisti frumoase de deasupra Ile de la Cite (mai ales la asfintit). Tot de sus poti vedea statuile pasarilor si demonilor ce impodobesc Notre Dame.

Interiorul: Elementele cu adevarat deosebite din interior sunt vitraliile colorate ale rozetelor. In timpul vizitelor pot fi admirate de asemenea colectiile de bijuterii, sculpturi, mobila, literatura, medalii etc., unele datand inca din secolul XII. O alta atractie importanta este orga

15 august – deschis de la 8:00 la 16:30
16 august – deschis de la 8:00 la 19:00
17 august – deschis de la 8:00 la 22:00, cu program de la 14:30 la 16:00 de vizita in engleza oferit de catedrala, plecare de sub great organ
18 august – deschis de la 8:00 la 19:30

Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.