
 Nivel: Senior
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 5089
| vreau sa va intreb cum va ocupati de copiii vostri in sensul de educatie... stati cu ei si le cititi, le aratati poze, ii invatati cuvinte?
cum reusiti sa va faceti si treaba prin casa si sa va si ocupati de ei?
adica cum va faceti timp sa va dedicati strict educatiei lor?
mi-a venit ideea acestui topic dupa ce am vazut la topicul despre vorbire copii 1 an 1 an jumatate, ca sunt copilasi care la aceasta varsta stiu f multe cuvinte.
eu nu prea reusesc sa stau cu piciul meu f mult timp sa ii arat desene si sa il invat cuvinte. cand se joaca prin casa, eu de regula fac treaba. il supraveghez si vorbim f mult dar rar am stat jos langa el sa ii arat poze si sa repetam cuvinte.
cum va faceti timp, cum ii ajutati? |
|

 Nivel: TOP TEAM
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 36610
| Eu vorbesc tot timpul cu Dav, indiferent ca gatesc, ca ma joc cu el sau stau la calculator. Vorbim mereu. Pentru ca daca nu stau langa el pe covor sa ne jucam vine dupa mine si atunci vorbim. Il intreb diverse, imi raspunde pe limba lui. Cand vad ca zice un cuvant pe care il repeta des incerc sa ii insuflu altul care seamana cu ce zice el ca sa ii fie usor sa il invete. de exemplu tot zicea beee si am inceput: bebe, beee cum face oita, sau tu - tu-tu (masina), ma si am ajuns la mama, mami, mamaie, maie... Cu cartile stam mai prost, nu are rabdare sa ii citesc sau sa ii arat pe poze animalele...prefera cu jucariile reale...asa a invatat calu' (zice calu), tuta (uta, ca e cal balansoar), etc... |
|

 Nivel: MEMBRU FONDATOR
Inregistrat: 3/1/2006 Mesaje: 7513
| Eu fac treaba mai mult cand doarme Kari pentru ca altfel nu reusesc sa fac nimic ... stau aproape tot timpul cu ea, o intreb fel de fel de chestii, ii explic orice face, ii arat toate animalutele, ii zic cum se numesc si imit cum fac ele, ii cant , ne uitam la desene animate impreuna, dansam, ne uitam pe poze si o intreb cine sunt cei de acolo si ne recunoaste ... eu stau la calculator cand ea doarme si mancarea e pe foc, cand se uita la desene animate ca acum , cand e foarte preocupata cu jucariile ei. Altfel numai pot sta la calculator daca ea nu are chef sa se joace ci vrea sa stea cu mine ... ca se urca la mine in brate si imi ia mous-ul si s-a terminat distractia Si eu am zile cand nu am chef sa fac nimic cat doarme ea ... doar sa lenevesc pe aici si fac treaba cand e ea treaza ... dar e foarte greu pentru ca mereu trebuie sa fiu dupa ea, ca se cocoatza peste tot si nu vreau sa am surprize.
Anca eu zic sa te linistesti cu gandul ca nu stai prea mult timp cu Andi... e foarte istet si receptiv si parca ii place libertatea , asha il vad eu ...iar de vorbit ai rabdare ca o sa vorbeasca el , are tot timpul. Poate are dreptate Codruta, ca cei care vorbesc de mici or sa fie mai greu de corecatat mai tarziu, iar cei care vorbesc mai traziu sa o faca mai bine decat ei. Cine stie ... poate ei stau si analizeaza mai mult fiecare cuvant si cand il vor spune , il vor spune mult mai corect . |
|
 Nivel: Senior
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6852
| Progrese mari la vorbit nu avem deocamdata...in fiecare seara de cand a facut 1 an, avem program de povesti, ii citesc si se uita pe poze, asa a invatat cum fac animalele, a invatat anumite personaje, le recunoaste imediat; daca nu-i spun povesti, se duce singura si aduce cartile in pat "buc-buc", "Cam", "tiu-tiuu", "baaa"...incerc sa ii acord in fiecare zi timp de joaca exclusiv atat afara (unde stam min. o ora) -in parc, unde sunt multi copii, la biblioteca la diverse programe, la locul de joaca din mall, unde sunt si jocuri educative, nu numai tobogane, leagane-, cat si acasa (timp exclusiv nu ii fac prea mult, ca ma iau cu treaba, dar si in timp ce fac treaba vorbesc cu ea si intrerup): desenat pe asfalt cu creta, pe tablita, facut baloane de sapun, jucat pitita cu numarat la perete (mai mult pe limba ei, doar 2 il zice "tu" si stie cand sa spuna), construim castele, masinute etc. din blocuri de construit, ii mai pun jocuri la calculator pt varsta ei, ne jucam cu degetelele, partile corpului si asa le stie pe toate sa le arate, stie sa arate cati ani are, ne jucam cu jucariile, cu mingiile, bilele din piscina ei care e-n casa acum, iesim la raulet sa arunce cu pietre in apa si sa pescuiasca cu crengi, o pun sa ghiceasca in ce mana am ascuns un obiect, fac avioane de hartie cu care ne jucam atunci si alte joculete, cantam si dansam, canta la orga, isi pune muzica singura c-a invatat s-o deschida si sa apese butonul demo, se uita in fiecare dim. la desene educative la tv, de unde a invatat majoritatea cuvintelor in engleza pe care le spune, se uita pe pozele cu noi, cu ea si ne recunoaste "Daaannnn sau tatiii"-tati, "nanaaa"-mama, "ninaaa sau bibi"-Karina, vorbesc o gramada -in romaneste-, doar-doar isi da drumul la vorbit, dar ea vad ca nu trancane decat pe limba ei si numai daca vrea spune cuvinte clare, descifrabile. Unii copii sunt mai receptivi, altii nu, in functie de mai multi factori interni sau externi...se pare ca avand alti frati mai mari in casa, pot incepe sa faca multe lucruri inaintea altor copii de varsta lor care nu au, cei care petrec timp si cu altcineva in afara de parinti, ca bunici, unchi etc., la fel, sunt mai vorbaretzi, mai sociabili, cei care sunt expusi limbilor straine isi dau drumul mai greu la vorbire, dar invata limbile in paralel, amestecandu-le in primii ani, cei care merg la cresa/gradi devin mult mai repede independenti decat cei care stau cu mama, bunicii, bona, care de regula considera ca sunt mici sa-i lase sa faca multe lucruri singuri si ex. pot continua. |
|

 Nivel: MEMBRU FONDATOR
Inregistrat: 5/27/2006 Mesaje: 14390
| La noi e cam aceeasi situatie ca la Taty: fac treaba numai cand doarme (si uneori tot degeaba; pana seara e vraiste iar, de zici ca n-am facut nimic toata ziua si trebuie sa mai strang pe 'ici-pe colo dupa ce se culca). In rest ii acord atentie numai ei- nici nu am incotro, ca altfel vine si-mi inchide calculatorul, tipa, se agata de piciorul meu sau pur si simplu ma ia de dupa gat si-mi baga fata in cartea pe care o intereseaza.
|
|

 Nivel: SAFIR
Inregistrat: 2/26/2006 Mesaje: 16505
| Eu nu am nicio sansa ca Sara sa se joace singura, iar eu sa-mi vad de treaba sau sa stau la calculator! Daca sunt la bucatarie si incerc sa fac cate ceva, vine dupa mine, asa ca ii dau cate ceva de lucru si ii spun cate in luna si in stele...Uneori, ne uitam la televizor, daca sunt filme cu copii si animale, iar eu ii povestesc actiunea care se petrece pe ecran. Mai nou, am descoperit ca e foare interesata de desenele animate care sunt sambata si duminica dimineata: clubul lui Mickey Mouse!:003: Sta foarte atenta si se uita la ele, cu osingura conditie: sa fiu si eu prin preajma. In cartile cu poze ne uitam mai rar, ca nu avem niciuna rabdare ! Anca, eu zic ca esti norocoasa ca Andrei se joaca singur...iar in privinta progreselor in vorbire, fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare!Stai linistita, mami! |
|

 Nivel: Senior
Inregistrat: 2/18/2006 Mesaje: 7688
| Andismom wrote:vreau sa va intreb cum va ocupati de copiii vostri in sensul de educatie... stati cu ei si le cititi, le aratati poze, ii invatati cuvinte?
cum reusiti sa va faceti si treaba prin casa si sa va si ocupati de ei?
adica cum va faceti timp sa va dedicati strict educatiei lor?
mi-a venit ideea acestui topic dupa ce am vazut la topicul despre vorbire copii 1 an 1 an jumatate, ca sunt copilasi care la aceasta varsta stiu f multe cuvinte.
eu nu prea reusesc sa stau cu piciul meu f mult timp sa ii arat desene si sa il invat cuvinte. cand se joaca prin casa, eu de regula fac treaba. il supraveghez si vorbim f mult dar rar am stat jos langa el sa ii arat poze si sa repetam cuvinte.
cum va faceti timp, cum ii ajutati?
"Invatarea" la varsta lor consta in mare parte din imitare, iar in ceea ce priveste formarea vocabularului, este mult mai relevant, cred, faptul ca Andi, ca si multi alti copilasi de aici, are un vocabular pasiv dezvoltat. Adica, asta inseamna ca intelege mult din ceea ce i se spune, exista in creierasul lui "acceptorul" pentru ceea ce, putin mai tarziu, va deveni si act motor, adica vorbire. Si de asemenea e posibil ca atunci cand isi va da drumul, sa toraie perfect . Tine cont ca in formarea sunetelor participa o intrega armata de organe, dintre care cele articulatorii: buzele, limba, obrajii, valul, etc...trebuie sa se antreneze. Bblushasca lor asta e...un intreg exercitiu care pregateste vorbirea.
Revenind la ceea ce intrebi tu - invatarea de cuvinte, exista, dupa cum bine stii, o invatare implicita si una explicita. In mod implicit, involuntar, copilul scufundat intr-o "baie" adecvata de cuvinte ajunge sa dezvolte abilitatile necesare actului vorbirii, cu tot ceea ce presupune acesta: actiune senzorio-motorie, dar si aspect simbolic si mai tarziu semantic. Cand un cuvant, sau sunet, ii atrage atentia, atunci intervine invatarea explicita, cand atat parintele, cat si copilul au o sarcina la care participa intentionat si voluntar....parintele repeta, oferind modelul concret, copilul studiaza obiectul, dar in acelasi timp asculta sunetele emise si priveste modul in care parintele emite acele sunete.
Iar in ceea ce priveste timpul alocat si modul de gestionare a acestuia..cred ca fetele au spus suficiente mai sus.
Succes!
|
|

 Nivel: MEMBRU FONDATOR
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 9883
| Cred ca timpul acordat in totalitate Mariei e principala mea ocupatie cat e ziua de lunga. Se trezeste - urmeaza imbracatul . Pronuntam si repetam toate obiectele de imbracaminte ..... Papam - spunem pe nume felului de mancare , ne uitam pe fereastra si strigam pasarelele , cateii , veveritza Iesim afara in parc , repetam animalele , cu sunetele lor aferente , cantam si spunem poezii ..... ne jucam la centru de joaca pentru copii cu creioane colorate , pe tobogan , leagan , cu imagini puzzle , cu mingea , dansam si imitam dansurile educative de la copii ( sus , jos , dreapta, stanga , ne rotim , batem palmele, batem din picioare , cantam Ghitza , Iam'asa ! Iam'asa ........ ) Il hranim pe bebe , facem sport cu el, inotam in cada , aliniem jucariile, facem curat in haine impreuna, ne incaltam-descaltam de mii de ori pe zi , recunoaste si striga animalutzele de afara ..... deja incearca sa spuna si propizitii : Ex A mac papi piitza ! A papat mac mac ( rata ) painitza ) Afaa a copii pa ! Afara la copii mergem pa ! A cacat pausha ! Am culcat papusa ! Se recunoaste in oglinda si zice Maia ! Maria ! Recunoastem si indicam - numim partile corpului, parul.....etc. Spala Gatuuu' , manutzia ( manutza ) , Buta ( burta ) singura in cada !
In fine: ii citesc povesti pe bucatele , ca tot da paginile, iar eu fabulez dupa imagini , dansam, cantam , ne plimbam.... facem tot ceea ce o mamica ar face cu copilul ei, la varsta asta !
Na' ca m-am lungit la vorba ! Scuze ! |
|

 Nivel: Avansat
Inregistrat: 1/27/2007 Mesaje: 1849
| Si la noi la fel, marea parte a timpului meu este ocupata cu David. Acum ca vrea sa stea numai in picioruse nu mai pot face chiar nimic> il las pe jos in 4 labe si in 2 secunde se prinde de ceva si e in picioare. Deci ochii mei trbuie sa fie in 7 parti, mai ales ca il surprind cum isi da drumul la cate o manuta si vrea sa mearga fara atunci e distractia...In rest in fiecare zi avem program ce citit in carti, ii arat poze cu animale, ii spun care cum sunt si cum fac fiecare...cu toate ca se uita asa ciudat la mine, cand imit unene animale ca il pufneste rasul , mai mergem la plimbare afara, prin gradina unde rupe si studiaza toate florile si frunzele pe care apoi vrea sa le manance , ne jucam si radem cu cateii din curte cu pisica, in bucatarie batem in oale si cratite, rasturnam tot ce prindem in cale...ce sa mai zic zilele noastre sunt chiar foarte pline Intrun cuvant nici nu stiu cand mai apuc sa fac de mancare, sa mananc sau sa fac altceva cert este ca pana la urma le fac pe toate Trebuie... |
|
 Nivel: ALBA CA ZAPADA
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 17851
| Andismom wrote:vreau sa va intreb cum va ocupati de copiii vostri in sensul de educatie... stati cu ei si le cititi, le aratati poze, ii invatati cuvinte?
Eu stau destul de mult timp cu Andrei si ii arat diverse, vorbim mult, spunem poezii (aici a se citi eu ii spun poezia cu piticul si pisicuta si el stie ce urmeaza si repeta gesturile mele), desenam (un fel de-a spune, dar i-am luat creioane de colorat cerate si i le dau pe acelea si o foaie de hartie si "deseneaza" si el, mai pe foaie, mai pe parchet, ne uitam pe carticele (mai ales cele cu animalute, sunt preferatele lui), pe planse , ii arat cam tot ce e prin casa si cam ce se intampla la sertare, aragaz, priza ...
Pot spune cu mana pe inima ca imi petrec suficient timp pentru educarea lui.
In plus, cand iesim in parc il las sa socializeze cu alti copilasi, nu il tin izolat.
Cand vine Alice de la gradinita, cateva ore preia ea partea de invatare prin repetare si joaca, in sensul ca Andrei e topit dupa Alice si tot ce face Alice se straduieste sa faca si el, ce zice ea - vrea sa zica si el, ieri de exemplu a invatat de la Alice sa spuna "paleta", pentru ca s-au tot jucat cu o paleta de tenis pentru copii, si Alice i-a tot repetat "uite Andreiut, paleta, paleta" si i-a spus de 100 de ori pana cand a zis si el extraordinar de clar "paleta" si acum cand o vede spune si el.
Andismom wrote:cum reusiti sa va faceti si treaba prin casa si sa va si ocupati de ei?
adica cum va faceti timp sa va dedicati strict educatiei lor?
La mine, asa cum am mai spus si pe la alte topicuri, prioritatea numarul 1 sunt copiii, apoi sotul, eu, si abia la urma casa, gatitul si asa mai departe. Cine m-a vizitat intelege sigur ce spun .
Daca am timp, ma ocup si de restul, dar numai cand dorm copiii sau cand se joaca impreuna intr-un loc sigur.
In rest, stau foarte mult cu ei, ma mai uit si pe forum cand dorm sau se joaca impreuna, ma ocup si de magazin (in special dimineata pana in 11, cand doarme Andrei).
|
|

 Nivel: Avansat
Inregistrat: 2/22/2006 Mesaje: 4839
| Puneti repede de inca un bebe ca n-o sa veti timp nici de respirat Eu cu Diana eram disperata ca trebuia sa desenam sa pictam, sa jucam Piticot sau sa facem puzzle, si jocurile pe calc. tot in echipa le afceam.Eram practic si eu un copil de gradi ( ceea ce imi placea la nebunie).Am renuntat la altele in favoare ei,ce curatenie?ce vase de spalat ?Astea au cam trecut pe planul 2.Si acum e la fel,fac treaba cand doarme Daria in rest ii apartin Iesim afara de doua ori pe zi, ne jucam pe covor ,ne alintam cand avem chef si tot asa. |
|

 Nivel: Ambasador
Inregistrat: 3/25/2006 Mesaje: 995
| la mine fetele sunt de virsta apropiata, 1,7 luni diferenta asa ca numai prima a beneficiat de atentie f multa pina s-a nascut nr2, iar acum in principiu sunt impreuna , intiii vorbesc intre ele se joaca se bat etc,si apoi cu mine cine a avut frati , surori de virsta apropiatra stie cum e, mama e pe locul 2 mult timp si -l ocupa impreuna
asa ca sa mai fie si un avantaj ca ti cam iese pe ochi cind una are 1,7 ani si una e nou nascuta, le e foame o data, le e somn o data , si pling daca nu le acorzi atentie, chestia cu intelesul nefiind prea dezvoltata, |
|

 Nivel: Senior
Inregistrat: 2/18/2006 Mesaje: 7688
| Intr-o carte de psihologia copilului am gasit o idee care m-a intrigat, referitoare exact la titlul pus de Anca acestui topic, cat si cum ne ocupam de copiii nostri, sau mai precis cat si cum se ocupa parinti din culturi diferite de copiii lor. Se pare ca exista doua extreme ale unui continuum: cultura occidentala-cultura africana (luata ca ex). In ceea ce priveste prima optiune, cultura occidentala: copilul are ca obiecte specifice, jucariile (cat mai colorate, diverse, etc), ca si spatiu de referinta: camera, patul, leaganul. El, copilul occidental este exclus, in general, din multe compartimente ale vietii adultului: dormitorul parintilor, camera de lucru, respectiv: viata mondena, intalniri, etc.
In contrapunct, copilul din cultura traditionala are ca si obiecte specifice uneltele, vasele din casa, nu are un spatiu anume, creat numai pt el, sau in care i se impune sa stea. Dimpotriva, se practica obiceiul parintelui cu "copil la purtator". Copilul isi insoteste parintii, in general, mama, in toate spatiile si la toate activitatile.
In ceea ce priveste copilul occidental, principala lui ocupatie este joaca, iar a celui crescut in cultura traditionala, este implicarea activa in munca parintelui, o joaca ce primeste un caracter activ si constructiv.
Din aceste premise, concluzia care reiese, sub aspectul stimularii dezvoltarii sub influenta educatiei, e ca micutul crescut in cultura traditionala beneficiaza din plin de "colaborarea" cu adultul si de imitarea gesturilor acestuia, de prezenta continua si apropiata a parintelui. Cercetarile se pare ca sustin aceasta concluzie.
Reversul medaliei intervine dupa varsta de 3 ani, cand copilul occidental beneficiaza de oferta diversificata, in materie de educatie, a cresei, gradinitei, scolii, in timp ce copilul din cultura traditionala este implicat de timpuriu (3 ani) in munca, alaturi de familie. |
|

 Nivel: SMARALD
Inregistrat: 3/23/2007 Mesaje: 12042
| In antropologia sociala si culturala, cultura occidentala este cunoscuta ca o cultura evolutionista, iar cultura africana-cultura “primitiva”, “exotica” cu urmatoarele caracteristici: societatea aplica un sistem de drept represiv, în care traditia este ridicata la statut de lege, determinând tipologia raporturilor interumane. Intr-o oarecare masura se poate afirma ca societatea moderna a "evoluat prin evolutie" (conf. dr. Nicu Gavriluta) facand referire de teoria evolutionismului a lui Charles Darwin.
Cam acelasi lucru se intampla si in societatea romaneasca. Copii crescuti de bunicii din mediul rural, locuiesc cu acestia intr-o camaruta ce tine si loc de bucatarie, fetitele participa activ la pregatirea mesei, in timp ce baietii "trebaluiesc" prin curte cu bunicul. In timp ce copii din oras rar petrec astfel timpul cu parintii in acest mod, iar in ceea ce priveste intratul in dormitorul matrimonial ... se intampla f. rar. Mamele petrec din ce in ce mai putin timp cu copii apeland la bone profesionalizate in schimbul unei cariere de succes. De aici si comportamentul deviant al unor copii lipsiti de afectiunea parinteasca. |
|

 Nivel: Senior
Inregistrat: 2/18/2006 Mesaje: 7688
| Eu vad situatia din Ro ca pe ceva intermediar intre cultura traditionala si cea occidentala. Copilul sta cu mama/ bunica...etc, o parte din perioada varstei mici, apoi merge la cresa/ gradi. Altfel spus, beneficiaza si de educatia de acasa si de diversificarea oferita de formele de invatamant. Cel putin in mare parte. Exceptii exista. |
|
|