Cat e ceasul?
Subiectul anterior · Subiectul urmator
Kiki
Scris: Monday, October 9, 2006 9:53 AM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
Cum ii invatam pe copii sa spuna cat este ceasul?

In primul rind, trebuie sa ai rabdare. Mai ales ca, pentru inceput, copilului i se vor parea foarte abstracte notiunile pe care doresti sa i le prezinti.
Cel mai bine ar fi sa incepi prin a-i explica micutului ce inseamna ora, minutul. Pentru inceput, nu are sens sa ii explici si de secunde.

Sa ii spui ca ziua are 24 de ore, ce inseamna dimineata, seara, din punct de vedere al orei. Pentru a fi mai interesant, ai putea si ii spui si o poveste despre iepurasi, ursuleti, care dimineata la ora x se trezesc, apoi maninca, la ora y, se duc la scoala la ora z si asa mai departe, pentru a-l familiariza cu orele.

Desi am citit sfaturi conform carora se trece, apoi, la explicarea minutelor dintr-o ora, adica sa ii spunem copilului de minutar, cele mai bune rezultate dau atunci cind incepi sa ii explici ce face acul orar. Daca acul mic este la 12.00, atunci este ora 12.00. Nu ii explica faptul ca sint si minute, ca s-ar putea, de fapt, sa fie 12 si jumatate, pentru ca risti sa il plictisesti. Pentru moment e de ajuns sa ii spui ca daca acul mic e la 1, atunci e ora unu. Dupa aceasta prima lectie, poti sa faci si cateva exercitii cu micutul tau, intrebindu-l in cursul unei zile, cit este ceasul.

Apoi trecem la minute. Cel mai bine este sa ii explici copilului notiunea de sfert, jumatate si trei sferturi. Cel mai bine intelege daca ii dai ca exemplu un mar, o placinta, care este taiata in jumatate, sau in sferturi. La fel de simplu, poti sa ii confectionezi un ceas din carton. Teoretic, ar fi mai atras de un ceas real, cit mai haios, dar ceasul din carton va fi foarte atractiv, daca il faci in prezenta lui, ba il pui sa te si ajute.

In prima faza nu ii explici decit ca daca acul mare este la primul sfert (depinde de la copil la copil, daca e bine sa ii spui ca sfertul este in dreptul cifrei 3, jumatatea la 6) atunci este si un sfert. La fel la si jumatate si la fara un sfert. Deja copilul stie ca daca acul mic este la 5, iar acul mare la 3, atunci este 5 si un sfert. Si acest lucru trebuie exersat ceva timp cu copilul.

Atentie: La si jumatate, trebuie sa i se explice ca acul mic, desi nu mai este in dreptul unei cifre, ci intre doua, este importanta cea dinaintea acului "cifra care a fost deja vizitata de ac", sau alte formule pe intelesul micutului. La fel, ca se spune "fara un sfert", pentru ca nu este complet, ca nu a ajuns inca la ora care e indicata de acul mic.
Veti vedea ca, desi in primele minute copilul va parea bulversat, va intelege mai repede decit credeti care sunt problemele lui "si un sfert" sau "fara un sfert".

Abia cind copilul stapineste aceste notiuni, fiind mandru ca poate spune cit e ceasul, treceti la numaratoarea din 5 in 5, iar apoi din minut in minut. In aceste faze, ar fi cel mai indicat sa faceti deja copilului cadou un ceas cat mai atragator. Ideal ar fi sa gasiti unul de mana, viu colorat, astfel incit copilul sa fie mandru de ceea ce a primit si sa fie tentat sa se uite cit mai des la ceas. Nu in ultimul rind, nu uitati sa recompensati micutul pentru fiecare "victorie", pornind chiar de la prima etapa a invatarii ceasului.
AdrianaC
Scris: Monday, October 9, 2006 1:38 PM
Avatar
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 17811
Si eu am inceput la Alice tot numai cu ora. Pe la 5 ani a inceput sa fie preocupata sa stie cat e ceasul (sa il citeasca singura), dar ceas i-am luat de la 3 ani sa se obisnuiasca cu el, la ce e bun, ce se intampla, etc.ras
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.