|
 Nivel: ALBA CA ZAPADA
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 17854
| Ce poti face pentru a-ti face casa si mai sigura?
1. Usile - este bine sa se deschida spre exterior, in caz contrar e foarte posibil sa nu reusiti sa deschideti usa (fie ea de la camera sau de la intrare)
2. In bai:
- evitati cabinele de dus din sticla; la un cutremur mare acestea se vor sparge cu siguranta si daca aveti nenorocul sa va aflati in baie in acel moment, fie cioburile vor pica pe voi, fie cand veti iesi din cada veti calca in cioburi si puteti avea leziuni grave
- daca totusi optati pentru o astfel de cabina de dus, este recomandat sa lipiti pe geamul respectiv, de sus pana jos, un autocolant; astfel chiar daca se va sparge geamul, cioburile nu vor cadea
- asigurati-va ca oglinzile / chiuvetele sunt bine fixate in perete
3. In holuri: - mai ales in holul de la intrare, nu puneti cuiere intr-o pozitie in care la un eventual cutremur sa se rastoarne si sa va blocheze accesul spre usa
- evitati oglinzile mari in hol
4. In dormitoare - asigurati-va ca nu aveti tablouri, icoane, deasupra capului patului; in cazul unui cutremur acestea se vor prabusi direct in pat pe dvs si va veti taia
- daca aveti sifonier cu oglinda mare, incercati sa nu il orientati spre directia patului
- identificati peretii de rezistenta (ciocanind in ei, cei din rigips suna a gol, cei de rezistenta suna a plin); va puteti folosi de ei in eventualitatea unui cutremur
5. In bucatarii - daca aveti aragaz cu teava de gaz fixa in spate, inlocuiti o portiune de minim 1 m din aceasta teava cu un furtun mobil; in cazul unui cutremur puternic, aragazul se va misca si el, iar o teava rigida se va rupe foarte usor si va veti umple locuinta de gaz
- trebuie sa stiti in orice moment de unde se opresc gazele si de indata ce trece socul initial sa le opriti
- nu aprindeti lumina / lumanare; e posibil sa fi avut loc scurgeri de gaze si veti provoca o explozie
- ancorati bine mobila de bucatarie suspendata
- puneti lucrurile mai grele in partea de jos si pe cele mai usoare in partea de sus
- blocati sertarele si usile mobilei pentru a nu se deschide si a va darama tot ce aveti inauntru, folosind niste magneti mai puternici pentru inchiderea lor
6. In sufragerii
- ancorati bine mobilele / televizorul
- daca aveti bibelouri / cupe sau alte obiecte care se pot sparge la un cutremur, dar pe care totusi doriti sa le expuneti pentru ca au o anumita valoare pentru voi, puteti sa le lipiti pe raft cu superglue 
- identificati peretii de rezistenta
- tineti minte ca tot ceea ce nu e fixat, va cadea cu siguranta
7. Locuri de evitat in casa in cazul unui cutremur
- balconul, geamurile, fatada blocului - peretii de rigips - spatiile in care va pot cadea diverse lucruri pe voi - nu tineti copilul in brate, il puteti strivi in cazul in care cadeti sau cade ceva pe dvs; tineti-l langa voi, astfel el va beneficia de triunghiul vietii care se va forma datorita corpului vostru
8. Unde va puteti adaposti in casa - identificati peretii de rezistenta - acestia va pot oferi suport in cazul unui cutremur daca va intindeti pe jos cu spatele la un astfel de perete si ghemuit in pozitia fetala, cu mainile acoperindu-va capul - sub o masa solida, abordand pozitia

- in tocul usii, insa nu in picioare si tinandu-va de tocul usii, ci in fund, cu spatele lipit de o parte a tocului si cu picioarele in cealalta parte a tocului, tinand cu unul dintre picioare usa deschisa, pentru a evita inchiderea accidentala a ei si ranirea voastra, si acoperindu-va capul cu mainile
- culcat langa lucruri mai solide si mai inalte, in pozitia fetala; astfel se va forma triunghiul vietii si veti avea sanse mai mari de a scapa in cazul in care se va prabusi ceva
Daca imi mai amintesc, revin. |
 Nivel: Senior
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6852
| Eu nu-mi fac nici o problema pt noi in privinta asta pentru ca nu locuim intr-o zona seismica. In schimb, la fiecare cutremur ce are loc in Romania imi tremura inima de grija pt ai nostri ca locuiesc in case din caramida/bca sau la bloc si stim cu totii cum s-au respectat normele seismice la constructie. Sa fereasca Dumnezeu toata Romania de seisme mai puternice! |
| Delfinasa, din pacate in Romania este o anumita periodicitate in ceea ce priveste cutremurele mari, in jur de 30-35 de ani, iar noi deja am depasit 30 de ani de la cutremurul din 1977.
La cursul pe care l-am facut ne-a spus ca nimeni in lume, din cei care se ocupa cu studiul cutremurelor, cu geofizica pamantului si asa mai departe, nu isi pune problema ca un cutremur foarte mare nu va lovi Romania.
De venit, vine sigur, numai ca nimeni nu poate sa spuna exact cand.
Dupa ultimele estimari se pare ca cel tarziu pana in 2013 o sa avem un cutremur in Vrancea, la adancime mare, cu o magnitudine de minim 7.5, maxim 8.0.
De aceea la mine la firma (si nu numai) lumea a inceput sa faca planuri de urgenta in caz de cutremur, etc, etc, traininguri.... |

Nivel: SMARALD
Inregistrat: 8/10/2007 Mesaje: 13449
| Felicitari celor care tin astfel de cursuri, ....multi alti romani nu vor sti ce sa faca,cum sa supravietuiasca,.....unei astfel de calamitati.Mi-aduc aminte cu groaza prin ce am trecut eu la cutremurul din 1977,....ce am simtit si ce am vazut eu atunci.Cum sa afle oamneii simplii ce sa faca daca in tara noastra nu intereseaza pe nimeni de soarta noastra?Cu o floare nu se face primavara,.... Adriana,multumesc ca imparti cu noi aceste informatii si felicitari celor care au avut aceasta idee. |

Nivel: RUBIN
Inregistrat: 4/22/2009 Mesaje: 20813
| Aseara cand m-am bagat in pat mi s-a parut ca s-a zdruncinat putin -era doar Stefan care se agita si ma gandeam ca am vazut topicul,dar nu am citit.Offf! Multumim Adriana pentru informatii.Super utile ! |

Nivel: Avansat
Inregistrat: 1/9/2011 Mesaje: 1590
| Eu locuiesc la etajul 7 si am un bibelou elefant care tine in trompa o cupa.Cupa este prinsa de trompa cu niste lantisoare si penduleaza la cele mai mici miscari.Vreau sa va spun ca in fiecare zi se misca de cel putin 5 ori ,iar in unele zile se misca de pana la 10 ori si mai mult.Nu,sa nu credeti ca e de la curentul din casa sau de la miscarile mai ample pe care le facem prin casa noi sau vecinii nostri,asa am crezut si noi la inceput,dar am testat aceste lucruri si am ajuns la concluzia ca e de la micile cutremure ce se produc zi de zi.La inceput ne speriam,dar dupa un timp ne-am obisnuit cu micile zgaltaituri zilnice pe care acum le constientizam datorita unui...... bibelou. |
| Andrushka, ar fi bine ca acel bibelou sa fie fixat cu superglue de raft, ca sa nu va zboare in cap la cutremur...
Cat despre miscari... nu cred ca sunt de la cutremur, nu se simt pana acolo cutremurele mai mici, iar unele mai mari nu au fost recent.
E posibil sa fie si de la masinile de tonaj mai mare care trec, sau alte mijloace de transport mai masive.
|

Inregistrat: 3/25/2008 Mesaje: 2187
| Daca stai in bloc la etaj superior (ca in cazul meu 7/10) cel mai rentabil e sa apuci sa urci pe bloc. Daca pica, esti deasupra si ai sanse mai mari sa te gaseasca.... daca mai esti si in viata... Oricum, daca se rupe blocul se rupe pe la etajul 2. Eu sper sa imi fac o casuta pana la urmatorul cutremur. |
| Nu apuci sa urci niciunde, se pare, tot ce trebuie sa faci in momentul in care a inceput cutremurul este sa te adapostesti cat mai aproape de locul in care te afli.
Nu e o regula de unde se poate rupe un bloc, de obicei se poate rupe din locul in care e slabita rezistenta.
Cat despre casuta gata pana la urmatorul cutremur ... sa dea Domnul... desi... urmatorul cutremur ar putea fi chiar ... azi |
 Nivel: SMARALD
Inregistrat: 11/19/2006 Mesaje: 13514
| AdrianaC wrote: E posibil sa fie si de la masinile de tonaj mai mare care trec, sau alte mijloace de transport mai masive.
asa zic si eu,e de la trepidatii. usa mea de la balcon se zgaltaie in ultimul hal cand trece cate un camion sau un autobus mai in viteza.
de acord cu fetele,super informatiile |

Inregistrat: 8/11/2010 Mesaje: 2334
| Bine ar fi sa se practice masurile postate pana cand ajung sa fie reflexe. Atunci cand vine cutremurul te ghemuiesti in mod automat in locurile alese ca sigure. Daca nu, tot ce poti face e sa te rogi...mai ales cei care stau in blocurile construite pe timpuri, adica marea majoritate a celor din orase...Si cand te gandesti cat costa un apartament din asta care-ti asigura moartea la un cutremur... Ai mei locuiesc la parter, dar la cat sunt de apropiate cladirile, nici nu ai avea loc unde sa iesi si sa fugi chiar daca ai avea timp de iesit. |

Inregistrat: 1/9/2011 Mesaje: 1590
| AdrianaC wrote:Andrushka, ar fi bine ca acel bibelou sa fie fixat cu superglue de raft, ca sa nu va zboare in cap la cutremur...
Cat despre miscari... nu cred ca sunt de la cutremur, nu se simt pana acolo cutremurele mai mici, iar unele mai mari nu au fost recent.
E posibil sa fie si de la masinile de tonaj mai mare care trec, sau alte mijloace de transport mai masive.
Stau destul de departe de o strada principala,deci de la masini sigur nu poate fi,iar miscarile nu sunt ca niste trepidatii maruntele cum sunt cand trece o masina,ci sunt niste zgaltaituri scurte,pe orizontala (si cateodata si pe verticala),exact ca la cutremur.Dealtfel si dl.Marmureanu de la Institutul de Fizica a Pamantului a spus la stiri ca in fiecare zi se produc asemenea mici cutremure(chiar au aratat si pe aparatele lor de masura)si e bine ca se produc zilnic pentru ca daca nu ar fi asa,s-ar acumula multa energie si s-ar produce unul mai mare. |
 Nivel: Ambasador
Inregistrat: 11/4/2009 Mesaje: 979
| scuze, dar mie mi se are aiurea sa lipesti bibeloul cu superglue de raft. in primul rand distrugi mobila, pentru ca superglue-ul se ia destul de greu. ce te faci daca vrei uneori sa faci schimbari in casa, de 'look' cum s-ar spune?
nu stiu daca in ro sunt, dar la noi sunt un fel de pernute care se pun sub vaze sau bibelouri ca sa nu zgaraie mobila si sunt facute dintr-un fel de cauciuc care pune un fel de piedica cand vrei sa misti bibeloul pe suprafata. cum spuneam, nu stiu daca exista asa ceva in ro, dar astea le-as recomanda. |
| Pai, din partea mea, eu nici nu pun bibelouri...
Insa daca as tine mortis sa le tin la expozitie si sa nici nu imi zboare in cap la cutremur, probabil ca le-as fixa cumva |
|
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 2390
| Doi israelieni au creat o masa ce poate salva vietile elevilor in caz de cutremur. Sub masa pot intra doi elevi, iar aceasta rezista la caderea unor greutati de pana la o tona, ceea ce creste mult sansele de supravietuire daca se prabuseste tavanul scolii.
Sursa : HotNews |
|
|