Nivel: Avansat
Inregistrat: 3/2/2012 Mesaje: 2102
| Bebe..Traiesc intr-o zona a tarii unde aceste casatorii mixte au un procent mai mare. DIn experienta altor prieteni...tot aceste casatorii sunt si cele care se destrama mai repede.De ce? ...totul e bine si frumos..pana se ajunge la casatorie, pana apar copiii. Cum se vor cununa, ce religie vor avea copiii? De cele mai multe cand barbatul este musulman, femeia trebuie sa il urmeze ...asa mi se pare corect. Sunt si cazuri in care fiecare a ramas cu religia lui...si e mai ciudat un pic in preajma Sarbatorilor. Acum depinde fff muuult de cum se inteleg cei 2, cat de mult pot face compromisuri, cat lasa fiecare de la el. Exista musulmani mai permeabili ( de obicei romanii de etnie musulmana, nu musulmanii straini)...care petrec si ei Craciunul, Pastele..altii insa nu sunt atat de "liberi in gandire".Ramane la latitudinea voastra sa vedeti cum va evolua relatia. Cert e ca nicio religie nu permite casatoria intre 2 oameni de religii diferite! |
|

Nivel: MEMBRU FONDATOR
Inregistrat: 5/27/2006 Mesaje: 14390
| Nanny wrote: Acum depinde fff muuult de cum se inteleg cei 2, cat de mult pot face compromisuri, cat lasa fiecare de la el.
Cam aici e tot secretul unei casnicii de succes + respectul pentru traditia fiecaruia. Fiecare cuplu e unic deci nimeni nu va poate da sfaturi sau sugestii si numai la voi sta puterea de a face lucrurile sa mearga.
In cazul asta, existand diferente culturale mai mari, cred ca ar fi intelept ca inainte de casatorie sa existe o relatie de ceva mai lunga durata ( cu alte cuvinte sa treceti de saptamana - luna, anul...- " chior " ) si sa vedeti daca si in ce mod puteti convietui impreuna.
Daca lucrurile merg, de ce nu? Religia nu ar trebui sa stea in calea fericirii nimanui. O cale de compromis ar fi corecta si atunci si copiii vostri vor creste in normalitatea voastra iar mai tarziu vor avea si posibilitatea de a alege in cunostinta de cauza.
Poate trece si Mihaela pe aici; ea iti poate da sfaturi. |
|

Inregistrat: 10/26/2013 Mesaje: 2144
| E destul de dificila situatia.Am si eu o prietena care s-a casatorit cu un musulman si i-am fist martora la cununie.Acum am stat si eu cu.ea de vb si nu vrea sa se converteasca la ei.Si ar brea sa faca casatorie mixta.Fiecare sa-si pastreze religia.Exista asa ceva? Mai am o prietena care s-a casatorit civil in 2012 dec si au facut si logodna la noi la ortodocsi.El e portughez si ea romanca.Anul asta in vara ea a facut nunta in portugalia si a fost oficializata de un preot ortodox si unu catolic.Eu stiu ca ea a ramas la ortodocsi.Nu stiu sigur daca el a trecut la religia noastra.Nunta a fost facuta ortodox. |
|

Nivel: Grupa mijlocie
Inregistrat: 4/22/2013 Mesaje: 420
| va multumesc fetelor pt raspunsuri ca sa detaliez un pic situatia mea: traim impreuna in aceeasi casa de multi ani, suntem o familie fara acte; apoi eu am vrut sa trec la religia lui si culmea, stiti ce mi-a zis? a zis sa nu fac lucrul asta, ca e pacat; cum sa trec eu la islamism daca eu nu cred in el; nu vrea sa imi schimb religia doar de dragul lui, ci din motive corecte; el este un om uimitor, care intodeauna m-a pus pe mine pe primul plan si pe el pe cel secund; mie mi-ar fi fost usor sincer sa ma convertesc, pentru ca eu mi-am cam pierdut credinta in ultimii ani; puteti zice ca m-am ratacit poate intr-o zi o sa revin la cum am fost in copilarie si adolescenta, nu stiu;
apoi problema mea este mai degraba de natura sociala; daca imi botez copii crestin-ortodocsi ca apoi sa ne mutam in Turcia si sa traiasca in minoritate, sau chiar invers, oricat am vrea, lumea din jur poate fi rea si nu mi-as dori asemenea sentimente pt copiii mei;
cat despre valorile de viata si ideea de familie, te contrazic Nanny, cel putin cand vine vorba de turci, au un simt al familiei incredibil de dezvoltat, contrar tuturor miturilor ce au luat nastere pe la tv |
|

Nivel: RUBIN
Inregistrat: 3/29/2007 Mesaje: 22800
| O cunostinta de a mea s-a casatorit cu un musulman in America, fiecare a ramas cu religia lui, au facut si 3 copii. Intr-o zi au plecat in vizita in Irak, acolo ei, nefiind musulmanca, nu i-a fost recunoscut statutul de sotie ci de concubina. Au alungat-o si a ramas si fara copii.Copiii sunt considerati nelegitimi pentru ca mama nu era musulmanca.(asta stiu de la o amica de a mea musulmanca).Deci, atentie mare.Nu spune nimeni ca nu poate sa functioneze, dar e posibil sa apara complicatii destule. |
|

| imi pare rau de cunostinta ta; dar repet, musulmanii difera foaaarte mult de la tara la tara; in Turcia religia nu este implicata in conducerea statului, ai dreptul la o singura sotie si orice abatere se rezolva direct la tribunal; ei au o lege super tare in favoarea femeilor, daca un barbat si o femeie se logodesc, apoi el o paraseste, ea poate cere daune in instanta pt ca a fost parasita, fara sa se fi produs casatoria |
|

| Eu stiu ca la musulmani daca faci copii,tatii au mai multe drepturi decat mamele.Daca tatal vrea sa-i ia copiii ii poate lua fara probleme. |
|

| doinanuta wrote:Eu stiu ca la musulmani daca faci copii,tatii au mai multe drepturi decat mamele.Daca tatal vrea sa-i ia copiii ii poate lua fara probleme.
nu nu nuuuu; despre ce tara vorbim? repet, regulile vin din tara respectiva, nu din religie |
|

| bebe wrote:imi pare rau de cunostinta ta; dar repet, musulmanii difera foaaarte mult de la tara la tara; in Turcia religia nu este implicata in conducerea statului, ai dreptul la o singura sotie si orice abatere se rezolva direct la tribunal; ei au o lege super tare in favoarea femeilor, daca un barbat si o femeie se logodesc, apoi el o paraseste, ea poate cere daune in instanta pt ca a fost parasita, fara sa se fi produs casatoria
Nu te contrazic, nu stiu cum este.Si da, depinde de tara de provenienta. Am o amica musulmana din Tunisia si mi se pare extrem de libertina, nici nu pare musulmana. |
|

| bebe wrote:cat despre valorile de viata si ideea de familie, te contrazic Nanny, cel putin cand vine vorba de turci, au un simt al familiei incredibil de dezvoltat, contrar tuturor miturilor ce au luat nastere pe la tv Ma bucur ca nu te-a lasat sa te convertesti doar de dragul lui! Inseamna ca stie cu adevarat ce inseamna sa simti ceva pt religia respectiva si are dreptate. Cred ca m-ai inteles gresit...stiu fff bine cum functioneaza o familie musulmana,si mai bine stiu cum trebuie sa functioneze una crestina. Stiu care le sunt valorile, am prieteni musulmani ff multi cu care ma inteleg ff bine, lucrez cu turci, unul dintre prietenii mei a fost turc...crede-ma ca stiu mai mult decat iti poti inchipui. Am si mentionat..depinde cum decurge relatia voastra...Repet nicio religie nu accepta ca fiind valabila o cununie, nu casatorie intre 2 oameni de religii diferite. Sper sa gasiti cea mai buna solutie. |
|

| [quote=Nanny] Ma bucur ca nu te-a lasat sa te convertesti doar de dragul lui! Inseamna ca stie cu adevarat ce inseamna sa simti ceva pt religia respectiva si are dreptate. [quote]
daaa; el este mai credincios decat mine dar este un om rezonabil, cu simtul ratiunii foarte dezvoltat si niciodata nu ar fi de acord cu ideea de a forta omul de langa tine sa faca ceva ce nu vrea; uneori mi-as fi dorit sincer sa nu avem aceasta bariera, ar fi fost mai simplu, dar avem o cale de mijloc care merge bine astazi si cred ca o sa mearga bine si cu bebei in plan; mi-as fi dorit totusi sa mai fi auzit si de alte cazuri fericite, nu triste |
|

| Tunisia e adevarat.E o tara mai libertina.Ei nu te obliga sa pui nici voal. |
|

| Care voal? Trebuie sa vezi cat de mulata umbla sau ce fuste mini isi pune.Cand mi-a spus ca-i musulmanca am ramas cu gura cascata. Si nu stiu daca pe la turci nu-i cam tot asa. |
|

| bereea wrote:Care voal? Trebuie sa vezi cat de mulata umbla sau ce fuste mini isi pune.Cand mi-a spus ca-i musulmanca am ramas cu gura cascata. Si nu stiu daca pe la turci nu-i cam tot asa.
|
|

| bereea wrote:Care voal? Trebuie sa vezi cat de mulata umbla sau ce fuste mini isi pune.Cand mi-a spus ca-i musulmanca am ramas cu gura cascata.Si nu stiu daca pe la turci nu-i cam tot asa. Eu lucrez cu turci si cand ma duc in vizita la ei la scoala, niciodata nu ma imbrac cu decolteu prea mare, mulat sau fuste scurte..No way..si nici ei nu accepta asa ceva.Sau accepta dar te catalogheaza "altfel" Asa ca poate o fi Tunisia mai libertina...Iar Turcia e mai acceptabila in parte ei mai europeana... |
|
|