|
Nivel: Senior
Inregistrat: 10/4/2006 Mesaje: 6849
| taty wrote:Ca la carte am crescut-o si eu pe Kari si rau am facut . Ma refer strict la alimentatie ... daca ascultam si alte pareri acum fimea numai era asa scarandiva la mancare . Si acum Karina refuza muulte mancaruri , legume crude , etc ... Aceeasi greseala si eu... ca la carte mananca fii-mea si acum ; pe cand baiatul, crescut din experienta, fara a mai lectura, e bine merci si mananca aproape orice.
aaa, de asta sunt eu acum, citez sotzul "un sloi de gheata" si-mi este frig continuu, uneori si-n serile de vara , ca am fost infofolita mica ?! Si chiar ma infofolea mama, pe bune, m-am vazut in poze...
|
|
Nivel: Grupa mijlocie
Inregistrat: 11/25/2008 Mesaje: 433
| kali wrote:
Parerea mea e ca trebuie sa stii sa impletesti informatiile din carti cu principiile ori caracteristicile fiecarei familii si sa cerni. ... Sa tii cont de particularitatile copilului tau si sa alegi ce-i mai bine pentru el - ca si atitudine, comportament, etc. pentru a-l stimula si a-l forma dupa cum doresti.
Nimeni nu-si creste copilul dupa sfatul unei alte - sau anumite - persoane... cel mult ia aminte. Experienta se dobandeste in timp, experimentand si observand la modul concret ce anume merge sau nu. Fiecare copil e un individ aparte. Ce merge la unul, nu se aplica la al doilea, al treilea, la al vecinei, etc.
Nu am nicio problema cu cartile si admir persoanele care se documenteaza. Trebuie, doar, sa gasesti echilibrul pentru ca daca te incapatanezi sa urmezi in limite stricte ce afli de acolo si nu reusesti, poti capata frustrari ori sa ajungi sa ai sentimente de vinovatie cum ca nu ti-ai creste corect copilul.
In viata, asa cum nu e totul alb si negru - ci si cu nuante de gri - cam asa e si cu copiii.
Si, ca tot te-ai referit la mine, documentandu-ma si citind mult am intrat si eu in viata de mamica pentru ca, avand multe necunoscute, am simtit nevoia sa am o baza/suport de la care sa pornesc. Intre timp am invatat pe propria piele ca teoria e una si practica alta. Totusi nu mi-am permis sa dau sfaturi decat din proprie experienta, pentru ca lectura poate face oricine.
Perfect de acord, nici ca se putea mai bine spus. |
|
Nivel: SAFIR
Inregistrat: 2/4/2008 Mesaje: 17381
| O completare... Am respectat si am fost si eu atenta la alimentatie, dar pitica vad ca nu prea face mofturi. Sper sa o tina tot asa, desi are si ea perioade. Iar cu infofolitul -- never! Mandra umbla numai in picioarele goale si acum iarna. Nu suporta sosete sau papuci de casa neam. Am deviat de la subiect... Am folosit si carut si premergator, dar toate activitatile au fost limitate ca timp. Vorba lui Taty - doar nu tii copilul non-stop in ele, uitat acolo. |
|
Nivel: MEMBRU FONDATOR
Inregistrat: 3/1/2006 Mesaje: 7513
| Cris-DL wrote:Aceeasi greseala si eu... ca la carte mananca fii-mea si acum ; pe cand baiatul, crescut din experienta, fara a mai lectura, e bine merci si mananca aproape orice. aaa, de asta sunt eu acum, citez sotzul "un sloi de gheata" si-mi este frig continuu, uneori si-n serile de vara , ca am fost infofolita mica ?! Si chiar ma infofolea mama, pe bune, m-am vazut in poze...
Cunoastem cucuietele cate batai de cap ne-au dat la masa ! Lucuta e un mancacios si un cumintel !
Liz, sigur ai facut bine , noi am gresit crede-ma. Copilul trebuie sa pape ce papi si tu dupa ce face 1 an, cu mici exceptii bineinteles. . |
|
Nivel: Membru
Inregistrat: 2/28/2013 Mesaje: 51
| Perfect de acord si eu, fiecare informatie din lumea asta trebuie cernuta prin filtrul propriei gandiri si prin adaptabilitatea sa la propria persoana/familie/etc. Ce spuneam eu e ca eu as tinde sa-l cred mai mult pe omul care a luat nu stiu cate diplome dupa ce a studiat nu stiu cati copii, decat pe tanti Leana de la 2, care si-a crescut copiii pe baza superstitiilor. Adica, uite, exemplul de mai sus: toata lumea isi lega copiii intr-un hal fara de hal, inainte (iar daca e sa ne gandim la studii, majoritatea romanilor crescuti atunci au probleme ale coloanei - poate nu ar strica sa se faca o cercetare si sa se vada daca e vreo corelatie), dar acum putem sa ne dam si singure seama ca nu e tocmai bine.
Si tind sa-l cred deoarece exista mai multe sanse sa se aplice o norma specifica majoritatii copilului meu decat una specifica unui copil unic, al nu stiu carei tanti.
Ca si exemplul antibioticelor. Fiecare le ia dupa capul lui si degeaba spun medicii ca nu-i ok, si ca-ti distrugi sistemul imunitar. Ce stiu ei, legat de organismul meu..?
vanina wrote:Exista studii legate de asa ceva? Daca ai fost infofolit ai circulatia lenta si sistemul imunitar scazut?
Ai fi surprinsa, dar da. E si logic, de altfel. Pentru ca in copilarie iti formezi sistemul imunitar si, neracind atunci, nu iti formezi anticorpii necesari ca sa te aperi de raceli cand esti mai mare. Iar circulatia lenta apare tot ca obisnuinta: organismul se incalzeste printr-un flux sangvin ridicat. Neobisnuindu-l sa reactioneze asa la frig, in copilarie, implicit nu reactioneaza asa nici cand esti adult. Chiar imi pare ca citisem si studii legate de asta, pe 7p. L-am si gasit aici, unde se spune ca in copilarie se formeaza sistemul imunitar. Mai sunt alte articole, dar n-am rabdare acum sa caut. |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 3/2/2011 Mesaje: 5536
| Sunnyday wrote:P Adica, uite, exemplul de mai sus: toata lumea isi lega copiii intr-un hal fara de hal, inainte (iar daca e sa ne gandim la studii, majoritatea romanilor crescuti atunci au probleme ale coloanei - poate nu ar strica sa se faca o cercetare si sa se vada daca e vreo corelatie), dar acum putem sa ne dam si singure seama ca nu e tocmai bine. Asta tine si de cultura (sau incultura) fiecarei tari. Eu am o prietena in SUA care, pana sa vina in RO, nici nu auzise de notiunea de "curent". Bunul-simt ar trebui sa fie suficient ca o mama sa nu comita o astfel de greseala, nu ar trebui sa citeasca asta in vreo carte. De cand nu se mai leaga bebelusii a scazut foarte mult numarul mamelor care se vaita de nopti nesfarsite nedormite din cauza plansetelor copilului.
|
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 8/11/2010 Mesaje: 2334
| Aura, chestia cu "curentul" e adevarata tare, rad americanii pe capete, cica ce-i ala curent, mi s-a intamplat o faza dura cu curentul asta sau 'too much air" cum le zic eu Scuze de off-topic, nu m-am putut abtine, hilar |
|
Nivel: Ambasador
Inregistrat: 12/19/2008 Mesaje: 886
| Sunnyday wrote: Ai fi surprinsa, dar da. E si logic, de altfel.
Imi pare rau ca trebuie sa-ti spun asta, dar nu mi se pare nimic logic din ceea ce spui. Sistemul imunitar e mult mai complex decat ai tu impresia si "se formeaza" incontinuu, adica devii imun la multe pe parcursul vietii.
Sunnyday wrote: Pentru ca in copilarie iti formezi sistemul imunitar si, neracind atunci, nu iti formezi anticorpii necesari ca sa te aperi de raceli cand esti mai mare.
Deci tu crezi ca daca racesti cand esti mic, esti protejat de raceli cand esti mai mare? Daca stranuta unul in nasul tau, degeaba ai racit toata viata! Racelile astea nu sunt asa sanatoase, de la ele se dezvolta alte complicatii la copii (amigdalite, polite, otite etc.), asa ca racelile se evita. Dar prin asta imi dau seama ca tu n-ai copii probabil, si nu stii cum e sa se inece si sa vomite copilul prin somn de la raceala. Eu am si racit, am avut si amigdalite si polipi (operatii) si acum cand vine copilul cu raceala de la gradi tot mai racesc si eu, pentru ca sunt nenumarate tulpini noi de virusi si n-ai timp intr-o viata sa te imunizezi la toate. Cea mai importanta e preventia!
Sunnyday wrote:Iar circulatia lenta apare tot ca obisnuinta: organismul se incalzeste printr-un flux sangvin ridicat. Neobisnuindu-l sa reactioneze asa la frig, in copilarie, implicit nu reactioneaza asa nici cand esti adult. Si cei care traiesc in tarile calde au probleme de circulatie mai mari decat noi, nu?
Sunnyday wrote: Adica, uite, exemplul de mai sus: toata lumea isi lega copiii intr-un hal fara de hal, inainte (iar daca e sa ne gandim la studii, majoritatea romanilor crescuti atunci au probleme ale coloanei - poate nu ar strica sa se faca o cercetare si sa se vada daca e vreo corelatie), dar acum putem sa ne dam si singure seama ca nu e tocmai bine.
Iar faza cu romanii si durerile de spate de unde ai scos-o? Problemele cu spatele apar din diverse cauze, si oricum, nu cred ca Romania detine recordul la dureri de spate. Poate ai tu prea multe persoane in jur, si ti se pare ca toata tara e asa.
Sunnyday wrote:Chiar imi pare ca citisem si studii legate de asta, pe 7p. L-am si gasit aici, unde se spune ca in copilarie se formeaza sistemul imunitar. Mai sunt alte articole, dar n-am rabdare acum sa caut. Articolele de pe 7p sunt studii pentru tine? |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 6/20/2008 Mesaje: 5142
| Sunny,cand vei avea primul copil D-zeu o sa-ti dea un dar special,ii zice "instinct matern",asculta de el cand cartile si studiile se bat cap in cap |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 3/2/2011 Mesaje: 5536
| t-mihaela wrote:Sunny,cand vei avea primul copil D-zeu o sa-ti dea un dar special,ii zice "instinct matern",asculta de el cand cartile si studiile se bat cap in cap Drept la tinta, ca de obicei! |
|
Nivel: Membru
Inregistrat: 2/28/2013 Mesaje: 51
| aurishta wrote: Drept la tinta, ca de obicei!
Poate te surprinde, dar instinctul matern apare de la prima menstruatie. Si multumesc, dar tind sa cred ca instinctele sunt o facatura a naturii, mai mult decat a lui DUmnezeu. In plus, daca instinctul matern ar fi suficient, poate nu ar exista atat de multe cazuri de copii de care parintii pur si simplu isi bat joc. Sau adulti care ajung la psiholog pentru ca parintii "au stiut ei mai bine" si au neglijat niste sfaturi de bun simt pe care le dadeau niste oameni care "nu aveau ei copii, asa ca n-au de unde sti".
vanina wrote: Imi pare rau ca trebuie sa-ti spun asta, dar nu mi se pare nimic logic din ceea ce spui. Sistemul imunitar e mult mai complex decat ai tu impresia si "se formeaza" incontinuu, adica devii imun la multe pe parcursul vietii.
Daca ai fi acordat atentie orei de biologie din generala, ai fi stiut ca cei mai multi anticorpi se formeaza in copilarie si nu in viata adulta. e motivul pentru care, atunci cand sunt mici, copiii sunt dusi sa ia bolile copilariei de la alti copii si pentru care daca faci una dintre bolile astea la maturitate risti sa si mori.
vanina wrote: (amigdalite, polite, otite etc.),
Astea sunt semne ca sistemul imunitar isi face treaba. Nu sunt complicatii ci lucruri bune. Ar fi mai bine sa nu existe, dar decat o pneumonie, mai bine o amigdalita. Zic si eu.
vanina wrote:Si cei care traiesc in tarile calde au probleme de circulatie mai mari decat noi, nu?
Acum inteleg de ce nu vezi logica, fara suparare. :) Pai nu e logic ca au probleme de circulatie daca nu au trebuit sa se fereasca de frig in copilarie? Dar da, am inteles ce-ai vrut sa spui. Exista probleme si probleme si sunt multi alti factori care conduc la ele. Eu am mentionat doar unul si cam atat.
vanina wrote:Iar faza cu romanii si durerile de spate de unde ai scos-o? Problemele cu spatele apar din diverse cauze, si oricum, nu cred ca Romania detine recordul la dureri de spate. Poate ai tu prea multe persoane in jur, si ti se pare ca toata tara e asa.
Am spus ca ar fi interesant de studiat daca exista o corelatie, nu ca e o stare de fapt.
vanina wrote:Articolele de pe 7p sunt studii pentru tine? .
Da, daca le trec prin filtrul propriei gandiri. In orice caz, mai mult decat niste pareri venite de la oameni care au chiulit la biologie si care nu inteleg mesajul doar pentru ca instinctul de Gigi Contra primeaza. :)
Stiu, nu am copii, asa ca nu imi permit sa-mi dau cu parerea. De unde sa le stiu eu? Am sa le spun asta si oamenilor care mi se plang, zilnic, de problemele cauzate de parintii lor. Sau am sa le spun direct sa nu se mai planga, pentru ca nu au copii si nu-si permit. Dar daca la noapte as "concepe" un copil, as deveni, automat, mai desteapta?:D Si dupa 9 luni pot sa ma fac si medic, observ. Ok, atunci stiu ce program imi fac diseara, multumesc de sfaturi. |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 3/2/2011 Mesaje: 5536
| Sunnyday wrote:.
Dar daca la noapte as "concepe" un copil, as deveni, automat, mai desteapta?:D Si dupa 9 luni pot sa ma fac si medic, observ. Ok, atunci stiu ce program imi fac diseara, multumesc de sfaturi. Sunny, aici avem o controversa care se vrea a fi constructiva , nu Inteleg ce vrei tu sa spui, insa, atunci cand vei deveni mama, vei vedea ca este o diferenta enorma intre ce iti imaginai ca va fi si realitatea cu care te vei confrunta. In timpul sarcinii inca nu-ti dai seama, tot mai crezi ca poti gestiona provocarea care te asteapta pe baza informatiilor adunate.Din prima zi cand ai pruncul in brate, te trezesti in fata unei realitati pe care n-ai anticipat-o decat in foarte mica masura. Atunci intervine "instinctul matern" despre care spunea Mihaela, mai intai timid, sovaitor, apoi din ce in ce mai puternic. Depinde de fiecare persoana in parte daca alege sa-l urmeze sau daca prefera pasii indicati de altii, fie ei medici sau babe . Am cinci copii si, cu fiecare dintre ei, instinctul matern s-a dezvoltat si s-a intarit foarte mult. Am fost deseori in fatza unor situatii in care acest instinct m-a facut sa refuz recomandarea medicului , dovedindu-se, apoi, ca nu m-a inselat. Lupta cu superstitiile o duc si acum. Pe strada, babele imi spuneau, mai in gluma, mai in serios, ca sunt o "mama denaturata". Acest instinct matern m-a indrumat sfaturile cui sa le ascult si ce informatii sa resping. Ca sa revin la subiect, caruciorul este un ajutor nepretuit pentru o mama si nu vad absolut nici un inconvenient in folosirea lui. La fel cu premergatorul. "Instinctul matern" m-a indrumat in ce masura sa le folosesc spre binela meu si al pruncilor, deopotriva. |
|
Nivel: Ambasador
Inregistrat: 12/19/2008 Mesaje: 886
| Sunnyday, copiii nu sunt dusi sa ia bolile copilariei de la alti copii, sa stii ca se doreste eradicarea acestor boli.
Amigdalitele - la cele cronicizate ma refeream, polipii (vegetatiile adenoide-termenul corect) - din cauza carora nu poti respira, si necesita operatie, otitele - care pot duce la pierderea auzului, ti se par lucruri bune? Trebuie sa ducem copiii sa ia virusi unul dupa altul?
Si nu sunt eu "Gica Contra" aici ;)
Cati ani ai?
Edit: Banuiesc ca ai in jur de 15 ani si esti pasionat/a sanatate si copii, ceea ce nu e rau. Daca tot iti plac articolele citeste aici despre problemele circulatorii si frig. |
|
Nivel: Membru
Inregistrat: 2/28/2013 Mesaje: 51
| @vanina:
Nu e cazul sa adopti pozitia de aparare "esti copil, nu stii ce vorbesti". Din intamplare, sunt departe de varsta aceasta si e posibil sa fim pe aceeasi treapata sau mai sus.
Se doreste eradicarea, dar pana la a se dori eradicarea si a se face chestia asta - care tot prin vaccin in copilarie se face, ghici de ce - metoda de "a te feri de boala ca adult" era sa te duca mama sa dormi cu alt copil care avea boala asta, ca sa n-o mai faci o data.
Amigdalele si polipii sunt aparute ca "bariere" ale sistemului imunitar care impiedica virusii, mizeriile, infectiile sa ajunga la plamani. Da, tratate intr-o forma incorecta, se ajunge la boli mai grave (nu exista "cronicizat" in cazul acestor organe), insa tot e mai bine decat sa fie o "cronicizare" la nivelul plamanului.
Si stii de ce nu sunt eu Gica Contra ci tu? Pentru ca eu ti-am adus zeci de argumente ca sistemul imunitar se dezvolta in proportie de 90% in copilarie, exista si suficiente surse de informare la dispozitie, iar tu continui sa ma contrazici aducandu-mi argumente de tipul "ai 15 ani" sau "n-ai copii".
Daca gresesc, chiar te rog sa mi-o arati - nimic nu ar fi mai sub conditia mea decat sa traiesc ferm convinsa de ceva gresit, motiv ptr care si continui discutia asta (adica vreau sa invat)- dar te rog sa folosesti niste argumente logice si, de asemeni, constructive. Faptul ca tu incerci niste atacuri subtile, nu poate decat sa imi spuna o singura chestie: ca simti ca n-ai dreptate, insa nu vrei sa recunosti (poate nici tie). Sau poate ma insel si aici si nu reusesc eu sa percep ce vrei sa spui de fapt. Dar stii cum e, nu e vina cui nu intelege, e vina celui care explica pentru ca n-a stiut sa explice pe intelesul lui.
P.S: daca eram pasionata de la 15 ani de copii, probabil mama ar fi gresit ceva urat de tot in educatia mea.
@aurishta:
Da, constructiva am si vrut sa fie - sunt fan al lor, dar ma tot impiedic de argumente ilogice. :)
Ce spuneti dumneavoastra este exact ce spuneam si eu: unele sfaturi sunt bune, altele nu - totul depinde de filtrul propriei gandiri. Asta nu inseamna ca, daca avem copii, "stim noi mai bine" si nu trebuie sa fim deschisi la alte idei noi. In fiecare domeniu al vietii e asa, iar maternitatea nu face exceptie. De unde si proverbul "cat traim invatam".
Tind sa cred ca nu e instinctul matern care se intareste ci experienta, felul de a stapani situatia, intelegerea faptului ca fiecare copil e unic. Felul de a trai experienta maternitatii, mai pe scurt. Dar da, inteleg ce vreti sa spuneti si apreciez ca dumneavoastra, care, evident, aveti o varsta mult mai inaintata decat noi, aveti deschiderea de a accepta si noi idei si a fi si impaciuitoare, cand lucrurile, de obicei, ar trebui sa stea invers. Sau poate ca e de vina felul cum invatam sa ne gestionam mandria, in timp.
Asa ca si eu imi cer scuze de reactia putin "bataioasa" fata de dumneavoastra, eu percep instinctele din punct de vedere tehnic - prin definitia lor psihologica, insa acum am inteles la ce v-ati referit. |
|
Nivel: Ambasador
Inregistrat: 12/19/2008 Mesaje: 886
| Sunnyday, am vrut sa-ti arat ce mi s-a parut gresit din ce ai spus, si ai mentionat de Gica contra. Sunt multe subiecte de dezbatut aici. Din ce ai zis tu:
Quote:"Amigdalele si polipii sunt aparute ca "bariere" ale sistemului imunitar care impiedica virusii, mizeriile, infectiile sa ajunga la plamani. Da, tratate intr-o forma incorecta, se ajunge la boli mai (nu exista "cronicizat" in cazul acestor organe), insa tot e mai bine decat sa fie o "cronicizare" la nivelul plamanului.
- polipii (vegetatiile adenoide) se trateaza doar chirurgical; - amigdalele sunt de protectie, dar racelile repetate duc la complicatii, si mai bine previi racelile decat sa le tratezi (antibioticele au alte efecte secundare). Virusii isi schimba tulpinile, si orice ai face nu vei avea imunitate completa la raceli. Dar daca esti lasat sa racesti (si intentionat cum spui tu ) cand esti mic si treci dintr-un antibiotic in altul, dai de alte probleme, cum e rezistenta la antibiotice. Unde gresesc aici? Ca si eu vreau sa invat daca nu stiu ceva.
Am inteles si eu ideea ta, ca nu e bine sa fii super-protejat cand esti mic, dar parerea mea(si nu numai) e ca nu e nevoie sa expui un copil prea mult, doar de "dragul" de a-l imuniza. Riscurile sunt mai mari la copii, pentru ca ei nu au sistemul imunitar asa de bine dezvoltat.
"Zecile de argumente" pe care le-ai adus par a fi doar ideile tale, si multe generalizari.
Mai ilogic e sa spui ca ai probleme cu circulatia pentru ca nu ai fost expus la frig. Te rog arata-mi pe undeva vreo statistica sau pe ce baza spui tu asta, daca tot ne contrazicem.
Si legat de copii, ma refeream ca-ti plac copiii si te intereseaza bunastarea lor, nu vad nimic rau in asta, de ce ar fi o problema pentru 15 ani? Eu pe la varsta aia certam mamele pe strada care-si bateau copiii, si inca sunt pe aceleasi principiu :).
Edit: amigdala e organul si amigdalita e inflamarea amigdalei. Amigdalita se poate croniciza. Iar vegetatiile adenoide reprezinta faza cronica. |
|
|